Příprava na dovolenou v Chorvatsku, co se vám osvědčilo?

cica002
22. led 2017

Ahoj holky, můžete mi , prosím, poradit - dát tipy, co se vám osvědčilo. Poprvé pojedeme autem na dovolenou s našimi dětmi 5 let a 2,5 let ( v době dovolené). Chystáme se na 14 dnů do Chorvatska, do apartmánu přímo u moře, bez stravy. Poraďte, prosím, co zabalit dětem - na co nezapomenout , jak je zabavit v autě, co s sebou za jídlo a suroviny ( momentálně nám finanční situace nedovoluje stravovat se po restauracích, raději jsme dali peníze za 14 denní pronájem apartmánu). Předem všem děkuji za postřehy.

lv
23. led 2017

S sebou dost hraček do vody, nafukovací zvířátka apod., do auta tablet a Kynedril 🙂. My tam nakupovali hhlavně v Lidlu, podobné zboží jako u nás a s sebou nevezli skoro nic (tak na 1den, ať nemusíme hned v den příjezdu na nákup), ceny o kousek vyšší, zelenina ovoce zas menší cena.. maso, ryby, mňam..platíme kartou.
Vozíme (i jinde) jednu pohotovostní tašku - převlečení kdyby se polily, teplé na noc (cestou bylo i 10stupňů a ony v přestávkách vystupovaly taky), sváča do ruky, hračka atp.

winter
23. led 2017

Jezdíme každý rok buď do Chorvatska nebo do Itálie, vždy min. 1000 km. Na cestu bereme přenosný DVD přehrávač a DVD s pohádkami, CD s dětskými písničkami a hrajeme různé slovní hry jako např. hádání pohádkových postav.

Na pláž rozhodně nafukovací hračky do vody, míče, pro větší dítko potápěčské brýle, síťka na chytání rybiček, kbelík na mušličky. Nemá cenu brát sebou bábovičky, lopatičky apod., pokud nejedete na písečnou pláž. Doporučuji gumové boty do vody, dcera by bez nich do vody nešla. Ty se dají koupit i na místě.

Ohledně vaření se nám osvědčilo brát kontaktní stolní gril do elektriky. Grilujeme skoro každý den, nemusí to být maso, ogrilovat se dá i zelenina, chleba, brambora 🙂

blahova_andrea
23. led 2017

nevím kam přesně jedete, jak dlouho cestu plánujete, ale asi bych vyrazila ideálně někdy odpoledne v rámci poo spaní a jela přes noc, aby ráno jste tam hned byli. vyrážet až na noc a pak jet ještě kus po probuzení dětí je dost za trest pro všechny 😅 jinak hodně často přestávky. najíst se mimo auto, proběhnout, ideálně zastavit u nějakého motorestu nebo odpočívadle, kde mají třeba i prolézačku, houpačku. rozhodně tablet s pohádkama, ale u nás by byl problém s umístěním, aby jim nebylo zle, že je to moc blízko. my na dovolené brali co se dalo svoje. máma třeba vždy zavařila dopředu uzené, guláš... bramboru na kaši vždycky koupíš, pytlík těstovin sebou, omáčky se dají zavařit. záleží jak moc to chcete domácí nebo se spokojíte dočasně s konzervami a polotovary. my vezli co nejvíc, abychom si pak mohli dopřávat čerstvé pečivo k snídani, ovoce a zeleninu, zmrzku, aspoň 2x jídlo někde venku v rámci výletu či přilepšení...zatím bylo u moře všude docela draho, rozhodně dráž než člověk nakupuje doma a obzvlášť třeba právě maso. takže ono to stravování je hodně o tom rozpočtu a o zvyklostech rodiny. dětem k moři rozhodně opalovací krémy, brýle, trička nebo uv oblečky, nafukovací kruhy, lehátko, hračky na pláž - kyblíky, balonek, brýle, síťku, slunečník nebo plážový stan. opět záleží jak moc jste zvyklí řešit sluníčko a ochranu před ním. do auta na spaní každému dečku a plyšáčka. do chorvatska celé rodině doporučuji i plážové boty do vody. nevím u jaké budete pláže, ale písek je tam vzácný. spíše kamínky, oblázky a k tomu patří často i ježči. vůbec se toho nebojte. ať už zapomenete cokoliv, tak dovča bude fajn a nakonec člověk často zjistí, že mu stačí plavky a osuška 😀 😉

plachetnicka
23. led 2017

Souhlasím s ostatními...jen u nás v autě neprojde tablet ani DVD, dětem je u toho špatně...takže CD s dětskými písničkami a CD s mluvenými pohádkami, nejvíce se u nás osvědčil Hurvínek (máme nahraných x hodin a doporučuji), slovní hry. Dále cestovní bonbonky a lízátka, normálně je moc nemají, ale v autě jim na chvíli zavřou pusu 😉
Krásnou dovolenou přeji!

cica002
autor
23. led 2017

Holky děkuji moc za tipy. Chci si vše připravit a poshánět dopředu, ať pak nestresuji. Kamarádka mi ještě poradila zapichovací slunečník, plážový stan pro děti, plavecký overal s uv filtrem pro děti. Co si o tom myslíte ?

plachetnicka
23. led 2017

@cica002 my využili plážový stan a nepotřebovali slunečník. Jinak jsme zvyklí se často mazat opalovacím krémem (i tady v Čechách celé jaro i léto), takže overaly do vody neřeším, nějaké děti je tam měly...ale to je jen o zvyku, názoru, někomu vyhovují, někomu ne, někomu přijdou potřebné, někomu ne.

plachetnicka
23. led 2017

@cica002 jo a u nás je samozřejmostí pokrývka hlavy 🙂

wildy
23. led 2017

Krom toho co uz psaly holky, tak na cestu urcite hygienicke ubrousky a lahev s obyc vodou na oplachnuti. Ne vsude jsou toalety v takovem stavu, aby se clovek mohl umyt.
V podstate clovek moc veci nepotrebuje. Hracky na plaz a domu na vecer. Lekarnicku a opalovaci kremy, neco na spaleni.
Pak taky neco na komary, vecer na terase jich byva dost (jak kde). Takze treba svicka nebo sprej a neco do zasuvky.
Jidla moc nevozime, vse se da koupit tam a ceny podobne. Ale zalezi na vasich stravovacich zvyklostech. Vezeme jidlo na 2 - 3 dny nez se dostaneme do obchodu. Nevadi nam jednoducha jidla, rychla, nechci stat u plotny cely den. K obedu mame vydatnejsi polevku s pecivem a vecer grilujeme.

cica002
autor
23. led 2017

Holky jste úplně skvělé, už si píšu seznam. To je paráda, moc mi to ulehčujete. Ještě jestli můžu poprosit, co všechno do dětské lékarničky - desinfekci, náplasti, teploměr,Nurofen, Stoptussin, Smectu/Enterol, Otobacid na bolavé ouško, něco na případnou alergii, Panthenol na případné spáleniny. Napadá vás ještě něco ?

blahova_andrea
23. led 2017

@cica002 no o tom jsem ti psala. nám stačil slunečník a bílé tričko nebo lehčí župánek, aby dítko bylo čím zakrýt. uv oblečky jsme nikdy neměli, ale vím, že to existuje. plážový stav pro nás už zas věc dražší a zabírá místo, ale vím, že to lidé mívají. my vždy řešíme taky i tu cenu a prostorovou úspornost 😉

cica002
autor
23. led 2017

@blahova_andrea Jojo, já vím, tuhle část dotazu jsem psala ještě před tím, než jsem četla Tvou skvělou vyčerpávající odpověď 🙂 Ještě jednou díky

netopejr
23. led 2017

Léky jsem chtěla napsat.... I pro vas. Lekarnicnj jsme si taky vzali, ještě doporucubu něco na prokapnuti pci, múze bolet ze sluníčka nebo slane vody, s protizanetlivym ucinkem. Klobouček,který dobre stini oci i krk vzadu. Nezapomeň kvalitní opalovaci krémy.
Jdlo podle lokality,je většinou trochu dražší nez u nas. Pokud je misto, těstoviny, ryzi, atp. si můžete vzit. Maso kvalitne zavarene, abyste se neotravili, to si radsi vyhnouaejrew postup, sklenice ap, pokud nemate praxi.Jinak my preferujeme gril at cerstve ryby v místě, na tom můžeme byt porad. K tomu chleba, brambory, zeleninu.

netopejr
23. led 2017

Ještě si ověř, jak to maji s grilem - spousta apartmánu ho ma venku k dispozici, takže se da udělat gril super. A na uhli, to je mnohem lepdk nez z elektriky 😉

blahova_andrea
23. led 2017

@cica002 no vyčerpávající jistě nebyla, ale snad pomohla 😉

cinula
23. led 2017

Znami berou do kufru mrazici box a predem si nachystaji jidla (uvari, nalozi maso) a zavaxuji. Potom jenom v apartmanu finalne upravuji.

beruskaev
23. led 2017

vždycky beru fenistil kapky i krém, někde je hodně komárů a hlavně dětem pomáhá proti svědění, repelent i do zásuvky určitě sebou. S jídlem je to různé, někde se dá nakupovat za podobné ceny, ale né všude, záleží jaké budete mít nákupní možnosti v okolí, tak pokud se Vám vejde a máte možnost chladícího boxu, tak bych určitě něco vzala.. My taky jezdíme na 14 dní a super, určitě si to užijete 🙂

dalja789
14. dub 2018

nám se osvědčil elektrický gril a lehátko. Všechno jsme kupovali na zeleneudoli.cz