Dovolená v Egyptě s dětmi, máte praktické rady?

pajaaaa
27. črc 2015

Zdravim vsecky. Mam na vas,co mate zkusenosti,prosbu.Nejspis se letos-poprve,chystame na dovolenou do Egypta. Nikdy jsme tam nebyli,poletime s detmi-4 a7 let. Mate prakticke rady,na co myslet,co urcite nezapommenout,proste informace,co se nam budou hodit. Poletime v polovine srpna. Co se tyce opal.kremu-pro fecka urcite aasi 50 faktor ze? U sebe nevim presne,zda 30,opaluju se dobre,zaklad z leta mam.Diky moc!

barborka09
28. črc 2015

@pajaaaa Sice jsem v Egyptě nikdy nebyla, ale navštívila jsem třeba Tunis, Turecko, Řecko,.. No a z vlastní zkušeností si pořiď něco účinného na průjmy. Mě se osvědčil ERCEFURYL - je pouze na předpis, musíš si ho nechat napsat u svého obvoďáka. S nějakým endiaronem nebo smectou když začnou střevní potíže tak nic moc nezmůžeš. Vím že jsou i jiné léky na předpis, možná ti dr. napíše něco jiného, ale určitě to sebou vem.
Co se opalováku týče, tak ja píšeš pro děti určitě 50, no a jestli se dobře opaluješ, tak by ti ta 30 mohla stačit. Nižší faktor bych určitě nebrala, sluníčko v srpnu bude dost ostré.

jennifer
28. črc 2015

@barborka09 ahoj, my jsme v egyptě byli několikrát i v červenci a tuším i v srpnu, prostě o prázdninách, byli jsme dospělí, a krém na opalování min.35, chce to hodně mazat. prášky na průjem si beru už z domu a pomáhají pokud chytne, ale to je málo kdy, máme to na střídačku jednou já jednou manžel nebo ségra, ale myslím bud jednu dovolenou já nebo druhou oni, ale je to většinou jeden den a bereme si prášky a kupuju u nás loperon, endiaron určitě ne, to mi řekla paní v lékárně že to můžeš brát klidně každej den, že je to jenom na obnovu střev. dětěm bych určitě vzala do letadla hračky na které jsou zvyklé, vím podle letů, že děti to chce zabavit a kdo neměl hračku tak pak byli děti protivný a uplakaný.

jinak beru věci jako na klasickou dovolenou, jenom mikinu nepotřebuješ, to je fakt vedro i v noci.
pokud má hotel dobrej animační program zabaví se i děti, většinou jsou v hotelech pro děti i dětské koutky,takže mají zábavu, jsou tam animátoři které děti zabaví, nebo vybrat prostě hotel s tobogány aby měli zábavu.

jinak nevím co by tě zajímalo, klidně napiš v egyptě jsme byli několikrát hlavně v hurghadě a jednou teda i ve shrejku.

pajaaaa
autor
28. črc 2015

@jennifer Děkuji moc. A prosímtě, jakou měnou si tam vzít? Fakt vůbec netuším :-/ Našla jsem si, že egyptská libra, ale vůbec netuším, zda i eura...

tulikiss
28. črc 2015

@pajaaaa libra se bezne koupit neda az vymenit v egypte, a vzdy platilo ze dolary jsou pro vymenu vyhodnejsi nez eura

jennifer
28. črc 2015

@pajaaaa dolary, vyměníš hned na letišti.
prosím tě a nech si nějaké drobné dolary, řekni si o ně ve směnárně jako spropitné, hned u kufrů v hotelu budou chtít a taky pro pokojské,

pajaaaa
autor
29. črc 2015

@jennifer a jak je to tam s jídlem-průjmem? Ohledně pití, ledu vím...ale je obava na místě - z jídla? Máme AI. Na co si dát co se tohoto týče pozor?

jennifer
29. črc 2015

@pajaaaa já normálně piju pití s ledem ono v těch vedrech to tam asi jinak nejde, ono spíš hlavně nekombinovat hodně jídel dohromady. hlavně z čeho dostaneš pěkně průjem tak jsou ledový kafé, frappé a takový věci, ale jinak je to jak z čeho, jednou třeba lítám já a jednou manžel nebo ségra a přitom každej jíme něco jinýho.
ale pokaždý z něčeho jinýho, ono fakt záleží co ti sedne a jestli máš problémy třeba i u nás.
jinak doporučuju hodně pít. jenom co aspoň mě v egyptě nechutná tak je sprite, přijde mi to jak jarová voda.
taky jezdíme vždycky s all inclusiv, kam jedete jestli se můžu zeptat? já bych hned letěla, ale chceme brát i pejsky a nechceme opět chorvatsko nebo itálii tak za měsíc razíme do řecka.

co ti závidím tak jsou v egyptě ranní buchtičky, a zákusky, ty tam miluju.

jo na co si dej pozor, tak i při čištění zubů prosím používej vodu s petky, protože z kohoutku se ti může stát že se právě z toho pěkně .............................

co tě ještě prosím tě zajímá? ráda ti odpovím, jak nejlíp umím.

pajaaaa
autor
29. črc 2015

@jennifer těch dotazů mě vždy napadne 😀 jestli mám vzít raději eura nebo dolary, které si pak vyměním na ty jejich řecké libry ( dle potřeby ). A nebo : jestli se dá platit i eurama nebo dolarama. Co je prostě nejlepší. Letíme do oblasti Marsa Alam. A taky me napadlo - i když mě dosti známých uklidnilo, zda to nebude moooooooooooooc velký teplotní šok a záhul pro organizmus - přeci jen srpen a berem i děcka. Ale dovolenou máme opravdu pojatou jako lážo plážo - žádné tůry, furt moře nebo bazén. a já jsem dost chladnokrevná, takže o sebe se nebojím 😀 Nejvíc se bojím toho průjmu.....ale taky mi dost lidí říkalo, že je to i díky tomu přežírání se a když se pije hodně studené pití. Na vodu, zmrzlinu atp. si budeme obzvláště dávat pozor - jen právě nevím jak s ovocem ( prý se doporučuje jen to co jde oloupat ) a taky jak se zeleninou......? Mám na mysli i to zda je nutná nějaká obava z těch jejich rozlívaných nealko - nápojů......ale můj názor, člověk se nejvíc napije obyč. vody ne těch přeslazených

pajaaaa
autor
29. črc 2015

@jennifer a pro děti ( i me ) je to tam super co se moře i bazénu týče - a dále od břehu si zase užije muj muž se šnorchlováním.

pajaaaa
autor
29. črc 2015

@jennifer a ještě přemýšlím kolik si tam vzít peněz....a zda je nutné mít hotovost v případě potřeby lékaře.

mpbk
29. črc 2015

@pajaaaa peníze záleží na vás, jak jste zvyklý na dovolené utrácet. Vždycky je lepší mít víc než míň.
Jinak my byli v egyptě 2x, a stř.potíže ani jednou. Chce to dodržovat pár pravidel: žádné čistění vodou z kohoutku, pozor na vodu ve sprše, ovoce jsme jedli všechno, led jsme měli taky, zmrzlinu taky.... Taky záleží, co máte za hotel, počet hvězd

jennifer
29. črc 2015

@pajaaaa výhodnější jsou dolary než eura, my jsme měnili akorát poprvé a jinak ne, vše jsme platili v dolarech. jinak není problém vyměnit ve směnárně ve městě nebo v hotelu.
oni rozlívaný nápoje skoro nemají, jenom třeba u snídaní, ale to lijou z krabic do těch chladících automatů, jinak vše je v plechovkách. takže to nemusíš mít obavu.
já jím v egyptě běžně ovoce a zeleninu, z toho fakt strach nemám, mám ráda i ty jejich speciality.
můj se zase chodí potápět, šnorchl milujeme všichni.

v případě doktora to můžeš udělat tak že řekneš že nemáš peníze, , protože někdy fakt člověk tolik nemá a prostě si to pojištovny mezi sebou vyřídí, ale musíš mít připojištění.
my jsme teda naštěstí nikdy doktora nepotřebovali.

ono je tam hodně velký vedro v srpnu i v červenci, ono sice není třeba tak velký rozdíl oproti nám, ale je tam hodně teplý vzduch.

kocour1
29. črc 2015

Letos se tam chystám jet v záři také s dětmi...
Je dobré si vzít dolary, ty jejich čuflíky ani nepotřebujete - oni chtějí eura, nebo dolary a dolar má lepší kurz🙂...všude tam chtějí spropitné, tak je dobré mít drobné🙂. Jinak co se týká průjmu - také se toho bojím, hlavně u dětí. Já osobně, ani moji rodiče za x pobytů nic nechytli - pokud ano, tak jednodenní, nic vážného - okamžitě zabírá jejich lék, který koupíš v hotelové lékárně a jmenuje se antinal. Mají ho i v sirupu pro děti. Je to opravdu účinný lék a mají ho tam všude. Není nutné si ani brát nic z ČR, protože to stejně nezabírá a ten jejich antinal zabere okamžitě. Já osobně tam jím a piji všechno, pila jsem i mléko do kafe (v hojné míře), zmrzlinu, ovoce, vše s ledem a dobré. Potíže jsem měla pouze z výletu lodí - doporučuji neriskovat a v případě opuštění hotelu nikde nic nekonzumovat. Hotely si to hlídají, používají i na jídlo (omývání ovoce apod. ) balenou vodu - nechtějí riskovat, že by se jim celý hotel po..., ale někde na lodi už je hygiena úplně jiná a tam to většinou vzniká. Úplně stejný problém jsem měla i v Turecku - v hotelu dobré a z výletu lodí problém🙂...Pozor na děti při sprchování, aby nepolkly vodu ze sprchy...mazat určitě padesátkou, já jsem se mazala 30, moje máma se maže jen olejíčkem a také dobrý🙂...záleží jak ráda se griluješ a jak moc chceš být opálená🙂). Je tam opravdu hezky, teplo i v noci, není nutné žádné extra oblečení. Jen někdy v restauraci bývá hodně klimatizace a tak je dobré třeba pro děti nějaké šaty s rukávkem (krátký rukáv, ale ne tílko)...určitě si to užijete, na každém hotelu je případně lékař, je tam lékárna...nestresuj se dopředu, mysli pozitivně a ono to bude vše v pořádku🙂! Přeji hezkou dovolenou🙂

pajaaaa
autor
29. črc 2015

@kocour1 já si u nás koupila ten lék na průjem co mi byl doporučen ( který využijem my dospělí v případě potřeby, i starší syn - je to od 6-ti let )který má stejné složení jak ten Antinal. Jen je na předpis. Ale v případě toho mladšího bychom museli koupit tam ten sirup. Jinak díky za povzbuzení 🙂 těšíme se, hlavně kluci - já jako organizátorka - stresuju se více ( mám to v povaze ). Ono když jde "jen" o dospělé...tak čer to per, ale v případě nevolnosti a křečí u dětí, už se na to člověk dívá jinak. Ale kamarádka jezdí i s malou ( 7 lt ) o Egypta 6 let a v pohodě. Jen občasný jednodenní průjem

pajaaaa
autor
29. črc 2015

@jennifer připojištění máme, nějak extra moc asi utrácet nebudeme, možná muž si udělá výlet ohledně toho potápění. On se na to hrozně těší co se tohoto týče.

pajaaaa
autor
29. črc 2015

@kocour1 popravdě, klidně bych jela i mimo letní sezonu, ale malý už chodí do školy. Ale věřím, že si to užijeme 🙂

pajaaaa
autor
29. črc 2015

@mpbk hotel máme 4****, dle zkušenosti a recenzí, co se čistoty a jídla týče bylo vše v pořádku. Tak uvidíme

jennifer
29. črc 2015

@pajaaaa tak pokud máte all inclusiv tak ono se tam ani moc utrácet nedá, max. za výlety, nebo jsem si kupovala nějaké věcičky ve zlatnictví, mají tam krásný věcičky, nebo v obchodě jsme brali nějaký jejich sladkosti.
4* by měli být bez problémů.
neboj, nestresuj se, egypt je krásnej a děti to většinou zvládají líp než my dospělí.
já egypt miluju.

stellamax
29. črc 2015

Byli jsme s dcerkou letos v Egyptě 2x. Průjmu bych se nebála a kdyby náhodou nějaký problém byl, v hotelu je doktor. Místní léky zabírají hned. Poslední roky jsem se ale nesetkala s nikým, kdo by byl ve 4 a více hvězdičkovém hotelu a průjem dostal. Na čištění zubů jsme používali balenou vodu. Jinak jsme nic speciálního nedodržovali. Jezdili jsme na výlety hotelových taxíkem i organizovanými cestovkou. Dcerku jsem mazala faktorem 50, my jsme měli 30 a méně. Oblečení nepotřebuješ s dlouhým rukávem ani na noc.

pusolamy
29. črc 2015

byli jsme v marsa alam ted od 1.do 11.7. bylo nas osm a nikdo zadne strevni problémy nemel, ani u nikoho ostatního jsme si niceho nevsimli. jedli jsme zmrzlinu i led jsme měli v piti ovoce zelenina vseho druhu a nic 😉 . nezapomen ze hned na letisti v marse vyplaznete 100dolaru / 25 na osobu za vizum. takze my jsme měli sebou 200dolaru a asi 170euro. neprivezli jsme nic zpet ale koupili jsme si něco na památku a dva vylety jsme byli. jinak egyptska libra se nesmí ze země vyvazet takze vymenit jen trochu a utratit, nebo nevymenovat jako my a vse jsme platili dolary nebo eura. muzu se zeptak na resort do kterho jedete? my byli utopia beach club

pajaaaa
autor
29. črc 2015

Holky a jak se díváte a co si myslíte o bezpečnosti?

pusolamy
29. črc 2015

@pajaaaa : hele my v te marse vůbec nevedeli o nicem prijeli jsme domu a v radiu jsme se dozvedeli ze byl v kahire utok na italskou ambasádu. ta marsa je hodne na jihu a i mistni nam rikali ze tam je bezpecno

jennifer
30. črc 2015

@pajaaaa
@pusolamy holky já si myslím, že tam to nejde vůbec poznat. vím jenom když jsme byli se ségrou a tam že sena svě ženský dívají jinak, super servis to jo. takový v.i.p. služby, ale jakmile jsme šli ven, takže nesmíme bez chlapa,tak jsem mu to vysvětlila a měla jsem pokoj. 😀 😀 😀 😀

ale jinak letiště, obchody, banky, vše dobře chráněný, z toho bych neměla strach. já kdybych nechtěla jet s pejskama tak bych jela do egypta hned, jela bych do našeho oblíbeného sunrise select garden beach, byli jsme ve víc hotelech, ale tento je pro nás top.

mpbk
30. črc 2015

@pajaaaa já bych upřímně nejela, nejela bych ani Turecko a Tunisko. Spoustu CK už tyto destinace ani nenabízí. Samozřejmě se může stát všude něco, ale přijde mi, že s těmito destinacemi tomu jde člověk o hodně víc naproti.

pajaaaa
autor
30. črc 2015

@mpbk které konkrétní cestovky to nenabízí? jen pro zajímavost, já ani jednu nenašla

pajaaaa
autor
30. črc 2015

@jennifer a ještě se zeptám ohledně info na letišti. Letěli jsme před dvěma rokama do Řecka ( takže jsem toho dost zapomněla a ani ještě teď podrobněji nepátrala - a přeci jen Egypt není v EU ) co si určitě nesmíme vzít do letadla ( ostré předměty, rozměry příručního zavazadla atp. vím ) jen mě zajímá mohu dětem vzít na palubu pitíčko - takové to fruko? Bude origoš zabalené, nepoškozené ( a pokud ne, nebude nás to tak bolet, když to tam budem muset nechat ) a nevím přesně jak to teď je ( vím, že byly nějaké změny ) - jestli dostanem na palubě nějaké jídlo či pití a nebo můžu děckám vzít nějaké pamlsky případně něco málo k jídlu.
A další věc, co mě zajímá, co určitě NESMÍME nabalit do kufru?? Děkuji moc za informace!

jennifer
30. črc 2015

@pajaaaa do letadla tě podle mně s ničím nepustí, aspoň to tak bylo, já jsem ted poslední dobou neletěla, vím, že třeba jsi si mohla koupit na letišti pití a musela jsi to mít od nich original zabalené a pak to šlo, ale jinak ne, ale jak to ted ještě je nevím, ale v letadle hned pití dostaneš, tak to není problém.

My si do kufru bereme běžný věci jako oblečení, boty, kosmetiku, knížky, potřeby na šnorchl, třeba i čaj , myslím pytlíky nebo kafé, i když máme all inclusiv tak aby jsme si mohli něco takovýho dát

jinak nevím co by jsi si nemohla vzít, co máš na mysli? jenom nazpátek ne mušle, to je většinou všude zakázaný, ale co znám lidi co si to brali tak bezbproblémů prošli.

mně teda jednou na Maledivách pípal lak na vlasy, to byl trapas, na cestě dom, jsem musela ukazovat celej kufr. naházený všechno tam, hrůza.

mpbk
30. črc 2015

@pajaaaa Pitíčko na palubu určitě vzít nemůžete, leda by jste si ho koupili po odbavení, jinak Vám vše vyhodí, nějaké bonbony Vám asi nechají... na palubě dostanete pití a jídlo...

jinak k těm CK, teď jsem koukala, už je to zpátky v nabídce, po útoku v tunisko to stáhla invia a čedok...

pajaaaa
autor
30. črc 2015

@jennifer vím že do řecka ( dva roky zpět ) - ale to je asi něco jiného, jsme si ty fruka vzít moli. ale do egypta netuším. Ony ty informace o tom jsou trochu zavádějící - nemůžeš vzít do příručáku např. ten lak nebo deodorant...do zavazadlového prostoru, co jsem se dočetla taky ne....tak nevim

pajaaaa
autor
30. črc 2015

@mpbk díky. hm uvidíme. do řecka jsme si ty pitíčka ( fruka ) vzít mohli ( a i kdyby teď ne, žádná finanční ztráta ) a to jsme letěli 11. září, takže byly celkem podrobné kontroly.