Řecko - Kos - uprchlíci, jak to tam vypadá teď?
Ahoj všem,
ráda bych si zjistila AKTUÁLNÍ informace o situaci na řeckém ostrově Kos. Letíme 11.6. do oblasti Marmari a situace s uprchlíky mě vážně děsí! Tak pokud byste se odtamtud teď někdy vrátili, nebo pracovali v cestovce, prosím o info, jak to tam vypadá TEĎ?
Děkuji
@shine2015 kdybych to srovnávala dál tak je i na tom managerovi jestli ho příjme nebo ne..... a nepovyšuji se já budu raději křovákem 😎 , z velkoměsta jsem raději šla na vesnici méně peněz raději kompenzují s větším spojením s přírodou.
ale klidně budu za sobce, a necitu protože pro mně je moje budoucnost a budoucnost mých dětí a bližních důležitější než nějakého týpka z člunu. Chceš hrát na city, běž do kojeňáku, projdi se klokánkem( tam když půjdeš vem nějaké jídlo v dnešních dnech budou vděční za všechno), procházku stoč na LDNku nebo domova důchodců, pár azylových domu pro matky samoživitelky, navštiv pár rodin těžce nemocných rodin, co živoří na pokraji bídy aby se o své děti mohli starat....sorry u nás je spousta lidí co potřebují pomoci a ti jsou pro mně důležitější, než "uprchlíci". Jak jsem psal život není fér.
Někam odejít je jedna věc, na to má každý právo. Potíž je v tom, že když někam odejdu, nemůžu čekat, že se o mně bude někdo starat a posadí se přede mnou na zadek. Narážím tím na své známé, kteří kdysi odešli do Německa, Kanady, USA a pod.. Neočekávali, že jim někdo bude platit bydlení. Čili si našli práci, pronajali byt (za své) a přizpůsobili se poměrům. Neočekávali žádné ústupky a žili tam kde na to měli. A že začátky měli hodně krušné. Jenže když v pokynech pro azylanty čtu, že bydlení jim pomůže zajistit integrační program na dobu 8 let a ještě jim ho zafinancuje a že o ostatní potřeby požádají neziskovky, myslím, že je něco špatně. A troufnu si říct, že kdyby ti uprchlíci museli začít fungovat jako lidé od nás, kteří odešli na západ (jedno kam) bylo by tu imigrantů minimum. Jejich množství je podle mého navázané na množství peněz které do financování života uprchlíků proudí. Ten současný stav není zdravý ani pro nás a ani pro ně.
@shine2015 jak si představuješ situaci, že sem (do ČR a do Evropy) přijmeme tolik uprchlíků, kolik o to bude stát? Tzn. během pár let miliony. Kde tu budou žít? Jak? Za co? Jak si představuješ jejich začlenění do života tady? Myslíš, že se budou učit česky? Že tu budou pracovat? Chtějí pracovat? Jaké práce budou vykonávat? Jak si to představuješ v realitě? Opravdu v každodenní realitě? Řeči, že chceš pomáhat a všichni máme pomáhat, jsou jen plácání do vody, které nic nestojí. Napiš, jak to chceš REÁLNĚ udělat.
z Kosu jsme se vrátili 3.6. v Kardameně ani jeden běženec a v hlavním městě byli pouze u police station 🙂
Jinak ti co jsme viděli, byla tam spousta spousta mladých mužů, kteří by měli bojovat proti islámu(tak jako my bojovali proti komunismu) a ne ženy nechávat ve válce a sami utíkat, ale to je asi jejich povaha. Já tu jejich nadřazenost,povýšenost vůči ženám prostě nemusím a nesouhlasím, aby tu bydleli. Byli jinak vychováváni, a nerada bych, aby nám tu zaváděli nějaká jejich pravidla...☹
A to nezmiňuji finanční stránku věci.... ☹
Já teda nevím, ale ty kvóty jsou hlavně pomocí pro ty státy, do kterých ti uprchlíci dorazili. Samozřejmě není řešení umožnit všem, co budou chtít z třetího světa do Evropy, pobyt. Ale taky není řešení je nezachraňovat ze ztroskotaných lodí a odpinkávat je od břehů Evropy na jistou smrt.
majko,ale těmi kvótami je přijmeme což bude jasný signál pro další, že jsou tu vítaní a bude jich připlouvat jen více a více...Takže prostě bez milosti lodě otáčet a vracet je zpět u břehů pašerácké lodě potopit. A když pomáhat tak u nich doma.
No jo, ale vždyť do teď je taky západní země přijímali, proč by se sem jinak dobývali, kdyby neměli vidinu toho, že přijati budou? Já vím, že je to problém, sakra velkej, je jasný, že začít se musí tam...ale! nemůžu souhlasit s tím, aby se okamžitě posílali zpět, takhle to probíhá třeba mezi Bangladéšem-Thajskem-Malajsií a to je děs ☹
přijímaly 😅
holky, já bych je klidně přijala ale dostali by podmínky se přizpůsobit zdejší porodnosti 2 děti max, naučit se např. jazyk za 2-3 roky a vyučit se něčím a být soběstačný... chceš víc dětí, ok, odjeď, nikdo tě nenutí tu být..za splnění nebo porušení podmínek azylu znamená okamžité vyhoštění...tady jde o to, že pokud se jsou schopny přizpůsobit jejich děti Evropě jako takové, tak by už takovou hrozbou nebyli, dále jestli by někdo kradl, nebo děla trestnou činnost okamžité vyhoštění, taky si myslím, že zákaz nošení šátků na veřejnosti a všechno tohle kolem by mnohé mohlo odradit se zde usadit a děti těch zbyklých uvolněných muslimů by už ten islám tak nežraly a problém by zanikl...podle mě to je o nastavení podmínek a mantinelů, ne o podpoře jejich kultury, ale naší, prostě šla bych stylem doma si dělej co chceš, ale na veřejnosti je to tak a tak, zákony zakazují to a to, takže to se nebude dít ani za zavřenými dveřmi, zjistíme, že třeba praktukujete obřízky, právo šaríja apod. okamižité vyhoštění, prostě musejí mít pocit, že do evropy můžou, pokud opustí svou zemi se všim všudy a hold budou schopni ustoupit i v jiných věcech, třeba zákaz stavění mešit podporující jejich náboženství, nebo třeba povolit jen 3 jedna v Praze, jedna v Brně, jedna v Ostravě...Ale to by zas bylo dle Evoprského soudu pro lidská práva jejich porušování, přitom nevím v čem, když nikdo ty lidi nenutil, aby těch podmínek zůstali, mohli jet jinde, že...
Já bych tak jela k moři a klidně i na Kos, uprchlíci neuprchlíci ..to předně.
A jinak si tu čtu vaši diskuzi o momentální situaci s uprchlíky mířící do EU. Líbí se mi názor @marcicek84. Problém je, že celá Evropa je velice otevřená a vstřícná ke všem urpchlíkům, imigrantům, k jiným kulturám atd. a nechrání vlastní občany a vlastní kulturu. Uprchlíci, nebo žadatelé o azyl nemají žádné hranice a tudíž se pak "rozrůstají" a pak vznikají nepokoje (např. ve Francii). Musíme pochopit, že naše kultura je diametrálně odlišná od zmiňované muslimské. Oni vědí že v EU nejsou žádné hranice a pak si tu můžou dělat co chtějí, taky proto sem jdou. Nejvíc se mi líbí imigrační zákony Austrálie. Nejvíc mě vadí, že proti válce s IS se "snaží" bojovat pouze nato/EU/USA a například bohaté muslimské země to nezajímá. Proč uprchlící nemíří do spojených arabských států, Emirátů...no protože by je šmahem vyhodili za hranice, potopili by jim lodě atd...A přtom to je jejich kultura, jsou to muslimové a nakonec hledají azyl v křesťanské Evropě.
@marcicek84 Podminky hezke i logicke. Akorat se nikdo neodvazi to rict nahlas, natoztak ppzadovat.
@marcicek84 souhlas,upravit pravidla je výborný nápad....prostě pomoci, ale ne tak,aby bylo diktovano a utiskovano původní obyvatelstvo. V něčem vyjít vstříc a něco zpřísnit. Já nechapu, proč by 8let museli dostávat výjimky, příplatky atd....prostě 3roky pomoc na začlenění a konec, porušení pravidel a konec.....vyhazov, to same za páchání násilí, krádeže, obrizek atd....podle me je nelepsi zzpřísnit podmínky, aby cílová země nebyla zlatý důl....a rozhodne není řešení posílat lodička zpět at si lide zemřou.....
@marcicek84 Tak diktovat někomu, kolik by měl mít dětí, to už je tak trochu mimo mísu, ne? Jako v Číně, kde nutí ženy k potratu. To, že většina lidí má u nás dvě děti a jakmile má někdo tři, tak se tomu ostatní diví, to je taky zvláštní.
Jinak určitě pravidla souhlas.
Třeba šátky - myslím, že by je tu nemusely nosit. My kdybychom se objevili u nich s topem, tak nás rovnou odstřelí.
taky si myslím, že říkat někomu kolik má mít dětí je nesmysl, ať má tolik kolik uživí a o které se dokáže řádně postarat.
@verjanja nepřijde ti, že jsi mimo? tato diskuze je o ostrově Kos a zakladatelka chtěla znát zkušenosti někoho, kdo tam teď byl! Tvůj "výlev" sem opravdu nepatří a myslím, že by byl již na místě zásah adminem a nechat tuto diskuzi skutečně jako diskuzi pro ty, kteří se tam chystají/byli na dovolenou nebo pro ty co přináší "relevantní" informace
Holky, přestaňme se zde dohadovat o přistěhovalcích, uprchlících, islámu, o tom jestli češi jsou dobří nebo špatní,... Prostě ať ta diskuze opravdu patří tématu. Jestli se někdo vrátí z dovolené na Kosu, ať dá vědět, my se tam zatím stále chystáme tak jsem zvědavá. Kdo tam byl, co takhle nějaký tip na výlet? Máme hotel v Lambi, ale doufáme, že se podíváme po celém ostrově. Nebo naopak na co se nenechat nalákat?
@marketuska asklépion - vykopávky, vyučoval tady hippokratés, hlavní město kos - je tam malý amfiteátr a taky vykopávky přímo mezi domy, na jihu ostrova horké prameny, které vyvěrají do moře (agios fokas) a určitě přijdeš i na něco dalšího 😉
@marketuska Nabízí tam zájezdy do Bodrumu, ale náš hotel -delgátka měl nabídku dvakrát dražší než okolní nabídky, co potkáš na ulicích. Takže bych asi nespěchala a v klidu se nejdřív rozhlédla.
Pak ty pláže v Tigaki, moc hezké!
@hvezdnenebe askepion a kos jsem věděla, díky za ty prameny 🙂 Pro nás právě Kos spojuje moře, jídlo a historii... 🙂
@lennus díky, ty pláže jsem si už napsala, fakt to teda stojí za to? i pro děti? písek na hrady a tak? Já to vidím, že to bude tak, že si to první večer oběhneme a domluvíme auto a pak už se bude "výletovat" a něco lodí musíme taky, malýmu jsme to slíbili a taky si výlety i auto domlouváme sami, známe jak je to u delegátů předražené 😉
@marketuska Jsou mnohem lepší než v Lambi, tam nás to dost zklamalo. Ale malý si užíval, že měl volný prostor, leze, a střídali jsme s bazénem a procházkami. A za Tigaki je ještě Marmari, tam prý jsou taky hezké pláže. V Tigaki je pozvolný vstup do moře a čisté moře. 😉
@lennus - tak bohužel, jestli má naše kultura přežít a teď máme na hlavu 1,9 nebo snad už jen 1,6 dítěte, tak prostě je nutné tohle omezení na počet dětí pro azylanty zavést, jinak nás za 30 let pohltí, tady jde především o to, chránit naše občany a nenechat azylanty se dostat v naši zemi k moci, což jde bohužel jen takto, ale dívej nikdo je nenutí tu být, pokud se jim jen 2 děti nelíbí, budou chtít 3 nebo 10 tak se mohou sbalit nebo odjet jinam to je logické...na druhou stranu vem si, že aby tady byli soběstační a užili se, tak si víc jak ty 2 děti stejně nebudou moct dovolit, jinak je budeme mít na krku my a budeme je platit z našich daní, protože pohcybuju, že si muž azylant vydělá dostatek prostřešdků aby dejme tomu uživil svou ženu a dalších 6 dětí, navíc stejně dostane pravděpodobně podřadnou práci za málo...pokud neomezíš, je to cesta do pekel a konec "křesťanské" Evropy
@bajunka - jasně, tak můžou být vyjímky, pokud prokáží se se postarají o více děti, ať je mají, ale tak kde žiješ, že si myslíš, že azylantovi tady dá někdo pořádný flek aby uživil víc jak ty 2 děti, musíš omezit, musíš je donutit k té soběstačnosti, musíš se donutit uvažovat Evropsky, oni to sami od sebe neudělají, musíš z jejich dětí udělat našince, aby ctili naše hodnoty, aby jim to přišlo normální se starat a ne jen natahovat ruku pro peníze od státu...
@marcicek84 Myslet si můžeme co chceme, ale toto je proti základním lidským právům redukovat množství povolených narozených dětí, to se na mě nezlob. 😉
Křesťanské? 😀 To mě pobavilo, Češi jsou ateisti jak poleno!
@lennus - ano? a my jsme muslimská země??? nejsme a není proti našim právům nechat působit demografickou křivku, aby naše obyvatelstvo pomalo vymíralo a pak se tito lidé díky vysoké porodnosti dostali do vlády a měli třeba zákony a tak? Prosím tedy, jak bys tohle chtěla řešit jinak???
ke křesťaství - je to v uvozovkách, protože ač jsou mnozí ateisté, tak Evropa má křesťanské základy, tedy zcela odlišné od muslimských, což je zřejmé a proto jsem to tak napsala, at ten rozdíl je zřejmý
Za 25 let naše země nedokázala integrovat romy, neboli je donutit se postarat sami o sebe a ne jako dosud že se stará z většiny jen stát, jak chce zvládnout integraci imigrantů jiné kultury převažně tedy muslimy.
Navrhuji založení jiné diskuzie..holky mají pravdu tohe je mimo téma diskuze.
@marcicek84 Ale tady přece nejde o nějaké názory a návrhy efektivního řešení. V každé zemi jsou pro každého stejná pravidla, to je fakt, který nelze popřít. Není možné povolit občanům jedné země, že budou mít dětí, kolik chtějí a přistěhovalcům nařídit max. dvě. Co pak jiní přistěhovalci, kteří nejsou muslimové??? Nařídíme, že Evropani můžou mít tři děti a Muslimové dvě?
Je to blbost, to je snad každému jasné (byť by to mohlo mít efektivní dopad) a znovu opakuju, to je fakt, nejde o to, zda s tím souhlasím nebo ne!
o.k., končím. Je to ale zajímavé téma. Jen my ho tady bohužel nevyřešíme. 😉

@shine2015 koukala jsi na to video? Dal mi na něj odkaz člověk, který sám v Africe pomáhá prostřednictvím neziskové organizace - vlastní. A sám tvrdí, že brát je sem nic neřeší - pomáhat je třeba tam, tam zlepšovat podmínky pro život, naučit je spoustu věcí...