Kam na jarní prázdniny s dětmi bez auta?
Maminky, poraďte prosím.
Letos to nevypadá, že bych jela s dětmi na hory (jsem bez auta, navíc se hory prodraží). Uvažovala jsem však o tom, že bych dvě děti (12 + 6, 5) vzala do nějakého zajímavého města na pár dní. Líbil by se mi Berlín, Krakov... Nebo i nějaké české město by mělo smysl (typu Zlín)? Omezení vidím v tom, že v únoru by to bylo v bundách atd., ale snad by to i tak stálo za to.
Dejte mi prosím tip na zajímavá města, kde se dá vytvořit fajn program s dětmi a dá se tam dojet třeba vlakem.
@2veverka tak volila jsem NJ proto, že když nebudete chtít cestovat, tak se tam dá zabavit a pěkně pochodit. Třeba Kopřivnice mě moc nezaujala. Ostrava je samozřejmě asi lepší bod jako základna, ale nechtělo by se mi spát v hlučném městě, kde v únoru hrozí smogové dny. Jinak dle IDOSu se dá na krásno dojet, jak tam a zase zpátky. Věřím, že krásně může být prakticky všude, když se vhodně zvolí program. Opavu a okolí znám méně. Co si pamatuji, tak bez auta by to moc nešlo. Ještě si myslím, že by hezká mohla být i Jihlava (zoo) nebo Kroměříž (muzeum filmových legend) a Praha. Ze zahraničních měst by mě lákal nejvíce Krakow.
@2veverka Ad. Nový Jičín - vhodnější mi přijde bydlet v Příboře - v létě jsme teď využili zázemí hotelu Lexor u náměstí. A byli jsme naprosto unešeni, úžasné místo.
Z Brna to můžeš vzít přímým spojem autobusem, nebo vlakem přes Studénku. Všude se pak můžeš dostat pár minutovými spoji, na Hukvaldy pěšky.
@pabka Vůbec, ubytování ve Vídni je drahé a když levné, tak daleko. Nejlepší je procházet Booking.
@2veverka Ostrava je parádní, je tam pro děti spousta věcí. Než sice dojedeš třeba na ty Hukvaldy nebo nedej Bože Štramberk, tak zabiješ půl dne, ale samotná Ostrava ti nabídne spoustu aktivit na několik dnů- Dolní Vítkovice, ZOO + halda, bazén, Landek, ale třeba i lezecká stěna nebo jumping Hlubina. To všechno je kolem centra. Nahoře u Poruby je Skalka na celý den, na výlet můžete na Ondřejník, do Frýdlantu na dětské hřiště a lesní stezku...
V Ostravě bydlím, v Opavě jsem studovala a Nový Jičín je moje srdcovka. Do Krakova pojedeme na jaře, jinak s klukama jezdím na jednodenní výlety vlakem ( Zlín, Brno, Pardubice), s taťkou jeli do Vídně a Berlína na několik dní, čeká je Liberec plus Drážďany. Většinou ale jezdíme v květnu a září. I když zrovna ten Berlín byli v březnu o jarních prázdninách.
@2veverka My nejsme z Liberce, takže v tomhle směru neporadím. Bydleli jsem v Hotelu Pytloun a měli jsme to s polopenzí a vařili tam super. Na oběd jsme byli myslím Black Horse se to jmenovalo...Jinak my jsme z Pardubic a od nás jede přímý vlak jak do Brna, tak do Liberce, takže od Vás s jedním přestupem....Jo a ještě jestli máte rádi vánoční ozdoby, tak prodejna glasor je nadherna...
@brunetka11 A prosím Tě, co všechno dělat v Příboře, aby člověk nebyl celý den na cestách busem apod.?
Holky, tak musím říct, že jste mě dokonale zmátly! Nabyla jsem dojmu, že samozřejmě Krakov, Berlín, ale i Liberec, Ostrava a oblast kolem Nového Jičína a Příboru jsou skvělá místa...
Jestli jste z Brna a ještě jste nebyli v Ostravě, tak doporučuju. Vlakem i busem v pohodě cesta. My jsme z Ostravy jeli do Brna jen na jeden den. Ale v Ostravě ubytko je. Zrovna j nás v Porubě je u kostela penzion. Další vím že je v Pustkovci. Tam je klid. MHD hustá. Vlakem se taky dá všude možně dojet. Třeba do té Opavy. V Ostravě toho máme mraky, sportovní vyžití, jump arény, lezecké stěny, bazény, cyklostezky ( kdyby byl někdo autem), muzea ( třeba nové zemědělské), science centrum ( na celý den klidně, je tam divadlo vědy, 3D kino), nádhernou zoo, industriální památky ( důl Michal, Landek park, Dolní oblast Vítkovic s vyhlídkovou věží), věž nové radnice, městské muzeum, hasičské muzeum, Slezskoostravský hrad, orloj na Divadle loutek.
Ještě hvězdárnu a planetárium máme. A bude motýlí dům.
Padly tu samé skvělé tipy, to Valašsko i Ostrava bude pro děti zážitek. Já bych brala Bratislavu, je to za bukem, krásné město, dobré jídlo, dá se jít třeba na hrad Děvín, na loď, do kina či divadla...
@2veverka Tak hned za rohem máš rodný dům Sigmunda Freuda, natáčel se tam i Metráček ,-)
Na konci ulice je krásný kostel s Křížovou cestou. Z okna uvidíš na Beskydy a na Lubinu, podél ní si můžeš dojít na Orinoko. Na druhou stranu dojdeš pěšky na Hukvaldy. Večer bývají v únoru plesy a různá divadelní představení, mrkni se, co tam tou dobou bude v nabídce ,-)
Ale jinak jsi fakt do 10-15 min dojdeš na to nádraží a za pár minut jsi v Kopřivnici, kde je výstava starých aut, mívali tam i lokomotivu. Odtud se pěšky nebo autobusem dostaneš za pár minut do Štramberka. Vyjdeš na Štramberskou trůbu, dáte si Štramberské uši a zajdete si na Šipku a do Muzea Vlasty Buriana.
Ale fakt taky záleží na počasí a ověř si otevírací dobu. ,-)
V létě rozhodně stojí za to výšlap na Javorník a zajet se do Rožnovského skanzenu.
@2veverka Jo, v té Wroclavi jsme měli byt přes Booking, my máme totiž jedno malé dítě a potřebujeme více pokojů, aby byl malý zavřený (se mnou samozřejmě 😅) někde na noc a nebudil starší.
A jak je doporučována Ostrava a okolí, tak k tomu se samozřejmě přidávám - má domovina - nicméně tady mi to přijde horší bez auta, spoustu těch hezkých míst co byly zmíněny jsou autem objeté na pohodu, ale cestovat dálkovými busy mi přijde, že by byla dost otrava.
@pipi_puncocha A ceny ve Wroclavi byly celkem prijatelne?
@2veverka já byla v listopadu v Krakově . Jako je krásný . Miluji historii , židovské ghetto , 2.sv. válku .. takže super ..ale úplně nevím co by tam mělo syna 7let nadchnout . Zůstal raději u babičky 😂
@2veverka byli jsme tam dvě noci a den, bylo to mezistanice při přejezdu do Kleipédy. Takže jsme asi do dvou byli v zoo (ono fakt lilo a byla kosa, jinak by se tam dalo strávit víc času) a pak jsme vyrazili lovit ty trpaslíky. Ceny asi jako tady, já svým neomylným čichem umím najít v každém městě gruzínskou kuchyni🤣, takže jsme večeřeli obří chačapuri asi za 80korun jedno.
@2veverka restauraci budu muset popřemýšlet, moc nechodíme. Děti mají fajn věk. Já mám 5,11,13. Máš jaké pohlaví dětí?
Určitě top jsou DOV a tam Velký a malý svět techniky, Bolt Tower s rozhlednou,kousek Zemědělské muzeum ( tam jsme ještě nebyli,ale chválí se, chystáme se). Landek park je otevřený pořád, ale nevím jak je to mimo sezónu s prohlídkami. Každopádně venku je to taky pěkné, vaří dobře v místní Harende u Barborky a nebo pod ní v BistrOpen. Důl Michal je taky super, nahlédnutí do běžného života a práce havířů, nechali to tak, jako by zrovna skončila šichta. Slezskoostravský hrad je kousek od centra,tak tam bych se zašla podívat. Skalka má spoustu vyžití pro děti, tam se zabaví určitě taky.
@nefertiti20 my plánujeme Krakov na březen. Teď uvažuju, že bych si měla zjistit otevírací doby, jestli nemají něco mimo sezónu zavřené? Kde vy jste byli? Budu mít děti 12 a skoro 14.
@andelka nas tohle nezajima, ale vim, ze je tam muzeum starych pocitacovych her funkcnich, zaplati se vstupne a muze se hrat, takove ty bedny, nevim jak to popsat, kdyby bylo hnusne :D
@2veverka já myslím,že to co jsem psala ( ještě bych zařadila Zoo) se hodí pro obojí. Ve většině jsme byli i s dcerou ( té je 18 už). Možná ten Landek park je dost technický, velké stroje, muzeum báňského záchranářství..ale je to prostě to, co bylo pro Ostravu typické, a fakt tam dobře vaří. Ten Důl Michal je víc " každodennost", to je zajímavé asi pro všechny.
@moudivlacek to by mohla být sranda, to by kluky asi bavilo
@andelka jukni na dil o Krakove Kluci z Prahy na youtube, mne to dalo tipy na zajimavy mista

@mollyweasley a doporučila bys nějaké ubytování ve Vídni?
Jinak manžel se světlem na chodbě mě pobavil 😂🙈