Cestování s novorozencem do Chorvatska autem. Máte rady?
Dobrý den chtěla bych se zeptat máte někdo zkušenosti cestování do Chorvatska autem s miminkem nyní máme 14 dní ale za tři týdny bych chtěla jet do zahraničí jaký máte názor a zkušenosti jakékoliv rady děkuji moc 🙂
Já osobně bych nejela, nemám na to povahu a myslím si o tom své, ale třeba bracha jel, když malá měla 3 týdny do Chorvatska, užili si to a vrátili se nadšení 🍀
Jsme zrovna v Chorvatsku a nejmladší děti jsou tu cca roční, takže moc zkušeností fakt nenasbíráš, jet s novorozencem k moři je čirý bláznovství. Už jen proto, že dovolená s dítětem fakt není dovolená, ale tohle zjištění klidně může přijít až za rok, na to není potřeba úplně spěchat🙂
Mám ale trošku pocit, že moc moc chceš jet, a tak to možná stejně zrealizuješ. V tom případě bych ti doporučila najít pokoj s klimatizací a chodit ven jen ráno a večer. Během cesty se ti děťátko s největší pravděpodobností oprudí pod plenkou i v kožních záhybech, na zbytku těla asi budou potničky, takže s sebou naber hodně sudocrému anebo něčeho, co víš, že tvoje mimi dobře snáší. Pořiď si UV obleček na celé tělíčko a slunečník na kočárek. Opalovací krém vyzkoušej na miminku ještě před odjezdem, ať víš, že se ti po něm neosype. Good luck.
@pepcour Miminko se ti narodilo o nějaké tři týdny před termínem. To je samotná hranice donošenosti, kdy dítě je sice oficiálně donošené, ale je mnohem křehčí než plně donošené děti. Tahat ho pět týdnů po narození (tj. dva týdny od termínu porodu) autem do Chorvatska, kde je teď nějakých 36, 37 stupňů a za čtyři týdny tam nebude o moc lépe, je naprostá nesoudnost a nezodpovědnost. A jen k tomu šestinedělí: šestinedělí pro dítě znamená šest týdnů po termínu porodu. Narodilo se ti o tři týdny dřív, to jeho šestinedělí má trvat přesně o ty tři týdny déle. O tři týdny déle mělo být v břiše, o tři týdny déle potřebuje na aklimatizaci na světě.
Jsme cestovatelska rodina, bezne jsem cestovala uz v sestinedeli. Ale takhle brzy jen v ramci CR. Uz to tu padlo, dlouha jizda v autosedacce neni pro takhle male mimco vhodna, navic rozjizdis kojeni, takze to budete stavet treba co hodinu na kojeni? Pokud je na UM, tak myslet na to, ze novorozenec je mnohem nachylnejsi na pripadne zazivaci obtize v pripade horsi hygieny. Takhle mala mimina neni ani vhodne mazat opalovacimi kremy, a to horko je taky problem, mnohem snadneji se prehreji. Letos bych na tvem miste more ozelela, za rok to bude uz uplne na pohodu.
Takhle malé miminko se ti může během chvíle přehrát i když jsou vedra u nás. Já bych určitě nejela protože je to o průser, lítat pak po místních doktorech a nevědět jak to dopadne. Zbytečně bych si to vyčítala a kvůli čemu? Válení na pláži/ opalování/ fotkám na sociální sítě??
Zavolej pediatrovi, ten ti to určitě taky nedoporučí.
A k tomu krvácení....já začala třeba až víc jak 3 týdny po porodu, takže na to bych taky nespoléhala.
Nejela bych
A krvaceni se ti jeste 'muze vratit'..mne se to tak stalo v prubehu 6nedeli, po 2-3 tydnech byl klid a pak znovu..telo si zvyka, miminko si zvyka..odpocivejte doma 😊👌
@pepcour upřímně...miminko Vám sice většinu cesty asi prospí...ale Vy sama jste chviličku po porodu, což není úplně dobré na koupání, ať už jde o moře nebo jinou vodu...stejně tak vystavovat novorozence vedrům a přímému slunci...být Vámi, tak raději vyčkám a pojedu třeba za půl roku...klidně dál, ale lépe než riskovat...v opačném případě bych si zařídila sakra dobré cestovní pojištění🙈
Taky bych nejela,dcera se narodila 15. 6. a ji bylo vedro i u nás v Česku ,když byli vedra a to jsem ji měla v kočárku jenom v plence,dokonce jsem vynechala dovolenou v autokempu a to jsem byla po šestinedělí,po kontrole na gyndě,můžete jet příští rok není kam spěchat,jediná dovolená s dětmi po porodu byla v Šiklandu a to bylo zrovna taky vedro,všude jsme hledali stín a užili jsme si to taky
A z toho, co jeste nezaznelo, v sestinedeli se ma lezet i kvuli prevenci poklesu delohy a uniku moci. Tak at si za par mesicu nestezujes🙂
@pepcour a víš že můžeš po šestinedělí dostat menstruaci? Já bych si to neužila,my byli v šestinedělí v biotopu , miminko ve stínu,já si četla knihu a hlavně jsem se NEKOUPALA i kdybych nekrvacela,tak koupat bych se šla až po kontrole na gyndě
Já se tady skoro nikdy nevyjadřuju, ale tohle jako fakt?
Normální rozumná ženská chce cestovat s takhle malým miminkem!tak daleko do vlny veder? Mít ho x hodin v sedačce?
Jestli jo, jste sobec
chudak miminko 🤷
Nejela bych. Miminko je malé a co bys tam dělala ty, když se nemůžeš koupat?
Jako pravděpodobně se nic nestane, ale je to zbytečný. Myslím, že babi léto v Čechách nebo u rakouských jezer je taky nádherné.
Nejela bych ani za nic
A to nejsem typ matky, která pořád sedí doma, nos nevystrci, ale tohle ne. Zkus se zeptat fyzioterapeuta, jaký má názor na dovoluji si tvrdit trápení dítěte v šestinedělí tolik hodin ve vajíčku. Asi si poklepe na čelo a rozhodně chválit nebude. A je jedno, že dítě tam nepláče, že tam spinká. Dítě rovněž neprotestuje, když mu dáváš tuny cukroví,ale jeho zuby si to pamatovat budou. Co tam budeš s novorozencem dělat? Chvilku u moře, pak nejde zalezla v apartmánu, nebo nevím kde? Má taková dovolená smysl ? Nevím. Navíc jsou tam vedra, nevíme teda jak na konci měsíce, ale hlásí vedra ještě v září u nás, velký rozdíl tam nebude. Navíc miminko asi skoro žádný očkování, tahat ho někam do Tramtárie, nevíš jak bude reagovat, to opravdu rok bez more nevydržíte? Tak jste si miminko neměla pořizovat a mohli jste jet i ...víte kam. Tvrdá slova, ale některé ženy nemají soudnost.
@vianem to mě taky napadlo, kvůli fotkám na sítě…..
@veroniquecz pak můžou dávat fotky, jak tam sháněli doktora, běhali na pohotovost, měli problémy, takových případů bylo
@monaluza Nemusi to byt troll. Nasi znami leteli s 6-tydennim miminem do Dominikanske republiky. Nechapu to dodnes. Kdyz jsem se jich ptala, proc tam jeli tak brzo po jejim porodu, tak mi bylo receno 'Proste jsme chteli'. Tohle je dle meho nazoru jeste vetsi silenstvi - letet s malym miminem kamsi do rozvojove zeme na druhe strane zemekoule.
@sfet však ano. Já jsem reagovala na dotaz co by tam dělali….
@pepcour já mam obě děti nedonošený a můžu Ti říct, že šestinedělí byla největší pohoda… oba většinu dne jen spinkali a kojili se, ale zhruba v době terminu porodu to “začalo”… chtěli pozornost, pořád se chovat, nosit, mazlit, když byli vzhůru, takže bacha na to. A tím, že byli nedonošení, náchylnější, neočkovaní, jsem se bála s něma jít i do obchodu.. natož tak jet tolik km úplně do cizího prostředí 😂

Myslím, že zkušenosti Ti nikdo moc nenapíše, neboť skoro všechny matky v tomto čase nikde zbytečně daleko netrajdají. Dítě není věc ani módní doplněk, prostě letos v létě nikam daleko nejezdi.
Ti lidi už vážně roupama neví...
Pro mě naprosto nepochopitelné, která matka bude vláčet svoje dítě 10 hodin v autě do vedra a do prostředí, kde na dítě může kdokoli cokoli nachrchlat, páč i kdybys krásně byla mimo civilizaci, cestou zastavovat budete a ve vzduchoprázdnu bez lidí to asi nebude.
A to jsem napsala ještě moc hezky, co si o tom nápadu myslím.