icon

Jak nastavit pravidla pro děti na společné dovolené?

15. črc 2025

Jsme na společné dovolené s několika dalšími rodinami. Máme tu celkem 10 dětí od 2 do 14 let. Máme rozdílný pohled na pravidla pro děti. Část dospělých je pro rovná pravidla pro všechny děti, takže stejná pravidla pro dvouletého jako pro čtrnáctiletého a část si myslí, že to je nesmysl. Konkrétně řešíme čas na mobilu, jidlo, večerku. Jak to vnímáte a řešíte vy? Úmyslně nepíšu, jak velké děti mám já a jaký je můj názor.

Strana
z3
lv
15. črc 2025

Dle mého to nelze, jednak věk - batole i předškolák asi těžko půjde spát do půlnoci (což za mě ve 14 o prázdninách klidně).

zmrzlinka
15. črc 2025

Je to hrozně individuální.Moje dcera třeba i teď v 9 letech musí být nejpozději v 21:30 v posteli.A třeba kamarádky dcera vydrží do půlnoci.Naše to prostě nedá.
Já osobně bych s jinou rodinou na dovolenou nešla.Ale na to si se neptala 😄

kokoska29
15. črc 2025

@anonym_autor stejná pravidla jsou nesmysl. Každopádně celkově nechápu proč nastavovat nějaká hromadná pravidla i kdyby se jednalo o stejně staré deti. Každá rodina má přece svou vychovu a svá pravidla, proč bych je měla kvuli dovolené měnit? Nedovedu si představit že třeba mám nastaveno že moje dítě bude na telefonu hodinu denně a sladké bude mít po normálním jídle ale jen protože Anička od přátel má dovolený telefon 3 hodiny a místo obědu si může dát čokoládu tak moje pravidla nebudou platit? 🤔

zirafka11
15. črc 2025

Jezdíme pravidelně s různými rodinami a každá si držíme svá pravidla a svůj režim. A to máme děti věkově u sebe, ne 12let rozdíl. Jakože by dvouleté i šestileté mělo stejnou večerku a čas na telefonu jako puberťák? Anebo naopak? Puberťák by šel spát "po večerníčku"?

autor
15. črc 2025

Jsou snahy, aby pro všechny děti byla stejná pravidla, aby si nezavidely a aby byl večer klid. Takže pokud nesmí dvouletý colu, nesmí ji ani ten čtrnáctilety.

alice180
15. črc 2025

Aneb jak si otrávit dovolenou a všem dětem prázdniny...

alice180
15. črc 2025
@zirafka11

Jezdíme pravidelně s různými rodinami a každá si držíme svá pravidla a svůj režim. A to máme děti věkově u sebe, ne 12let rozdíl. Jakože by dvouleté i šestileté mělo stejnou večerku a čas na telefonu jako puberťák? Anebo naopak? Puberťák by šel spát "po večerníčku"?

@zirafka11 no a po obědě...

drzticka81
15. črc 2025

Moje deti, moje pravidla.....taky jsme jezdili s kamarady a jejich detmi (stejne starymi). Mym detem se taky nelibilol, ze nesmi s deseti dalsimi na trampolinu, ale dodrzovaly to.

sayast
15. črc 2025

Podle me je kravina a neudrzitelne aby dvoulete melo stejny rezim jako 14ti lety.
Pisu jako mama co ma deti 5, 9 a 16. Takze vlastni zkusenost

sarihy
15. črc 2025

Ani v rámci jedné rodiny bych při takovém věkovém rozdílu rozhodně nejela dle stejného metru pro děti, natož takhle mezi kamarády...a asi bych už příště s takovými lidmi na dovolenou nejela.

jannym
15. črc 2025

Stejna pravidla pro vsechny je blbost, jednim z duvodu pro rozdilny pristup je samozrejme i vek…a jako mama ditka ktere je “jine” tak je mi dost putna co jiny dovoli nebo ne, snazime se abychom se vyhli afektivním zachvatum z pretizeni…protoze kdyz uz to zacne, tak mame po zabave vsichni v doslechove vzdalenosti…mam mezi detmi 4 a pul roku rozdil, takze mam 7 leteho, ktery ma uvnitr sebe maleho skolkacka a 11 uz skoro 12 letou slecnu, ktera je zas krapet na pred…oba si umeji brutalne zavidet a pritapet pod kotlem kdyz je ten druhej pred vybuchem, ale obema stejne je proste mimo…jako snazime se aby nebyly “skodny” ale zas to neprehanime, pokud mam pocit, ze uz mely dost sladkyho tak to proste normalne reknu, dovim se od svych potomku ze jsem hrozna, prisna atd. Ja jim to odsouhlasim a poslu je si dal blbnout…

levandule_k
15. črc 2025

Nemám děti, ale pokud by cizí rodič měl tendenci nastavovat pravidla ohledně večerky, coly, jídla, spaní, sladkého mému dítěti, telefonu rázně bych to tomu cizímu rodiči zatrhla.

Tvl., aby 14 leté dítě šlo spát stejně jako šestileté a dvouleťák a měly telefon stejně k dispozici? Naprostý nesmysl.

Upřímně, ten, kdo má tyhle dementní nápady - stejná pravidla pro všechny děti, tak s ním bych na dovolenou už nejela. Dost bych se vymezila i za cenu hádky a uraženosti osoby, která prosazuje stejná pravidla pro všechny.

moudivlacek
15. črc 2025

Každý dle svého, nevím, proč bych měla na dovolené něco měnit podle někoho jiného, jasně v určitých věcech je třeba kompromis, zvlášť, pokud jedete třeba na společný výlet, ale aby se určovalo, kdo co smí a nesmí, protože druhý to tak má fakt ne, mě by upřímně asi ani taková dovolená nebrala, na mě už je to moc lidí :D

veruuu_kubesovic
15. črc 2025

@anonym_autor
A ty si teď doplňuješ vzdělání jako paní učitelka od MŠ až ZŠ???
A já jsem celkem benevolentni, ale co píšeš mi přijde absolutně mimo 🤷‍♀️ proc by mělo mít 2lete dite mobil, nebo colu??? Od toho jsou rodiče, každá rodina má svoji výchovu, tak si nehraj na spasitelku a užívej dovolené...
Zajisté coby rodiče všichni dodrzujete skolkovy režim, kdy se spí po o 🤣🤣🤣

moudivlacek
15. črc 2025
@veruuu_kubesovic

@anonym_autor
A já jsem celkem benevolentni, ale co píšeš mi přijde absolutně mimo 🤷‍♀️ proc by mělo mít 2lete dite mobil, nebo colu??? Od toho jsou rodiče, každá rodina má svoji výchovu, tak si nehraj na spasitelku a užívej dovolené...

@veruuu_kubesovic to jsi asi špatně pochopila, autorce se právě toto nelíbí ;) tak se ptá, jak to mají jinde

sarihy
15. črc 2025
@veruuu_kubesovic

@anonym_autor

@veruuu_kubesovic Prosím tě co to zase plácáš?

sayast
15. črc 2025

Ale vsadim boty,ze stejna pravidla chteji ti,co maji ty male deti 😁. Aby si usetrili nervy a cas az se prckove budou vztekat ze chteji,protoze velky taky muzou 😂

g_m
15. črc 2025

Nikdy jsme nikde neřešili žádná pravidla. Pokud bylo něco jinak, tak jsme to dětem vysvětlili. Chudák ten čtrnáctiletý 🤦, to chodí spát stejně jako ten dvouletý? A musí mít před tím i mléko? Nechte je i sebe žít, jste na dovolené...

reeeza
15. črc 2025

Každá rodina by měla mít svá pravidla.

kristyn86
15. črc 2025

Blbost.
Kazdy,at si dodrzuje sva pravidla,sve rezimy.

malytlustyhroch
15. črc 2025
@g_m

Nikdy jsme nikde neřešili žádná pravidla. Pokud bylo něco jinak, tak jsme to dětem vysvětlili. Chudák ten čtrnáctiletý 🤦, to chodí spát stejně jako ten dvouletý? A musí mít před tím i mléko? Nechte je i sebe žít, jste na dovolené...

Na spolecnych dovolenych s prateli si drzime kazda rodina celkem svoje pravidla. Ale sem tam kompromis udelame, ze dovolime detem vyjmecne vic nebo min nez normalne. Vcetne apelu na to, ze tohle treba ted nejde, protoze tamty deti to nesmi a bylo by jim to lito. Treba zrovna s tou colou, znam slecnu, co ji miluje a rodice to nerady videj, takze je z toho napeti, no tak pred ni kolu nepijem, zas nejsme cocacolomani.

gruyerre
15. črc 2025

Chacha, aby mi někdo diktoval třeba to, že mam dát spát svý čtrnáctiletý dítě po večerníčku? Tak to zrovna 😀 a fakt by mě teda nenapadlo, abych někomu přikazovala, že má zakazovat svýmu dítěti mobil, protože moje dítě ho na dovolené taky nesmí používat.
Já na takové dovolené naštěstí nejezdím a vidím, že dělám dobře 😀

gruyerre
15. črc 2025
@gruyerre

Chacha, aby mi někdo diktoval třeba to, že mam dát spát svý čtrnáctiletý dítě po večerníčku? Tak to zrovna 😀 a fakt by mě teda nenapadlo, abych někomu přikazovala, že má zakazovat svýmu dítěti mobil, protože moje dítě ho na dovolené taky nesmí používat.
Já na takové dovolené naštěstí nejezdím a vidím, že dělám dobře 😀

Jo a jestli jsi matka toho čtrnáctiletýho "dítěte", tak doufám, že ho proti těmhle zhovadilostem bráníš a nešikanuješ ho batolecím režimem 😀 tak velký, skoro dospělý člověk, by už měl trávit večery s dospělými.

veroniqess
15. črc 2025

Za me jsou stejná pravidla jednak nesmysl kvůli věkovému rozpětí, a druhak bych si do svých pravidel nenechala pindat 😀 Každý ať si řeší svoje děti, i na dovolené.

autor
15. črc 2025
@gruyerre

Jo a jestli jsi matka toho čtrnáctiletýho "dítěte", tak doufám, že ho proti těmhle zhovadilostem bráníš a nešikanuješ ho batolecím režimem 😀 tak velký, skoro dospělý člověk, by už měl trávit večery s dospělými.

Jsem máma nejstarších dětí tady a právě jedeme svoje, tak mi říkali, jaký jsem sobec, že máme brát ohled, protože večer není od deti klid a ty malé našim dětem závidí.
Děkuji, že to vidíte podobně a není problém ve mně.

@gruyerre čtrnáctiletý si v osm zaleze k mobilu a je od něj klid.

eviicka
15. črc 2025

Od dětství jsem jezdila s rodiči zásadně na společné dovolené, několikrát do roka navic i na podnikovou chatu (kde byl jeden chumel dětí). Vždy a všude platila pravidla, která nastavovali rodiče (či jiný dozor) pouze vlastním dětem. Maximálně šel jeden rodič a zahnal najednou celou věkově podobnou tlupu 🙂.

To co píšeš je samozřejmě nesmysl a opět jen ústupek rodičům, kteří nedokáží obhájit vlastní pravidla. Vždycky dítě přeci uvidí někoho, kdo bude mít větší možnosti než ono (z jeho pohledu).

moudivlacek
15. črc 2025
@anonym_autor

Jsem máma nejstarších dětí tady a právě jedeme svoje, tak mi říkali, jaký jsem sobec, že máme brát ohled, protože večer není od deti klid a ty malé našim dětem závidí.
Děkuji, že to vidíte podobně a není problém ve mně.

@gruyerre čtrnáctiletý si v osm zaleze k mobilu a je od něj klid.

@anonym_autor příště bych hold jela po vlastní ose, to je jen jejich problém a závist, nic víc, celé to postrádá logiku, oni by své čtrnáctileté dítě nutili spát v 7, 8 jako dvouleťáka?

autor
15. črc 2025
@moudivlacek

@anonym_autor příště bych hold jela po vlastní ose, to je jen jejich problém a závist, nic víc, celé to postrádá logiku, oni by své čtrnáctileté dítě nutili spát v 7, 8 jako dvouleťáka?

@moudivlacek mně přijde, že nechápou, že se vše věkem dětí mění. Jak mají ty děti maličké, tak jim chybí náhled na to, že dítě ve 14 letech už je naprosto někde jinde.

cherie24
15. črc 2025

Kdybych to brala podle svého pubertálního období, tak kdybych jela na dovolenou s rodiči, kteří by mě nutili, abych měla stejná pravidla jako 2 leté dítě, tak jsem pěkně na💩 a byla by to nejspíš poslední dovolená s rodiči. A že jsme to s bráchou uměli řádně vyprudit všechny v okolí a zkazit výlet nebo i celou dovolenou. 😃

autor
15. črc 2025
@cherie24

Kdybych to brala podle svého pubertálního období, tak kdybych jela na dovolenou s rodiči, kteří by mě nutili, abych měla stejná pravidla jako 2 leté dítě, tak jsem pěkně na💩 a byla by to nejspíš poslední dovolená s rodiči. A že jsme to s bráchou uměli řádně vyprudit všechny v okolí a zkazit výlet nebo i celou dovolenou. 😃

@cherie24 neboj, já své děti dodržovat stejná pravidla nenutím, protože to je za mě naprostý nesmysl.

Strana
z3