Jak ovlivní případnou mateřskou přihlášení na Úřad práce?
Zdravím holky, potřebuji poradit. Jsem OSVČ a už asi tři měsíce nemám dostatek klientů. Vydělám si zhruba 10 tisíc měsíčně, což samozřejmě dám za odvody a zbyde něco málo. Doufala jsem, že se to zlepší, ale nějak to stagnuje. Do toho se snažíme o dítě a já přemýšlím, že bych šla na Úřad práce, odpadly by mi odvody a já bych u toho mohla vydělat do 10.400 korun. Jenže je problém, že na ÚP si nemůžu platit dobrovolné nemocenské, z čehož se pak čerpá mateřská. Abych to dostala, musím platit 270 dní za poslední dva roky a za poslední rok 180 dní. Problém je, že člověk neví, kdy otěhotní a jestli vůbec, tak si říkám, že bych šla aspoň na dva/tři měsíce na ten pracák, že bych aspoň chvilku ušetřila – abych se nevydala ze všeho, co jsem měla ušetřené hlavně na to, až bude dítě.
Neřešila jste některá něco podobnýho? Nemáte nějakou radu, nevyznáte se v této byrokracii? Moc děkuju.
Otázkou je, jakou mateřskou bys vůbec dostala při odvádění minimální nemocenské u OSVČ...ta částka asi nebude nic moc. Souhlasím s kolegyní nade mnou, šla bych cestou nechat se zaměstnat, myslím, že si se mzdoou lehce nad minimálkou budeš pořád odvádět vyšší částku nemocenského pojištění (ze kterého se hradí PPM) než z OSVČ příjmu ve výši 10 000. A pokud tě netlačí věk či zdravotní problémy, tak bych na pár měsíců to snažení odložila, ať se do limitu 270 dnů vejdeš
Najdi si práci na HPP. To jediné dává smysl, když podnikání nefunguje a současně chceš přivést na svět dítě.
@anonym_d885e6 to se snažím. :D
Otázkou je, jakou mateřskou bys vůbec dostala při odvádění minimální nemocenské u OSVČ...ta částka asi nebude nic moc. Souhlasím s kolegyní nade mnou, šla bych cestou nechat se zaměstnat, myslím, že si se mzdoou lehce nad minimálkou budeš pořád odvádět vyšší částku nemocenského pojištění (ze kterého se hradí PPM) než z OSVČ příjmu ve výši 10 000. A pokud tě netlačí věk či zdravotní problémy, tak bych na pár měsíců to snažení odložila, ať se do limitu 270 dnů vejdeš
@ninive211 já si právě platím maximální, takže 17 tisíc. Nerada bych o to přišla, když si to roky platím. Já bych se nechala zaměstnat, ale v mým oboru teď nechtějí ani fakturanty, natož někomu dát smlouvu. Zkouším i jiné práce, ale nic.
@anonym_d885e6 to se snažím. :D
@frantiska87 no ale to jsme nemohly vědět, když jsi to do své zprávy neuvedla ;) V jiném oboru by se také nenašlo nic? Jde jen o to překlenout dobu do mateřské.
@frantiska87 no ale to jsme nemohly vědět, když jsi to do své zprávy neuvedla ;) V jiném oboru by se také nenašlo nic? Jde jen o to překlenout dobu do mateřské.
@anonym_d885e6 hledám jak blázen. Jenže tady je taky problém, že v mým věku mě dost odmítají, buď tuší, že chci dítě, nebo jim přijde divné, že chci začít v jiném oboru. :/

Najdi si práci na HPP. To jediné dává smysl, když podnikání nefunguje a současně chceš přivést na svět dítě.