Dovolená Kos vs. Rhodos - jaké máte zkušenosti?

jojuka
2. dub 2019

Zdravím, ráda bych znala Váš názor, recenze, případně, kdo můžete i mezi sebou vzájemně porovnat. Rozhodujeme se mezi dovolenou na Kosu (Marmari, Lambi ?) a Rhodosu (Kolymbia).
Rádi bychom příjemné prostředí, přírodu, ale přitom, abychom mohli i trošku výletit (takže ne jen hotel uprostřed pláně a kolem ovce a kozy :o) ), pěkné pláže a teplo (zažili jsme Španělsko uprostřed léta a fleecové mikiny a studený vítr). Děkuji za Vaše názory.

blondynka400
2. dub 2019

@jojuka za mne ani jedno, jsou hezčí a lepší místa ( i když budu brát Řecko). V porovnání je určitě lepší Rhodos než Kos, ten je za mne nejhorší z celého Řecka. Počasí si nevybereš, v dnešní době je to loterie....

jojuka
autor
2. dub 2019

@blondynka400 Mně spíš zajímalo, jak je to s větrem právě na Kosu. Spousta lidí psala, že pofukovalo, ale že vzhledem k teplu jim to nevadilo. Ale je vítr a vítr. 😀

hojda
2. dub 2019

Kolymbia jsme byli loni v prví polovině srpna, vítr tam byl taky, hlavně večer, to foukala hodně, přes den to nevadilo, bylo to příjemné a nefoukalo stále. Nám se tam líbilo moc, krásně čisté a teplé moře, jen bohužel nebylo písečné, což chtějí hlavně děti. Nám to nevadilo, aspoň nebyl písek všude. Výlet se dá, jeli jsem místním busem za 10 euro do hlavního města🙂, nechtěli jsem si půjčovat auto, protože je tam problém s parkováním, výletních cílů je tam víc. Jinak pro nás super dovolená, letos hledámě něco podobného, ale je to těžké🙂.

blondynka400
2. dub 2019

@jojuka vítr tam je, ale jenom na jedné straně. Ale teď si nemůžu vzpomenout, zda na jižní nebo severní 😀 Proto někdo tvrdí, jak je Kos super a někdo že ne, že fouká. Za mne je to ale opravdu nejhorší Řecký ostrov, jak co se týče moře, přírody, tak služeb. Ceny jsou tam ale přijatelné, ale je jasné proč.. Co třeba Krofu, Zakyntos, Thassos nebo Kréta? I když na Krétě je potřeba též dobrý výběr. Na jihu hodně fouká, i Heraklionu je moře nic moc u Chanie zase bývají velké vlny. Ale když se vybere, je to jeden z nejlepších ostrovů. Hlavně když se vydáte do vnitrozemí, příroda je tam super

hojda
2. dub 2019

@blondynka400 Já zase slyšela, že Kréta jsou jen samé šutry????

alemari
2. dub 2019

@jojuka na kosu podukuje od Turecké strany, ale je tonaipsk super! 😀

blondynka400
2. dub 2019

@hojda to vůbec není pravda. Většina pláží je písek (najdou se ale i oblázkové pláže, ale ty jsou v menšině), na některých plážích jsou tedy v moři velké kameny, což dohromady s velkými vlnami nic moc. Nejhezčí pláže jsou u Chanie, ale jak to není moc chráněné, jsou problém vlny. Musíš vědět, kam ano a kam ne. Na jižní straně je jenom písek a žádné vlny, ale relativně studené moře a vítr. Ale zase je tam klid, žádné velké hotely a pod... Je otázka, co člověk preferuje.

hojda
2. dub 2019

@blondynka400 Spíš jsem myslela celá Kréta, ne moře, krajina vyschlá a kamenitá.

blondynka400
2. dub 2019

@hojda jo takto. Tak to též není pravda. Centrální část ostrova je naopak zelená, najdeš zde i vodopádky a tak. Kameny tedy taky, a hodně záleží na období, ideální je třeba červen. Vždy je potřeba se ale posouvat spíš ke straně k Chanii, kde je ostrov hezčí. Většina Čechů ale pobývá kole Heraklionu...

calvac
2. dub 2019

@jojuka My byli na Kosu i Rhodosu. Oba super, jen Kos velmi vetrny ze strany Turecka.

makronka222
3. dub 2019

Kos fakt ne. Maly a nic tam neni. Kdyby sme si s chlapem nepujcili masinu a neprolitali tam celej ostrov, kopce, plaze. Tak se tam uzerem nudou

pesulinkaa
3. dub 2019

My teda byli na Zakynthosu a za mě super. Krásný ostrov i moře. Foukat tam trochu foukalo ale vzhledem k těm stupňům mi to nevadilo.

kkk612
3. dub 2019

@jojuka pokud je to dovolená s dětmi, tam za mě určitě Kolymbia. Byli jsme tam 2x a vždy super. Moře bylo jako rybníček, žádné velké vlny. Pláž napravo je více upravována a je písčitá. Pláž nalevo je spíše kamenitá. Na Kosu byla tchyně a hodně tam vyfukuje a moře není tak klidné.

aneta15
3. dub 2019

@jojuka my byli na Kosu a loni na Rhododu....za mě jednoznačně Rhodos. Na Kosu opravdu foukalo a hlavně tam byli brutálně komárů....večer nešlo sedět venku, na Rhododu v srpnu bylo krasne, příjemné klima

jojuka
autor
3. dub 2019

@blondynka400 To bude spíš asi severní, od té vždycky fouká nepříjemný vítr. Záleží hodně na výběru hotelu, byli jsme právě Lefkada - super ostrov, ale celou dovolenou kazili (ne)služby ubytování, kdy jsme se pomalu ani nenajedli a žili 12 dní v bordelu. A Kréta také krásný ostrov, ale s ubytováním v bledě modrém. Letos jsme si dali určitý nižší finanční limit. Loni jsme dali balík a spokojení jsme stejně nebyli. Proto letos chceme vyrazit levněji, ale tady už třeba počítáme s tím, že to může mít nižší standard. Jé spousta lidí, co si zase nemohou oba ostrovy na dovču s dítětem vynachválit.

babanci
3. dub 2019

Miluju Řecko a jsem tak každý rok. Za mě je trochu lepší Rhodos. Půjčte si auto a projezděte si to tam. Krásné pláže /pláž Antonyho Quinna je přenádherná/, staré hlavní město a Lindos, třeba, taky je tam nádherná pláž Tsambika...no, jak říkám, já jsem řeckomil. Zrovna v Kolymbii jsem byla asi 4 x a klidně bych si to dala zas. Vítr fouká, to jo, na každém ostrově. Ale není to žádná hrůza.

bassetlady
3. dub 2019

Kos už nikdy, sice hotel byl prvotřídní nejlepší co jsem kdy v Řecku byla, ale abych klepala v červenci kosu u moře, to pardon. A do moře jsem vlezla 2x - jako žiletky. Rhodos je takový průměr pro rodinu s dětmi. Krásné na výlety je Korfu. Příjemná byla Lefkada a Zakyntos.

dora13
3. dub 2019

Za me jednoznacne Rhodos. Je to krasne zeleny ostrov, obrovsky, je tam fakt co delat, vylety super. Z celeho Recka se mi tam zatim libilo nejvic, urcite mam v planu se tam vratit.

mojeuzivatelskejmeno
3. dub 2019

Za sebe bych nevybrala ani jedno. V Řecku jsou daleko hezčí místa. Pokud ale výběr z těchto dvou, tak rozhodně Rhodos. Byli jsme na obou ostrovech se synem, oba jsme celé projeli autem a na Kosu toho k vidění moc není. Za nás nejslabší Řecký ostrov. Ale když si z Kosu popojedes lodi o pár km dal na ostrov Kalymnos, to je jiná. Ten nás naopak z Řecka okouzlil nejvíc. 😍 Byli jsme několikrát na Krétě, Santorini a pevnině, dále jsme navštívili a celý projeli Zakynthos, Kalymnos, Telendos a Skiathos a vše lepší než Kos a Rhodos. Pro děti je úžasný ten Zakynthos a Santorini (Perissa). Jinak Kréta rozhodně není sutr, jsou tam naprosto kouzelná místa, např Elafonisi či Palmový háj.

blondynka400
3. dub 2019

@jojuka a mohu se zeptat proč když jste si dali nižší finanční limit proč zrovna Řecko? Právě služby v Řecku jsou za mne hodně problém. Absolutní nepoměr cena/výkon. A i moře a pod, musí se umět dobře vybrat, jinak to stojí za dvě věci.. Ale je to každého věc 🙂

jojuka
autor
3. dub 2019

@blondynka400 Jsme omezeni jednak časovým obdobím, vzhledem k práci můžeme jen v srpnu, takže nějaká exotika, kam se jezdí třeba v září, nepadá v úvahu, Turecko, Egypt nás nějak nebere a dovolenou autem nechceme. Co jsem se dívala, tak Itálie, kterou jsem chtěla původně je cenově přitažená za vlasy a to samé Španělsko, takže nám z toho vycházelo jen to Řecko a dle našich preferencí a cenového stropu jsme se dostali na tyto dvě destinace.

hojda
3. dub 2019

@jojuka A jaké máte požadavky na dovolenou?

lenula02
3. dub 2019

Za nás s manželem je Rhodos určitě místo kam stojí jet na dovolenou, doporučujeme hlaně půjčit si auto a projet si místa i pláže na vlastní pěst a tím člověk získá uplně jiný pohled na dovolenou. Jinak doporučujeme Krétu, západ i východ. Západ na Rhodosu je úplně jiný/ hodně tam fouká a není to moc na koupání ale zase je tam krásně barevné moře apod. Východ je zase naprosto dechberoucí v rámci koupání, tak krásné místa člověk musí videt 🙂. Doporučujeme vidět Lindos, Prasonisi, města Rhodos a snad všechny pláže na východě 🙂 a výborná je taverna Porto Antico🙂)

hojda
3. dub 2019

@lenula02 Jen upozorním, že dovolá s dětmi zas tak moc o těch výletech většinou není, stačí jim jeden dva výlety a pak už se jim nikam nechce, takže bych s dětmi hodně řešila to moře a zábavu v okolí.

lenula02
3. dub 2019

@hojda to je pravda 😊

kometkak
3. dub 2019

Navštívila jsem oboje několikrát. Rozhodně lepší Kos. Ten jsem projeli celý na kútru. Libilo se mi Tikaki nebo Tigaki.. jak se to píše.. bíly písek. Ale na celém ostrově se dají najít zajimavé místa. Jet do hor do malých vesniček, nebo až na jih, kde jsou termální prameny přímo do moře. Pak se z tama dá lodí do Budrumu do Turecka, je to kousíček.. jejich tržnice velký zážitek. Rohodos.. no nic moc. Teda jeho západní část.. Zajímavá je tam možná tak velká nuda pláž u Faliraki (ale ta úplně na konci je pro hosexualně orientované, takže legrace, když to nevíte předem). Východ Rhodosu nevím.. Krétu máme projetou jen tu západní. Dokonalá pláž Balos, ale tam nejsou hotely, ale doporučuji 100%. na výlet..Karibik prostě. Jde tam dojet po ceste i lodí.

jojuka
autor
3. dub 2019

@hojda Právě kvůli tomu, že jedeme s dítětem chceme dovolenou co nejlépe napasovat na to, abychom si to užili všichni. Minulý rok jsme měli místo, kde na jedné straně pojedete na kole do pouště a na druhé do mrtvého města. A sice jsme tam byli na týden, ale tím, že nám nevyslo počasí, nedalo se koupat, tak jsme třetí den nevěděli, co dělat. Dříve jsme výletili hodně, ale teď spíš tak jednou půjčíme auto + nějaké procházky po okolí nebo kolo. Naše kritéria: all inclusive na 11 dní, hotel max 250 m od pláže, písčitá pláž, čisté moře, teplá voda, žádná extra větrná oblast a je fajn, když je u hotelu nějaká prolezka, brouzdaliště a abychom nebyli úplně odřízlí od civilizace. A právě v oblastech, které jsem psala výše, tak se nám docela líbily hotely.

aleenka1234
3. dub 2019

@babanci můžeš mi poradit, prosím ;) chalkidiki jsou ok pro děti?

mojeuzivatelskejmeno
3. dub 2019

@hojda My teda máme se synem (za nedlouho 4 roky) docela nacestovano dost a v pohodě s námi 14 dní. vyletil v Karibiku i třeba po celém severu Itálie. Jde to i s dětmi. 🙂 Teď čekáme druhé a těšíme se až na podzim zase vyrazíme.

hojda
4. dub 2019

@jojuka Jen na Rhodosu pozor, většina pláží je buď kamamenti, nebo písčitokamenitá, dá se najít, ale zrovna ten písek je dost omezující ve výběru.