icon

Rizika stanování s malým dítětem: Jak zvládat stres a obavy?

19. kvě 2024

Ahoj všem, uvítám asi nějaké rady, protože začínám být naštvaná... Máme dcerku (2,5 roku). Přítel (její otec), se o ni prakticky nestará - ven s ní nechodí, maximálně všichni společně, jinak chodí do práce a zbytek času odpočívá. Jediné co, tak ji pohoupe na houpačce a to je vše. Když už s námi někam jde, musím hlídat ještě jeho - vezme ji třeba na ramena a jde přes silnici, ani se neohlédne, když mu (poté, co to udělal asi pětkrát přímo před autem) říkám, že se snad může aspoň ohlédnout, řekne mi, že "na to auto přece mávnul". Minule během krátké procházky (cca 50 metrů) mu dvakrát vjela na odrážedle do hlavní silnice. A takových případů mám tisíc - některé úsměvné, někdy by šlo až o život. Malá je hodně akční a on je pravý opak. No a co já teď řeším. Přítel si usmyslel, že pojedeme v létě na dovolenou pod stan a ještě k jezeru. Já to rozhodně odmítám, nemám tento typ ubytování ráda (společné sprchy, žádné zázemí, atd.) a při té představě, no prostě raději nepojedu nikam. Doma je kvůli tomu dusno. Přítelův táta dnes začal do malé hustit, jak je to pod stanem skvělý, že "v noci vylezeš ze stanu a koukáš na hvězdičky" - tak mu říkám, že v noci snad malou nebudu nahánět po kempu, když jeho syna neprobudí ani když malá vedle pláče, že tohle podstupovat fakt nebudu. Na to konto jsem si vyslechla, že jako stejně pojedou. Co s tím?? Mám reálně strach o její život v případě, kdyby jela sama...

Strana
z2
michaela666
19. kvě 2024

@jane46 My 4m x3 m historické Áčko a připadám si v něm jak na letním bytě. 😃 Akorát jsem letos srabácky koupila nafukovačku, protože mi začátkem května přišla zima na to, aby malá spala po zápalu plic jen na zemi v ovčích kožešinách. 🤔

A zkusit jako kompromis nejdřív nějaký kemp v ČR? Normálně bych mu řekla ano, pojedeme ALE budeš se starat o malou, vaření formou ohřátí nějaké sklenice z domu/ špekáčků/ brambor v ohni a o oheň se staráš ty.

ai30
19. kvě 2024

Jo, stanujeme radi. Ja to mam trochu naopak, za mlada jsem pod stan jezdila jen na festaky, kdyz nebylo zbyti a ted s detma jezdim pod stan strasne rada.
Ale vas problem neni stanovani, vy se musite domluvit, jak tam budete fungovat. Nejak nechapu to 'pritel se starat nebude'. No jak, nebude? Bude muset, jednou ma dite a neexistuje, ze se nebude starat. Jestli nechce litat za malou, tak muze komplet zaridit jidlo. Nevim, jak jinak si to chlapec predstavuje. Na druhou stranu ty musis prestat videt vsude zivotu nebezpecne situace a musis ho nechat se postarat, aniz bys metr za nim hlidkovala.

jane46
19. kvě 2024

@michaela666 Ovci kozesina zni uplne paradne, to musi byt bajecny, vlna je dokonaly material. Ja si musim pod nafukovacku i na ni prave davat karimatky a deky, je mi na ni odspodu zima.

kleio
19. kvě 2024

Co třeba zamluvit v kempu malou chatičku a stan postavit vedle? Dcera si pak může vybrat, jestli bude spát v chatce s tebou, nebo pod stanem...

ada22
19. kvě 2024

Tak ono je stanování a stanováni 😄 něčo jiného je být v malém stanu nebo ve stanu, kde se postavíš. Rakouské kempy jsou vybavené a jak píšou holky dobré zázemí pro děti, ale někdy apartmán ne přímo u jezera vyjde levněji. Jinak do Rakouských kempu u jezera je v sezóně dobré mít předem rezervaci. Ale jak tu někdo psal, problém je u vás víc v komunikaci a chce to v klidu probrat. Úplně ti chápu já si plánovala co vše s dítětem budeme podnikat a pak jsem padala tak na ústa, že jsem nejradši byla doma. Zpětně toho lituji a většinou když už jsem překonala nechuť někam vyrazit tak to bylo moc fajn. Manžel sice dítě nepouštěl na motorce do vozovky, ale jeho hlídání a pomoc byla dost podobná jako u vás

fyii
19. kvě 2024

@1pomnenka taky mam doma.podobny exemplar🙂 jezdi sam... vrzme mi.milostive stan, ale bez tycek.. na tohle nemam nervy

cherie24
19. kvě 2024

@drep já bych řekla, že problém je v tom, že autorka si to neužije v tom smyslu, že nejenže bude vařit, ale ještě nebude moct spustit oči z dítěte ani na minutu a akorát bude vyřízená, ve stresu a zážitek žádný. 🙂 Kdyby se tam mohli prostřídat, aby ona měla aspoň čas v klidu uvařit, oddechnout si u vody, bylo by to jiné, ale autorka tvrdí, že v tomhle její chlap nefunguje. Zřejmě se bojí toho, že zatímco on bude mít pohodu a dovolenou u jezera, tak ona bude lítat jako hadr na koštěti. Což prostě dovolená není. 🤷

reeeza
19. kvě 2024

Já myslím že jde hlavně o dítě a tomu stanování neublíží, naopak mu toho spoustu dá, bude to pro něj zcela nová zkušenost, pobyt v přírodě, čistý vzduch, outdoor, v kempu to bude určitě čisté, Rakušani si na to potrpí...Dej tomu šanci 🙂

kacka1994
20. kvě 2024

Ja driv stanovala hodne, ted s prvnim ditetem jsme stanovali 1x na jednu noc a stacilo mi to :D Ted maji kluci 4,5 a 2,5 a maji slibene stanovani s tatou :D Ja s miminem zustaneme doma 🙂 Ale neni to nase jedina dovolena, jezdime v lete (cerven, nebo zari aby to nebylo uplne v sezone s vyslo to levneji a min lidi) vzdy na nejakou chalupu. Varim vetsinou ja, grilujeme, opekame - ale spis teds i kvuli alergiim co mame, nejen kvuli cene.
S tim, ze om vydelava a ty mas rodicak by na me teda chodit nemohl, tohle jsme si nastavili uzpred detmi, ze prijmy jsou spolecne 🙂
Pokud bychom si nemohli dovolenou dovolit, zvazovala bych treba chatky, i kdyz to neni komfort, tak je to uz blizko ke stanovani :D to ja uz ale pak radeji spim v tom stanu :D Ale teda pokud nemate, tak nakoupit vybaveni ke stanovani taky neco stoji 🙂

konidana
20. kvě 2024

@jane46 nafukovacky jsou dice mekke, ale zda se ze studi, jak musis vkadtnim telem ohrivat ten vzduch uvnitr. Penovka "hreje" vic, ale zas je tvrdsi, no.
@michaela666

konidana
20. kvě 2024

@reeeza stanovani je super a neublizi, pokus s tim budou oba rodice v pohode. V pripade velke nepohody jednoho anebo treba hadek, nic moc...

20190418
20. kvě 2024

Stanování je super, pro děti podle mě velmi vhodné, 2.5r je na první stanovačku za mě skoro pozdě, nemám obecně ráda takove ty palacove kvetinky, ať to jsou děti nebo dospělí, podle mě jsi hystericka a dost...ale o mě nejde a pokud se s mužem neshodnete, tak nemá smysl nikam jezdit, být naštvaná a svoji naladu přenášet na všechny okolo.

michaela666
20. kvě 2024

@konidana Já se tomu dlouhý roky bránila ale musím uznat, že se spalo dobře. Nevím jestli vydrží celou sezónu, ale za tu 500,- mě to ani moc netrápí. Každopádně je lehčí a skladnější než dřevěná skládací postel, kterou plánuje manžel do budoucna. 🙈

amenophus
20. kvě 2024

Ano, se starsi dcerou jsme jezdili pod stan uz od jejich 6 mesicu, s mladsi o neco pozdeji. Obe to miluji. Nebo teda my vsichni, ale my jsme s manzelem oba hodne outdoorovi, naopak stan a kemp nekdy povazujeme za zbytecny luxus, za mlada jsme jezdili dost i pod sirak. A za me radsi vlastni stan nez erarni zavsivena chatka.
Ale taky mam pocit, ze u vas neni problem stan, nybrz to dalsi pubertalni decko, e totiz pritel.

malytlustyhroch
Autor odpověď smazal
malytlustyhroch
20. kvě 2024

Argumentace: "ja penize vydelal, bude po mym." je za me mimo. Jednak samozrejme pokud jste se neporvali o to, kdo bude na RD, tak muze byt rad, ze to nepadlo na nej. Ale i kdybych od toho odhledla, tak preci do dovolene se neinvestuji jenom penize, ale i cas, energie, odvaha a optimismus atd. Jses partnerka, ne kralik, aby si te sbalil s sebou kam chce. Je uplne jedno, ze hromada zenskejch by pod stan jela rada.

mabs
20. kvě 2024

Stan jako takový mi nevadí. Vadí mi kemp s hlučnými lidmi. Vadí mi nedostatečné sociální zázemí. Nesnáším společné sprchy s vlažnou vodou.
A taky záleží na počasí. Spát ve stanu, když leje a člověk nemá kde usušit věci, je to peklo.

exbordelar
20. kvě 2024

@malytlustyhroch souhlasim.

Je uplne jedno, ze pro nas je to super. Dulezite je, jak to citis ty. Jedna z mych nej kamaradek by pod stan taky v zivote nejela. Proste to nema rada a byla by akorat ve stresu.
Otazka je, jak je to u vas. Zda stanovani je pro tebe nocni mura, nebo spis je nocni mura tvuj pritel 😄
Ale chapu - nejvice paru se hada, kdyz je zena na rodicaku 😀 Viz tady nedavna velmi zajimava diskuze 😀

Strana
z2