Co si sbalit do kufru na dovolenou letadlem?
Ahoj, za 7 dní mě čeká první letecká dovolená. V letence mám zaplacený kufr na 20 kg. Otázka zní, co když přesáhnu tuto váhu např. o 2 kg? Bude to problém? Co můžu do kufru? Alkohol, léky, opalovací krémy, cigarety, zapalovač? Vím, že se nesmí nůžky, nože. Můžu si vzít holítka? Omlouvám se za bizarní otázky, ale už v tom mám zmatek, všude spousta informací...
Další otázka je, jestli je výhodné si vyměnit peníze zde, nebo v Turecku platit kartou? Děkuji moc za jakoukoliv odpověď 🤗😊
Do velkého kufru, co necháš odbavit, můžeš dát opalovací krémy, sprchové gely, tekutiny, nůž, nůžky, holítka také úplně v pohodě. (Já jsem z Řecka vezla několik litrů olivového oleje.)
Elektronika (lithiové baterie) patří výhradně do příručního zavazadla.
Zapalovač si vygoogli.
Léky bych si vzala do příročního zavazadla, kdyby se odbavené ztratilo, tak jsi bez toho. Tekutiny na palubu musí být v průhledném uzavíratelném sáčku, limit 100 ml, limit se tuším nevztahuje na léky.
Peníze patří jen do příručního zavazadla.
Vygoogli si podmínky konkrétní letecké společnosti, navíc by ti to měla cestovka poslat v pokynech před odletem.
Tak 12 let zpátky se dalo v Turecku v pohodě platit eurem.
Já si beru na dovolenou k moři dvoje plavky, jedny si dávám do přiručáku, kdyby se mi ztratil velký kufr, ať se můžu jít koupat.
Limit 20 kg je opravdu velkorysý, s cestovkou máš ještě limit většinou 7 kg na příruční zavazadlo.
Jestli plánuješ nákupy v Turecku, holt si musíš vzít méně věcí, orientačně si doma naplnit kufr a zvážit si ho. Vyskládat a jet s poloprázdným, abys měla rezervu.
Kartou plať vždy v místní měně, jinak zapláčeš a nákup nebude tak výhodny, jak jsi počítala. (Nejradši bych to napsala velkými písmeny a třikrát podtrženě.) V Turecku platíš kartou tureckou lirou.
Platební terminál ti může zaúčtování v českých korunách (tzv. DCC – Dynamic Currency Conversion). To má kurz provozovatele terminálu - nevýhodný kurz pro tebe.
Ještě doplním, že 20kg je na letní dovolenou až až, to člověk šatičkami zdaleka nenaplní. Alkohol bych tam nebrala, lepší ochutnat místní. Nůžky a nože nesmí na palubu, do odbavovaneho kufru ano.

Kufr překročit váhu nesmí, nebo budete platit navíc, což jsou dost nepříjemné vysoké náklady. Holítka, opalovací věci beru, jasně. S sebou nějaký eura, jinak karta