icon

Cesta na Bali v 7.tt. Máte zkušenost s 16h letem a Bali obecně?

katerina5tt
7. lis 2019

Ahoj, chtěla bych Vás moc požádat o Vás názor a radu. S přítelem se už od jara těšíme na pořádnou dovolenou, na které jsme už dlouho nebyli. Zjistili jsme ted krásnou zprávu a to, že čekáme miminko, nyní jsem v 5tt a odlétat bychom měli, když budu v 7tt a to na 2 týdny. Stojíme ted před rozhodnutím, jestli neletět ( peníze nám nevrátí - ale co už ) a nebo letět. Máte prosím zkušenost s letem cca 16 h ( po 10 h přestup ) a bali obecně ? Já jsem létání zvládala vždy dobře.

Strana
z2
klea81
7. lis 2019

@journals už to spojení Bali a lékařská péče je "úsměvné" 😇

vineta
7. lis 2019

@klea81 Tak jsou tam australské kliniky s normální péčí, otázka je pojistka a doporučený postup pojišťovnou. Nemocnice pro místní bych vynechala. Ale celkově je otázka, zda tohle dobrovolně podstupovat.
Taky je tam dengue, okrajově může být zika, to v těhotenství nechceš, vzteklina (prý až 40% psů, kteří jsou opravdu všudypřítomní, jsou nakaženi- respektive v roce 2015, kdy jsme tam byli; na vzteklinu tam místní lidé umírají, protože vakcíny jsou pro ně drahé a tudíž nedostupné). No, já bych tam těhotná neletěla, ale rozhodne tam spoustu těhotných bylo a nic se jim nestalo. Doporučení cestovních lékařů je do exotiky v těhotenství nelétat, zejména v prvním trimestru, a dokonce ani před plánovaným otěhotněním, po návratu počkat se snahami o otéhotnení minimálně měsíc kvůli inkubačním dobám. Ale spousta lidí na doporučení nedbá a dopadne jim to dobře. Je to taky o štěstí.

klea81
7. lis 2019

@vineta ale tak proč štěstí pokoušet, že? Já bych na to neměla nervy. Kliniky určitě nebudou dostupné každých 30 km, jak v ČR...Už i ten dlouhý let je risk. Každého věc. Já bych se teda určitě nerozhodovala podle nějaké diskuse, ale hlavně podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

vineta
7. lis 2019

@klea81 Souhlasím... ono nakonec to je na každé z nás, jak s tím naloží. Já neumím být “střelec”, mně se takový přístup nikdy nevyplatil a ani bych si to neužila. Ale znám spoustu lidí, kterým se to vyplácí 🤷🏻‍♀️

pathan
8. lis 2019

Docela fascinující, jaká panuje hysterie kolem rtg u těhotných, přitom při cestě na Bali a zpět dostane plod vyšší dávku než u rentgenu břicha.

me_druhe_ja
8. lis 2019

Letěla bych po kontrole u doktorky jak již bylo zmíněno.🙂 Nebylo by fajn řešit tam případné mimodelozni těhotenství. Pokud tě netrápí extrémní nevolnosti, proč ne. Stejně je to bud a nebo v prvním trimestru, kdyby to náhodou vyjít nemelo, stejně by s tím nikdo nic neudělal ani v CR. Já letěla v těhotenství několikrát služebně, i v prvním trimestru, ale jen po evropě teda. Vše bylo OK. 🙂

odula
8. lis 2019

@vineta koukala jsem na tu ziku na bali na CDC. Maj tam "nahlášené případy ale žádný momentální výskyt". Těhotným doporučujou se důsledně chránit před komarim kousnutím. Větší "sranda " ovšem je co doporučují mužům těhotných žen :"chraňte se před komarim kousnutím a používejte kondom nebo nemějte sex po zbytek těhotenstvi" 😱 on totiž Zika -a to jsem nevěděla, může probíhat i asymptomaticky a přetrvávat ve spermatu muže cca 6 měsíců od propuknutí nemoci... Takže... Jako že jsem normálně pro každou špatnost a " těhotenství není nemoc",ale do země s potenciálním výskytem. Ziky bych si asi taky nelajsla jet.kliniky nekliniky.

vineta
8. lis 2019

@odula Proto se i divím, že nějaké holčině výše v diskuzi lékař doporučil jet ve 14 tt na Kubu... ale to byl zjevně gynekolog, ono je dobré tohle konzultovat i s lékařem cestovní medicíny. Anebo stačí najít stránky MUDr. Maďara, odpovídá ochotně i na internetový dotazy. Každopádně výskyt ziky jsem zkoumala letos na jaře kvůli dovolené a je potenciálně ve spoustě zemí, kam se vcelku běžně jezdí, spousta “Honeymoon” destinací.

vikinkav
8. lis 2019

@odula kamaradka treba letela tehotna do Mexika a tam je taky riziko, rikala ze si koupila moskytieru a lezela v ni i na plazi 😊 ale ona tam ma rodinu, ja osobne bych to neriskovala. Jinak po Evrope jsem litala jako tehotna, i do Istanbulu.

odula
8. lis 2019

@vikinkav jo jasný. kdyz to někdo nese takto v pohodě ať letí. Kazdej jsme jinej.Já vím že bych byla celej zbytek těhotenstvi na nervy. A teď nejde jenom o mě, taky o chlapa... Celých 9 měsíců kondom? Děkuju pěkné, 🤦.

mourovatakocka
8. lis 2019

@katerina5tt Já bych to na tvém místě zvážila. Dlouhé lety se na začátku těhu nedoporučují. V takhle exotické destinaci bych se trochu obávala hygieny, ale to už se dá vyřešit na místě. Je to na tobě, ale za mě ne.

teeerez
8. lis 2019

Na Bali jsou velmi dobre soukrome kliniky, exoticke nemoci samozreme take, ale ono i u nas je spousta nemoci (klistova encefalityda, borelioza a stejne chodime do lesa...). Pri dodrzovani hygienickeho standardu, vybavena repelenty a v dobrem ubytovani nevidim duvod k cernym scenarum...

Druha vec je ten let a to jak si dovcu v tehu uzijes. Neni to v tehotenstvi uplne sranda. Letela jsem v 5tt a 10tt na Filipiny (respektive tam a zpet) a bylo to hodne znat, Po priletu jsem potrebovala opravdu cely den na to dat se dohromady, kotniky jako slon. Na plazi mi vubec nedelalo dobre slunko (coz je celkem problem), kdyz jsme jeli na vylet, delalo se mi hrozne blbe v aute. Kolem 7tt mi navic zacala silna tehotenska nevolnost, takze uplne zabity. Pod vlivem hormonu jsem chytla desny strach no, ze vseho, takze v letadle jsem se 6 hodin krecovite drzela manzela s totalni panikou, ze urcite spadnem... Podotykam, ze jinak mam nalitano dost, letam rada a nikdy jsem se nebala, takze fakt hormony.
Dalsi vec je jidlo - miluji to jejich jidlo prodavane vsude na ulici, morske potvory na kazem rohu. To jsem si ale v tehotenstvi samozrejme netroufla, takze stravovani jen v hotelu, coz me vubec nebavilo (

Suma sumarum, jet se da, ale tu nasi dovolenou to dost poznamenalo a moc jsem si to neuzila. A manzel taky ne, protoze se o me bal :(

odula
8. lis 2019

@teeerez ja bych taky nevidela duvod k cernym scenarum, kazdopadne CDC nejsou uplny orezavatka a asi vi co rikaj. (ohledne tech tropickych nemoci). Jinak s ostatnim absolutne souhlasim. A treba si to uzjie, a treba taky ne a pak jeste 9 mesicu s kondomem... :D :D ja vim, ze se opakuju, ale proste me by uplne rozmazlo, kdybych vedela, ze muzu ziku chytit od manzela po dobu celyho tehotenstvi jenom proto,ze se treba jednou nestihl nebo zapomnel maznout repelentem nebo mu netesnila moskytiera. takze bych celou dovolenou byla hystericka kontrolovala moskytieru a furt kontrolovala jestli se namazal atd.... Proste tech promennych co tu dovolenou muzou (ale taky samozrejme nemusi) zkazit, je vic. Takze ja osobne bych to proste nedala. Ja tam ale ovsem taky nejedu... :D takze autorka stejne nakonec nejlip vi co a jak zvlada ...

katerina5tt
autor
8. lis 2019

Všem Vám chci moc poděkovat za reakce. Cenim si Vaseho zajmu a casu. Byla jsem zvedava na nazor ostatnich, jestli zde nenajdu nekoho, kdo podobnou vec zazil nebo kdo ma obdobnou zkusenost. K lekari jsem samozrejme objednana. Sestra mi po telefonu sdelila, ze pokud bude vse v poradku tak to rusit nemame. Mam dodrzovat nasledujici - v letadle pit, mit ty puncochy, prochazet se. Neopalovat se na primem slunci, byt ve stinu. Nepit nebalenou vodu a nejist mimo resort.

zelenaesmolda
8. lis 2019

@katerina5tt
a u balene vody si hlidat jeslti nema poruseny uzaver

Strana
z2