Znáte kolagen a myslíte si, že je důležitý na pleť a na klouby?

denisa_medaprex
Moderátor
21. říj 2020

Ahoj holky! Předokládám, že ani vás neminul nejnovější kosmetický i zdravotní "trhák" kolagen. Mnoho expertů na zdravý životní ho nazývá „bílkovinou mládí“ nebo „fontánou mládí“, je to zkrátka žhavý „skincare musthave“. Není divu, protože kolagen tvoří až 75 % lidské kůže. Ve velkém množství se nachází i ve šlachách, vazivech, kloubech, nehtech a vlasech. Právě kolagen propůjčuje kůži pevnost, elasticitu, objem a pružnost. Bohužel po 30. roce života tělo ztrácí schopnost vytvářet tolik kolagenu ☹ V literatuře se uvádí, že produkce kolagenu v tomto věku je přibližně o 50 % menší než během dospívání s příchodem menopauzy je to ještě mnohem horší. Proto se hodí kolagen užívat ve formě doplňků stravy. Jenže není kolagen jako kolagen!

Jak je to s druhy kolagenu? Existují 4 druhy živočišných kolagenů: hovězí, drůbeží, prasečí a mořský (rybí). Ne všechny účinkují stejně. Hovězí, drůbeží a prasečí kolagen obsahují převážně typ II kolagen, který je dobrý pro klouby, zatímco mořský kolagen je hlavně kolagen typu I, který se nachází primárně v kůži, má proto na kůži lepší účinek.

Hovězí, prasečí a drůbeží kolagen se přitom v doplňcích stravy vyskytuje často, a to hlavně proto, že jsou levnější, protože se jednodušeji extrahují. Oproti tomu mořský kolagen je kvalitou nadřazený ostatním typům kolagenu, protože ho tělo absorbuje lépe (má 1,5krát vyšší využitelnost než hovězí nebo prasečí kolagen). Takže není kolagen jako kolagen!

A co vy, užíváte nějaké doplňky stravy s kolagenem? A jaké? A je pro vás důležité, jaký typ kolagenu v doplňku stravy je?

majena39
21. říj 2020

dobrá reklama

marketanova
22. říj 2020

Já myslím, že rozhodně. Já používám v tabletkách na vlasy a klouby.

denisa_medaprex
autorModerátor
22. říj 2020

@marketanova A zkoumala jsi, jaký druh kolagenu tabletkách je? Myslím původem?

herbinaaa
23. říj 2020

brala sjem kolagen a žádné změny jsem nezaznamenala. Nakonec jsem si koupila klasicke vitaminy na tvař a vlasy selen, zinek a vápník a přijde mně to mnohem lepší a levnejší

denisa_medaprex
autorModerátor
25. říj 2020

@herbinaaa Ono právě záleží hodně na tom, jaký druh kolagenu tam je. Když je to hovězí nebo třeba drůbeží, které jsou v doplňcích stravy nejčastěji, tak ty působí na klouby a na pleť už ne. Na kůži je potřeba kolagen I. typu, a ten je rybí (mořský). V moc doplňcích stravy se ale nevyskytuje :(

marketanova
9. lis 2020

To určitě je. Já ho hodně užívám, co můžu říct i brusinky a přírodní doplňky stravy.