Má dcera nárok na příspěvek na bydlení jako studentka?
Ahojky, mám dotaz, kdyby se někdo vyznal v této tématice. Dcera odjela do velkoměsta na vysokou školu, ale s přítelem bydlí v podnájmu. Podnajem se sluzbama činí 15000 Kč.
Oba dva mají práci na dpp nebo dpč, ale pouze spolu bdlí, nejsou sezdaní😁. Dotaz zní, zda má smysl aby si zkusili zažádat o příspevek na bydlení? Nebo studenti v podnajmu nemají nárok na nic? Ja jsem daň na dítě zrušila, takže nebobírám na její jméno nic🤔 a je z ní nově dospělý samostatný jedinec.
@mydlova to nikdo nerozporuje, ale pokud je autorky dcera, nebo tedy od září bude studentkou VŠ, první, kdo jí ze zákona musí přispívat/živit (ne teda na byt za 15tis., ale výživné) jsou rodiče, ne stát, to by si pak žádal každý vysokoškolák na svůj byt v pronájmu, na který většina prostě nemá, bohužel, tak to je, od toho jsou koleje, spolubydlení, právě, aby se ty poměrně vysoké náklady na bydlení dělily, byť chápu tu touhu mít i jako student vlastní, ale pokud mají cca 17 500Kč příjem z brigád a 15tis. nájem, asi je někde chyba
@mydlova Ale o své, byť dospělé děti, se po dobu studia starají rodiče. Rodičovské povinnosti nekončí dosažením 18 let dítěte. A myslím, že náš stát je v ohledech studia štědrý, mají ho všichni bezplatné, což je fajn. Dobře vím, že ty ostatní náklady jsou taky pálka, už mi jde taky první dítě na vysokou...
@jess Ahoj, nárok by možná měli. Musí si normálně sami zažádat o příspěvek. Ty musíš mít zrušenou tu daň ( což už máš) .
Ty musíš plnit vyživovací povinnost. To záleží na vaší dohodě kolik budeš dávat. To doloží u žádosti.Pokud má alimenty,tak i toto musí doložit do příjmů. + Příjem.
+ Doklad o studiu.
Prostě si žádají jako dospěláci ;).
Záleží kolik jim vypočítají.

Jako sorry, je to rozmazlenost, na to stát přispívat nebude a je to tak správně.
Já byla se svým přítelem od 15 let, oba jsme měli brigádu, kdyz jsme šli na VŠ a i tak jsme bydleli celou VŠ (a dokonce jeste nejakou dobu po studiu) na koleji a poté ve spolubydleni.
Pokud chcete svým dětem umožnit samostatné
bydlení a přispívat jim na to, tak v poradku, ale opravdu to při studiu není standard, na který je nárok.