icon

Dovolená na Slovensku. Co musím splnit, abych tam teď mohla vycestovat?

garpova
26. kvě 2021

Dobrý den, jak je to prosím teď s požadavky ohledně covidu, pokud chci cestovat na Slovensko? Na stránky MZV ČR jsem se dívala, ale raději bych informace od někoho, kdo byl nebo se chystá v blízké době k našim sousedům. Děkuji.

Strana
z2
konidana
26. kvě 2021

prý mají dnes jednat jak to bude, psala @kevi1

kevi1
26. kvě 2021

Jj maju jednat dnes a vraj by nove podmienky mohli snad platit od zajtra 🙏 dam vediet 🙂 su na nich tlaky, nech to trochu rozvolnia zo vsetkych stran

garpova
autor
26. kvě 2021

@kevi1 Dobrý den, tak uvidíme. My máme rezervovaný penzión od začátku srpna. Počítám, že si doma zajdeme na PCR testy a těmi se pak prokážeme. Děkuji za info.

konidana
31. kvě 2021

@kevi1 Ahoj , tak jak to tedy bude? Dohledala jsem nějaký registrační formulář, kde se každý musí elektronicky registrovat. To platí i pro děti? a proč tam je uveďte adresu pro karanténu? že by starý formulář, ještě? Budeme projíždět na kole několik dní podél hranice, takže adresu fakt nebudeme mít žádnou. Je ta registrace vůbec furt povinná?

zuzineckah
31. kvě 2021

@konidana @garpova jsme jeli na SVK minulý čtvrtek. Žádný formulář jsme nevyplňovali, nikde ani noha. Sousedka také 14 dní zpátky a to samé. Straší tím, ale v reálu na kontrolu narazíš jen minimálně. Jak to mají nastavené pensiony nevím, to bude asi individuální, například kamarádka, která ve Vysokých Tatrách jeden provozuje mi říkala, že rozhodně hosty s testy buzerovat nehodlá...

kevi1
31. kvě 2021

@zuzineckah tak to, ze to nekontroluju, neznamena, ze namas dodrzat nariadenia 🤦🏻‍♀️

kevi1
31. kvě 2021

@konidana cestujeme do Prahy, tak napisem zajtra ok? Musim to presne skontrolovat, ale ideme buduci tyzden, tak to idem studovat

zuzineckah
31. kvě 2021

@kevi1 nejsem covid+, což je jediný fakt, který je důležitý. Tak nechápu, proč bych měla dodržovat buzerativní nařízení, které je úplně k ničemu😉 Ale každému podle gusta, žejo🙂

konidana
31. kvě 2021

@kevi1 díky moc.

kevi1
31. kvě 2021

@zuzineckah a jak vies, ze nie si covid+? 🤣 kvoli ludom ako ty, ja uz sa rok poriadne nemozem dostat domov, lebo presne tohto sa staty obavaju, ze si tam bude chodit kto chce jak chce, lebo si sam vyvestil, ze nie je covid pozitivny

kevi1
31. kvě 2021

@zuzineckah okrem toho to nie je podla gusta, ale prekrocit hranice bez toho, aby si splnila podmienky, je porusenie nariadeni.. nie je to slobodne rozhodnutie kazdeho, to sa pleties 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

darinka84
31. kvě 2021

@kevi1 nechci teď debatovat na téma nařízení jen pro info.... Celou dobu normálně cestujeme a nikdy na žádných hranicích nechtěl nikdo testy... Takže smutné je, že si nebyla doma, ale smutnější je, že si klidně mohla protože na hranicích buď nikdo nic nechce nebo ani nikdo nestojí... Takže větší zločin vidím to, že se nám lže.. A Slovensko 4x vyzkoušeno 🧐

konidana
31. kvě 2021

@darinka84 a když po tobě nechtěl nikdo cestou ani řidičák, tak ho k řízení auta mít nemusíš?🙄

kevi1
31. kvě 2021

@darinka84 my sme na hraniciach mali uz 3x kontroly 😉

kevi1
31. kvě 2021

@konidana mne pride ze toto nema cenu, kvoli takymto ludom su proste tie hranice zatvorene 😢 a ked sa rok nevidis s pribuznymi tak je ti to fakt luto, ale ja sa necudujem, ze to nechceli pustit, ked je takyto pristup

jelenice_zavodnice
31. kvě 2021

@garpova Ode dneška platí nové podmínky, viz. link. Ale jelikož to máte až na srpen, tak bych se k tomu ještě úplně nevázala, tento evropský semafor má mít platnost momentálně dva týdny a pak se bude přehodnocovat, případně vstup z jednotlivých zemí se zmírní nebo omezí.
Pokud nespadáš do žádné výjimky a nejsi po očkovaní ani po prodělání nemoci, tak před cestou se zaregistruješ a test si uděláš až na místě. Do doby výsledku si v karanténě, proto tam vypisuješ adresu. Ale končí ta povinná karanténa v délce 8 dní a teprve pak provedení testu.
Ideální je tedy najít si odběrové místo někde poblíž místa pobytu nebo někde po cestě, udělat si tam online rezervaci a skočit si na test. V té karanténě pak vydržíš do doby, než ti dojde výsledek, což je v časovém rozpětí desítek minut nebo pár hodin.

https://www.mzv.cz/bratislava/cz/vizove_a_konzu...

Dle osobní zkušenosti bych se nebála toho, že tě někdo bude kontrolovat na hranicích, jelikož z ČR test nepotřebuješ, tak co by tam kontrolovali, že ano, ale Slováci spíš kontrolují doma. Bratr je policista a občas kontrolují i u běžné dopravní kontroly.

Co bych ještě hlídala, je situace v okresu, kde se budeš pohybovat. Slováci mají omezení na okresy, dle barvy. V těch lepších se nenosí vevnitř ani respirátory jen roušky.

https://korona.gov.sk/

A samozřejmě pak si ohlídat cestu zpět do ČR, jelikož ČR má momentálně přísnější podmínky pro vstup, třeba i ze SR, v současné době je Slovensko zařazeno do vysokého stupně nebezpeční (důvod, kdoví...???), potřebuješ test jak před cestou do ČR, tak po vstupu, k tomu karanténa a 14 dní nosit respirátor i přes negativní test. Výjimku mají očkovaní a uzdravení.

jelenice_zavodnice
31. kvě 2021

@garpova Ještě dodatek, na hranicích vlastně mohou kontrolovat právě tu online registraci, jestli je člověk v systému, teď čtu, že tohle budou dělat nadále namátkově.

konidana
31. kvě 2021

@jelenice_zavodnice a když tedy budu mít očkování, tak nemusím vyplňovat adresu? Při putování na kole stejně žádnou mít nebudeme...

jelenice_zavodnice
31. kvě 2021

@konidana Formulář vyplňují i ti s očkováním. No, teoreticky nějakou adresu vyplnit musíš, protože předpokládám, že formulář se pak nedá odeslat... Budete spát pod stanem nebo v kempech?

tasimia
31. kvě 2021

My jezdíme každý víkend do Čadci. Co skončil nouzový stav na hranicích na Svrčinovci nikdo nestojí. Stojí jen Češi. Pokud nás kontrolovali, chtěli vidět negativní test. + jsme dávali výpis z katastru nemovitostí. Jinak ta online registrace je vůbec nezajímala, říkali nám, že to není třeba pokud máme negativní test. Češi nás nekontrolovali ani jednou 💪👍. Jen tam stojí a sedí, občas nám zamávají 🙂.

tasimia
31. kvě 2021

@jelenice_zavodnice omezení už skončilo s nouzovým stavem. Takže dva týdny cca už se normálně cestuje, na konci okresu nikdo nestojí ;).

jelenice_zavodnice
31. kvě 2021

@tasimia To ano, omezení okresů skončilo, jestli kontrolují na konkrétním přejezdu, to nevím. Každopádně ofiko stojí, i Klus to má na webu, že hraniční kontroly budou namátkově. A v červených okresech se namátkově nekontrolují testy?
Jelikož už padla povinnost cestovat s testem, tak to kontrolovat nebudou. Předpokládám, ale, že když je uvedené, že test musíš udělat po příjezdu, tak test z ČR asi nebude "test po příjezdu" ale musíš si udělat test na SR. Já nechci polemizovat a vyvracet co kdo a jak udělal, jen uvádím, co říká vyhláška ode dneška.
Třeba do ČR se pořád nesmí cestovat kvůli dovolené ani turistice, je to oficiálně zakázané, to stojí ve vyhlášce.

konidana
31. kvě 2021

@jelenice_zavodnice pokazdy tam kam dojedem😅. Asi budu tvrdit ze to je tranzit z dovoleny v madarsku domu🤣 V maďarsku budem na kolech asi 10 dni a pak pojedem na kolech dom😅

garpova
autor
31. kvě 2021

@jelenice_zavodnice Děkuji za info. Jedeme do Tatranské Lomnice. Ale jak píšete, situace se stále vyvíjí, takže dopředu není možné moc plánovat, spíše vědět zhruba možnosti.

darinka84
31. kvě 2021

@konidana ale ja nenapsala ze jsem ten test neměla 🤨

darinka84
31. kvě 2021

@kevi1 nikdo nenapsal že jsme testy neměli... Takže ta internetová mantra,, kvůli, takovým lidem co nenosí roušky, co nejsou očkování atd atd...,, trapné... Politici s námi mají své plány a to jak se chováme nebo nechovame je fuk.. Čísla se stejně dělají jak se jim to hodí...

konidana
31. kvě 2021

@darinka84 ale z tveho prispeku to tak vyznelo, ze kdyz to nikdo nekontroluje, tak ze asi testy/potvrzenu úplně nutne nejsou...

darinka84
31. kvě 2021

@konidana jedeme přes 2 státy, cca 5 hodin, dvě děcka na palubě 😊 takže kdyby mě otočili na hranici zpět domů, po miliontem zeptáni starší,, kdy už tam budeme,, tak mě jebne... Jen jsem potvrdila, že kontroly na to taky kašlou už.. Mimochodem pas nechtěl nikdo ani po mě. Jen manžel řidič, a děti jsme mohli klidně ukrást...🤷‍♀️

marimanta
31. kvě 2021

Prosím, a jak je to s dětmi? Od jakého věku musí mít testy na SVK? Pojedu tam s dětmi (4 a 2) na vyšetření, je mi jasné, že já se bez testu neobejdu, ale děti...? Díky

jelenice_zavodnice
31. kvě 2021

@konidana Tak tam proste neco napis a uvidis jak te ten formular pusti ale nehrotila bych to s kazdym pobytem 😀

Strana
z2