icon

Řecko - Kos - uprchlíci, jak to tam vypadá teď?

prdlousek_7
29. kvě 2015

Ahoj všem,

ráda bych si zjistila AKTUÁLNÍ informace o situaci na řeckém ostrově Kos. Letíme 11.6. do oblasti Marmari a situace s uprchlíky mě vážně děsí! Tak pokud byste se odtamtud teď někdy vrátili, nebo pracovali v cestovce, prosím o info, jak to tam vypadá TEĎ?

Děkuji

Strana
z7
lennus
10. čer 2015

@bajunka Já to morální hledisko mám, to bych nemohla dělat soc. pracovnici. 😉 Věc je samozřejmě mnohem hlubší a komplikovanější, to nepopírám.
A jestli jsi četla moje předchozí příspěvky, tak vzhledem k mé profesi, předchozí práci právě s cizinci a přednáškám islámu na VŠ o tom taky něco málo vím. 😉
Přesně o tom jsem psala, že nové generace se cítí neukotveny. To přesně popisoval prof. Kropáček, který je odborník na tuto problematiku.
Nejde o Islám jako takový, ale především o radikály, ti páchají zvěrstva, nemám ráda, když se vše a všichni hází do jednoho pytle.
A jinak oči bych nespustila kdekoliv v zahraničí z dítěte, ať je to kluc či holka, doba je bohužel jaká je.
Nevím, jaké je řešení a žádnou stranu neobhajuju jako tu nejlepší, jen opakuju, že se nad tím zamýšlím z vícero stran.

lennus
10. čer 2015

@tilickova Vidíš a já znám díky své práci cizinců, muslimů milých dost, kteří se tu usadili a jsou v pohodě. 😉

shine2015
10. čer 2015

@verjanja souhlas..jenže to nevysvetlis čechům - ceskam tady, které v zahraničí byli max na dovolené ....nema cenu zde ztrácet čas. 😉

tilickova
10. čer 2015

@lennus Moje setkání vypadala vždy jinak. Každá potkáme někoho jiného. Když mi někdo řekne že evropské ženské jsou všechny děvky, protože chodí nezahalené, tak si myslím svoje. Až potkám milého a mírumilovného muslima, dám vědět. Ještě - můžu se zeptat, co znamená, že se jimi zaobírá sociálka? Znamená to že mají podpory? Neútočím, jen se ptám..... Zajímá mě to.

nov777
10. čer 2015

@shine2015 Proc myslis, ze ten nazor zastavaji lide, kteri nic neni o zahranici a jsou tim nejak omezeni? Me prave nejvic desi to, jak tato situace vypada v zahranici. Koukni na Nemecko, Francii, Anglii. Tam se imigranti stavaji velkym problemem. Potyka se s tim skolstvi a trh prace. 2. Byla jsem k te otazce hodbe neutralni, ale cim vic o tom ctu a hledam info, tim opravnenejsi mi ty obavy pripadaji.

lennus
10. čer 2015

@tilickova Nevím, kde jsi četla o zaobírání sociálky nebo jak je konkrétně toto myšelno.
Každopádně pokud získají azyl, mají tady nárok na soc. dávky, na podporu v případě jako každý jiný občan, pokud mají odpracovanou nějakou dobu tady, to asi víš. Azylové řízení může trvat ale dost dlouho. Pak mají nárok být zařazeni do integračního programu, to se týká bydlení:
www.mvcr.cz/soubor/informace-pro-azylanty-doc.aspx

A tady rozhovor s prof. Kropáčkem: http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark/7...

shine2015
10. čer 2015

@nov777 problém je,ze ctes a hledá s info na netu atd.....media si píší co chtějí,aby ovlivnili lidi....to bylo i je a bude....já nevím,ale v UK jsme žili i ted tu opet na chvili zijeme a máme kamarády v různých zemich a rozhodne se k tmu nastaví tak kriticky jako většina lid zde.....já tady nechci ztrácet čas a to ted nemyslím s tebou,ale jsou web kamery a když někdo napíše něco v dobrem, hned je většina utluce případy proč to je nesmysl, ale spatne se hledá snadno....
Máme známé i v Řecku a Itálii i jiných zemích a rozhodne se tam nechovají tak jak většina zde...

A co napsala verjanja je i moje zkušenost....v Čechách jsou často zpruzely, sami od sebe ti moc nepomuzou a už vůbec ne ve městech, nestane se ti,ze autobusak zajede o ulici vedle,aby ti ukázal kam mas jít....většina lidi jsou míli, hodní a snaží se pomoct,dělala jsem zkoušky na škole dřív kvůli odjezdu na jiné místo, myslela jsem,ze mám smůlu, ale škola byla ochotná,sama mi navrhla řešení a vůbec většina lidi hledá způsoby jak udělat vše tak aby to šlo a ne naopak...nestane se ti,ze by prodavačka na kase nepozdravila a zacala markovat kdyz vykladas veci a jsi daleko a ještě markovala tak ze nestihas, naopak, ještě ti pomůžou halit věci do tašek....a ani kdyz maji pres a jsou vánoce, mrakylidi, usmívající se, zeptaji se,jak se mate atd.....a to je sousta věci.....situaci.....

A co se tyka diskuze, je to pravda,proč se nepodivaji holky na web kamery?? Ale jak jsem psala, jsou věci,které nemají smysl tady vypisovat a řešit.....každý ma právo na názor a ze prostě češi jsou castokrat sobci a pěkně se zavřít, nikomu nepomoct a hledat to špatne.....ale když by potřebovali pomoct sami, tak budou první brecet jak je svet nespravedlivý......

lennus
10. čer 2015

Zajímaý blog: http://radosa.blog.idnes.cz/

A ještě mám rozečtený tento rozhovor: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Za...

lennus
10. čer 2015

@shine2015 Ano, souhlas, chce to číst opravdu kvalitní média a literaturu. Z klasického bulváru, což hodně médií je, si člověk udělá jen zkreslenou představu.

nov777
10. čer 2015

@shine2015 Podle me to vidis hrozne jednostranne. Lidi jsou vsude stejni - dobri, spatni, pracoviti, lini. Zrovna v pondeli na nas byla hrozne mila pokladni tady v tescu, otevrela pokladnu kvuli nam chvili pred koncem sve smeny a pimahala nam balit tasky. Na krete jsem treba na letisti od reku zazila otresne chovani. V egypte jsem pptkala par super mistnich a taky jednoho debila, co se mi snazil vysvetlit, ze jako zenska jsem menecenna. Podobny mi postoj zastava vuci zenam i svagr, tady v cr. Urcite to neni o tom, ze venku jsou vsichni mili a ochotni, v cr zije lidsky odpad. Promin, ale v tomto mi prijde tvuj postoj omezeny a trochu naivni.

nov777
10. čer 2015

@shine2015 Jo a o tech problemech konkretne s Turky v Nemecku a Muslimy ve Francii si nectu nekde v Blesku, ale narazila jsem na to prostrednictvim studia nemciny a francouzstiny na vejsce. Takze info od rodilaku, ze studii na tema integrace mensin apod. Asi to bude taky tendencne zabarvene. Mozne je vse.

tilickova
10. čer 2015

@lennus Tak - o pár příspěvků výše píšeš, že děláš sociální pracovnici. Z toho soudím, že soiciálka se jimi zaobírá (zabývá se jimi). Proto se na to ptám. Jak vůbec mám chápat integrační program - bydlení. Jako financování bydlení? Takže sem tedy přijdou, zajistíme jim bydlení, které platíme a co dál? Jak je to s jejich živobytím? A jak je to s financováním před přidělením azylu? Prostě mě to zajímá. No a pak mi vrtá hlavou jak hodně zatíží podobné srandičky náš rozpočet a jak v souvislosti s přijímáním imigrantů poroste daňová zátěž a tak...... Možná se v tom celém pletu, prostě se ptám někoho, kdo to ví.

jersika
10. čer 2015

Jéje, tady se to rozběhlo 🙂.
Já už se k tomu nechci moc vyjadřovat, navíc si myslím, že už se diskuze stočila úplně jinam, jen ještě chci říct, že nechápu nikoho, zvláště pak Čechy (!), kteří píšou o Češích a tedy i o sobě, jak špatný národ jsme. Já tedy takovou zkušenost nemám, špatní lidí žijí všude, stejně tak jako dobří, samozřejmě, podepsal se na nás minulý režim atd., a ano, mohlo by se leccos zlepšit...ALE...já už opravdu procestovala skoro celý svět a můžu říct jedno. Žijeme si u nás opravdu moc, moc, moc dobře. Ale zdá se, že si to nějak neuvědomujeme. A pořád se cítíme nějak méněcenní oproti jiným. To bych možná řekla, že jen naše největší chyba.

A jinak další zajímavý odkaz.

http://houska.blog.idnes.cz/c/459186/do-evropy-...

lennus
10. čer 2015

@tilickova Dělala jsem ji už před lety, od té doby se mohlo kdeco změnit. Ozvu se později, jsem na školení. 😉

shine2015
10. čer 2015

@nov777 já píšu pouze zkušenosti svoje a svého okolí,přátel a širší rodiny.....samozřejmě ze všude jou lide špatní a dobří....ale třeba celkové v Británii je daleko větší solidarita ne z v ČR kde si každý hreje svůj pisecek....
Nevím jak moc mas sancí posuzovat životy jinde ty, já moc neberu dovolené, hodně jsme cestovali a i když vesměs az na jednu dovcu super krásné, tak se pode me liší život kdyz jedu na dovcu a život když tam žijí delší dobu, to se lide poznaji víc....
Nevím,ale když si procitam diskuzi například zde, tak mi přijdou lide jednak strašně ovlivnitelné at už z médií nebo i různé fámy atd a raději věří všemu špatnému než necemu dobremu....a hlavně si porad češi stěžují.....my mame i v ČR fajn sousedy, kamarády a známé, celke dost, ale i presto dost lidi ubylo....jakmile s někým nesouhlasis, jsi špatná, viz tahle diskuze tak podobně se chovají i v reálu....pomlouvaji se, přetvaruji, závidí....proti jak jsem psala, nechci a nebudu tu nikoho přesvědčovat, všem přejí vše dobre a na věci si troufam tvrdit dívám z povzdálí a opravdu mi nevadí žít vedle kohokoliv.....tady se pomlouvání muslimové ale i nevěřící člověk, i cech dokáže napáchat zla az az....k tomu netřeba nikoho z Afriky, ...a naopak i člověk z Afriky, dokáže byt vděčný za pomoc stejně jako kdysi když musel lide opustit nasi zemi, a povedlo se jim odejit do neznámá, taky byli radi,ze je nikdo nevrael zpět.....
Myslím si,ze tyhle ohradky a hraní si na to,komu patří cela planeta je nesmysl....a jen proto,ze já mela štěstí ze jsem se narodila v teto době a do země, kde je svoboda a žije se tam relativně celkem slušné ještě neznamená, ze mám právo zavirat dveře před nosem jiným.....trochu pokory a vděčnosti by spouště lidem neuskodilo.

Víc netreba se vyjadřovat. Vše jsem již napsala i v předchozích příspěvcích. 😉 když budu komukoliv moct pomoct, tak to udělám, at je to kdo je to a at je to i člověk,který by mi ublížil.....

nov777
10. čer 2015

@shine2015 Tak ja se treba narodila do zeme, kde byl komunismus, ne svoboda. Presto moje rodice ani prarodice nenapadlo sbalit kufry a jit jinam. Problemy se maji resit tam, kde jsou. Utek neni reseni. A tihle lidi proste utikaji za vidinou neceho, co nejspis ani neexistuje. Zeme zaslibena.

tilickova
10. čer 2015

@lennus Díky. Ono to možná nebude potřeba, protože je hodně informací v těch dokumentech co jsi mi poslala. No já teď čtu ty podmínky pro azylanty a nejvíc se mi líbí tohle: "peníze státu nejsou určeny k nákupu integračního bytu, ale pouze k získání nabídky nájemního bydlení (nájmu bytu) nebo k dotaci na nájemné po celkovou dobu osmi let, nebo po dobu kratší, jestliže došlo k zániku azylu". Níže je sice zmínka o max. 7000 příspěvku na bydlení, ale to vůbec není špatné. Čili osm let = 96 měsíců x 7000 = krásných 672 000. No a to mi pro začátek stačí. Nedivím se, že je Evropa tolik láká.

nov777
10. čer 2015

@jersika Vcera jsem procitala ten blok. A porad premyslim, jestli ten jeho postoj je objektivni a nestranny nebo tendecne zabarveny nenavisti. Fakt nevim. Kazdopadne me to fakt zaujalo a precetla jsem tam x clanku.

shine2015
10. čer 2015

@nov777 a jak ty přesně vis, proč utíkají? Ty jsi s každým mlubvila osobně? A on pouze komunismus neni důvod k útěku, kdyby tady byla válka,neměla jsi střechu nad hlavou,neměla co jist atd atd...nevidíme každému cloveku do hlavy proč chce opustit svoji zemi,ale pro žádného člověka to není snadné, opustit místo ke žil byl a ma rodinu.....známé a to na co je zvyklý....asi k tomu musí mít vazny důvod když chce pryč...a ja nebudu nikomu dělat policajta právě jako to dělali komunisté, a držet lidi v ohradkach.....na jedné straně chceme všichni svobodu,ale nedokážeme ji tolerovat jiným.....

nov777
10. čer 2015

@shine2015 Svoboda jednoho konci tam, kde svoboda druheho zacina. V takovych vlnach a mnozstvi jsou to urcite lide zachranujici holy zivot.

shine2015
10. čer 2015

@nov777 a ty by jsi chtěla žít v Africe?

nov777
10. čer 2015

@shine2015 Ja ziju tam, kde jsem se narodila. A uznavam, ze se mi libi urcite aspekty zivota ve Francii nebo v Recku, ale muj zivot, rodina a koreny jsou tady. Mmch znam zenu z Ugandy, ktera doma porodila dve deti, nechala je tam s babickou a odjela tady k nam pracovat. Pro me je to vzchol sobectvi a nechapu to. Je tady uz deset let. Takze zadny pokus o integraci a poslani pro rodinu nebo sponzoring rodiny odtud. Pro me nepochopitelne, proto se ani nesnazim ppchopit pohnutky kazdeho jedince, ktery opousti sve koreny. Je to jejich vec.

shine2015
10. čer 2015

Dokážeš si představit, ze by jsi musela žít v Africe?

@nov777

nov777
10. čer 2015

@shine2015 Jak musela? Prece ti nikdo nerika, ze musis. Nekde se narodis a zit kvalitni zivot se prece da vsude.

shine2015
10. čer 2015

@nov777 myslí s,ze žít kvalitní život se da v Africe???? Ono porovnavat řecko Francii a ČR je jako jestli chceš jist chleba s máslem nebo chleba s máslem a šunkou dejme tomu.....ale porovnavat Afriku a evropské země je něco úplně jiného....
A je to přesně o tom, co jsem psala...prostě my jsme měli štesti,zejsme se narodili tam kde jsme se narodili a tak budeme u chleba a ti jiní maji smůlu....at si jsou v jakých chtějí podmínkách, my za to nemůžeme a my pomáhat nebudeme.....nas by to totiž zničilo......jenže my ke zničení nepotrebujeme Afriku, my to totiž svým chovanim a přístupem zvladneme s přehledem sami.

Mejte se tady pěkně.

pajula123
10. čer 2015

@shine2015 doporučuji ke shlédnutí toto video - hodně osvětlí:

https://www.youtube.com/watch?v=Q9OHapuhzs4
nov777
10. čer 2015

@shine2015 Poslys, ale ja to pochopila tak, ze ty v cr nezijes. Proc myslis, ze mas vubec pravo poucovat ty, kteri tu ziji, ze maji s otevrenou naruci prijimat uprchliky? Ja neporovnavam cr a francii, mluvim o tom, ze odejit zit jinam, muze v urcitem okamziku kazdy. Duvody jsou ruzne. Ale to jsou jednotlivci. Ta situace, o ktere se tady bavime, je o takovem mnozstvi lidi, ze mit na to nazor je na miste a ocekavat od mistnich bezbrehe nadseni je trosku naivni.

bajunka
10. čer 2015

@shine2015 myslím, že člověk může žít šťastně kdekoliv na světě.... třeba né na stejné úrovni,ale šťastně. Nemůžeš srovnávat křováka někde z Botswany a vysokého managera z Wall streetu, za mně bych řekla, že ten křovák bude i šťastnější a spokojenější.

shine2015
10. čer 2015

@nov777 žila jsem v zahranici a pak se vrátila do ČR a ted jsem znovu v zahraničí na 2mes a vracíme se natrvalo zpět. Já nikoho nepoucuji, pouze říkám svůj názor a zkušenosti......to same bych mohla tvrdit o tobě,ze poucujes.....a netvrdim. 😉 me prijde sobecké zavrit dveře před nosem lidem, je proto,ze se narodili jinde než já a hrat si na to,jak tenhle kousek země je pouze můj a nikdo nemá právo sem jit jinak se kvůli němu zborti systém....na jedné straně se řeší jak klesá porodnost, ale pro pomoc druhému člověku nemáme místa.....

Jinak se tu mějte hezky a přejí vám, at se nedostanete do situace kdy vám jiný člověk/lide nepomuzou, protože jaksi "to prostě nejde" a kvůli vašemu státu a tomu,ze utíká víc lidi a by se jim vše pokazilo, zhroutilo, protože vaší muži by znasilnovali ženy atd a protože my jediní víme jak to vy myslíte a jak to s vámi je a navíc to psali tamhlea rříkali tamhle a je nam to moc lito, ale my chráníme sebe....

shine2015
10. čer 2015

@bajunka a není práce na tom dle tvých slov krovakovi aby se rozhodl sam?? Myslím,ze nepotřebuje tebe abys mu to řekla....

A nerijde mi fer se povyšovat....... 😉

No nic, at se vám daří holky a i vaším dětem a at vám ani jim nikdy nezavirá nikdo dveře před nosem a nebere jim možnosti je proto,ze se narodili do vaší rodiny nebo do ČR atd....

Strana
z7