Dovolená v Řecku, Španělsku
Jdu na radu, 7 let jsme nebyli u moře. Příští rok bych už opravdu chtěla, tak jsem začala hledat .... Jsem ale dost překvapená z cen na 10dni 2dospeli a 2 děti ( 2 a 6 let)... Za 50tis hrůza největší a za 90tis to co se mi moc líbí.... Prostě síla... To opravdu všichni dáváte takové částky za dovolenou? Já dokážu šetřit max 10tis měsíčně, takže představa, že šetřím 5-9mesicu, abych mohla na 10dni k moři je šílená :(
Tak prosím máte nějaké tipy na dovolenou? Hotel u moře s dětským bazénem???
@ejmate přijde mi, že když pak k ceně za ubytování a letenku připočtu ještě jídlo, dopravu z/do ubytování tak se v podstatě skoro vždy dostanu na cenu hodně podobnou té od cestovky :D Teda co se Španělska a Řecka týče a budu počítat s tím, že budu jíst 3x denně v restauraci.
Navíc je cestovka prostě pohodlná, navíc pokud někdo neumí anglicky nebo německy tak je dost v pasti hlavně na místě dovolené.
Já si dovolenou zajištuju sama už roky a je pravda, že jsou destinace kam bez cestovky opravdu výrazně ušetřím. Dát 90tis. za 10dní dovolené v přeplněném hotelu opravdu není můj sen :D
Já našla pře pár lety moje nej nej nej ubytování a místo v Chorvatsku a tak tam jedeme příští rok už po třetí :D Někomu to přijde blbé, ale nám se tam líbí, majitelka je bezva a splňuje to všechna naše přání a představy, každý je má jiné ;)
@marcicek84 Řekla bych, že riziko terorismu v Turecku je o chlup menší, než že se ti dítě utopí na českém koupališti.. 😉 Ale chápu, někdo se prostě bojí. Aspoň tam zůstane levno a krásně pro ostatní 😀
Jinak s cestovkou jsem jela na dovču naposled tak v 95, zajistit si ubytko a letenku samostatně je levnější a zvládají to i moji rodiče, kterým je přes 60 let a anglicky umí si 10 slov nebo přítel, který anglicky neumí vůbec ( a třeba zrovna v Turecku byl několikrát i sám). Spíš to vyžaduje se jednou odhodlat, na webu lze taky nastavit automatický překlad stránek v cizím jazyce. Hromada rezervačních serverů je i v češtině - booking.com, tripadvisor.cz...
Ale chápu, že jestli autorka nikde nebyla 7 let a jede s dětmi, sází raději na jistotu s cestovkou.
@ejmate - 2 hvězdy jsou pro rodinu s dětmi málo ve Španělsku, myslím, že na Řecko jsou málo i 3 hvězdičky, navíc autorka chtěla hotel na pláži s all inclusive, takže za všechno tohle platíš a pak se pohybuješ v jiné cenové hladině
@jezz1e - ano, pokud ti nezáleží na letišti, my preferujeme nejbližší letiště a to nás vyjde nejlíp s cestovkou a mám to bez zařizování, chci nakoupit a letět, raději si vyjednám slevu u cestovky.
Víš, to se nedá paušalizovat, ale ty nízké ceny zahrnují jet z letiště do jiného státu, prostě jsi na té cestě dýl, to my nechceme, je to vždycky něco za něco. Taky nám nevyhovuje se starat o dopravu na místě, a zpět, s malým dítětem to je celkem o hubu pořád něco sledovat a když to nevyjde, nebo na letiště nedostanete včas, váš problém, myslím, že si organizovaného zájezdu ještě pár let ráda užiju 😉 Ale komu to nevadí na dovolené se starat, tak určitě ušetří, když si ale vezmu, že se přes rok starám pořád o něco, tak je to pro mě opravdu odpočinek neřešit a jet 🙂
No tak pro teroristickém útoku v Istanbulu na letišti a těch atentátech, které tam jsou časté si myslím, že je na místě mí nějaké obavy, já si s něma dovolenou neužiju, někdo má třeba hroší kůži, ono ta cena zrcadlí i rizika, proto tam je tak levně, jak říkáš, ono to není jak tak pro nic za nic 😉
@marcicek84 Praha - Antalya zpáteční 4 400,- za osobu, doba letu s přestupem cca 6h, z letiště k hotelům u moře je to cca 30 minut 😉
Jinak souhlasím, každý si užívá dovču jinak, my obecně nejsme typy na celodenní ležení u moře nebo bazénu, takže bychom naopak výhody all inclusive vůbec nevyužili.
@hhranolka Ještě jestli můžu radit,určitě bych to nenechávala na poslední chvíli,jestli tedy chcete o prázdninách. My vždy kupujem na first,akorát vloni jsme to museli stornovat s tím,že holt to necháme na last. Potřebovali jsme odletět konec června-začátek července,začala jsem hledat 14 dní před a nesehnali jsme vůbec nic. Ale fakt nic,bylo nám už pak úplně jedno kam,ale tři letenky nebyly prostě nikam,ani Tunis,Egypt,prostě nic. Nakonec jsme museli letět z Německa a bylo to super.A stálo nás to půlku,než bysme dali u nás. Bylo to Turecko tedy,ale Řecko vyjde taky levněji,i když ne o tolik.Ale my to máme do Mnichova skoro stejně daleko jako do Prahy a do Norimberka ještě blíž.
@marcicek84 To není úplně pravda, koncem léta třeba vždy bývají letenky v akci do Řecka, třeba jednou jsme letěli na Krétu za 2 tis. zpáteční letenka. Když se zabookuje i hotel v nějaké dobré nabídce, určitě to vyjde levněji jak cestovka.
@editah222 Tak záleží na výběru, jsou tam hotely, který mají stejný počet hvězdiček, jsou za stejnou cenu a u jednoho je to s all inclusive a u druhého bez jídla...chce to samozřejmě sednout k počítači a opravdu to projet. Jo, jazyk je docela podstatný, pokud někdo z cestujících neumí ani trochu aj, tak bude cestovka jednoznačně lepší.
@marcicek84 Poslala jsem příklad, vážně nemám čas prohledávat web a hledat přesně podle popisu. Jen jsem chtěla poslat stránky, na kterých hledám já. V Řecku jsem nebyla, takže neposoudím, ale třeba na tý Jávě jsme bydleli na dvou různých místech, obě 3 hvězdičky, jedno byla paráda, dalo by se jíst z podlahy a cenově levné. Druhé špína, šváby, nejedla jsem celej den, protože se tam jinde jídlo koupit nedalo a v tomhle hnusu by to bylo fakt o nějakou infekci/žloutenku apod....Proto jsem psala, že je třeba číst reference od jiných zákazníků.
Ale tak je na každém, jestli je mu pohodlnější si to nechat zařídit a připlatit si, nebo nad tím strávit nějaký čas a vymyslet/zařídit si to sám. My jsme se hodně přesouvali, takže i z toho důvodu jsem volila zařídit si to sama, protože přes cestovku bysme se pod 50 tis. nedostali a takhle nás to vyšlo asi na 30-35 tis. 😉
Každopádně ať dobře vyberete 😉
@hhranolka My taky ne, měli jsme půjčené od manželových rodičů. Ale byla tam i rodinka, co přijela busem přes cestovku.
@smillingangell Jeli jsme do Lido di Jesolo, objednávali jsme to přes cestovku bez dopravy. Takže tam bylo zajištěné ubytování a jídlo a jeli jsme si sami. Opravdu úžasná dovolená s dětmi. I se nám víc líbilo, že jsme tam autem, kdyby náhodou něco s dětmi, tak bychom se prostě sbalili a jeli domů.
@jezz1e - s 3 letym ditetem to neni o tom jestli jsi typ valeni se u more nebo ne,to dite te vlastne nenecha delat moc jinych veci nez ztrávit dovolenou v okoli hotelu,navic s odletem z prahy to pro me znamena mit tam 1 noc odlet nebo pritel hotel kvuli male, brat vice dni dovolene,takze jak jsem psala z Ostravy,letiste mam tak 30-40 min autem z domu a to teda levneji nez ve first minute akci nesezenu.
@bayt ale my nechceme jet koncem leta,deti uz pak chodi do skoly,skolky,my musime resit dovolenou mesic o prazdninach kdy je skolka zaverena 😉
@marcicek84 Kam se lita z Ostravy netusim, takze mas s cenami urcite pravdu. Ani s triletym ditetem opravdu neni nutne byt cely den u more, to je spis otazka naturelu a predstav o hezky stravene dovolene. Ale neni nic spatneho na tom, to takhle mit. Kazdeho bavi neco jineho 🙂
@jezz1e - tak u moře a trajdáš po okolí, na celodenní výlety to ještě moc není 😉
@marcicek84 ty akce jsou určitě i jindy, ale my nejradši to září, kdy není tak horko
já bych jela radši do hor! Aktivní dovolená a hezky v ČR a nejlíp se cvičením a hlídáním dětí 🙂
@bayt, @jezz1e - tak ono to je jiné, když volíš dovolenou bez dětí a s dětmi, jsou jiné i preference i to, jak to vidíš 3 letým dítětem...musím se vás zeptat, jestli máte děti, protože já to taky před dětmi viděla jinak, než když teď to dítě mám, ale to pak člověk pozná sám, co které dítě v jakém věku zvládne, moje určitě nevydrží trajdat v horku (34 stupních) po výletech, miluje vodu a fakt si nedovedu představit, delší výlety než po okolí po západu slunce.
Jinak k těm akcím, ty ceny v sezoně se drží na jiné úrovni, než po ní, proto právě po sezoně dělají ty akce, v sezoně to tedy až tak akční není, možná se vzdálenějších letišť, ale to pro nás ještě není. Třeba až bude malá chodit do školy, tak už si to dovedu představit 😉
@marcicek84 To taky není úplně pravda, my jsme takhle letěli velmi levně na Santorini a byla to půlka srpna 🙂 Z Prahy, bydlíme v Praze. Ale ať si to každý udělá jak chce a jak mu to vyhovuje, mě to vysloveně baví vyhledávat si letenky a hotely sama. A navíc tak člověk fakt může ušetřit a měla jsem pocit, že o tom to téma taky je.
Letos jsme byli 14 dní v červnu v Turecku v 4* hotelu s aquaparkem pro malé děti za 56 tisíc (2+2 kluci v té době 3,5 roku). Ale letěli jsme z Lipska. Z Fisherem z Prahy ten samý termín a hotel o cca 29 tisíc víc a za to pořídím v zimě hory. Bezpečnostní opatření v Turecku na letišti větší než jsem viděla kdekoliv jinde a ze 3 dovolených v Turecku nikdy žádné střevní problémy a ani děti.
Cestovní ruch je můj velký koníček a proto s přítele hodně cestujeme, pár let už ceny sleduju a jde to opravdu dost nahoru, zejména vzhledem k migrační krizi. V roce 2014 jsme byli na last minute za 7000,-/os./týden all inclusive v Bulharsku, v roce 2015 all inclusive na Korfu už za 8500,- a v roce 2016 za 17000,-/all in na Mallorce!!! Letos jsme jeli raději bez jídla a vyšlo nám to opět na last minute za 7000,-/os./týden v apartmánu na Kosu. Obecně Španělsko je nejdražší, ale je to asi i tím, že třeba je to vhodné pro děti, je tam dobrá zdravotní péče atp. Řecko a Bulharsko bohužel v posledních 2 letech šíleně zdražilo, cenově už zůstává levné jen Turecko a africké státy, ale to bych s dětmi nedoporučovala, sama bych do Turecka také nejela (ne že bych se bála nějakých útoků, ale nějak nemusím jejich mentalitu, nelíbí se mi velké hotelové komplexy s miliardou lidí a bojím se střevních problémů).
Jinak, jak už tu bylo řečeno, pokud ty nebo manžel umíte alespoň trochu anglicky, jeďte bez cestovky. My letos vyrazili na Maltu a týdenní pobyt včetně jídla a všech výletů (každý den jsme jeli autobusem na jiný konec ostrova) vyšlo asi 10 000,-/os., což je super, protože dovolená s CK na maltě se pohybuje kolem 20 000,-/os./týden s all in.
Opravdu se toho nebojte, koupit letenky je jednoduché (nízkonákladovky mají ceny již od 1000,- za zpáteční letenku - například Sicílie, Benátky, Barcelona), ubytování přes booking.com, levněji pak přes Airbnb. Lze se dostat až na poloviční částku a je to lepší - nebudete ve velkém hotelu obklopeni davy turistů.
Jinak Řecko z mého pozorování vychází ale cenově stále lépe s CK, ideálně tedy přes last minute. A Řecko je moje srdcovka, takže doporučuji, i když pro 4 lidi se last minute těžko shání... a first minute zdaleka tak výhodné nejsou☹
Jinak je taky moc hezké Chorvatsko, pokud nechcete jezdit autobusem a autem nemůžete, opět tam létá letadlo (Praha-Split cena letenky kolem 4000,-/zpáteční) a na místě si zajistit ubytování v apartmánu - v Chorvatsku se totiž domluvíte i česky a Čechů je tam spousta, takže by to nemělo být tak těžké🙂) zkuste!
@renap
Jezdíme na dovolenou každý rok a nikdy jsme více než 50tis nedali. A troufám si říct, že jezdíme do krásných resortů 🙂
Buď jezdíme autem do Itálie - Caorle Lido Altanea. Nádherné apartmány u moře s luxusním bazénem a super zázemím v celém resortu. Autem je to cca 700km - myslím, že tolik se běžně dá najezdit po ČR i za týden na cesty do práce apod., takže to není závratná dálka. Ale chápu, že někdy to auto nedovolí 🙂
Takováhle dovolená nás vychází v červenci na cca 35tis se vším všudy, ale fakt nešetříme a spíš utrácíme za večeře apod 🙂
Jednou jsme tam byli v září a díky levnějšímu ubytku nás dovolená vyšla na 25tis (2+2)
2x jsme byli s dětmi v Řecku. Jednou na last minute na Rhodosu na 26tis - ještě jako 2+1 (týden all incl. ve 4*hotelu) a předloni na Kosu v Mikri Poli 4* za 42tis all incl. pro 2+2 na týden (obě děti platící) - kupovány ve firstu.
Příští rok letíme Španělsko - Lloret de Mar. Ale nekupujeme přes CK - máme přes booking hotel, letenky jsme sehnali sami přes ČSA a na místě půjčíme auto.
Máme super 4* apartmánový hotel s polopenzí a bazény a s letenkou a půjčením auta na týden to máme za 37tis. Něco utratíme na místě, ale vzhledem k polopenzi počítám už jen tak 5tis na útratu za zmrku, suvenýry, nějaké svačinky a obědy. Kdybychom chtěli, tak si za 9tis můžeme připlatit all inclusive, ale vzhledem k tomu, že máme apartmán, tak nám to už přijde zbytečné.
- podstatné je, že jedeme opět v červnu. V této lokalitě je průměrná teplota 30st., což je maximu, co jsem asi schopná zvládnout. nesnáším velká vedra 😀
90tis za dovolenou dát opravdu nemůžeme, takže vždy hledáme a pátráme po nejvýhodnějším.
letošní first minuty jsou pekelné. Buď je to za 40tis, ale do podprůměrného hotelu a nebo to stojí už přes 60...
Španělsko:
https://www.booking.com - Aparthotel Costa Encantada
- nebo vůbec v okolí Lloret de Mar je obrovský výběr hotelů. Některé jsou i s aquaparkem a za velmi hezkou cenu.
- letenky hledám na daných stránkách aerolinek, nebo takový univerzální vyhledávač např. zaletsi.cz
Pro Barcelonu ideální ČSA s odletem z Prahy nebo Ryanair. Ryanair má ještě fajn odlet z Bratislavy do Girony, což je o dost blíž než Barcelona.
- pronájem auta: stačí do googlu zadat Rent a car Barcelona, nebo Rent a car Girona - pak porovnat více nabídek. My ještě nemáme zaplaceno - to budu řešit až na poslední chvíli.
- Ryanair nabízí i docela výhodné pronájmy aut k letence.
- Šíleně drahé jsou pronájmy dětských sedaček do auta. cca 7EUR za den/ks Nicméně např. v Carrefouru ve Španělsku je možné koupit podsedák za 10EUR a pro menší dítě by se asi musela zapůjčit. Opravdu záleží na podmínkách půjčoven - chce to nastudovat.
Itálie autem - Lido Altanea:
https://www.italieonline.eu/cs/caorle/villaggio...
Zájezdy přes CK jsme kupovali u BlueStyle. Dávají slevu 1000Kč věrnostní, což se vás teď sice netýká, ale pojištěnci VZP (v Klubu pevného zdraví) mají ještě 6% slevu. ideální je tam kupovat hned v řijnu, protože je ještě akce na pojištění a parkovné na letišti zdarma, což je taky velká úspora) Teď už asi není, ale i tak se dá vybrat slušná nabídka.
@tifanyt A za kolik jste sehnali letenky do toho Španělska? Já nevim,přes ten booking-když jsem si tam zadala termín ,který chceme,což je 10 nocí konec června-začátek července,tak mi to s jedním dítětem vychází něco přes 30 tisíc se snídaní. Když připočtu transfer z letiště,jídlo,letenky,tak to rozhodně není levnější než nějaký Řecko přes CK. Kromě toho Costa brava narvaná panelákovitými hotely s nic moc mořem rozhodně není to,co bysme si představovali. Takže asi radši zůstanem u toho Turecka,a když poletíme z Německa,tak to vyjde s all in podstatně levněji.
A zakladatelka taky asi psala,že chtějí 10 nocí s jídlem,jestli se nepletu,a že nechtějí autem,takže Itálie asi taky nebude pro ně to pravé.
@tifanyt - také si nemyslím, že se dá výrazně ušetřit, Costa Brava ne všechny vstupy do moře jsou vhodné pro malé děti, jsou dost příkré a velké vlny, také hodně turistů a ta situace tam teď s tím odtržením, asi by se mi tam moc nechtělo...
Konkrétně CK ti je schopna udělat i nabídku na míru, např. pokud nenabízení pokoje 2+2, jsou schopni i dodatečně zprostředkovat, pokud takový pokoj nabízí hotel...
@renap
Letenka za 2.800 Kč na osobu.
Asi je zbytečné obhajovat něco, co se vám nelíbí 🙂 Já bych zase nejela do Turecka. Válet se jen v hotelu s all inclusive není úplně pro nás. Každý rád něco jiného.
Máme také s sebou dvě děti, což je zase trošku jiná cena a kategorie pokud chcete slušný rodinný pokoj 2+2.
Ale ráda si nechám něco doporučit 🙂 Mimo teda Turecka. Ráda mám Řecko, ale bohužel s cenou za slušný zájezd jsem tam mezi 50-60tis., což je podle mě příliš.
Mimochodem:
https://www.booking.com/hotel/es/rosamar-garden...
- moc hezký 4* hotel a s polopenzí pro 2+1 za 25tis
- ale to jen detail, že není pravda, že je za 30 se snídaní.
Za 30tis máme my apartmán v krásném hotelu pro 6lidí s polopenzí 🙂
Zakladatelka ovšem nechtěla ani Turecko, takže jsme neporadily ani jedna 😀
@tifanyt S Tureckem jsem OT, ale (aniž bych ti ho chtěla cpát) je škoda si myslet, že se tam dá být jen v all inc. hotelu a nevytáhnout paty. Zrovna jsem se odtamtud vrátili (tedy ne z hotelu na pláži, my jezdíme do tepla za lezením a to moře je jen doplněk hlavně kvůli dětem kamarádů) - s půjčeným autem (4000 Kč/10 dní) jsme normálně jezdili na výlety po antických památkách a národních parcích, jídlo kupovali v místních obchodech (výborná zelenina!), občas nějaký kebab na ulici, nikdo neměl střevní ani jakékoliv jiné obtíže. Bezpečnostní situace a mentalita v turistických střediscích je stejná jako někde ve Španělsku, naopak se tam nepije, takže i večer je na ulicích pohoda.. Akorát při řízení auta je potřeba jistá opatrnost - Turci dopravní předpisy berou jen jako doporučení 🙂
@jezz1e Souhlas,Turecko je nádherné a rozhodně to není o ležení v hotelu. Krásná je oblast Egejské riviéry,je tam spousta památek,mmch jeden z divů světa Rfes,Troja,,krásný je Bodrum, Marmaris,nádherná příroda i moře. I na riviéře je toho spousta k vidění,-Manavgat,pohoří Taurus,opět spousta antických památek. Ale samozřejmě pro někoho,kdo má pocit že muslim rovná se terorista a je tam strašně nebezpečno je to nepředstavitelný.
@tifanyt Já nevim,asi jsem natvrdlá,ale když kliknu na ten odkaz,tak tam hned mám dva dospělý a jedno dítě se snídaní na 9 nocí30 tisíc. Ale to je jedno,do této oblasti se rozhodně nechystám,byli jsme tam jednou kdysi zamlada a pro mě je toto spíš noční můra,zrovna tak severní Itálie oblast Caorle a Bibione,.jezdíme hlavně kvůli moři ,které prostě tady pěkné není.
@renap
Rozhodne si nemyslim,ze muslim=terorista a nedelala bych rychle soudy vuci tem,co nemaji radi dovolenou v Turecku.
Verte mi nebo ne,ale mam vystudovanou historii a cestovni ruch a nejsem nijak uzkoprsa nebo neznala Turecke historie.
S manzelem radi cestujeme po celem svete.
S detmi ale hledame trochu jiny druh odoocinku. Rozhodne nam nedelaji dobre vedra typu Egypt a Turecko. Teplotu sneseme max.na 30st.
Bavim se samozrejme o letnich dovolenych....
Netvrdila jsem,ze Turecko je jen o valeni na plazich,ale hovorila jsem o celem konceptu dovolenych all incl.
Ruku na srdce,musite uznat,ze vetsina jezdi za konzumem a odpocinkem v restauraci a na plazi.
@jezz1e
Vase dovolena byla urcite super,ale proste si ji nepredstavim,jako ideal s dvema detmi v lete-to asi uznate,ze tahat je po kebabu skrz naskrz Tureckem idealni neni.
@renap
Za tu cenu se omlouvam-koukala jsem na tyden. My na delsi dobu nejezdime-ja nemohh kvuli praci na delsi dobu odjet,takze automaticky vsude hledam tyden.
Nechut k Bibione a Caorle chapu,nicmene s detmi to byla jedna z nejvice odpocinkovych dovolenych 😉 Kdyz byly fakt male,tak jsme je tahali po vyletech a za poznanim. Tex jsou ve veku,kdy chteji s kamarady skakat do bazenu a sbirat musle. Tesim se,az budou zase o par let starsi a pojedeme misto more a plaze na cestu po Skandinavii nebo Francii...
Aktualne se ridime potrebami deti,nasi fin.situace a moznostmi v praci.
A samozrejme tim,ze nas vedra nebo hotely v Egypte a Turecju nelakaji,stejne jako vy jste proti sev.Italii 😉
Jeste ze to tak je,ne? Predstavte si,ze bychom vsichni jezdili na jedno misto 😁
Spanelsko,ktere jsme letos nasli n vyhovuje ve vsech ohledech,ktere ted pozadujeme a je pro nas i za prijatemnou cenu.
Zaroven i co se tyce pamatek a vyletu nam okoli da dostatek,abychom s detmi uzili cestovani i more 😉
Nikomu bych nikdy nenutila a vubec nemam v planu se tu nejak dohadovat,kdo to umi lepe zaridit. Kazdy podle sebe,ne?
Ale pani chtela tip a ten dostala...

@hhranolka Nebo mrkni sem. Tohle je na 11 dní, letecky s polopenzí, děti zdarma a na osobu to vyjde 15710 Kč. Je tam bazén a vypadá to pěkně. Stránky jsou v češtině a můžeš si změnit počet dní, nebo i vybrat jinej hotel, docela dobře se tam hledá. Je to všechno i s dopravou z letiště 😉
https://zajezdy.dovolena.cz/spanelsko/sillot/ho...