Dovolená bez dcerky-stále kojím. Máte zkušenosti, rady?
Ahoj devcata, obracim se na vas s prosbou o rady. Letime s manzelem v rijnu na dovolenou. Pucodne mela mala jet s nami, ale nakonec pojedem sami. Problem je ze stale kojim. Dceri je 9 mesicu, takze uz by to nemel byt takovy problem. Pres den normalne papka a mlecko ma jen pred spanim v noci a po probuzeni. A to je prave ten problem. Budi se mi v noci cca po 2 hodinach. MUDra rikala, ze to neni ani hladem, ale spis je to zvyk. Je to malej zavyslacek, chce proste jen prso a o mleko ji ani tak nejde. Mleko mam odsate a budou se starat rodice. Ale nechci je v tom nechat a nechci ani dceri pusobit najednou sok, ze bude bez prsa. Chtela bych ji postupne odnaucit. Mate nektera zkusenost jak na to? Jak deti reagovali na flasku s mlekem? Ja kdyz ji v noci dam cajik, tak sice zaspi, ale za pul hodky je hore zas a musim ji to prso dat. Bojim se aby z toho nebyly proplakane noci. Ja se budu valet u more a mala by tu plakala...nemam na to srdce, sem cita. Prosim pomozte.
@angipe
ahoj, let není největší problém, synovi nebylo ani půl roku, když jsme letěli, celý let mi prospal v náručí, probral se při přistávání a to jsem ho celou dobu kojila, kdyby náhodu cítil něco v ouškách, aby se to tím pitím srovnalo, ale neměla jsem pocit, že by mu něco vadilo... dceři v té době byly tři, přistávání jí ani neprobudilo... ani letos, když byly tři synovi, s letem neměl nejmenší problém, takže minimálně naše děti let snášejí líp, než my.
Mimochodem jet s babičkou, je dle mne nejlepší volba, přes den přece můžete vyrazit na výlet ve dvou a dcerka bude s babičkou, a v noci v klidu můžeš kojit...
Zeny nezlobte se, ale nektere vubec nereagujete na muj dotaz. Pouze mne odsuzujete a kritizujete za to, ze chci jet na dovolenou. Prosim pokud nemate radu jak zmirnit nocni buzeni, neprizpivejte. Akorat tu rozohnujeme diskuzi, ktera je nekonecna. Jsou mamky, ktere, jak tu jedna maminka trefne napsala, jsou s detmi spojene pupecni snurou a pak jsou maminky, ktere sve deti nemiluji mene nez pupecnikove mamky, jen si proste mysli, ze oddychnout si od ditete a zrelaxovat je naprosto normalni.
@annaluciapetrzel
Dekuji. Tak mile komentare mne tesi. 🙂
Vemte babičku a jeďte všichni spolu, pokud se malá ráda koupe tak to bude pro ní super 🙂 Známý s prckem letěli, měla zrovna 10 měsíců a let i pobyt (v Turecku) zvládla vpohodě ! My jsme sice byli v Itálii a dovolenou i s prckem jsme si pořádně užili 🙂 Já teda nekojím, ráda si od malého i na celý den oddechnu ale nedokážu si bez něj představit být týden :-/ Tak snad to ku prospěchu všem vymyslíte 🙂 přeji krásnou dovolenou. ps. na kritiku kašli, stím člověk musí počítat 🙂
@lenka5731 no a? nebude tu pak z těch, které jí radí to co nechce slyšet dělat pupečníkový matky .. noční kojení je pro udržení a nechtěné odstavení důležité, a v diskuzi je psáno o strachu z předčasného odstavení které může ale nemusí přijít .. je to 50:50 a je na každym jestli to chce risknout. Jak jsem psala, my bereme malou i na líbánky a to jí budou v říjnu 2 roky .. kojení je pro mě dar, tak proč ho ohrožovat?
@angipe ja jsem se teda bala dost, ze se bude budit, ale proste, ona ta flaska (je na ni zvykla pres den? dcera byla), ji da toho mleka vice, ona se dost zasytila a bylo to lepsi a budila se minimal. ja jsem mela odsate a zamrazene plus dostala na noc (a i nekdy pres den) UM. v 9mes. uz ma prikrmy etc, takze v poho. FAKT SE NESTRESUJ. a uprimne, i kdyby se odstavila (ja jsem s touto variantou tez pocitala), tak je ji 9mes. a zadna traga se dit nebude. Takze ma rada je: 1. dite musi byt zvykle byt i s jinyma lidma, hlavne s hlidacem 2. dite musi byt zvykle na flasku (my meli medela, dcera je od mala hlidna ptze ja pracuju) 3. namrazit MM a dat i UM (na kt musi byt zvykla aby z nej nemela brichabol). Navic dcera neumela spat v postylce jen v hacce anebo se mnou: a co myslis ze se delo, no kdyz jsem byla v coudu - spala v postylce! Jo a do te doby pres noc nikde nebyla az ten tyden, a dobry. Takze pak sem pisni zkusenosti pro dalsi matky hydry (hahahaha)
@karol89 tak tyhle polemiky jsou naprosto zbytečné. Ty považuješ kojení ve dvou letech za báječné, jiná maminka za naprosto zbytečné. Obě přitom své děti milujete stejně a jste pro ně ty nejlepší mámy. Já myslím, že vlastní instinkt žádná lakto poradkyně nenahradí. Takže v první řadě by každá maminka měla dát na něj. Potřeby svého dítěte zná nejlépe a žádná unifikovaná moudra nelze s úspěchem uplatňovat plošně 😉
Je hezké, že dcerce dopřáváš, ale ve dvou letech je to spíš o vzájemné blízkosti a poutu, než o tom, že by to MM nutně potřebovala. Pokud to tak cítíš a obětuješ se, proč ne. Určitě je to příjemné pro vás obě. Ale ne každý sdílí tohle nadšení. Osobně jsem si kojení u obou dětí také užívala, ale v 11 měsících už jsem na tom nic nevyhnutelného neshledávala
@angipe a jeste rada az budes pryc, nevolat, nehystercit. Ja jsem prorvala cestu letadle, ale kdyz jsme vystoupila v Kamerunu, tak jsem si rekla, ze bulenim dceri nepomuzu. Nasala jsem africky vzduch, byla stastna, ze vidim po mesicich kolegy. Po 2 dnech prestaly mi chodit sms kvuli roaming. Meli jsme domluvu, ze pkd se neco zasadniho bude dit, budou volat takze jsem si rekla, ze dokud mi nikdo nevola je to OK. Takze jsem nesmskovala, psali jsme si pres skype odpol/vecer. Zatim 🙂
@karol89 Zakladatelka řeší ohrožení kojení a ohrožení života díťěte (do Tunisu bych takle malé dítě nebrala, ani bez atentátů, pravděpodobnost, že tam chytne střevní potíže je dost velká, což je u malého dítěte docela nebezpečné). Škoda ,že propásli možnost změny destinace, to bylo nejlepší řešení a nejmíň bolestné pro obě strany.
Trefně napsané 🙂. Já tady svůj názor moc často neprezentuji, jelikož je tady skupina maminek, odhodlána kojit děti až do školní docházky a svoje názory tady dost agresivně prosazují.
Osobně si myslím, že kojení v časovém horizontu 1 roku ( plus mínus samozřejmě, dle konkrétního dítěte), úplně bohatě stačí.
Pro jeho pozdější vývoj a fyzické zdraví, už je potom daleko důležitější, naučit jej správné stravovací návyky. A bohužel, některé horlivě kojící maminky, tuto činnost obrátí do úplného extrému, kdy existují případy 2 letých dětí, které vyžadují stále prso, neumí rozkousat doměkka uvařené maso apod. Ale to už je na jinou diskuzi 😉
Odstavování dítěte by samozřejmě mělo probíhat citlivým způsobem a obrnit se na nějakou dobu ( pokud se dítě nerozhodne odstavit se samo 🙂).
Obě dcery jsem kojila do roku, ale cca od 9 měsíců jsem postupně rušila noční kojení. Prostě jsem místo prsa nabídla lahvičku s vodou, případně dudlík (ale ten nikdy moc nechtěly). Obě pak začaly spát téměř celou noc.
@michaela_2 njn, co naděláš. Já to beru, že každý to vnímá jinak, ale co mě dokáže fakt rozesmát, jsou ty řeči, že by od dítěte neměla nikam chodit a na dovolenou už vůbec ne. Na hranici a upálit 😀
Mám silné podezření, že mnohé jsou adeptky na založení diskuze "Opustil mě manžel, cítil se na druhé koleji", nebo později "Nezvládli jsme syndrom prázdného hnízda"...
Akorát nechápu, proč mají takovou potřebu se tady vyjadřovat a peskovat zakladatelku, případně 10x opakovat, že nechápou její postoj. Jejich někdy absolutně přehnaný maminkovský přístup taky nikdo tak velkohubě nekritizuje, byť si o tom myslí svoje 😠
@angipe Ahoj ,me se mala sice v tomhle veku odstavila, ale byla sem tehotna a proste ji to uz diky tomu nechutnalo, ale nemyslim si, ze to bude v tvem pripade a naopak si myslim, ze to prospeje tomu nocnimuodstaveni, ktere je evidentne potreba. Kdyby slo mit nejakou zasobu v mrazaku a dat aspon obcas materske mleko, bude to super, pokud ne a zvlada u umela, proc ne. Stravou jde taky mlicko nahradit ,s tim sem bojovala u dcery zase ja, UM nechtela, takze v podstate neni zadny problem. A jestli na tebe nekdo utoci, ze bys tohle nemela, prvni sem taky nechtela za nic na svete dat a ted s odstupem vidim, ze je pro deti naopak lepsi, kdyz maji kolem sebe vic lidi nejenom mainku a pokud ji bude hlidat treba babicka, tak to v pohode zvladnou, zvlast pokud je babicka trpeliva a tu prvni proplakanou noc pokud k ni vubec dojde zvladne s citem. Ja jsem prvni dceru poprve davala na tyden k dedeckovi kolem roka a jak jsem z toho mela hruzu, tak to zvladli s prehledem, na malou tam byli 3 dospeli a 2 deti a ona byla nadsena, jediny, kdo z toho mel trauma sem byla ja 😀
@angipe Já to nějak nechápu od začátku,ty už jsi musela být na konci těhotenství,když jste ten zájezd kupovali? Proč? A taky nevím,co byste v Tunisu chtěli dělat jiného v dnešní době,než být v resortu? Jedině výlet na Saharu,nic jinýho mě teda nenapadá. Okolí hotelů je bordel špína a humus,tam je fakt llepší být v
areálu,i bez dítěte.
Ale kdybych už byla v té situaci,tak bych určitě malou vzala s sebou,nechat kojené dítě ,jak píšeš závislé na prsu najednou bez zdroje mi fakt přijde jako masakr.Moje dítě,kojené do roka,třeba flašku nevzalo nikdy, byla schopná to nechat dojít až k dehydrataci,ale flašku prostě nevzala.Dělám v nemocnici,a pár takových dětí už jsem viděla.Takže pokud v té době nebude odstavená ,tak bych to neriskla.
Já osobně bych tedy takhle malé dítě nenechala doma a neodjela,ale to je asi můj problém,spousta matek to má jinak a nikoho neodsuzuju a netroufnu si tvrdit,že můj přístup jediný je správný
@aemmi V říjnu, bude malé téměř 11 měsíců ne? Pokud je jí teď 9. A zakladatelka rovněž řeší hrozbu možného odstavení, proto ta diskuze ohledně kojení 🙂
@ivis Cestovat s dítětem ano, ale do destinace, která je bezpečná a je zde zaručená kvalitní zdravotní péče, nebo se dá velmi rychle dostat zpět do ČR. Což podle mě Tunis bohužel není☹. Mně zase přijde, že české specifikum je to, že když se někde něco stane, tak ve všech zemích se všichni zděsí a ruší v té oblasti dovolené, ale Češi se radují, že budou levné zájezdy.....
@hojda Já nevím,ale my jsme letos byli na Djerbě,a Čechů tam zas tak moc nebylo,nejvíc Britů a Francouzů,i Němci.Zdravotní péče jsem se taky bála,ale dle delegátky je na velmi dobré úrovni a viděli jsme tam i kliniku,která zvenku vypadala velice moderně,naštěstí jsme nepotřebovali,tak tu péči nedokážu posoudit,
@michaela_2 no já jen že se tu hned objeví příspěvky o militantních matkách kojících do 5 let... 😅
No nic, on to stejně za @angipe nikdo z nás nerozhodne, s tím se už musí popasovat sama.
@angipe pokud víš že si to bez malé uzijes jed tam kam se ti zachce...ale buď k sobě upřímná... Uziju si to? Stojí mi to za to? Mám na to sílu?
Dítě té po týdnů prakticky nepozná a s odsavacku u moře si to neuzijes...k tomu...odsavacka je v tomto věku na nic...mléko se tvoří sáním...takže kojit přestanes už tak na ten věk kojis docela málo
Do Tunisu bych dítě nebrala...já sama se velmi divim že tobě se tam chce.ani za ty prachy to nestojí.psalas že ji tam neberes kvůli bezpečí...o sebe se nebojis? Co když se neco semele a malá zůstane bez rodičů...nebudeš první ani poslední kdo by nechál dovcu dovcou a zařídí se jinak...je to tvoje volba.delej jak to citis sama znáš své dítě nejlépe ..takové ty rady na netu jsou jak to a to zabralo...ale co zabere na tvé dítě nikdo neví...odpovědi je milion a stačilo zagooglit zbytečně jak vidím se tu klasický bijí dvě strany
Pořádně si to promysli jen ty jsi zodpovědná za to co bude...upřímně já si to nedovedu představit...malá je ještě Málinka a v krizovem věku vnímání...tak hodně štěstí při rozlusteni

@michaela_2
Ahoj dekuji zanazor. Ubabi sme ted byly 3 mesice, takze sou na sebe zvykle. Jinak dcera je velmi kolektivni. Na par hodin uz mi ji hlidaly 2 kamosky i babi a vzdy v poho. Vubec me nehledala. Je velmi usmevava a spolecenska. Jde ke kazdemu bez place. Babicka s nevyspanim pocita. Jen ja si nejsem jista jestli chci riskovat to, zese mi po navratu neprisaje.
Jeste jednou diky za prizpevek 🙂