icon

Jak dlouho trvá schválení žádosti o invalidní důchod?

19. čer 2026

Cauky podala jsem žádost na invalidní důchod zpětně z roku 2019 ale četla jsem že zpětně dávají jen 5 let nevíte jak dlouho trvá vyjádření od ČSSZ zda budu pobírat duchod či ne?Jak dlouho jste čekali vy? žádost byla podána v polovině května a lékař už také vše sepsal.diky

lv
19. čer 2026

90dní je lhůta, vyrozumění přišlo asi o týden dříve

anonym_9f322d
19. čer 2026

Ano, zpětně AŽ 5let, přiznají ti ho klidně rok zpěně nebo také od data podání žádosti. Snad nečekáš, že když mají na vyjádření 90 dní, že bude za měsíc rozhodnuto. To by bylo hodně naivní.

autor
22. čer 2026

A myslíte že ho dostanu i těch 5 let zpět když jsem v těch 5 letech pracovala asi měsíc?

autor
21. črc 2026
@lv

90dní je lhůta, vyrozumění přišlo asi o týden dříve

@lv tak jeden dopis mi přišel ale v tom dopisu bylo že se nemuzu odvolat jen tam bylo že jsem invalidní od února ale žádný peníze kolik bych měla brát nic myslela jsem si že tam to bude napsané max že přijde ještě jeden dopis,a četla jsem že invaliditu muzou dát ale bez peněz tak jsem fakt zmatená

lv
21. črc 2026
@anonym_autor

@lv tak jeden dopis mi přišel ale v tom dopisu bylo že se nemuzu odvolat jen tam bylo že jsem invalidní od února ale žádný peníze kolik bych měla brát nic myslela jsem si že tam to bude napsané max že přijde ještě jeden dopis,a četla jsem že invaliditu muzou dát ale bez peněz tak jsem fakt zmatená

@anonym_autor to je Rozhodnutí o posouzeni, o přiznání ID, výměr bude brzy potom. A ve vyplatnim terminu i prvni castka, spolu s temi od unora

autor
5. srp 2026
@lv

@anonym_autor to je Rozhodnutí o posouzeni, o přiznání ID, výměr bude brzy potom. A ve vyplatnim terminu i prvni castka, spolu s temi od unora

@lv ahoj ještě bych se zeptala čekám pořád na ten druhý dopis a peníze,a chtěla bych se zeptat myslíš že peníze přijdou hned po dopisu nebo budu čekat další měsíc?

lv
5. srp 2026
@anonym_autor

@lv ahoj ještě bych se zeptala čekám pořád na ten druhý dopis a peníze,a chtěla bych se zeptat myslíš že peníze přijdou hned po dopisu nebo budu čekat další měsíc?

@anonym_autor už si přesně nevzpomínám, mám jo 9 let, myslím, že přišly brzy.

autor
21. srp 2026
@lv

@anonym_autor už si přesně nevzpomínám, mám jo 9 let, myslím, že přišly brzy.

@lv tak jsem dostala dopis s tím že nesplňuji pojištění a teď jako nevím co dělat, protože platit nemám z čeho a do práce nemám jak nastoupit skrz zdravotní stav

lv
21. srp 2026

Zkus nějakou firmu, která je chráněnou dílnou v okolí, sice platí málo, ale alespoň budeš mít odpracováno tu dobu. Práce tam jde většinou domluvit i na pár hodin, sedavá, lehčí, s ohledem na to, co zvládneš.

lv
21. srp 2026

A kolik ti chybí? Teď jsi vlastně i státním pojištěncem, takže se ti počítá doba od února, tak pokud ti chybí pár měsíců..

autor
22. srp 2026
@lv

Zkus nějakou firmu, která je chráněnou dílnou v okolí, sice platí málo, ale alespoň budeš mít odpracováno tu dobu. Práce tam jde většinou domluvit i na pár hodin, sedavá, lehčí, s ohledem na to, co zvládneš.

@lv nic tady takového není řidičák mám ale auto máme jen jedno muz jezdí s ním do práce a na bus je to dál, takže nedojdu, chybí mi asi hodně nevím ve středu jedu na úřad tak se zeptám ale platit to nemám z čeho

lv
22. srp 2026
@anonym_autor

@lv nic tady takového není řidičák mám ale auto máme jen jedno muz jezdí s ním do práce a na bus je to dál, takže nedojdu, chybí mi asi hodně nevím ve středu jedu na úřad tak se zeptám ale platit to nemám z čeho

@anonym_autor pojištění za tebe teď jako za invalidní platí stát. Ty chráněnky zkus najít, můžou i svážet z okolí jejich autem. Odkud jsi?

autor
22. srp 2026
@lv

@anonym_autor pojištění za tebe teď jako za invalidní platí stát. Ty chráněnky zkus najít, můžou i svážet z okolí jejich autem. Odkud jsi?

@lv nejsem invalidní, nemám žádný papír je to zrušeny.jsem z Kousek od Plzně cca30km menší město