Cestování s dětmi - Vietnam

pmedilkova
25. zář 2016

Ahoj. Máte zkušenosti s cestováním s dětmi do vzdálenějších zemí? S partnerem jsme vždy hodně cestovali, ale teď máme dcerunku, a zvažujeme s ní v únoru delší dovolenou. V tu dobu ji bude 11 měsíců. Zajímaly by mne vaše zkušenosti. Děkuji ✈️

finezuza
25. zář 2016

Dobrý den, nevidím v tom problém, taky jsme cestovali a cestujeme i nadále s dětmi (teď 1 a půl roku a 4 a půl roku). Jen bych si asi rozmyslela destinace. Přece jen s Asií bych ale asi možná počkala. Záleží, jaké je dítě a jak to máte nastavené. Pokud je dítě zvyklé na pevný režim, svou postýlku, atd. tak bych to zatím nehrotila. Obě dcery jsou absolutně pohodové na cesty, s první jsme jeli na dovolenou (Francie), když jí byly 3 měsíce, druhá letěla do Anglie "až" v roce. Je to Evropa a pokud se cokoliv stane, dá se to řešit lépe, než z druhého konce světa. Když bylo starší 14 měsíců, tak jsme letěli na 3 týdny do USA, projeli jsme celý západ a bylo to super. Ale jak píšu, neřešila jsem, kdy spí, co jí (někdy prostě nebyla možnost volby) a malá byla vysmátá. Vím ale, že i s malými dětmi tady létají na dovolenou do Asie. Zase je to výhodnější, že neplatíte plnou letenku.

pmedilkova
autor
25. zář 2016

@finezuza Diky moc. Zvezime to, ted jsme byli na dovolené v Řecku, byla trochu rozmrzela, ale jen na zacatku. Jinak mame velmi pohodovou holčičku.

finezuza
25. zář 2016

@pmedilkova člověk si asi nesmí připouštět problémy. Taky mě lákají třeba Filipíny 🙂 Pokud jedete na jedno místo,do hotelu a jste u moře, děláte výlety, dáváte si pozor na jídlo, tak je vše ok. Je potřeba, aby to s dětmi bylo trochu dopředu naplánované. My jsme dobrodruzi, jezdili jsme s krosnou na zádech, bylo nám jedno, kde spíme, co jíme. Tohle už s dětmi (aspoň dokud jsou malí) nejde, ale když se jim trošku přizpůsobíte, není to nemožné 🙂

astyna
25. zář 2016

Hlavně si zjisti potřebné papíry pro "vývoz" dítěte, očkování a to hodně dopředu 🙂

finezuza
25. zář 2016

to je pravda s tím očkováním, nevím, jak to je u tak malého dítěte. Do Thajska jsme měli břišní tyfus.

janaaanna
25. zář 2016

My jsme byli s dcerou v Japonsku, když jí byl rok a půl. Splňovalo to, že to byla Asie a jiná kultura než naše, ale nebála bych se jít do nemocnice, kdyby se něco stalo. Očkování nebylo žádné potřeba, jen nám doktorka nabízela navíc žloutenku, ale nedali jsme ji (nějak mám pocit, že je větší riziko v Praze v tramvaji než v Japonsku 🙂 ).
Jinak cestování s takhle malým dítětem bylo super, doporučuju! Blonďatý andílek je v Asii obrovská atrakce, takže se nad ní neustále někdo rozplýval a dveře jsme měli všude otevřené.
A také mi v tomhle věku přijde jako výhoda, že je spokojená, ať je kde je, hlavně když je s rodiči. Hodně jsme se přesunovali, střídali hotely, chodili na výlety a bylo to bez problémů - když pak kolem tří let začala mít svůj vlastní názor, tak to bylo daleko víc vyjednávání a už nešla jen tak nacpat do kočárku s hračkou a odvézt 😀

drakenn
25. zář 2016

Manžel absolvoval cestu s 4,5 letým sám do Malajzie i Vietnamu. S krosnou na zádech, v malých hotelech a u moře v chatkách. Malý byl v dětství očkován dle oč. kalendáře. Navíc měl i žloutenu typu A a i ten tyfus. Problém nebyl. Dle mě záleží na tom, jak to máte nastaveno. Já nejela právě z důvodu, abych nedělala problémy. Nejsem na cestování do těchto destinací dělaná a měla bych s tím problém. Otec našeho dítka bere vše sportovně. A vrátili se zdraví a plní zážitků... Manžel takto jezdí každý rok na měsíc do Asie se synem a bereme to už jako samozřejmost jako jet do Chorvatska (tam jezdím já s mladším 🙂 ) Takže pokud si troufnete.. klidně..

pmedilkova
autor
26. zář 2016

@drakenn Diky. Ja bych si troufla, ale nechtěla bych malé způsobit nějaký problém. Partner ten je velmi zodpovědný, ale i tak v tom nevidí žádný problém. Cestovat chceme dal... Chceme i další děti. A představa ze nikam pojedeme třeba 10 let není úplně OK.

stepankam81
30. zář 2016

4,5 kluk je na takto dlouho cestu uz relativne ok, kazdopadne i tak maji tvoji dobrodruhove (manzel i syn) muj respekt! 🙂 Jsou to borci. Kazdopadne si myslim, ze 11ti mesicni holcicka na takto dlouhou cestu..hm to neni asi uplne idealni. Cestujte, ale volte kratsi vzdalenosti nez zrovna Vietnam a vyrazte az dcerunka trochu odroste! 🙂