Řecko či Turecko v červnu, máte zkušenost?
Dobrý den holky. Plánujem dovolenou příští rok,zvažuji Řecko(rhodos), ale moc se mi líbí i Turecko.Jen nevím,chceme jet po 15.6,ještě mimo hlavní sezonu,
u Řecka mě odrazují u větrů a někdy ještě neprohřátého moře a Turecko,je vhodné pro malé dítě,malý bude mít 16měsíců.Jaké jsou tam teploty po půlce června,kdo byl..s dětma pojedeme poprvné,ještě moře neviděly,takže váhám,děkuji předem za zkušenosti 🙂
@blondynka400 okud pristanes v gazipe,tak mas transfer kratsi,cca 45minut. Ale z Antalye do Alanye se zastavkama pri vystupu lidi pred tebou,jelikoz Alanya je predposledni zastavka tak ty tri hodiny v buse stravit muzes s prehledem. Ja ti tu bralaco se tyce malych deti, tam bych opravdu alanyii nedala
@kluivertka to je ale o výběru cestovky a o tom, kolik má lidí a atd... To můžeš ale i někde, kde je hotel od letiště 30km, ale zastavuje se v deseti hotelech, kde stráví delegát s každým 15 minut. I to je totiž někde běžné. Já bych klidně od Alanye s malými dětmi jela, když jí fakt dobře znáš a víš kam. Nejlépe tedy bez cestovky 😝 😀 Pro mne má osobně kouzlo, což ostatní střediska rozhodně ne. Neříkám, že jsou špatné, ale tak na nudnou válečku v resortu s all inlusive 😝
@kluivertka a ta Kleopatřina pláž je kde?V Alanyi,ne?A ta přece není betonová nebo je?
Jj, je v alanii, ta betonova neni. Ale je verejna, platite za lehatka,plus hotely jsou oddeleny od plaze vetsinou silnici
Řecko je krásné, v Turecku jsem nebyla. S malými dětmi volime bližší destinaci a cestu autem. Loni měli kluci 1 rok a ne cele 4 roky a jeli jsme do Itálie, uzili si to parádne a to maličký ještě nechodil. ....letadlem jsme nechtěli, kdyby onemocněli nebo něco tak můžeme sednout do auta a jet domu. 🙂 Ale rozhodne dovce u more s dětmi doporučujeme.
@kluivertka můžu poprosit,jak se změnili po útoku v Tunisu názory lidí..mění zájezdy jinam? Sice nevím,kde v dnešní době je bezpečno,magoři jsou všude,viz.Francie,..máme zaplacené Turecko,jinam bych ani nechtěla,ale taky ve mně hlodá červ strachu..o děti..v CK jsem nebyla zjistiti,co a jak jsem nemocná..jedem za 11týdnů tak co se doté doby stane nestane 😒
@tublatanka Co jsem včera poslouchala v rádiu, tak zatím ČR nevydala rozhodnutí, že by v Tunisu byl "zákaz vjezdu", ten útok byl u muzea, v hotelových resortech je bezpečno, taky je tam míň lidí než někde v centru města u známé památky, takže my se budem pěkně cachtat ve vodě a výlet max. na nějaké lodičce, aby nás nikde nebylo moc. Dnes je ta situace fakt strašná všude, ono není bezpečno ani v čechách ☹ . Jo a taky se mají sledovat stránky ministerstva zahraničí, tam jsou aktuální informace o kterékoliv zemi.
Jsem taky trochu vyděšená, ale věřím, že si to nakonec užijem 🙂 .
My poletíme v červenci, jaké si budete měnit peníze?
ahoj,my letíme turecko,ne Tunis,ale to víš,obavy mám i tak..na výlet,cojsem chtěla nejedu,jen v resortu..nikam do města,ač je mi to líto,jsem i na ty památky..sledovat budu.Bereme sebou eura,žádnou jinou měnu..
my letíme červen,mimo horka a ne v sezoně Turistů..máme prcka,takže tak aby bylo teplo a dalo se přežít...ale je to děs,kam ten svět spěje..taky doufám,že se to vydaří...
@tublatanka A do jaké oblasti jedete? My jedem Side, já jsem s památkama stejně nepočítala, máme čtyrletého prcka a toho by to stejně nebavilo, takže max. ta loď. Myslím, že i město bude v pohodě, ale někam do hlavního města nebo známé památky, kde bude tisíce turistů bych nejela.
no u nás to bylo složijtější-je nás totiž 5,a už byl problém sehnat hotel,kde nám potrvdí rezervaci pro 5,klasika je 4,vyjímka,kde si povinně připlatíte,další jsem chtěla co nejblíže k letišti,protože malý bude mít při odletu 16měs,takže vzdálenější destinace ne..nakonec,pro 2x nepotrvzených rerervacích v oblasti Side a Beleku,jedem do Beleku nejblíže,navíc dcera také nesnese delší jízdu busem..takže tady.Pro naše děti památky- to také ještě není,chtěla jsem jen já a manžel,že by hlídal..ale tak nějak mě to přešlo.Pro ty větší rodiny je to s hotely těžší.Známí,co zde byli jen chvála..Egypt sjem d dětma neriskla,kvůli průjmu,i když to moře,to je krása..ale moc se těšíme..pojedeme dříve pak zde písnu,jak bylo..děti už jsou dlouho natěšené a pak zprávy o takových děsech...
@tublatanka ahoj, no po pravdě, pár lidí se přišlo zeptat na změnu destinace, ale bohužel skoro všechny cestovky se k tomu postavili tak že pokud chtějí změnu tak si ji stejně musí zaplatit. Takže jsme všechny uklidnili, že pokud tedy do tunisu odletí tak aby nedělali výlety - což naštěstí stejně nechtěli. Jinak nám dvě rodiny čekají, jelikož stornopoplatky mají až měsíc do odletu.. Jinak turecko a turecká letoviska jsou klidná, v dubnu máme první odlety a ted tam mám i šéfa. S tureckem bych neměla strach, jen i tam nedoporučuji výlet. 🙂
ahoj,děkuji..no je to ted živé téma..kdo by letěl a neletěl..popravdě,kde je dnes bezpečno..a měnit destinaci bychom nechtěli,snad jen pokud by se opravdu i tam něco dělo...budeme v resortu,já chtěla výlet,ale oželím..doufám,že si užijeme..přeji hodně spokojených klientů 🙂
@tublatanka Díky díky.. Vám přeju klidnou a krásnou dovolenou.. do jakýho hotelu jedete? Jestli to není tajný 🙂
ahoj,jak juž jsem psala,je nás 5výběr pro nás nic moc..takže rezervaci nám potrvrdil až papillon zeugma..chtěli jsme Belek,nebo Side,co nejblíže k letišti,kvůlik malému..takže tento.. 🙂
🙂 Papillon jsem viděla služebně, moc se mi líbil.. tak přeji krásnou slunečnou dovolenou
já bych tedy teď osobně do Turecka nejela ani zadarmo... Riskovat to, že se z tama už nevrátíme... Můžou tvrdit, že to je bezpečné, ale je hodně jiných zemí, kde je riziko menší. Raději budu 100x opatrná, navíc když mám malé dítě.
V Turecku jsem byla před pár lety, už tak to tam je jiné jak u nás a to byl klid. Ale nikomu to nevymlouvám 🙂
Nechápu, proč stále někdo opakovaně šíři poplašné zprávy, že v Turecku je nebezpečno a když tam pojedu, tak se nevrátím. Můžu vědět, co se děje v Turecku tak hrozného? Co je tam teď jiné než pře pár lety?
Národnostní nepokoje tam vždy byly, jsou tam stále a také budou (stačí si zopakovat učivo 2.stupně ZŠ), ale již několik desítek let se nesoustředí do přímořských dovolenkových oblastí. Psát v březnu takovou blbost, jako že ministerstvo vydalo nějakou zprávu v říjnu loňského roku ...... fakt je to normální?
My vyrážíme do Alanye - písečná pláž, hotel přímo u pláže s lehátky i slunečníky v ceně, nechceme u hotelu aquapark, to by byly děcka prakticky pouze v bazénech a ten mají na zahradě. Chci, aby si užily moře a sluníčka, které znají už od 1,5roku. Není pravda, že si děti ve 2letech nepamatují dovolenou u moře, naše dítka se moc těšily až pojedou znovu, rády se přehrabávaly v hromadách fotek a vzpomínaly, kde co zažily. Ano, pokud bych je držela v linii pokoj-žrádelna-bazén-pokoj, tak je tam už nikdy nedostanu. Chce to také třeba půjčit auto a projet se po okolí, kouknout na památky, využít lodního výletu, prostě si dovolenou užít se vším všudy ..... Není to dovolená jen pro nás dospělé, ale po zdravotní stránce i pro děti, u nás 3týdny každý rok = neznáme omluvenky do školky ani do školy. Až to mého syna hodně sejří.
krásná dovolená..vrátili jsme se z Turecka před týdnem,všude klid,bezpečno..personál pomohl co mohl..cítili jsme se jako v bavlnce,a rádi pojedeme zase..
@tublatanka Tak to jsem ráda, my už se taky těšíme 🙂 . Slyším na Turecko jen chválu, každý kdo tam byl si to pochvaluje, takže obavy nás přešli a moc se těšíme. Byli jste na nějakém výletě? Tak předběžně jsme koukala a chtěli by jsme do delfinária, ale nevím jestli je to někde v blízkosti.
nezklamalo-resort předčil vše..byla jsem s dětma jen v delfináriu(malý) v Beleku-je to nějaký areál asi v aquaparku Rixos, krátký program delfínků+mrožů a focení,at mají děti zážitek,ale jinak se to nedá srovnat asi s nějakým velkým,na výletě jsem nebyla,ostatní češi si půjčili auto a objeli okolí i tam,kde nabízela cestovka a stačilo jim.
bysla jsem sama s dětma-manžel si udělal pár dnů před odletem úraz,takže měl zákaz letět a nešlo už strono celého..a mohu říci že jsem sama žádné obavy neměla a nebyl důvod..jen jsem nemohla absolvovat výlety,děti raděj užívaly moře,bylo osvěžující,celý pobyt pofukoval příjemný větřík,lidé ochotní,vstřícní, opravdu máme krásné vzpomínky a doufám,že se tam podíváme přístě komplet..
@verjanja MZV před pár dny vydalo toto prohlášení, že "MZV ČR doporučuje všem návštěvníkům při pobytu v Turecku celkově opatrnost na celém jeho území, a to zejména při pobytu v místech s vyšší koncentrací osob. Před i během pobytu MZV ČR doporučuje sledovat aktuální informace o dění v zemi v médiích a v případě nenadálých situací se řídit doporučeními místních úřadů a bezpečnostních orgánů." tady: http://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_dop... Text je podrobnější, můžete si ho nastudovat.
Jinak z hlediska Egypta MZV vydalo prohlášení, kde "varuje před cestami do následujících států nebo některých jejich částí, kde hrozí vysoké nebezpečí teroristických útoků, únosů nebo ozbrojených konfliktů." a Egypt je tam uveden.
Jiné v Turecku a ostatních státech ve srovnání s předchozími lety je migrace uprchlíků a sílící a agresivnější projevy IS.
BTW, pokud vím, k bezpečnosti návštěvy Tunisu se MZV vyjadřovalo v březnu v souvislosti s útokem na Muzeum Bardo http://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_dop...
V textu je dále uvedeno toto :"S ohledem na pokusy o sebevražedné atentáty, k nimž došlo dne 30. října 2013 ve městech Súsa (Sousse) a Monastír (Monastir), MZV doporučuje občanům, aby zachovávali obezřetnost i v okolí turistických komplexů." :( :(
Za sebe můžu říct, že do Tunisu, Turecka ani Egypta bych nejela. U Řecka si nejsem jistá.
a kde je v dnešní době bezpečno? Itáli,Španělsko? tam již také ne...
@yamdena Souhlasím, nyní MZV vydalo nové doporučení k cestám do Turecka
....................... Bezpečnostní situace na jižním pobřeží Turecka - a to ve všech turistických oblastech, jak na Turecké riviéře, tak na Egejské riviéře, či v oblasti Bodrumu - je klidná a bezpečná.....................
.......................Vzhledem k přetrvávající nejisté bezpečnostní situaci MZV ČR nedoporučuje cestovat do oblasti jihovýchodního Turecka, zejména jihovýchodního cípu Turecka (cca jižně a východně od jezera Van, Hakkari, Şırnak). Do okolí měst Mardin, Siirt, Tunceli, Van, Diyarbakır, Hatay, Şanlıurfa, Hakkari a Sirnak se doporučujeme cestovat jen v nejnutnějších případech. Nedoporučuje se cestovat do míst poblíž syrských hranic, kde může docházet k bezpečnostním incidentům. ...........................
Můj příspěvek 6.5.2015 reagoval na informace zdejších pisatelek, které se v březnu 2015 odvolávaly na informace MZV z října loňského roku.
Jak píše Tublatanka, bezpečno není bohužel nikde, nemůžeme říci, kde je riziko větší a kde menší. Věřím tomu, že většina zemí i resortů zareagovala většími bezp. opatřeními. Sestřelit nás může kdokoliv i na Václaváku.
Já byla před nějakou dobou ve Slovinsku, po roce na Krétě pak následoval Kos a s tím i Turecko- Bodrum a nakonec Albánie.. Ve všech zemích bylo krásně, do Egypta a Tunisu bych si netroufla ani předtím na tož teď ale můžu říct, že teď bych si netroufla jet ani do Albánie kde bylo velice krásně a řekla bych že na poměry Turecka i bezpečno... Takže všude dobře doma nejlíp- letos dovolená po Česku....Tady snad žádné nebezpečí zatím nehrozí.. 🙂
mě osobně mrzí,že jsem nestihla vidět Země a místa,kde to možná před lety bylo ještě normální.. ☹ a v dnešní šílené době je tedy dost magorů i u nás ☹
@tublatanka tak naše dovolená se blíží a ja bych se chtěla zeptat, jak to vlastně dnes chodí na letišti? Pořád se prvni chodí je stánku ck nebo se jde rovnou k odbavení s pasem? Máš nějaký typ co využít, smlouva se v Turecku?

Jeste bych doporucila oznaceni hotelu - RESORT- znamena to vetsi rozlehla zahrada 🙂 muzete se tam projit, lehnout nekde pod stromy, vetsi klid. Prolizacky pro deti , vetsinou i bungalovy + hotel.
Hlavne vyberte primo na plazi.
all inclusive
jedte z nemecka
min4 hvezdy
recenze - na tripadvisor.cz holidaycheck.cz - jsou tam i fotky lidi co tam byli