icon

Dovolená bez dcerky-stále kojím. Máte zkušenosti, rady?

angipe
28. srp 2015

Ahoj devcata, obracim se na vas s prosbou o rady. Letime s manzelem v rijnu na dovolenou. Pucodne mela mala jet s nami, ale nakonec pojedem sami. Problem je ze stale kojim. Dceri je 9 mesicu, takze uz by to nemel byt takovy problem. Pres den normalne papka a mlecko ma jen pred spanim v noci a po probuzeni. A to je prave ten problem. Budi se mi v noci cca po 2 hodinach. MUDra rikala, ze to neni ani hladem, ale spis je to zvyk. Je to malej zavyslacek, chce proste jen prso a o mleko ji ani tak nejde. Mleko mam odsate a budou se starat rodice. Ale nechci je v tom nechat a nechci ani dceri pusobit najednou sok, ze bude bez prsa. Chtela bych ji postupne odnaucit. Mate nektera zkusenost jak na to? Jak deti reagovali na flasku s mlekem? Ja kdyz ji v noci dam cajik, tak sice zaspi, ale za pul hodky je hore zas a musim ji to prso dat. Bojim se aby z toho nebyly proplakane noci. Ja se budu valet u more a mala by tu plakala...nemam na to srdce, sem cita. Prosim pomozte.

Strana
z6
ivis
31. srp 2015

@hojda já odpovídala na otázku ohledně létání a ne destinace, to snad jsme dospělý aby si každý míru rizika dané země uvědomil a podle toho se rozhodl.

hojda
31. srp 2015

@ivis To si právě nejsem tak jistá, když tu stale dokola čtu diskuze - dovolená s dítětem v Tunisku, v Egyptě, ano či ne?.....

gepe
31. srp 2015

@lajla k tomu nepoznani rodicu jen mala poznamka. My mame asi divne dite, ktere nas po tydnu, kdy nemela ani rok, uplne v pohode poznala me i manzrla a byla k tomu i vysmata. Jo a pro prip. rejpaly, my na dovolene v te dobe nebyli 🙂
@angipe ode me jinak uz odpoved mas 🙂

mydvaapes1
31. srp 2015

Má dcera je na tom uplně stejně. I věkově. Už jsme začali s odstavováním v noci, páč to prso měla opravdu jen na podajdání. Přešla jsem na UM (nikdy jsem neodstříkávala) a musím říct, že oproti očekávání docela pohodička. Takže v klídku. Rodiče to i s malou zvládnou. Akorát budou muset dělat malé mlíčko i v noci no 🙂

hojda
31. srp 2015

@renap
Praktické rady k Tunisku:
Někdy, hlavně u malých dětí je výměna mikroflóry doprovázená vysokými teplotami až 40°. Vemte si proto sebou paralen nebo brufen, teplotu srazí i studená sprcha nebo koupání v bazénku. Rozhodně nejezděte s malými dětmi, viděl jsem 3 letého kluka jak týden měl horečky a byl z něj průtokový ohřívač, to samé u 2 letého. Minimum je těch 5 let, i tak se teplotám asi nevyhne, dejte mu jeden den k dobru, ať se může z toho pořádně vzpamatovat a zustaňte na pokoji. Kdyby bylo nejhůř, zajděte na recepci nebo zavolejte delegáta, zavolají doktora, který přijde opravdu velmi rychle. I když máte pojištění veškeré ošetření se platí ihned a doktor vám vystaví fakturu, kterou vám pak doma proplatí. Jen to že přijede doktor stojí 35-40D, to že se na vás podíva pak dalších asi 10D, a pak počítejte s lékami ….. mějte finanční rezervu. A kdyby bylo nejhůř, tak jeden den hospitalizace na klinice přijde na 200 U$. Už víte proč nejezdit s malými dětmi ? Snad jsem vás moc nevystrašil, každopádně tam jeďte aspoň na 14 dní, ať to stojí za to, protože tak 3 dny si budete zvykat na teplo a pak ten průjem….. Jo, abych nezapoměl, pokud jste tam déle než 14 dní, proděláte změnu mikroflóry i po návratu domů.

hojda
31. srp 2015

@renap

V Tunisku neplatí karta zdravotní pojišťovny, je třeba sjednat zdravotní připojištění. U lékaře budete v řadě případů nuceni zaplatit hotově, ale pojišťovna vám náklady následně proplatí. Vzhledem k poněkud horší kvalitě zdravotní péče je vhodné raději vyhledat kvalitní soukromé lékaře, ve většině hotelů budou k dispozici kontakty na ověřená zdravotnická zařízení. Mnoho větších hotelů má také vlastního lékaře. Pokud zdravotní obtíže nevyžadují okamžitou lékařskou pomoc, je často nejlepším řešením návrat do ČR.

somalicats
31. srp 2015

@hojda Ono zrovna Tunisko není s těmi průjmy tak dramatické jako Egypt. Sice delegáti upozorňují na možnosti průjmů, ale faktem je, že na rozdíl od Egypta tam není problém vyčistit si zuby a vypláchnout jejich vodou, dát si led do pití nebo ovoce omyté jejich vodou. Ani během cesty po vnitrozemí jsme nikdo neměli problémy. V Egyptě bych si tohle nedovolila. Navíc zdravotní péče je v Tunisku na podstatně lepší úrovni, než jinde na severu Afriky... Zase bych z toho nedělala drama.

hojda
31. srp 2015

@somalicats Tak já myslím, že existují i jiné destinace u moře, které jsou pro male dítě vhodnější než Egypt a Tunisko, takže nechápu, proč vozit děti tam, kde hrozí zvýšené riziko něčeho takového.

somalicats
31. srp 2015

@hojda To existují, o tom taky nepolemizuju. Osobně upřednostňuju s malými dětmi spíš okolní země, když už jet ven, aby se dalo rychle vrátit zpátky (ono ani z toho Chorvatska se člověk nevrátí tak rychle, jak by kolikrát potřeboval). Letos jsem byla s dětmi v Rakousku, a koupání jsme si užili ažaž. Sice ne v moři, ale to nevadilo mně ani starší dceři a mladší už vůbec ne, ta se vyráchá i v louži, když na to přijde.

hojda
31. srp 2015

@somalicats Rakousko se nám líbí moc, ty jezera jsou úžasný!

renap
31. srp 2015

@hojda To je těžký předvídat,my s malou lítáme od jejích dvou let,Turecko,Tunis,Řecko a kupodivu jedinkrát měla nějaké menší zažívací potíže a to bylo na Zakynthose.Jinak nikdo nic,akorát zatím se s ní bojím do Egypta,asi ještě počkáme,protože tam to chytl manžel vždycky a starší dcera jednou a nic moc. Ty jejich léky sice zaberou během pár hodin,ale stejně to nase... 😝

somalicats
31. srp 2015

@hojda Rakousko mám ráda, protože tam nejsou problém ani malé děti a jsou tam na ně připravení. Letos jsme měli celkem 2x dovolenou - nejdřív já s dětmi týden v tom Rakousku a pak já s mužem a mladší dcerkou tady v ČR. Ač jsme měli pobyt v ČR charakterizovaný jako "Rodinnou dovolenou", tak jsem si o každou drobnost kvůli dceři musela říkat, oproti Rakousku, kde se s ročním dítětem automaticky počítalo. Už jen třeba to, že v Rakousku jsme měli polopenzi, u snídaně i u večeře jsme vždycky měli prostřeno i pro malou, ačkoli ta pochopitelně polopenzi zaplacenou neměla, automaticky se ale počítalo, že jí dám ze své porce a měla připravenou lžičku, talířek, skleničku na pití a ubrousek... Tady jsem si o talířek a lžičku musela pokaždé obsluze říct, přitom chodili pořád ti samí...

hojda
31. srp 2015

@renap A proč předvídat? Když vím, že v dané zemi existuje zvýšené riziko něčeho takového, tak mi rozum velí, tam nejezdit, než spoléhat na to, jesli se nám to vyhne nebo ne. Malé děti olizují všechno a všude, těm to člověk nevysvětlí a těžko je uhlídáš, to je prostě fakt. Dovolená, kde se budu stresovat, jesli dítě a ostatní dostanou megaprůjem nebo ne, pro mě není dovolená.

hojda
31. srp 2015

@somalicats Tam se dá jet i jen do kempu, pro toho, kdo řeší peníze, vše je krásně čisté a jak píšeš ty, tak se tam s dětmi prostě počítá. Třeba jezera v Korutanech jsou opravdu jak moře.

somalicats
31. srp 2015

@hojda To je pravda. V Rakousku jsem kempovala teda jen jednou, ale byl to nejčistší kemp, jaký jsem kdy viděla, a že jsem těch kempů jinde projela opravdu hodně. Ale i jinde mají čisto a služby na úrovni - teď jsme třeba měli slevové karty v rámci pobytu. Na tu kartu jsme mohli mimo jiné jezdit místní autobusovou linkou zdarma (což jsem hojně využívala - lepší, než jet autem a pak kroužit kolem plného parkoviště) - nezažila jsem tam neochotného řidiče, který by mi nepomohl s kočárkem do autobusu. Totéž lanovky - tam, kde jsme využívali sedačkovou lanovku, nebyl problém vyvézt složený kočár - stačil k tomu jeden telefon obsluhy do horní stanice, že jede kočárek. A tak by se dalo pokračovat.

kvakuska
31. srp 2015

@angipe a nenapadlo vás zkusit dovolenou prodat? ... strávit dovolenou s odsávačkou v ruce mi nepříjde jako ideál ...

renap
31. srp 2015

@hojda Předvídat jsem myslela,jako že v Tunisu jsem to předvídala a nikdy nic a v Řecku jsem to nečekala a bylo to. Jinak střevní infekce jsou velmi časté u dětí všeobecně,vidím to v práci denně a na infekci mají narváno pořád,takže člověk nemusí ani nikam jezdit.Kdybych se měla stresovat a kazit si dovolenou strachem z průjmu,tak radši nejedu nikam,to nemá smysl.

fibrila
31. srp 2015

nečetla jsem diskuzi, tak nevím, jestli to už někdo nepsal, ale co zkusit dát dítě babičce předem na zkoušku na den, na dva a uvidíte jak to bude probíhat, když bude nejhůř, dítě si vyzvednete? Můžete potom případně s klidnějším srdcem odjet na dovolenou, když to proběhne dobře (ikdyž si myslím, že o to kojení přijdete, už se Vám pravěpodobně nepřisaje).

hojda
31. srp 2015

@renap No, maminky očkují proti rotavirům, aby dítě uchránily před průjmem a pak si objednají dovolenou v destinaci, kde je riziko něčeho takového zvýšené. Já prostě volbu této destinace pro děti nechápu. Kde je to velké plus, které to riziko převáží?

zuzineckah
31. srp 2015

@hojda tak ony to třeba berou tak, že díky očkování se rotavir dítěti vyhne, nebo alespoň nebude tak agresivní 😉 Nicméně, obvykle jdou lidé po ceně, to je tak v 90%, odhaduji. Osobně bych do Egypta jela tak maximálně na služebku, ale znám lidi, kteří na něj nedají dopustit a není v tom jen cena (střídají Karibik a Egypt).

hojda
31. srp 2015

@zuzineckah Tak na kolik vyjde dovolená v Tunisu pro 4-členou rodinu (děti 6 a 3 roky)? Cca odhadem? Ceny jsem nikdy nezkoumala, protože tahle destinace pro nás nepřichází v úvahu.

melodygirl
31. srp 2015

@angipe já vidím, že z té dovolené si pěkně rozhozená už teď, stojí to vůbec za to? Myslím, že teď řešíš jen manžela, protože kdyby to bylo jen na tobě, tak to pro zbytečné komplikace odpískáš. Proč se manžel nemůže postavit za tebe, jsi přece jen matka, která nejlíp ví a má intuici, co je pro její dítě nejlepší. Myslím, že chlap by to měl do značný míry respektovat. Vždyť i tebe uvidí že jsi na dovolené jak na trní a to by mu přece nemělo být jedno a mělo by mu záležet na tom jak ty se na líbánkách cítíš. Já bych na tvém místě zamakala na zpracování chlapa. A nešlo by, kdyby jste dovolenou prodali, zeptat se na možnost v cestovce, zda-li by vám v tom nepomohli, nebo po známých, internetu

renap
31. srp 2015

Tak to já zase výběr těchto destinací naprosto chápu,a u nás rozhodně nejde o cenu-je tam poměrně jisté počasí,krásné teplé moře a ty resorty jsou prostě dokonalé vymakané pro rodiny s dětmi,jsou tam většinou klouzačky,tobogány,brouzdaliště,dětské bufety v restauracích,židličky,tyhle národy milují děti,takže prostě pro ně je tam vše,taky minikluby,animátoři. Taky jsou to většinou bungalovy postavené v krásných upravených zahradách,žádné paneláky jako třeba Mallorka nebo Španělsko.
My jsme s malou byli dvakrát na řeckých ostrovech,peo nás super,měli jsme půjčené auto,celé jsme to tam projeli,malá to vydržela,ale rozhodně ji to nenadchlo.Kdežto z letošní Djerby jsme odjížděli s histerickým pláčem,že tam chce ještě zůstat,od té doby neustále jedou doma fotky a normálně u tohobrečí a přemlouvá,abysme jeli znovu.

hojda
31. srp 2015

@renap Dobře chápu, že třeba 2 a víceleté dítě si něco takového užije, ale do dvou let je mu něco takového naprosto putna.....,tak proč ho vozit zrovna tam?

renap
31. srp 2015

Ale já jsem psala,že jsme byli poprvý s dvouletou,s mladším bych nejela,proto jsme čekali. Jak jsem psala,nechápu zakladatelku,že objednávali dovolenou do Tunisu,když byla těhotná,to mi hlava nebere.
Ale když za každou cenu někdo chce k moři,tak zase bych spíš letěla než jela autem,naše malá v autě nevydrží,je jí špatně,prostě není jezdící typ. Teď s ní vyrazit do Chorvatska je nepředstavitelný,v autosedačce nikdy neusne a prostě by to bylo peklo. I kdyby nás to předražený Chorvatsko lákalo,což nehrozí,tak s ní nikdy.

zuzineckah
31. srp 2015

@hojda netuším, Afrika není náš revír... Ale předpokládám, že Tunis za hubičku, aspoň co na mě vybafly reklamy na netu...

hojda
31. srp 2015

@renap Já vím, že vy ano, ale tady se řeší ani ne roční dítě 😔 .

renap
31. srp 2015

@hojda Já to taky právě nemůžu pochopit,co těhotnou ženskou vede k tomu zaplatit si na příští rok dovolenou,těžko říct,to by musela vysvětlit zakladatelka.
@zuzineckah Co je za hubičku ?,záleží na cetovce,jestli je to mimo prázdniny,jestli chytnou obě děti zdarma,kolikahvězdičkový hotel atd.V tomto složení se to dá sehnat za 30 tisíc,nebo taky za 70 tisíc,to je různý.

akankeo
31. srp 2015

@hojda Ja bych to zase tolik neprozivala. Zdravotni peci pokryva zdravotni pojisteni a je to jedna ze zemi, kde je zdravotnictvi soukrome, takze zlaste kliniky jsou na vynikajici urovni, jen si je ne kazdy muze dovolit a z mistnich jen hornich 10000, spis jde o spravny vyber pojistovny. Ze je to jine pasmo a tudis se tam kazdy muze popo je snad kazdemu jasne a pocita se s tim, uz kdyz se tam jede, dava se jako prevence aspon enterol a komu se podari si tam vzit slivovicku ,obvykle vypaluje i takto, v uvodnim prispevku bylo, ze ditko nepojede, nevim ,zda se to zmenilo, pokud pojede, je kojene, takze bude dostavat protilatky i od mamci a pokud bude doma jak uz sem psala, pokud se s lidmi co ho budou hlidat zda, bude to spis ku prospechu, problematicke jsou obvykle jen ty deti, co jsou neustale s matkou a nikym jinym, ty z toho pak maji traumata atd protoze proste nejsou na nic zvykle, o to pak maminka do budoucna komplikuje zivot sobe i diteti...

akankeo
31. srp 2015

@akankeo jenom abych nebyla chycena za slovo, bavim se o cestovnim zdravotnim pojisteni 🙂, to si snad v dnesni dobe kazdy soudny clovek koupi

@renap, ve vetsine zemich sveta se chodi zpatky do prace po sestinedeli pripadne kdyz je diteti pul roku, tak proc by proboha nemohl clovek odjet na tyden na blbou dovolenou pokud je dite zajistene. Na prso za den nezapomene, opravdu je to jenom o tom, jestli maminka dite vystavuje vnejsimu prostredi a tudiz je zvykle na lidi a nebo ho nikdy nikdo nehlida a to je pak ponekud horsi...

Strana
z6