Netradiční dovolená

petradova
7. dub 2017

Ahoj holky, spousta z nás se ráda "válí" u moře, s dětmi a s veškerým zázemím. Máte ale některá za sebou netradiční destinaci s autentickými, "neturistickými" zážitky? Myslím tím Nepál, Tibet, Island, Norsko, Kanada...tam se přeci jen tak často na "běžnou" dovolenou nejezdí. Rádi bychom poznali místa příliš nedotčená turismem.
Díky za případné tipy!🙂

konidana
7. dub 2017

Manžel byl kdysi na Islandu, celý ho s kamarády prostopoval, oba jsme nazávisle na sobě byli v Rumunsku - přechody hor. Co jsme spolu, jezdíme tedy jen po Evropě, ale právě na místa kde se turisti moc nevyskytují, a když, tak stejně jsme skoro každý den o kus dál. I s dětmi , hlavně Polsko, Slovinsko, Bosna a Hercegovina, Černá hora. Buď autem, na kolech, nebo na lodi - to jsou paradoxně nejvíce autentická setkání s místními.

janaaanna
7. dub 2017

To záleží, co od dovolené očekáváte - jestli přírodu, nebo jinou kulturu, jiné lidi, jídlo atp. A jestli pojedete s dětmi nebo bez.
My jsme "před dětmi" byli v Kanadě i na Islandu, ale oboje si dokážu představit i s dětmi, jen by se maličko uzpůsobil program. Byli jsme i v Maroku, ale tam bych se asi teď necítila (a určitě ne s blonďatou dcerou) a v Istanbulu, tam se nám líbilo moc, tak jsme byli několikrát (z Prahy přímý let a dají se vychytat letenky v akci).
S dcerou jsme byli v Japonsku, Norsku (plavba na lodi Hurtigruten, vřele doporučuji), Finsku, Irsku, Anglii - vymyslet se dá cokoliv. Nás "válecí" dovolené nebaví, takže cestujeme a dcera je zvyklá, je v letadle i v hotelích jako doma 🙂

petradova
autor
7. dub 2017

Moc děkuji za odpovědi. Jeli bysme s dětmi, 4 a 7 let, v létě v době prázdnin. Takže určitě program přizpůsobený jim. Láká nás třeba i Peru, ale je fakt, že když už se nám líbí takhle autentické místo, přebije to fakt ohledně jídla-když už autentické, tak se vším všudy, což znamená že nám by cizokrajné jídlo nevadilo, ale dětem by mohlo. Ono se to zdá jako maličkost, ale tím se ty destinace dost zužují, že😕🙂. Rádi bychom poznali tato místa z té nenablýskané stránky, prostě tak, jak to je. Ale s dětmi se do Peru apod. určitě netroufnem, takže to vidím na něco méně "živočišného" 🙂

konidana
7. dub 2017

My často volíme nízkonákladové dovolené a děti milovaly, když jsme v létě jeli na týden na vodu do Polska. V řekách je dost vody, málo vodáků, všude na břehu písčiny, kde si děti mohou hrát.... Lodě se dají půjčit v místních půjčovnách, nebo i objednat splutí s průvodcem. Hotely tam tedy nejsou a jako tábořiště občas jen zelená louka:D Nebo často se dá najít ubytování ala agroturistika - většinou u místních kemp na zahradě, nebo i v bungalovech či domkách.

apple_tree
7. dub 2017

Ahoj, tak ja uz jsem zvladla jak Nepal, tak i Island, Norsko, Kanadu... Jsem posedla nakupovanim levnych letenek :D Vzdy cestuju na vlastni pest a zarizuju si veci sama, kdybys chtela nejaky konkretni tip, klidne se ptej, cestovani je moje vasen 🙂 Z tech zemi, ktere uvadis, tak bych s detmi pro zacatek volila Norsko, je to prenadherna zeme, s kazdym se domluvis anglicky a nebude vas cekat kulturni sok. A konkretne z Norska urcite doporucuju navstivit Lofoty.

petradova
autor
7. dub 2017

@apple_tree to Norsko mě taky láká, moc, jen se bojím aby by je nevzala sociálka, kdybych je náhodou na veřejnosti plácla za zlobení po zadku😂. Ne dělám si prču, sice tak napůl, ale dělám 🙂. Jak dlouho jsi tam pobyla?

apple_tree
7. dub 2017

@petradova V Norsku neco malo pres dva tydny, stehovali jsme tehda kamaradku do skoly v Dansku, tak jsem si udelali mensi vylet se zajizdkou pres Svedsko a Norsko do Danska :D Jeli jsme vlastnim autem a super. Clovek musi pocitat s tim, ze je tam docela draho a to pocasi taky ne vzdy vyjde podle predstav, ale je to jedna z nejkrasnejsich zemi, kde jsem byla a to jich mam procestovanych kolem 30. My jsme se premistovali postupne ze severu (na sever jsme prejeli ze Svedska) na jih, pokud vam nevadi spat pod stanem, tak mate vyhrano a dost usetrite. Stanovat se da v Norsko snad opravdu vsude. Takze clovek muze byt klidne cely den nekde na ceste a az je unaveny, tak proste zastavi nekde u silnice a jde spat :D

petradova
autor
7. dub 2017

@apple_tree no ono s tím stanováním je to tak, že s malými dětmi bych raději někam pod střechu. až budou starší a větší parťáci, tak klidně, ale ta malá je ještě taková ...no prostě stan by ještě nedala🙂. Koukala jsem na ty \Lofoty , to je teda opravdu nádhera nesmírná. Auto bychom si tam asi pronajali. Teda pokud je ta možnost. Přiznám se že fotografie Lofot jsem viděla poprvé a uplně mě nadchly. A pokud máš toho procestováno tolik a říkáš , že Lofoty jsou nej, tak na tom něco bude!👍😉

petradova
autor
7. dub 2017

@apple_tree jo a taky jsem koukala na průměrné počasí - v letních měsích měli jak 30 stup%nů, tak i -5. 😲, jak jste počasí vychytali vy, pokud jste byli v létě?

apple_tree
7. dub 2017

@petradova My jsme meli na pocasi stesti. Byli jsme v srpnu, zmokli jsme asi jen dvakrat a to jsme byli zrovna v horach, na Lofotech nam straaaasne foukal vitr a jinak jsme meli krasne slunecno. Zadne tropy to nebyly, vzduch byl docela chladny, ale kdyz sviti slunicko a nefouka, tak je to parada. Nemuzu posoudit, kolik stoji ubytko pod strechou, ale jak rikam, Norsko je proste drazsi trochu. Jo a jinak dalsi paradni vec, kterou ja na tech severskych statech miluju je to, ze kdyz jsi tam v lete, tak jeste i v jedenact vecer je takove svetlo, ze si muzes normalne venku cist :D Strasne moc bych chtela videt polarni zar, to se mi jeste nepovedlo, ale to je spis zas vetsi sance na podzim a v zime, v lete moc ne. Jo, a co me jeste nadchlo, tak super ciste a udrzovane odpocivadla u silnic, tam se clovek ani nemusel bat jit na zachod :D

apple_tree
7. dub 2017

@petradova Jeste me treba napada, ze by se vam mohlo libit treba na Korsice, ta je taky super, je tam more, jsou tam kopce a dost zelene, neni to daleko... My jsme ji projeli celou stopem, bez problemu si tam muzete pujcit auto a popojizdet z mista na misto a myslim, ze je to taky dost takove autenticke a pro zacatek s malyma deckama jako delane.

petradova
autor
7. dub 2017

@apple_tree ty jsi normálně žijící atlas světa🙂, moc ti díky za tipy!!!!👏👍

apple_tree
7. dub 2017

@petradova Nemas vubec zac, musim se krotit, abych tu nevychrlila hned vsechno, co me napadne, bych vypadala jak blazen :D Ale tak prihodim jeste jeden tip na netradicni dovolenou, ktera by mohla deti bavit. Predloni jsme byli v Nizozemi na lodi. Normalne si objednas lod (my meli pres Holandsko na lodi), prijedes na misto, borec te zaskoli v ovladani lodi, to je tak na hodinku a pak uz jedes. Nejsou potreba zadne kapitanske zkousky nebo zkusenosti, spi se na lodi, zastavis kdy chces a kde chces a zvladne to opravdu kazdy... Dostanes mapy s nekolika variantama trasy a uz brazdis holandske kanaly 🙂

petradova
autor
7. dub 2017

@apple_tree ty hele a už mě neštvi😂, manžel pořád básní že by chtěl zkusit kormidlovat loď a nebo si zkusit plavbu na středozemní či zaoceánské lodi. Tohle až mu dám přečíst, boha jeho.... ty se koukám v Čechách moc neohřeješ, viď?😉

apple_tree
7. dub 2017

@petradova To Holandsko je fakt super, mrkni na ty stranky Holandsko na lodi. My jsme proplouvali sever a ty male vesnicky jsou fakt nadherne a myslim, ze pro deti to bude velke dobrodruzstvi mit prazdniny na lodi 🙂 No ohrivam se v Cechach vic nez bych chtela, dovolena i finance jsou omezene 🙂 K tomu ted jsme se zacali snazit o potomka, tak pokud to brzo klapne, snad jo, tak na nejakou dobrodruznou dovcu muzu na nejaky cas zapomenout 🙂 Hele, kdyby te cokoliv napadlo, nebo jste se nakonec fakt rozhodli pro neco z toho, co jsem psala, tak se klidne ozvi, dam pak tipy primo na konkretni mista, ja tim cestovanim fakt ziju a rada pomuzu 🙂

kassandra1
7. dub 2017

@petradova No, tak zrovna ty místa co uvádíš, nejsou nijak turisticky nedotčená. Možná pro mamky na mateřské, ale jinak se tam běžně jezdí. Nepál, Tibet je dávno hlava na hlavě, Norsko byl boom už před deseti lety a Island před třetmi.....Co Albánie?

petradova
autor
8. dub 2017

No procestovala jsi více než 30 zemí, takže na mě jsi procestovala až dost🙂. Albánie mě napadla taky, a pak ještě Slovinsko. Ale to Slovinsko už je taky profláklé. Bysme si představovali poznat domorodou kulturu, jako když je v telce cestovatelský dokument, tak hltáme očima i ušima od a - z. Jen nás ty děti v tomhle dost limitují. . ..😕 :sligh. t_smile:
Máme na dálku adoptovanou holčičku z Indie (Karnataka), rádi bysme jí jeli navštívit, ale bojím se tam 🙂. No holčičku....bylo jí osm let, když jsme jí začali přispívat na lepší život, a ono už jí bude osmnáct..😨

sara84
8. dub 2017

Nevim jaky mate rozpocet. Ale pokud hledate levne a relativne bezpecne i zdravotne " bezpecne" doporucuji Polsko! Bud k baltu a projet si.ho od nemeckych k ruskym/ ukrajinslym hranicim, uzasne mista! Nebo pak Biescady, Mazury..krasne mista mili lidi.Na prvni testovaci jizdu, jak to budou deti zvladat? Nebo pobalti?

jiriknatal
8. dub 2017

My byli nez se nam narodila mala na Sri Lance treba🙂 na vlastni pest. Uzasne misto. Je to moc vsestranna zeme. Najdou se tam jak krasne hory, krasne cajove plantaze, tak i nadherne plaze🙂

jitavrtule
8. dub 2017

No s detmi je i varianta zvolit "netradicni" bydleni spis nez netradicni, mysleno exotickou, lokalitu. Pujcit si obytny auto, pronajmout hausbot.
Pred detma jsme jezdili hodne na roadtripy autem, Balkan (madarsko, srbsko, cerna hora, chorvatsko), Norsko, Korsika, Italie a na cyklodovci - Toskansko, nemecka jezera nad Berlinem, Lago di Garda.
Zajimava byla taky dovca ve Francii po kanalu Du Midi (spojuje Stredozemni more a Atlantik), meli jsme pujcenou lod-hausbot.
S Elou jsme absolvovali jednu klasickou dovolenou v Chorvatsku v apartmanu, loni uz jsme jeli s pujcenym obytakem na Rujanu a pak znova do Chorvatska, ale uz do kempu a na vic mist.
Letos mame vlastni bydlik, takze dovoleny uz budou jenom dobrodruzny 🙂

konidana
9. dub 2017

@petradova Ano dětmi jsme limitovaní, ale zdaleka ne tolik, jak si většina lidí myslí🙂 Proč si myslíš, že by malá nezvládla spát ve stanu? Já myslím, že ona by to zvládla, spíš je otázka, jak by to s ní zvládli rodiče. Děti zvládnou všechno, co jejich rodiče jsou ochotní s nimi podstoupit 😉

@kassandra1 no ona i ta Albánie je už dost orientovaná na turisty☹ kamarádi co tam byli asi před pěti lety a pak předloni, říkali, že se to už nedá- nové hotelové komplexy, místo místních jídelen s místním jídlem McDonald´s, ....

@jitavrtule tak to co uvádíte, kde jste byli před dětma, tak jsme všechno, krom toho Norska, sjezdili s dětma - autem, na kolech, .. Někam do Skandinávie se chystáme v nejbližších letech, až děti zvládnou i přechod nějakého národního parku na těžko.

@sara84 s tím Polskem naprosto souhlasím, máme projeté už skoro celé a děti se tam vždy těší🙂

hz
9. dub 2017

@apple_tree Korsika super, musim doporucit. Je tam opravdu vse, specialne GR20 je prekrasna. Jen je tam v sezone docela dost lidi, francouzu a italu. my ji procestovali autem, ve kterem jsme i spali, varili na PB lahvi-moc krasny cas to byl.

a jinak diky moc za tuto diskuzi 🙂

hz
9. dub 2017

@apple_tree to pujceni lodi mi pripomina Batuv kanal,ktery nas, az budou deti vetsi laka. Ikdyt pujceni hausbootu na bataku vyjde mozna draz nez v Holandsku, coz?

bbubble
9. dub 2017

Ahoj, tak moja srdcovka na netradicnu dovolenku je Gruzie. Boli sme tam 2x, raz v zime, raz v lete a urcite sa este planujeme vratit, uz aj s krpcom 🙂 kazdopadne boli sme bez deti, s detmi tam trochu mozu byt problemy presuny ak toho chcete precestovat viac - s autom by som to tam neriskovala (nechces ridit medzi miestnymi) a doprava miestnymi marsrutkami je, povedzme, nie uplne najpohodlnejsia :D kazdopadne medzi velkymi mestami jazdia aj vlaky, tie su v pohode takze to je moznost. My sme pochodili jak mesta, tak hory aj more. Je fakt ze v lete uz niektore oblasti zacinaju byt trochu turisticke, no inak vacsina krajiny je krasne neposkvrnena 🙂 no a o tych cenach ani nehovorim. :D okrem toho uzasni ludia a jedlo tiez super, myslim ze ani deti by nemali mat problem 🙂

xpila
9. dub 2017

@petradova Zaoceanskou/Středozemní loď rozhodne doporučuji! Ja kdysi byla po Karibiku a ted v červnu jedeme západní Středomoří - moje vysněná dovolena. Každy den jiná destinace, ale bez zbytečného cestování, navíc to je úžasný zážitek.

anazuzzuzana
9. dub 2017

Ja jsem toho taky procestovala dost a vsude potkavala i pary s detma a vsichni se shodli ma tom, ze s detmi se otevira uplne jiny rozmer cestovani a hodne oteviraji srdce mistnich obyvatel...s malym jsem toho jeste moc nenacestovala, z duvodu, ktere s tim samotnym cestovanim vlastne ani nesouvisi...ale k veci. Zila jsem dva roky v Ekvadoru a Peru taky znam...a co se tyka jidla, neni nutne mit obavy. Hygienicke standardy jsou relativne vysoke, k dostani i evropske jidlo, mistni jidlo vzdy obsahuje ryzi, casto nejakou lusteninovou majdu, neni pikantni, voda je vetsinou pitna kohoutkova, ale balena je vsude k dostani. Peru je fajn, ale preci jenom dost velky, za to Ekvador je relativne maly...behem peti hodin busem jste z pobrezi v Andach a za dalsich pet v Amazonii...vsude zviratka, lidi prijemni, dobra infrastruktura...bezpecne...neni duvod se bat jet s detmi...jen ten let tam bude otrava.

apple_tree
9. dub 2017

@bbubble Jj, Gruzie byl muj dalsi tip pro @petradova. Projeli jsme pred tremi lety a je to krasna zeme a lidi tam jsou neskutecne pohostinni. Jen to cestovani s malymi detmi by bylo slozitejsi, jak rikas. Ridit tam je docela silenost a moc si nedokazu predstavit, cestovat marsutkou s prdolama 🙂

portinari
9. dub 2017

Nedotčené turismem, to je potíž u těch exoticky a lákavě znějících destinací, realita na místě je otřesná - neudržitelný turismus (viz zmíněné Peru a z mé zkušenosti třeba Kambodža).

Vypíchnu několik destinací, kde jsem tedy byla jako bezdětná, ale umím si je představit absolvovat i s dětma:
- Pokud stojíte o absenci turistů, jeďte do Ruska co možná na sever (i když my tam přestali jezdit po anexi Krymu z morálních důvodů) - doporučit můžu pohoří Chibiny a Solovecké ostrovy, dlouhým cestám lehátkovým vlakem se nic nevyrovná!
- Pokud byste chtěli někam na trek, skvělá a levná je zakarpatská Ukrajina, s dětma zcela nenáročné by bylo vydat se do Koločavy, opět by šlo využít železnici. Určitě bude super i zmíněná Albánie, Gruzie, ale to (zatím) nemám osobní zkušenost. Fajn jsou i bulharské hory, jen teda na děti asi náročné.
- Nebo nenáročně, ale za těžké peníze - na sever Evropy. Zmiňované Norsko (Lofoty) je samozřejmě nádherné. Úžasná by s dětmi byla cyklodovolená na finských ostrovech Ålandy (i když na to jsou vaše děti asi už moc velké/malé). - Ale jsou to takové učesané zápaďácké zážitky, nic co bych nazvala "netradiční".

Z té exotiky - vůbec bych se neostýchala s dětmi do Vietnamu, rozhodně super poměr zážitky/náročnost/cena. Indii bych asi nechtěla jet hned napoprvé s dětma, ale ne že by to nešlo 😉 Vietnam i Indie by byla potíž s tím termínem - tam se hodí jet na naši zimu. Taky uvažte nutná očkování! Ta JV Asie vážně vyžaduje třeba žloutenku - a to není hned naočkované, stejně tak víza trvají, chce to to trochu dlouhodobější přípravu a ideálně nejezdit tam na 2 týdny, ale aspoň na měsíc.

My se s miminkem/batoletem chystáme ozkoušet obytňák/hausboat - viz rada od @jitavrtule - a taky cyklodovolené, a jezdit spíš jen po Evropě, ale až budeme mít děti ve věku těch Vašich, to už bych ráda cestovala jako za starých časů pěkně "na těžko" s batohem na zádech (do JV Asie jsme se na 3 měsíce sbalili do 40l batohů...takže to na těžko je opravdu jen v uvozovkách 🙂)

Krásné cestovatelské zážitky přeji!

prostejina
9. dub 2017

Ukrajina! 🙂 Karpaty jsou krásný..je to fajn i ve velkých městech..Ivano frankovsko, Lvov... Byli jsme i na vesnici a tam je to teda trochu hustý, tak tam asi ne..

eugenvodehnal
Odpověď byla odstraněná
Zobraz