Invalidní důchod. Poradíte, prosím?

lucinkaab
31. led 2023

Dobrý den, mám dotaz ohledně invalidního důchodu, přítel podniká v truhlářské dílně ze zdravotních důvodu nepracuje, chci se zeptat k čemu chtějí vědět jak dlouho práci vykonává kolik hodin, a jaké rudické oprávnění má...když to vše výplní může se stát že mu nákazou nevykonávat práci jako napořád nebo mu zakážou řídit?
Moc děkuji za odpověď

dura175
31. led 2023

Při posuzování ID zohledňují druh práce ve vztahu k onemocnění a tomu, jak moc nemoc ovlivňuje pracovní život. Stupeň invalidity nijak neomezuje možnost nadále pracovat, pokud to zdravotní stav dovolí. Není omezena ani výše výdělku. Řidičák mu nejspíš taky neseberou kvůli ID.

martulka88
31. led 2023

Jak píše výše.. Jen bych podotkla, že záleží, co napíší do rozhodnutí - někde píší, že výkon práce nesmí přesáhnout určitá procenta. Ale nedělají to všude. Já mám ID mnoho let a nikdy jsem to neměla omezené. Jen pozor, pokud bude pracovat na plný HPP, tak mu s největší pravděpodobností ID seberou.

lucinkaab
autor
31. led 2023

@martulka88 on podnika sám na sebe

lucinkaab
autor
31. led 2023

to by mu ID nezamitnou snad ne?

lucinkaab
autor
31. led 2023

jak potom je casto přezkoušení u lékaře?

martulka88
31. led 2023

@lucinkaab ID mohou kdykoliv snížit či odebrat. A kontrola komise je individuální - v horizontu 1-3let.

dura175
31. led 2023

@lucinkaab Zda ID zamítnou nebo ne záleží na nemoci, existují volně dostupné tabulky s kategoriemi všech možných onemocnění a k tomu je přiřazený stupeň omezení pracovní schopnosti. Samozřejmě ve finále záleží na zprávě od lékaře specialisty a posudkovém lékaři, který zohledňuje anamnézu i pracovní dotazník. Obecně se určuje pokles pracovní schopnosti v %, přičemž je ID rozdělený na 3 stupně a začíná na poklesu 35 %. Je jedno, zda je zaměstnanec nebo OSVČ. Přezkoumání se děje individuálně a samozřejmě je možné i odebrání ID (to fakt záleží na konkrétním zdravotním stavu). S tou prací je to šedá zóna, při ID 3. stupně se mi zdá poněkud košer pracovat na plný úvazek, zase na druhou stranu, toto opravdu není omezeno. Jasně, právě na základě pracovního dotazníku pak může PL omezení snížit nebo zrušit ID. Zas, pokud je člověk IT pracovník, může pracovat, i když nemá nohy. Jak píšu, je to šedá zóna.
Druhá věc je vyměření částky, na kterou má člověk nárok, to je velmi složitý výpočet a těžko se určuje, záleží na částce odvedené do systému, odpracovaných letech, atd.