Jak to vlastně vypadá ve vagónu pro matky s dětmi?
Plánujem s mojou 3 mesačnou dcérkou 8 hodinovú cestu vlakom a trochu ma z toho chytá strach. Nerada by som 8 hodín stála niekde na chodbičke pri kočiary alebo 8 hodín držala malú na rukách, a pri tom sa bála o kočiar. Máte niekto skúsenosť s cestovaním vlakom s kočiarom? Ako je to poriešené vo vagóne pre matky?
Záleží s jakou společností jedeš, ale když s ČD s klasickým rychlíkem, tak kočárek dáš jako zavazadlo do specielního vagonu, klasický kočár do vlaku nedáš, jen na nástupní plošinu, kde zablokuješ vstup, dál neprojedeš často ani s golfkama.
V kupé pro matky s dětma najdeš samé dospělé bez dětí, poprosíš o uvolnění místa, pokud nevyhoví poprosíš průvodčího, pomůže.
Jestli máš na kočárku korbičku můžeš zkusit dát jako spoluzavazadlo jen podvozek a vršek si vzít do kupé. U většího dítěte jsem brala golfky a rozložila je v kupé. Když bylo při nástupu prázné celé kupé, tím pádem tam pak ani nikdo další nepřistoupil, když už bylo plné, byla jsem ráda, že mi uvolnili místo a golfky nechávala v uličce před kupé.
Zjisti si čím jedeš, existují i specielní vagony s hracím koutkem u jiných společností. Je to sice až pro větší děti, ale třeba mají i část pro mimina.
Jakou chceš jet trasu? Praha - Košice? 🙂
Podívej se na stránky vlakové společnosti, kterou chceš jet, tam se dozvíš nejvíc. Pak na netu ve fóru sháněj informace ke konkrétní lince, takhle obecně to podle mě nemá moc smysl. Dálkové vlaky určitě budou mít lepší servis a pohodlí než vlaky lokální.
Ahoj,
s malým jezdím každý měsíc od jeho narození trasu Praha - Brno, časově mezi 2,5 - 3,5 hod. Vagón pro matky s dětmi je úplně stejný, jako ostatní. Buď jsou to celé vagony určené přednostně pro maminky s dětmi a jsou označené, nebo to jsou jednotlivá kupé v každém vagonu. Kočárky se dávají do úschovy a nebo (v případě bezbariérových vlaků) zůstává na takové plošince. Mně se třeba kočár do chodby u kupé nevejde. Zatím se mi nestalo, že by se na nás nějak vykašlali, naopak. Posledně jsem cestovala z Prahy Vídeňákem, který byl narvaný k prasknutí Průvodčí mě bez problémů usadila do první třídy, kde byla volná kupé, i přes to, že jsem měla zaplacenou druhou třídu. Nejen, že po mně nechtěla žádný doplatek, ale ještě mi nabídla vodu a noviny gratis. Pak dorazilo ještě několik dalších maminek s dětmi. Cestování bych se nebála, vlakem je to i pohodlnější.
Jezdím pravidelně Praha - Brno, nevím kam cestuješ, ale nejlepší vlaky jsou IC, tam jsou speciální vagony, kde v pohodě necháš kočárek kousek od sebe a jdeš si sednout do kupé vymezeného pro rodiče a děti do 10 let. V těchto vlacích jsou 2. Ale koukám, že jedeš 8 hodin, tak to vypadá spíš na EC a tam takové super podmínky nejsou. Jsou tam sice takto vymezené kupé cca 1-2, ale uličky jsou úzké a nemají prostor pro kočárek. S dítětem tě vždy musí pustit, pokud tam sedí nějací dospělí, co tam nemají co dělat. Když si dáš rezervačku, tak je to ještě lepší. Ale 8 hodin je fakt dlouho, ale pokud máš klidné dítě, které spí, kojí se a pak sleduje co se děje a moc nebrečí, tak v myslím, že se to dá.
Já si kvůli cestování vlakem pořídila speciální kočárek, starší, něco mezi golfkami a sporťákem. Spodek to má jako golfky, ale jde položit do lehu, má nánožník.. dostanu ho do vlaku bez skládání, projedu chodbičkou a vleze i do kupé. S trojkombinací jsem raději nikdy necestovala. S malými dětmi v babyvaku, šátku nebo nosítku.
Nedávno jsem jela z Brna do Prahy a zpět, byla to EC, natřískaná v Brně i Praze. Cestou tam i zpět stála většina nastupujících cestujících, včetně rodičů s maličkými dětmi, a to buď v chodbičce před kupéčky nebo u toalet. Bylo mi jich fakt líto. Nikdo jim místo k sezení nenabídnul, průvodčí tam chodili každou chvíli.
S malou jezdíme od jejích necelých dvou měsíců, cca 3,5-4 hodiny, podle spoje. Dokud se vozila v hluboké korbě, dávala jsem do úschovy jen podvozek a malou si do kupé brala v korbě. Sice to zabralo dost místa, ale průvodčí s tím nikdy neměli problém, naopak ještě občas nechávali uvolnit místo. Jinak v těch klasických rychlících není nic, jen přednostní právo na místo v kupé, v některých expresech jsou invalidní WC a tam bývá i přebalovací pult.
A ze zkušenosti mohu říct, že průvodčí jsou ochotní anení třeba se bát, že nepomůžou naložit, vyložit kočár, případně pomoct uvolnit místo, jen se občas člověk nesmí bát si říct o pomoc 😉
Já som začala jazdit so synom ked mal 2 mesiace a tak isto potom aj s dcerou. Jazdime z Prahy do Popradu,7 hodin. A je to uplne v pohode. Kočiar máme v uložnom priestore,ked boli deti maličke mala som ich vo vajíčku. Potom som ich mala v športovom kočiari,niekedy mi vošiel aj do kupe,nebol žiadny problem,niekedy v uložnom priestore a niekedy mi ponukli priestor pre invalidov,tam krásne vojde aj kočiar. Ked idem z Prahy tak si ani nekupujem miestenku,stale sa najde miesto,najhoršie je to pred vianocami. Jazdim už 4 roky takto a žiadny problem som nemala. Je to pohodlne. A ešte ti poradim,že na niektoré vlaky sa dá kupiť lístok cez internet a je tam cena o 50 % menšia. Tak prajem šťastnu a pohodovu cestu. Já sa teraz chystám do PP niekedy v novembri. 🙂
Jezdily jsme s holkama expresem Praha-Mnichov. Buď jezdil nejnovější rychlík, tak se dalo nastoupit z jedné strany ve vagóně pro matky s dětmi i s kočárem (já brala golfky). Je tam dost místa pro kola a případně vozíčkáře, takže kočárek byl tam. Je to hned u toalet a je tam jedno větší kupé, kde se dá být i s kočárkem.
Nebo jezdil nejhnusnější a nejzaplivanější vlak, kde nesplachoval ani jeden záchod a kočár jsem musela složit a stěhovat dle potřeby 🙄 .
Z průvodčích (českých i německých) mi nikdo nikdy pomoc nenabídl a ani s ničím neporadil 😝 .
Ahoj,
jak zmiňuje mooncaa ve svém příspěvku, např. Regiojet má hrací kupé s televizí a hračkami. S miminkem sice nevyužijete, ale do budoucna. Doporučuji zajít na nádraží, zjistit info přímo u ČD či Regiojetu (protože čistý a voňavý WC u ČD nehledejte, nemluvě o vyšším konfortu). My jsme byli moc spokojeni. Cenově jsme ušetřili, občerstvení také výborné.

já jezdím vlakem pravidelně, ale jen tišnov - brno, takže cca 45min. obyčejným osobákem, takže jsem s kočárkem v chodbyčce na místě pro kočárky a kola. rychlíky mají vagon - hitlák, kam dáš kočárek a jdeš si s dětmi a věcmi sednout do kupé pro matky s dětmi. je to obyčejné kupé s obyčejnými sedačkami, jen je přednostně vyhrazeno pro matky s dětmi a umístěné hned vedle hitláku. nečekej ani místo na položení dítěte, přebalovák ani jiné vybavení či uzpůsobení. prý jsou i speciální vagony, které už mají i televize a herničky, ale těch je hodně málo a jezdí jen některé trasy, ale to je tak malému miminku k ničemu. pokud pojedeš tak daleko, tak počítej s tím, že budeš mít dítě celou dobu na rukou. nemáš možnost cestovat jinak? já bych tedy vlakem s takto malým dítětem rozhodně 8h nepodnikala. jela jsem se synem vlakem do bulharska, trvalo to tři dny, ale to mu byl rok a půl a do vlaků je blázen, takže to pro něj byl úžasný zážitek, který si užil. s miminkem je kolikrát moc i hodina 😉