icon

Posíláte dvouleťáky na víkendy s tatínkem a k babičkám?

kukokuko
19. črc 2019

Ahoj holky,
taky posíláte děti ve dvou letech (i mladší) na víkendy s tatínkem? Já mám aktuálně kluky pryč a dost si to užívám. Kluci mají akční pánský víkend se spaním ve stanu a maminka jim evidentně nechybí. Navíc jsem teď začala prcka vysílat i k našim mimo Prahu a taky pohoda. Prcek spokojený, maminka spokojená a 5 a více dnů volna je paráda. Kdo to má podobně?

Strana
z4
babanci
20. črc 2019

@kukokuko Jsem ráda,že to tak vidíte. Jako babi můžu trochu nastínit druhou stranu. Pondělí po práci běžím hlídat dvě děti nejstarší dceři. Celé odpoledne do večera,koupu a domů dorazím v 21.30hod. Úterý po práci kurz šití. I babičky mají koníčky. Ve středu déle v práci,odpoledne,do noci šiju na děti,vnoučata,muže,sebe. Ve čtvrtek hlídám prostřední dceři její dítě. Před 8 lety zemřela,tak do toho jdu na 200 procent. Učím se s ní,peru,zašívám,vařím oblíbená jídla. Naslouchám,to hlavně. Spí u nás do pátku,já v práci nadělávám, když jsem v pondělí odešla dřív. V sobotu uklízím svojí domácnost, zahradu,v neděli se věnuji partnerovi,jezdíme na výlety,něco spolu podnikáme. Večer jdu hlídat,když jdou mladí do kina nebo divadla nebo na večeři. A to nejmladší dcera je dosud bezdětná. Čím chci naznačit,že zaměstnané babičky,co hlídají jsou ohrožený druh.

sticker
kukokuko
autor
20. črc 2019

@babanci
Jasně, to chápu. My máme akční důchodovou babičku, takže OK pro obě strany🙂

vendelinka08
20. črc 2019

@zelenaesmolda věř mi že není o co stát...

andelka
20. črc 2019

U nás babička hlidava od cca 8 měsíců na pár hodin,od 1 roku celý den,od odstavení i přes noc. V domácím prostředí. Vyloženě sbalený batůžek na dva dny k babičce k ní domů starší kluci měli v +- 3 letech ( starší později,mladší dřív,protože šel s bráchou). Tráví s ní dost času i dnes kdy už chodí do školy. Nejmladšímu je 6 měsíců a už to plánujeme podobně,snad bude spolupracovat. Jsem ráda,že kluci nebyli extrémní mamanci nikdy,a je fajn mít občas čas jen na sebe s partnerem. Babička je v důchodu,moji tři kluci jsou její jediná vnoučata a je aktivní i jinak. Jsem vděčná,že hlídá a pomáhá,kluci ji milují.

vendelinka08
20. črc 2019

@bayt ale já si za tím stojím... prostě pro matku je kolikrát těžší být bez dítěte než pro to dítě samotné...a tedˇ nechápu, proč by se jako samy děti nemohly odstavit do dvou let? to už jsem tak trochu mimo. Psala jsem, že každé dítě je jiné a každá matka si to udělá po svém. pokud dítě je v pohodě a zvládne být bez rodičů, tak nevidím problém, aby byly bez rodičů. a ne lpět na tom, že hi nikam nepustím, protože bych to nedala. Vžy je to pro obě strany poprvé a pro matky kolikrát horší, sama jsem to zažila, ale tys tady zkoulzla úplně někam jinam a proto jsem napsala, že se nechci tady dohadovat. A čekala jsem že se ozve i zelenasmolda.... každopádně vidím,, že spousta maminek to má úplně v pohodě a jejich děti jsou s babičkama a s děděčkama úplně v pohodě a obě strany si to dokážou užít. jo, a ta poslední poznámka je úplně zcestná... o té představě... už jsem toho s dětma zažila také dost, děkuji

vendelinka08
20. črc 2019

@aurelie34 to je v pořádku, pokud jste to zkoušeli a zatím to nejde, tak to tak prostě je... ona ta reakce vznikla na první článek od tebe, ale pokud se to rozvine dál, tak je pochopitelné, proč dítě přes noc nikde není... až na to bude zralé a nebude tam plakat. To je ale v pořádku, já bych také nenechávala přes noc, kde by mi proplakaly. ale v prvním článku to bylo tak, jako bys za žádnou cenu dítě nikam nedala....občas mám tady prostě pocit, že když tady napíšou mámy, že mají děti jen ony a nikam by je nedaly, že jsou to ty správné matky a ty co to mají naopak, tak ty jsou tak trochu sobecké, možná ne dokonalé atd... ale o tom to tady celé je, být na Koníkovi dokonalá matka... bohužel. Ale o tom ten život není, že? tak uvidíš, až se narodí mimčo....

vendelinka08
20. črc 2019

@kukokuko také máme hlídací babičky a dědečky, ochotné vždy pohlídat a pomoci a jsem za to moc ráda... tedˇ jak už jde syn do puberty, už je to celé jinak... a vidím na prarodičích, jak je to mrzí, ale tak to je, uteklo to, takový ten úplně dětský věk... teď už je to trochu někde jinde. A za chvíli budeme řešit lásky a holky...

aurelie34
20. črc 2019

@vendelinka08 nejsem zastánce toho dávat dítě např. v 8 měsícich na noc pryč, v tuhle dobu je dítě ještě malé a potřebuje maminku. Neřekne že se mu u babičky nelíbí a podobně. Od těch dvou let pokud to dítě zvládá a chce u babičky být tak na tom nevidím nic špatného. Samozřejmě se to nemůže zase zneužívat. Jako šoupnout každý víkend dítě pryč mi taky normální nepřijde. Ale jak už jsem psala nikoho neodsuzuji a at si to každý dělá jak chce. Až se narodí druhé dítě a syn bude připravený být na jednu až dvě noci u babičky tak se tomu rozhodně bránit nebudu. Ale opravdu až v době kdy si sám řekne že tam chce být s bude úplně v pohodě. A jestli to bude v 2,5 nebo ve 4 letech je mi úplně jedno. Dokud bude potřebovat mámu tak tu pro něj budu i když bych měla padat na hubu.

bekyc
21. črc 2019

A když to vezmu ještě z druhý strany, mně by bylo i líto babiček, které se tak hlásí o hlídání, ač obě ještě pracují. Ddokonce si obě koupily sedačku do auta, aby si mohly syna odvézt, a já bych řekla: Ne-e, ještě na to není připravený, nezralý, kojený, atd atd. Vždyť všechno je jednou poprvé a podle mě to dítě to zvládne líp než matka.
@babanci Takovou babičku jako jste vy bych přála každému! Vždycky je mi líto kamarádek, který mi říkaj jak jim babička není schopná pohlídat ani na dvě hodiny, být se synem nonstop by bylo únavný jak pro mě, ale myslím že i pro něj časem... :D Možná jsou maminky které to zvládají, já teda ten čas pro sebe potřebuju.

bayt
21. črc 2019

@vendelinka08 Já třeba zase jsem obklopená holkama, které všechny chtějí té svobody tak nějak víc, než je jim dítě ochotné poskytnout :D Neznám matky, které by se prostě nechtěly zaboha oddělit od dětí. neznám matky, které by nežily ničím jiným než dětma....Každá máme asi jiný vzorek.

sudylichozrout
21. črc 2019

@bayt covece ja nevim. Holky se mi odstavily v sedmi mesicich, ale ony proste uz nechtely pit, chtely jist s nami normalni jidlo. Neodstrikavala jsem jim, nedavala lahvicku, fakt jsem jen kojila plus pak prikrmy. A nechtely pak moc ani UM, proste chtely kus zvance 🙂
B. jsem davala k prarodicum od roka a pul i na noc a uplne v pohode. Miluje to tam. J. ma ted rok a ctvrt, tak to take pak zkusime po lete, az bude B. chodit do skolky.
Osobne si myslim, ze to, zda je dite "zavisle" na mame je jak jeho vlastni naturou, tak ale i chovanim matky. Pokud ho nechce dat z ruky ani na pochovani, neustale ho nosi (ted to neber osobne, prosim) a vedome to uz z prirozenosti silne pouto posiluje tim, ze se bez ditete proste nehne a dite se nehne bez ni, tak zkratka bude to miminko hodne mamankove. Samozrejme si uvedomuji, ze pokud detatko place a kontakt chce, nelze mu ho odpirat. Jen si myslim, ze nekdy to ty mamy zkratka prehaneji.

bayt
21. črc 2019

@sudylichozrout Já jsem nosila právě z toho důvodu, který píšeš - syn mi jinak v kočárku nespal. Aale právě uvažuji o tom, kolik dětí se odstaví třeba před rokem a půl u ženské, která dítě klidně nakojí co půl hodiny, neřeší nějaké tabulky, časy, rozestupy - "tak brzy ještě hlad mít nemůžeš" apod. Myslím si, že tam nějaká souvislost bude, i když neříkám, že stoprocentní. Taky mi přijde, že nevím proč ty holčičky bývají nějak samostatnější :D

vendelinka08
21. črc 2019

@bayt a nemuze to byt proto..ze to dite se samo chce odstavit, ze se citi jiste a uz nepotrebuje tento druh kontaktu. Tezko rict...na to ti mimco neodpovi. Beru to tak ze kdyz kojim.tak kojim. A pokud se citi samo na odstav tak s tim nic neudelam. Ted to beru tak ze tam nejsou zadne jine okolnosti. Je to jen volba ditete.

bayt
21. črc 2019

@vendelinka08 Nevím, je to složitější. Tak třeba moje máma byla přesvědčená, že se mi syn odstavuje už na půl roce. A nebyla to pravda. Dodnes přesně nevím, co se stalo, jestli mu to teklo méně, více, musel se naučit víc "tahat". Bylo to jen dočasné - asi měsíc. Ona by mu už dala flašku. Pak mi říkala trochu zklamaně, že ona v podobném věku odstavila moji sestru, protože si myslela, že už mléko nechce, a že vlastně je to škoda....

Taky si myslím, že dítě reaguje na to, jak moc často je matka a prso k dispozici. Fakt se nechci nikoho dotknout, ale příklad - pokud na půl roce jdu na půl dne makat, tak to pro dítě nemusí být prostě dost. Nakonec si může zvyknout, že prso prostě není a hotovo. Myslím si, že to jsou opravdu jemné nuance. Třeba já mám takové hodně kojené dítě, ale rozhodla jsem se už před pár měsíci, že prostě venku už kojit nechci. Myslela jsem si, že spolu budeme fakt hodně bojovat, ale vůbec! Syn to nějak automaticky vycítil, pochopil, a počká až domů. Prostě se nedožaduje, když ví, že "není".

romaz
22. črc 2019

ano dávám od těch dvou let, babičku máme daleko 180 km, tak vezu na týden a musí vydržet obě 🙂, ale obě jsou v pohodě a malé se tam hodně líbí, není fixovaná na mě, perfektně to zvládá, prostě jede na prázdniny

drep
22. črc 2019

@sudylichozrout mám pocit, že moje dcera to má dost podobně. Kdybych jí měla začít dávat příkrmy od doby, co ji začne zajímat jídlo ostatních, tak by je dostala ve třech měsících. Začla jsem po ukončení pátého, od začátku jí jak nezavřená, občas vysloveně zlostně vrčí, že nabírám pomalu a prso mi kolikrát přijde, že ji skoro vnucuju. Neodsávám, lahvičku nikdy neměla v puse, tak uvidíme. Ale pokud se v roce odstaví, tak rozhodně rituální sebevraždu spáchat nepůjdu😉

svackova
23. črc 2019

Manžel si bere syna občas na celý vikend (podle směn v práci) k mamce a oba si to užívají. Doma je syn totiž mamánek 🙂

zviratko86
23. črc 2019

Dcera byla u babičky s dědou na hlídání často už od miminka, vždy mezi kojenim, třeba na 2 hodiny. A poprvé na víkend asi v 7,5 měsících.

sarkoc
26. črc 2019

Já jsem dvouletou nechala u babičky tehdy jednu noc (přes den jí pár hodin hlídala i dřív), víc jsem nevydržela, protože jsem ještě kojila :D Poprvé déle (6 nocí) byla s babičkou asi ve dvoiu a třičtvrtě, když jsme byli s manželem na dovolené. Od té doby občas u jedné s babiček je. Až tyto prázdniny, kdy máme k ní ještě půroční sestřičku, sama od sebe říká, že chce jezdit k babičkám a pojede sama jako velká holka...takže to jí skoro nevidím tu větší :D Ale beru to tak, že babička jí udělá lepší program než já s mrnouskem 🙂 Posílat jí pryč s manželem by mě asi nenapadlo, proč? Nijak mi tu nevadí,ani jeden :D

loylii
26. črc 2019

@aurelie34 já dala dvojcata na celou noc k rodičům poprvé v půl roce... od te doby pravidelně 1x za měsíc tam jsou a všichni jsou nadšený. Babicka s dedou, ze jsou užitečný a dvojcata je miluji.. není to, ze bych je chtěla odložit, ale proste, jsem mega vyštavena.. ta jedna noc mi maximálně pomůže.. psychicky..😉 a pak mám zas spousty energie.. až budou chodit a mluvit, bude to ještě lepší..

petrak15
26. črc 2019

Ted budu davat triletou a 15 mesicni na 4 noci k babicce a dedovi. Manzelovi jsem odmitla eurovikend v Parizi i Rime a pojedeme na hory celych 50 km od deti.
Uprimne nevim, jak to dam, mladsi bude poprve beze me, starsi uz byla loni na par dni sama. Verim, ze to bude ok a vsichni si to dobre uzijem.

Strana
z4