icon

Řecko dovolená aktuálně léto 2021

zuzu_z
6. črc 2021

Mile maminky, kdo byl teď nedávno nebo se chystá v sezóně do Řecka? Vyplnila jsem za naši rodinu formulář, QR kód mi přijde o půlnoci v den odletu. Teď řeším testy, dočetla jsem se, ze od 21.6. uznávají antigenni testy, které nesmí byt ze slin nebo kloktanim, ne starší 48hodin. Jedeme rodiče se 3 dětmi - 14let, 12let a 21 měsíců. Zajímá mě, jestli už někdo do Řecka s antigennim testem (mělky výter z nosu) letěl a jestli vše v pořádku? Nechám za každého vystavit mezinárodní certifikátu v odberovem místě za 200kc/osobu nad 12let, s tím počítám. Porad se trochu bojím, ze se něco pokazi. Melky vyter z nosu jsem zvolila kvůli dětem, ale samozřejmě pokud nemusí odebirat hluboký ster PcR ani nám dospělým, jsem jen rada. Kdo mate námět, radu k tématu, prosim přispějte ;) děkuji

cilkat
7. črc 2021

My byli dva týdny zpět na Krétě, na cestu tam jsme měli PCR testy (a na letišti to Řekové kontrolovali způsobem "vezměte si do ruky osvědčení o testu a zamávejte s ním na mě"), ale na zpět jsme měli antigenní (A ano, Řekové sami dělají jen výtěrové, proto asi požadují výtěrové). Vzásadě mám pocit, že jediný, kdo na ty testy koukal tak, že i zkusil ten qr kod načíst, bylo Pražský letiště.

zuzekk
7. črc 2021

@cilkat chápu to správně, že ale stačí k odletu i antigenni? A pak až po návratu, v Řecku nic?

cilkat
7. črc 2021

@zuzekk pokud to opět nezměnili, tak na každý nástup do letadla, potřebuješ minimálně antigenní test s certifikátem (tj na cestu tam i na cestu zpět - takže ten je nutný udělat v Řecku... Což je docela pruda). A pak jsou podmínky cílové země a tam myslím, že Řekům stačí antigen, ale musí být vyterovy, my po návratu vyžadujeme PCR, ale není určená metoda odběru. Aspoň tak to bylo před těma dvěma týdny...

zuzekk
8. črc 2021

@cilkat děkuji. Pakarna...kdyby to aspoň bylo nějakou dobu stejné.. a co očkovaní?

cilkat
8. črc 2021

@zuzekk Před těma dvěma týdny se za očkovaného považoval člověk 21 dní po první dávce (což nám akorát o pár dní nevyšlo). ČR teď uznává ale jen 2 týdny po druhé a obávám se, že letadla to budou mít stejně. Jak Řekové, nevím.

zuzekk
8. črc 2021

@cilkat taky nám 2.davka o pár dní v ČR nevychází, ale netuším jak právě v Řecku, jestli to už bude k něčemu...(já na druhé dneska)

surikata131
8. črc 2021

@zuzu_z musíš sledovat aktuální informace na stránkách ministerstva zahraničí, příp. zdravotnictví nebo dovolena2021.cz (to jsou taky ofiko stránky). Pořád se to mění, myslím že od příštího týdne jsou jiné pravidla než tento týden. Naši se teď vraceli a měnilo se to v průběhu jejich pobytu, takže určitě průběžně sledovat i na dovolené, zda a jaké testy jsou potřeba...