icon

Má dcera nárok na příspěvek na bydlení jako studentka?

jess
5. srp 2024

Ahojky, mám dotaz, kdyby se někdo vyznal v této tématice. Dcera odjela do velkoměsta na vysokou školu, ale s přítelem bydlí v podnájmu. Podnajem se sluzbama činí 15000 Kč.
Oba dva mají práci na dpp nebo dpč, ale pouze spolu bdlí, nejsou sezdaní😁. Dotaz zní, zda má smysl aby si zkusili zažádat o příspevek na bydlení? Nebo studenti v podnajmu nemají nárok na nic? Ja jsem daň na dítě zrušila, takže nebobírám na její jméno nic🤔 a je z ní nově dospělý samostatný jedinec.

Strana
z2
patypresdevaty
12. srp 2024

Jako sorry, je to rozmazlenost, na to stát přispívat nebude a je to tak správně.
Já byla se svým přítelem od 15 let, oba jsme měli brigádu, kdyz jsme šli na VŠ a i tak jsme bydleli celou VŠ (a dokonce jeste nejakou dobu po studiu) na koleji a poté ve spolubydleni.

Pokud chcete svým dětem umožnit samostatné
bydlení a přispívat jim na to, tak v poradku, ale opravdu to při studiu není standard, na který je nárok.

mydlova
12. srp 2024

@zuzkasim jsou to 2 dospěli lidé, kteří řádně studují vysokou školu a u toho dokonce pracují. Děláš jako by se tam 2 pubosi jen pelešili. A proste nemají na to aby zvládli poplatit náklady. 🫡

moudivlacek
12. srp 2024

@mydlova to nikdo nerozporuje, ale pokud je autorky dcera, nebo tedy od září bude studentkou VŠ, první, kdo jí ze zákona musí přispívat/živit (ne teda na byt za 15tis., ale výživné) jsou rodiče, ne stát, to by si pak žádal každý vysokoškolák na svůj byt v pronájmu, na který většina prostě nemá, bohužel, tak to je, od toho jsou koleje, spolubydlení, právě, aby se ty poměrně vysoké náklady na bydlení dělily, byť chápu tu touhu mít i jako student vlastní, ale pokud mají cca 17 500Kč příjem z brigád a 15tis. nájem, asi je někde chyba

j.a.n.i
13. srp 2024

@mydlova No a proto jim v první řadě mají přispívat coby studentům rodiče...

zuzkasim
13. srp 2024

@mydlova Ale o své, byť dospělé děti, se po dobu studia starají rodiče. Rodičovské povinnosti nekončí dosažením 18 let dítěte. A myslím, že náš stát je v ohledech studia štědrý, mají ho všichni bezplatné, což je fajn. Dobře vím, že ty ostatní náklady jsou taky pálka, už mi jde taky první dítě na vysokou...

lauralaurinka
15. srp 2024

@jess Ahoj, nárok by možná měli. Musí si normálně sami zažádat o příspěvek. Ty musíš mít zrušenou tu daň ( což už máš) .
Ty musíš plnit vyživovací povinnost. To záleží na vaší dohodě kolik budeš dávat. To doloží u žádosti.Pokud má alimenty,tak i toto musí doložit do příjmů. + Příjem.
+ Doklad o studiu.
Prostě si žádají jako dospěláci ;).
Záleží kolik jim vypočítají.

Strana
z2