icon

Kam na jarní prázdniny s dětmi bez auta?

2veverka
26. pro 2023

Maminky, poraďte prosím.
Letos to nevypadá, že bych jela s dětmi na hory (jsem bez auta, navíc se hory prodraží). Uvažovala jsem však o tom, že bych dvě děti (12 + 6, 5) vzala do nějakého zajímavého města na pár dní. Líbil by se mi Berlín, Krakov... Nebo i nějaké české město by mělo smysl (typu Zlín)? Omezení vidím v tom, že v únoru by to bylo v bundách atd., ale snad by to i tak stálo za to.
Dejte mi prosím tip na zajímavá města, kde se dá vytvořit fajn program s dětmi a dá se tam dojet třeba vlakem.

Strana
z3
fifinka2020
27. pro 2023

@2veverka na Hurvínka jsou úplně v pohodě, ale ne každé dítě to baví - syn (6) to třeba moc nemusí. Ale je spousta dětských představení- třeba hodně úspěch mají pohádky o mašinkach, kamarádka bere 5 letou už i do národního. Záleží má dítěti.... ale v Praze je i spousta muzeí pro děti (interaktivnich), tam se dá vybrat něco vzdycky

hafika
27. pro 2023

Kdybyste uvažovali o Liberci, tak je tu možnost i spojit poznávací část s lyžovačkou i bez auta. V Lbc totiž jezdí tramvaj až k téměř k pokladnám u sjezdovek na Ještědu, velmi dobré autobusové spojení je i do Bedřichova, kam bus jede asi 20-30 min a jsou zde sjezdovky, běžkové trasy, nebo tu lze najít i kopec jen tak na sáňkování. Ve městě i u sjezdovek je několik půjčoven lyží, v Bedřichově lze půjčit i běžky. Jednou ještě na VŠ za mnou přijela kamarádka z Prahy, jely jsme busem do Bedřichova, tam si půjčila běžky, udělaly jsme si výlet a bylo to moc fajn.

Jinak z vnitřních atrakcí doporučuji iqlandii, ta děti moc baví (ne iqpark, ten je teď spíš herna pro mrňata), zoo v zimě dost záleží na počasí, vnitřních pavilonů moc není. Moc pěkná je ale botanická zahrada, mají tam i velké několikametrové akvárko s rybami. S dětmi se ještě dlouhodobě chystáme na technické muzeum, kde jsou různá auta, autobusy a další technika, ale zatím jsme nebyli. Mladší by se mohlo líbit i ve funparku, ale nevím, jak 12letou. Je tu i bazén a akvapark (jsou to dvě různé stavby).

hafika
27. pro 2023

Jo a z Liberce jde jednoduše tramvají dojet i do Jablonce, kde je zas mj. možnost podívat se do muzea skla a bižuterie, kde bývají i různé tvůrčí dílničky.

klaari
27. pro 2023

@2veverka studio dva, divadlo minor

andelka
27. pro 2023

@moudivlacek díky. Zatím jsem viděla jen nějaký dokument o Víkendu v Krakově. Podívám se.

nefertiti20
27. pro 2023

@andelka my Oskar schindler factory, kde je výstava Krakow v době okupace .. vánoční trhy , procházka Kazimierz, synagogy , hrad wavel , koncentrační tábor Plaszow .. , apotheka pod orlem...

andelka
27. pro 2023

@nefertiti20 díky. Války je zatím moc nezajímají, Schindlerův seznam neviděli. Ale tu židovskou čtvrť určitě chci, Wavel taky, katedrálu..Ta apotheka je co? A prý je tam někde dračí jeskyně. A ještě do Sukienice bych chtěla. A Wieliczku.

nefertiti20
28. pro 2023

@andelka expozice lékárny z dob ghetta . Tam vlastně probíhala výměna informací, věcí, jídla .. pankiewicz byl jediny polak, co mohl pracovat v židovském ghettu

nefertiti20
28. pro 2023

@andelka Schindler nemá defacto s tou továrnou nic společného, krom že v těch prostorách byl. Výstava o něm není . Je tam jen půl místnosti o něm zmíněno .. ale jinak fakt nádhera . Byli jsme tam asi 4hod než jsme to všechno prošli

moudivlacek
28. pro 2023

@andelka s tou tovarnu Schindlera bacha, my byli v Krakowe v zari a bez sanci se tam dostat, mraky lidi, myslim, ze jde koupit online

2veverka
autor
28. pro 2023

@klaari A s oběma máš prosím tě dobré zkušenosti?

2veverka
autor
28. pro 2023

@hafika Děkuju, tvůj tip mi přijde moc dobrý, zvlášť s tou možností event. zkusit i lyžování. To by pak asi stačilo nabalit do kufru jen oteplováky pro každého a vše ostatní si půjčit na místě. I ten tip s Jabloncem je milý. Takže bych se možná kousla i s tou dlouhou cestou. Nemáš event. i zkušenost i s fajn ubytováním, kavárnou nebo restaurací?

2veverka
autor
28. pro 2023

@antoinet A myslíš, že by děti pobíraly ve slovenštině kino nebo divadlo? Já jsem vždycky byla v Bratislavě, když fičel vítr a bylo nevlídno, zvláště od Děvína, mám to takto zkreslené...

moudivlacek
28. pro 2023

@2veverka pokud Tve deti koukaji na slovenske filmy, serialy, neni problem, jinak bych do toho urcite nesla, dnesni deti bohuzel uz moc nerozumi

jana_zofie
28. pro 2023

@2veverka to záleží. Brno je druhé největší slovenské město (jo, blbý vtip, ale žiju tu a mám půlku přátel Slováků, nekecám, takže předpokládám, že moje děti něco málo do budoucna asi pochytí). V tom je to trochu specifické.

hafika
28. pro 2023

@2veverka Ubytování nebo restauraci moc neporadím. Jsem původně z Liberce, ale dostanu se tam už jen málokdy a spíš na skok. Takže bydlení jsem nikdy neřešila a restaurace se už dávno změnily.

andelka
28. pro 2023

@moudivlacek
@nefertiti20 tak že bych změnila názor..? Jj co půjde chci mít koupené předem.

2veverka
autor
28. pro 2023

@hafika Děkuji moc. A ta doprava na Jested je jednoducha a pravidelná? A lyzovani (+event.lyzarska skolicka) lepsi na Jestedu nebo v Bedrichove?

hafika
28. pro 2023

@2veverka Doprava na Ještěd je pravidelná, tramvaj na zastávku horní Hanychov jezdí 2-3x za hodinu. Lyžařskou školičku úplně nevím, my měli vyzkoušený Javorník - Obří sud s dětmi, ale to už je autobusem moc náročné. Ale maminka synovy spolužačky si chválila i ten Ještěd. Jenže to je víc jak 5 let zpátky, už mám větší děti. Co se týče front atd. je Bedřichov a Ještěd asi podobný, v Bedřichově jsou spíš modré sjezdovky s mírným přechodem na červenou, na Ještědu je vše od modré po černou, ale některé sjezdovky jsou užší, takže zvlášť o víkendech a jarních prázdnin v Libereckém kraji to tam může být i trochu nepříjemné. Naučila jsem se kdysi jezdit v Bedřichově a na Ještědu znám jen červenou libereckou sjezdovku a černou (ty jsou obě právě užší), jak je to s ostatními sjezdovkami na Ještědu tolik nevím, nikdy jsem tam nebyla.

j83
29. pro 2023

📌

Strana
z3