Stanujete rádi?

19. kvě 2024

Ahoj všem, uvítám asi nějaké rady, protože začínám být naštvaná... Máme dcerku (2,5 roku). Přítel (její otec), se o ni prakticky nestará - ven s ní nechodí, maximálně všichni společně, jinak chodí do práce a zbytek času odpočívá. Jediné co, tak ji pohoupe na houpačce a to je vše. Když už s námi někam jde, musím hlídat ještě jeho - vezme ji třeba na ramena a jde přes silnici, ani se neohlédne, když mu (poté, co to udělal asi pětkrát přímo před autem) říkám, že se snad může aspoň ohlédnout, řekne mi, že "na to auto přece mávnul". Minule během krátké procházky (cca 50 metrů) mu dvakrát vjela na odrážedle do hlavní silnice. A takových případů mám tisíc - některé úsměvné, někdy by šlo až o život. Malá je hodně akční a on je pravý opak. No a co já teď řeším. Přítel si usmyslel, že pojedeme v létě na dovolenou pod stan a ještě k jezeru. Já to rozhodně odmítám, nemám tento typ ubytování ráda (společné sprchy, žádné zázemí, atd.) a při té představě, no prostě raději nepojedu nikam. Doma je kvůli tomu dusno. Přítelův táta dnes začal do malé hustit, jak je to pod stanem skvělý, že "v noci vylezeš ze stanu a koukáš na hvězdičky" - tak mu říkám, že v noci snad malou nebudu nahánět po kempu, když jeho syna neprobudí ani když malá vedle pláče, že tohle podstupovat fakt nebudu. Na to konto jsem si vyslechla, že jako stejně pojedou. Co s tím?? Mám reálně strach o její život v případě, kdyby jela sama...

autor
19. kvě 2024

Ještě bych doplnila, že nejsem nějaká hysterka a snažila jsem se navrhnout nějaký kompromis v podobě ubytování s nějakým zázemím...

1pomnenka
19. kvě 2024

Chce pod stan, ty ne, udělala bych kompromis: pod stan, ale jen na 2 noci, to vydržíš. Pokud je to daleko a nevyplatí se tam jet jen na 2 noci, zůstala bych doma. Nebo najdi wellness nebo ubytko v chatkách s kuchyňkou. Pod stanem se to dá, pokud vyjde počasí, ale to ti nikdo nezaručí, může pršet a u jezera to bude stát za prd a pod stanem ani nemluvím.

autor
19. kvě 2024

@1pomnenka Díky👍 To jsem zkoušela, ale on chce prostě pod stan, aby ušetřil. A jedná se konkrétně o Rakousko, takže jo, není to půl světa, ale ani to není úplně za humny. Já obecně spaní mimo domov nemám ráda, ale když navrhnu byť i skromné ubytování tam někde, přijde mu to moc drahé. (jsem na rodičáku, takže platit to ubytování bude přítel, což je pro něj argument)

1pomnenka
19. kvě 2024

Tak najdi něco v Čechách, není nutné jezdit pod stan do Rakouska. Argumentuj tím, že se malé pod stanem nemusí líbit.

autor
19. kvě 2024

@1pomnenka On myslí hlavně na sebe a svoje záliby, takže trvá na stanu i z tohoto důvodu, no.

1pomnenka
19. kvě 2024

Tak to ať jede sám! 😂

autor
19. kvě 2024

@1pomnenka Přesně, moje řeč 😂😂 Díky za popovídání, Pomněnko 😃👋

1pomnenka
19. kvě 2024

Mám doma starého skauta, nejraději spí jen pod celtou. To nedám, já se bojím, že mne v noci okouše lesní zvěř. Stan je ještě dobrá varianta, ale postel je postel.

jahodi
19. kvě 2024

Ano, stanujeme rádi. Kromě pár míst v ČR jsme s dcerou a kamarádkou samoživitelkou a jejím dítkem jsme už byli pod stanem u moře v Polsku, Chorvatsku a Slovinsku. Nejlepší zážitky ♥

ele_nka
19. kvě 2024

Moje děti stanování milují. Jezdí pod stan už od jednoho roku a dají tomu přednost před jakýmkoliv jiným ubytováním.
U Vás mám pocit, že ani nejde o ten stan, ale o samotnou frustraci z aktuální situace. Chtělo by to s přítelem sednou, na rovinu říct, že takhle to dál nejde a zkusit najít kompromis, jak by tobě bylo ve vztahu líp.

cherie24
19. kvě 2024

Nesnáším stanování. Jako bezdětná jsem měla kolem sebe spousty lidí, co stanovali, ale spíš to bylo v rámci toho šetření a studentského života. Takže jsem s nimi jezdila. S dětma se přiznám, že by mi to nepohodlí za to nestálo a jako dovolenou bych to nebrala ani trochu. To bych radši zůstala doma. Když jedeme do přírody, jedeme na chatu na hory a to ještě s tchýni a tchánem, sama bych už taky nejela.😆 Byli jsme jednou sami na 5 dní, akorát jsem celou dobu lítala za děckama, nesedla jsem si ani na 5 minut a večer padala na hubu. Vrátila se zpruzelá a vyflusaná. Naštěstí mám chlapa, který o tyhle typy dovolených taky nestojí a sám uznal, že to s odpočinkem nemělo nic společného. 🙂 Možná až budou děti větší, tak si umím představit, že bych i někam do kempu zajela a že i ta chata bude super, ale a malými dětmi ani náhodou.

andelka
19. kvě 2024

Stanujeme občas v létě. Někdy sami s malým ( poprvé,když mu byly asi 2,5) někdy se všemi třemi. Ideálně někde,kde je trochu zázemí. Zatím nám to ale na dýl než 3 dny nevyšlo, kvůli počasí.

atij
19. kvě 2024

Já teda stanování také nemám moc v oblibě, ale pár nocí snesu. Rakousko bych brala hned, ta úroveň kempů tam je úplně jinde než v ČŘ. Byla jsem v několika kempech v Rakousku a fakt se to dalo. Sociálky a kuchyňky čisté a vybavené. Kolikrát pro děti super hřiště. Záleží, co přítel vybral, ale Rakousko u jezera bych snesla😉. Plus bych se teda snažila vyjednat, že se budeme maximálně stravovat v restauraci, ale to už pak zas tak moc neušetříte...

atij
19. kvě 2024

Nebo, že bude vařit partner a já bych se chodila s malou koupat 😃

drep
19. kvě 2024

Ano, stanujeme často a rádi, dcera s námi jezdí od svého půl rok a přijde mi, že jsou dovolené, které si užívá nejvíc. Rakouská jezera jsou krásná. Zázemí v kempech, zvlašť v rakousku, je často mnohem hezčí a čistší než v lecjakém levnějším ubytku pod střechou. Já bych překonala své předsudky z minulého století a jela a věřím, že si to užiješ. Já taky poprvé stanovala až s manželem (do té doby jsem byla buď na totálně sportovní dovolený nebo all inclusive u moře) a zamilovala se do toho, je to pro mě nejpohodovější a nejsvobodnější dovolená

nat
19. kvě 2024

Nesnasim stanovani a sve deti k tomu nevedu,od 6 let jsem musela jezdit na tabor,kde jsme spaly jen ve stanu,ac prselo a podobne,vzdy jsme byly ve stanu a ja to nenavidela... Deti jsu asi po mne,protoze dcera byla tyden pod stanem se setrou a po 2 dnech volala,ze chc domu,ze se ji to nelibi,takze deti k tomu nenutime..

konidana
19. kvě 2024

Stanuji pouze v nouzi, lepsi to je uplne bez stanu pod sirakem nebo pod plachtou, kdyz prsi. Jezdili jsme s detma od jejich 2 mesicu. Uplne poprve to pro mne bylo narocne (protoze nove s miminem) , ale pak uz v pohode. Deti, jak jsou zvykle od mala, tak byly v pohode taky. Je to pro ne prirozenost.

betelgeuzz
19. kvě 2024

Jezdíme na rodinou dovolenou pod stan a všichni to milujem. Nemusí se nic objednávat, plánovat, prostě vezmem stan a jedem. Jezdíme hlavně po ČR, ale byli jsme i v Polsku, Chorvatsku a jezdíme pravidelně do Tater.
Ale myslím, že to tě stejně nepřesvědčí 🙂 A hlavně si myslím, že máte jiný problém, když většina tvého příspěvku popisuje, jak špatně se o ni stará.

antoinet
19. kvě 2024

Dala bych tomu šanci 🙂 Chce vzít dítě pod stan, na na ferraty 😀 Předem se domluvte, co bude mít kdo na starosti, ať to neoddřeš všechno ty. Byla by škoda to nezkusit.

palja
19. kvě 2024

My máme stanování rádi. Stanujeme většinou celé prázdniny, jezdíme zatím jen po ČR. A během roku mají holky stan v pokojíčku a spí v něm, v postelích být nechtějí 😄🤦‍♀️

neomenia
19. kvě 2024

Stanujeme hodně + máme auto, ve kterém spíme a jsme na cestách takhle třeba 4 týdny. Vedu k tomu i děti a mají to rádi. Chci, aby měly.rady přírodu a uměly se o sebe postarat v každém počasí. Nechci, aby to byly zchoulostivělé slečinky.

exbordelar
19. kvě 2024

My jezdime s detma pod stan/pod sirak/po celtu/pod previs uz od mimin 😀 Ale protoze to mame oba radi, uzivame si to a oba jsme dobrodruzi.
No a je docela frustrace, kdyz nekoho vytahnes za dobrodruzstvim a on ti pak po celou dobu nadava, jak je to hrozne 🙄 To je za me lepsi, at rovnou nejede, nez se cely tyden divat na kysely ksicht 😄 Otazja tedy je, jestli je to pro tebe opravdu takova hruza a neprezila bys to, a nebo jste v obdobi, kdy pritel te stve porad a se vsim, a automaticky uz odsuzujes stanovani jako takove. Ale nekdo opravdu na to neni a ani to nechce menit.
Jinak zrovna to Rakousko je cenove dost narocne a ten kemp byva opravdu ta nejlevnejsi varianta. A navic, jak pise @drep, Rakusaci jsou cistotni a poradkomilovni a z tech jejich zachodu se da i jist. Sprchy luxusni, kuchynky taktez. Navic nadherna priroda.

autor
19. kvě 2024

Holky, díky všem za komentáře 👍 Já to teda ještě trochu rozvedu - on ten nadpis je trochu zavádějící, úplně jsem asi nevystihla tu podstatu problemu (resp.je jich víc a někdo už to tady i zmiňoval). Přítel si vynucuje dovolenou pod stanem, ale o malou (včetně vaření) se starat nebude (jo, ten kemp je taky mimo jiné v blízkosti ferrat, na které já nechci a aby tam tahal malou s tím svým přístupem viz výše, to taky nechci) a já bych prostě ráda alespoň nějaké zázemí. Stravování v restauraci je určitě super nápad, ale naráží to na to, že je trochu řekněme šetrnější (a já si to momentálně dovolit vůbec nemůžu), co se týče peněz a navíc by pořád nadával, že malá jí mastné/slané/sladké, bla, bla. Kdybychom na žádnou dovolenou nejeli, tak jsem s tím úplně v pohodě (malé se stejně dlouho v autě nelíbí a výlety po bližším okolí v ČR milujeme). Dřív jsme vyráželi spát pod širákem, nebo jsme spali v autě, ale s dítětem prostě potřebuju větší komfort, abych se aspoň trochu vyspala, když pak mám mít stále "oči na šťopkách"... No a teď co s tím vším 🙈 Ty dvě noci bych určitě dala, ale to mi zase přijde škoda cestovat až do Rakouska.

antoinet
19. kvě 2024

Zkus všechny starosti hodit za hlavu a dát tomu šanci. Máš svého muže ráda? Uděláš mu radost 😊

drep
19. kvě 2024

Já teda pořád nevidím žádný reálný problém. Zázemí v kempu je, v rakouském obvykle super, pro dítě je to dobrodružství, spát se dá v kempu naprosto normálně, sprchovat se dá normálně, tak v čem je ten problém? Představa, že s dítětem trčím jen doma, protože opustit domov je problém, to by mě trefilo…

michaela666
19. kvě 2024

S dcerou jezdíme pod stan od jejich 4 měsíců ( první noc ve stanu strávila v květnu) a od té doby tak trávíme minimálně 2 víkendy v měsíci od dubna do září. Hrozně si to užívá, nadšeně se tím všude chlubí a miluje svůj spacák. Nejdůležitější je, abys ty byla v pohodě a pak to zvládnete s přehledem.
Co přesně ti na tom vadí? Já jsem hodně plánovací typ, takže než vyjedeme udělám seznam, vymyslím v klidu doma varianty co kdyby ( déšť, zima, vedra - většinou oblečení rovnou balím do sáčku pro lepší přehlednost tatínka). V kempu je o zázemí postaráno, určitě bude spousta vyžití pro děti a teplé jídlo si můžete koupit v kiosku, atd.
Moje dítě vstává běžně ve 4-5 ráno, ve stanu spí do 8. 🥳 Kdybych mohla tak si ho jednou týdně postavím na sídlišti abych se vyspala. 😃
Já bych vystoupila ze své komfortní zóny, prostudovala nabídku kempu a dopřála dítku dobrodružství spaní v přírodě. Když to nepůjde tak příště nepojedete. 🤷

jane46
19. kvě 2024

Jezdim s detmi uz tretim rokem sama kazde prazdniny nekam do kempu na nekolik dni, pekne i vlakem ci busem, at i to baleni neni easy. Mladsi zacala ve 4 letech, starsi v 6. Manzel tedy zavrhnul stan, pac by se strachy doma zblaznil, kazdy pry chce v kempu stan vykrast a lidi v nem prepadnout 🤷Takze ja just vybiram pidi chatky bez niceho, bez zasuvky... "stan s dvermi na klic" a je to bozi veget. Nevarim tam, jime co nas napadne nebo se da koupit, sprcha az kdyz zcernaji nohy, zadna vecerka, kempova veget pravidla a deti jsou tam uplne zlate.
Stan tedy stoji na zahrade a to si taky uzivame, tedy ja a deti. Nebo na trampoline pod sirakem.
Nema smysl nekoho nutit, manzel s nami spi tak jednou a vetsinou do toho kempu pro nas prijede, trpi jednu noc a ma z toho "trauma" a strevni potize 😂

jane46
19. kvě 2024

@michaela666 Presne, nase deti jsou i o vikendu ci prazdninach o pul sedme vzhuru a ve stanu chrni do deviti. Mame ten temny a to je luxus.

exbordelar
19. kvě 2024

2,5r dite uz neni tak narocne jako jet pod stan s miminem. To teda muzu rict, ze loni jsem teda (ja!!) trochu brblala, protoze to byla pakarna tri tydny s miminem kdesi v tramtarii v lese. Bo pleny, kojeni, nespavec atd. Ale 2,5r dite je uz v pohode. Odzkouseno na vlastnich detech. Na ferraty bych s ni asi teda taky nesla, to bych se bala. Jinak doporucuji knizku Toulky s detmi v baglu. Je to od ceske autorky, ktera ma nachozene rakouske Alpy krizem krazem s detmi. A je tam uplne vsechno, co potrebujes od dovolene v Rakousku s detmi vedet. Tipy na vylety, vcetne narocnosti tras, zda projedes s kocarkem, zda je to ok pro odrazedlo. Myslim, ze by se ti mohla hodit 👌🏼