icon

Jak ovlivní případnou mateřskou přihlášení na Úřad práce?

frantiska87
7. zář 2026

Zdravím holky, potřebuji poradit. Jsem OSVČ a už asi tři měsíce nemám dostatek klientů. Vydělám si zhruba 10 tisíc měsíčně, což samozřejmě dám za odvody a zbyde něco málo. Doufala jsem, že se to zlepší, ale nějak to stagnuje. Do toho se snažíme o dítě a já přemýšlím, že bych šla na Úřad práce, odpadly by mi odvody a já bych u toho mohla vydělat do 10.400 korun. Jenže je problém, že na ÚP si nemůžu platit dobrovolné nemocenské, z čehož se pak čerpá mateřská. Abych to dostala, musím platit 270 dní za poslední dva roky a za poslední rok 180 dní. Problém je, že člověk neví, kdy otěhotní a jestli vůbec, tak si říkám, že bych šla aspoň na dva/tři měsíce na ten pracák, že bych aspoň chvilku ušetřila – abych se nevydala ze všeho, co jsem měla ušetřené hlavně na to, až bude dítě.

Neřešila jste některá něco podobnýho? Nemáte nějakou radu, nevyznáte se v této byrokracii? Moc děkuju.

anonym_d885e6
7. zář 2026

Najdi si práci na HPP. To jediné dává smysl, když podnikání nefunguje a současně chceš přivést na svět dítě.

ninive211
7. zář 2026

Otázkou je, jakou mateřskou bys vůbec dostala při odvádění minimální nemocenské u OSVČ...ta částka asi nebude nic moc. Souhlasím s kolegyní nade mnou, šla bych cestou nechat se zaměstnat, myslím, že si se mzdoou lehce nad minimálkou budeš pořád odvádět vyšší částku nemocenského pojištění (ze kterého se hradí PPM) než z OSVČ příjmu ve výši 10 000. A pokud tě netlačí věk či zdravotní problémy, tak bych na pár měsíců to snažení odložila, ať se do limitu 270 dnů vejdeš

frantiska87
autor
7. zář 2026
@anonym_d885e6

Najdi si práci na HPP. To jediné dává smysl, když podnikání nefunguje a současně chceš přivést na svět dítě.

@anonym_d885e6 to se snažím. :D

frantiska87
autor
7. zář 2026
@ninive211

Otázkou je, jakou mateřskou bys vůbec dostala při odvádění minimální nemocenské u OSVČ...ta částka asi nebude nic moc. Souhlasím s kolegyní nade mnou, šla bych cestou nechat se zaměstnat, myslím, že si se mzdoou lehce nad minimálkou budeš pořád odvádět vyšší částku nemocenského pojištění (ze kterého se hradí PPM) než z OSVČ příjmu ve výši 10 000. A pokud tě netlačí věk či zdravotní problémy, tak bych na pár měsíců to snažení odložila, ať se do limitu 270 dnů vejdeš

@ninive211 já si právě platím maximální, takže 17 tisíc. Nerada bych o to přišla, když si to roky platím. Já bych se nechala zaměstnat, ale v mým oboru teď nechtějí ani fakturanty, natož někomu dát smlouvu. Zkouším i jiné práce, ale nic.

anonym_d885e6
7. zář 2026
@frantiska87

@anonym_d885e6 to se snažím. :D

@frantiska87 no ale to jsme nemohly vědět, když jsi to do své zprávy neuvedla ;) V jiném oboru by se také nenašlo nic? Jde jen o to překlenout dobu do mateřské.

frantiska87
autor
7. zář 2026
@anonym_d885e6

@frantiska87 no ale to jsme nemohly vědět, když jsi to do své zprávy neuvedla ;) V jiném oboru by se také nenašlo nic? Jde jen o to překlenout dobu do mateřské.

@anonym_d885e6 hledám jak blázen. Jenže tady je taky problém, že v mým věku mě dost odmítají, buď tuší, že chci dítě, nebo jim přijde divné, že chci začít v jiném oboru. :/