Výběr autosedačky. Která je vhodnější?

magdanaty
4. kvě 2020

Dobré ráno, budu dceři pořizovat autosedačku, jen trochu tápu ve výběru. Její bezpečnost je pro mě na prvním místě, pak samozřejmě i pohodlí...jezdit v ní ale rozhodně nebude denně, spíš o víkendu na výlety. Dcera bude mít v říjnu 4 roky, aktuální váha je 15kg, takže uvažuji bud o 9-36kg nebo 15-36, která je v tomto případě vhodnější? Pak by mě zajímalo, jaký konkrétní typ doporučujete, ráda bych Cybex nebo Britax Romer, cenově kolem 5000kč, konkrétně jsem koukala na Cybex pallas M-FIX a Britax romer Evolva 123 plus..máte je někdo? Je mezi nimi nějaký zásadní rozdíl? Děkuji za jakékoli poznatky.

astyna88
4. kvě 2020

ahoj, těch diskuzí tady bylo strašně moc, pohledej 🙂

surikata131
4. kvě 2020

@magdanaty je tady na koníku přímo poradna o autosedačkách, nebo na FB skupina děti proti směru. Záleží jak je dcera velká a jak jezdí teď (po/proti směru) hmotnostně by ještě mohla jezdit v protisměru do 25 kg. Cybex pallas je tuším s pultíkem, to není dobré.

cuuza
4. kvě 2020

Mrkni na tuhle https://www.mall.cz/autosedacky-15-36kg/britax-..., z hlediska bezpečnosti fakt super, ale pokud má teprve 15kg tak bych na ní asi ještě chvilku počkala.

jaja01k
4. kvě 2020

@cuuza Souhlas, tahle je super, taky máme 🙂
Záleží i na výšce dítěte. Moji kluci šli do Romer kidfix, když měli 15 kg a 108 cm a s výškou to bylo na hraně. Řekla bych, že pro dítě menší než 105 cm by vhodná nebyla.

vendes
4. kvě 2020

Vybrala bych nějakou protisměrnou z kategorie 9-25 kg.

ajja87
4. kvě 2020

Většina ti bude říkat, že rozhodně ne pultikovou.. My ji máme.. Cybex pallas... A jsme spokojeni... V době kdy my ji kupovali měla dobré vysledky testu a manžel jako hasič i policista o jiné nechtěl slyšet.

surikata131
4. kvě 2020

@ajja87 v případě převrácení auta z ní dítě může vypadnout, ale dTest (adac) takový test nedělá a proto se u nich dobře umístila, navíc při nárazu dostane dítě od pultíku “kopanec” do břicha 👎
U té sedačky 15-36 kg by byla připoutaná jen pásem od auta, na to může být při 15 kg ještě dost malá (pás by třeba vedl přes krk) lepší by byl 5 bodový pás sedačky

syslounek
4. kvě 2020

Osobně bych doporučila návštěvu specializované prodejny. Poradí, ukážou, případně i vyzkoušíte. My jsme šli pro vybraný britax, a odešli jsme s joie, protože lépe seděla jak synovi, tak do auta.

skorinka423
4. kvě 2020

souhlasím, ale je ted slozitejsi situace a ne kazda prodejna bude mit nebo ma otevreno, pokud na ni spechate, tak bych se podivala na net, kde nabizi i online poradenstvi, o jedne vim, tak kdyz bude zajem, tak napisu, jinak sedacka 15-36 kg by byla asi lepsi

zelenaesmolda
5. kvě 2020

@magdanaty cybex pallas v zadnem pripade! Pultikove sedacky nejsou bezpecne a dite by melo jezdit do 4 let v protismeru.Muzete koupit protismerku do 25kg,bud klippan nebo axkid,ted si nejsem jista.

zelenaesmolda
5. kvě 2020

@ajja87 tak by se mel manzel lepe informovat.A umistila se mozna dobre v ADAC testu,ktery je ale uplne k nicemu protoze hodnoti sloustu nedilezitych veci,ktere se zapocitavaji do celkoveho hodnoceni ale pro bezpecnost jsou irelevantni.Navic nedela rollover test.

alcar
6. kvě 2020

Take mame Cybex Pallas a s pultikem jsme spokojeni. Pultikovou jsme koupili i napodruhe pro druheho syna. Nikde jsem nevidela zadny oficialni rollover test, takze udajna “nebezpecnost” teto sedacky je jen v rovine spekulaci. Ve sve kategorii odpovida zakonnym bezpecnostnim normam.

surikata131
6. kvě 2020

@alcar zákonné normy mají laťku dost nízko. Tady je video, kde je to uplne jasne videt, ze dítě vypadne

https://www.youtube.com/watch?v=f7zFgzHHNg0


Na FB děti proti směru nekdo psal i reálné zkušenosti z nehody, kdy obě děti vypadly a byly vážně zraněné. Já bych teda nedala svoje dítě do sedačky, ve které drží jen tak, ze je přimáčklé nějakým pultíkem, ty bys tak chtela sedět?

alcar
6. kvě 2020

@surikata131 tak za prve, tohle neni sedacka Cybex, za druhe neni tohle oficialni test a za treti byl tento test uz x krat popren pro neduveryhodnost, jelikoz je tam figurina pripoutana zcela spatne. Najdi oficialni test sedacky Cybex, na kterou se pta zakladatelka a muzeme rozvinout diskuzi o nebezpecnosti teto sedacky. Jinak jsou to jen dojmy, vlastni nazory a pocity, ale zadna oficialni fakta a takova diskuze opravdu nema smysl.
Jestli bych dala nebo nedala... dala, mame dve tyhle sedacky a deti v nich “primackle” nejsou (zase nejake tvoje osobni predsudky).

surikata131
6. kvě 2020

@alcar kdyby dělal cybex oficiální rollover test, tak by ji teď nemohl prodávat
já už nic dalšího hledat nebudu, jelikož toto pro svoje dítě kupovat nemíním, takže nebudu plýtvat energií, hezký den 😉
P.S. při nehodě popsané na přiloženém printscreenu byly děti v cybex pallas (příspěvek se dá dohledat na FB děti proti směru)

versatilka
6. kvě 2020

Také záleží, jak je dítě vysoké. Já bych vyčkala, pokud to ještě lze a pořídila až 15-36. Nejsem příznivcem rostoucích sedaček. Vždy tam musí být nějaký kompromis, aby sedla po více let. 9-18 už přerostla? Nesmí hlavovou opěrku přerůst uši.
Taktéž nedoporučuji pultík. Měla jsem půjčenou Cybex Pallas jako záložní a víckrát bych do ní dítě nedala.
Pokud nebudete jezdit denně a extra dlouhé trasy, pak vůbec není špatná Joie Traver. Zvažovali jsme ji. Ale jezdíme hodně a materiál mi nevyhovoval. Nakonec máme Be Safe izi flex fix, nejbezpečnější sedačka na trhu, má úžasné polohování, i oproti romeru je výrazně pohodlnější sezení a měkčí potah, jako jediná lze polohovat nezávisle na nastavení isofixu, kterým by se hýbat nemělo a měl by kopírovat sedačku auta, ale cenově už je o dost dražší než máš limit. U romer už se do limitu vejdete a je to taková jistota, nic tím člověk nezkazí.
Doporučuji dojet do nějaké větší prodejny a sedačky si osahat.

ada22
6. kvě 2020

Jak již holky psaly hodně záleží na výšce a také velikosti auta. Protisměr je asi nejbezpečnější. Naše holky jezdily do 4 let pak už se nevešly na délku. Ve vašem případě bych volila sedačku, která je na pětibodový pás a pak se později dá přejít na autopás, ale volila bych jen variantu s isofix. Myslím, že Evolva takovou dělá, ale má i řadu bez isofix. To pak autopás v případě nárazu drží autosedačku i dítě což u těžší sedačky jako evolva není dobré. Dál bych koukla na joie bold a reemy fix ,ale musíte mít v autě takový oko na zachycení háku co vede ze zadu sedačky, další kotvící bod sedačky. Většinou je z druhé strany opěradla zadní sedačky .
My máme v kategorii 15 - 36 klippan wego je fajn, že jde polohovat na spaní a celkem obepíná dítě.

alcar
6. kvě 2020

@surikata131 takze nic oficialniho z ceho cerpas tyto nazory nemas. Ok. 🙂

vendes
6. kvě 2020

@magdanaty Myslím, že vám každý doporučí, co má doma. Dřív se mi taky líbila Cybex Pallas, ale už jsem názor přehodnotila. Vozím proti směru v Britaxu. Co třeba nějaká protisměrná od Joie, ty jsou cenově dostupné https://protismeru.cz/prehled-autosedacek/

ada22
6. kvě 2020

Jinak na štíhlé děti jsou lepší romer a besafe. Jestli ještě nemá ani 105 cm, tak bych do kategorie 15- 36 nešla.

zelenaesmolda
6. kvě 2020

@ada22 to oko je top tether jen st vi,co ma hledat 🙂

surikata131
6. kvě 2020

@alcar nevim co si predstavujes jako ofiko, ČR (jako např ministerstvo dopravy) crash testy sedaček nedělá, EU pokud vím taky ne, existuje švédský plus test, který je náročný a zvládnou uspět jen protisměrné sedačky. Dtest jako ofiko neberu, bere staré testy adacu, adac nedělá rollover a do celkového hodnocení promítá i jiné parametry než bezpečnost

puhelin
6. kvě 2020

Tady je pekne vysvetlene, jak je to s bezpecnou jizdou v autosedackach.
https://protismeru.cz/autosedacky-proti-smeru-j...
Za nas doporucuju Klippan Triofix (9 - 36 kg), dcera ma 3 roky a vel. 98/104, jezdi stale v protismeru a jeste dlooooouho bude.

zelenaesmolda
6. kvě 2020

@surikata131 presne,Dtest a adac jsou k nicemu.

skorinka423
21. kvě 2020

já bych řekla, že je to dost relevantní, pokud se stane nějaká dost nahovno autonehoda, tak můžete mít asi sedačku jakou chcete, preferuji sedačky, které jsou ověřené, známé, žádný no name, takže cybex, britac, joie apod, ale každého věc...