Má kamarádka nárok na nějaké dávky?

giggi92
4. únor 2020

Dobrý den. Mám dotaz. Mám kamarádku (21 let) a ta má přítele, který studuje vysokou a vše mu hradí rodiče, když je doma, tak má brigádu u rodičů ve firmě. Kamarádka normálně studovala střední, ale doma měla peklo, je z více sourozenců, její otec nepracuje, vše táhne její máma, která na otce nedá dopustit, nemají skoro žádný peníze. Kamarádka odešla ze školy (nedokončila ji) a šla pracovat. Větší část peněz musela doma odevzdávat. Po nějaké době se odstěhovala a našla si práci poblíž koleje svého přítele, ale nikdo ji bez vzdělání na dlouhou dobu nechtěl a přítel ji vyčítal, že nemá vzdělání, že by si ho měla dodělat. Neměla moc našetřeno, tak se bohužel musela vrátit k rodičům, do školy šla na jiný obor a vzali ji od prváku. Mladší sorouzenci ji nadávají ať táhne makat a vypadne, její otec to samé, že ji živit nebudou a dělá doma všem služku. Druhý nejstarší sourozenec 18let ji dělá zle, pořád ji uráží, několikrát ji už i zmlátil i dusil a vyhrožuje ji, že ji podřízne jestli se neodstěhuje, její rodiče s tím nic nedělají a ona jim doma nechce přidělávat problémy. S jejím přítelem se o ní bojíme a domluvili jsme se, že ji napůl zaplatíme intr, aby mohla být tam a v klidu dostudovat. V týdnu bude na intru a víkendy tráví u přítele. Zajímalo by mě na co vše má nárok, nějaký příspěvek na studium nebo něco, když by byla sama? Předem děkuji za rady.

katjja123
4. únor 2020

@giggi92 rodiče ji musí platit výživné, dále může pobírat studentské stipendium ( prospechove). A mohla by mít nárok na přídavek na dítě.

giggi92
autor
5. únor 2020

@katjja123 No o tom jsem se s ní bavila a řekla mi, že mají sotva na jídlo a že z nich nebude žebrat "alimenty" na sebe, že od nich nic nechce.

drakenn
5. únor 2020

Já bych radila jediné, ať jde děvče do práce, odstěhuje se a školu si může dodělat dálkově..

1772
5. únor 2020

@drakenn Taky myslím, že je to jediné řešení. Než shánět dávky, je lepší se postavit na vlastní nohy. V 21 to není nijak brzo. A možná by šlo dálkové dostudovat i původní školu nebo se vyučit v jiném oboru.

zuzkasim
5. únor 2020

Zrovna jsme se před pár dny bavily s kamarádkou, jak její syn pouze ze základním vzděláním, teď pár měsíců po ukončení školy, vydělává víc, jak já s vysokou školou a 15-letou praxí v oboru🙂 Takže, pokud je člověk šikovný, rozhodně práci najde a má možnost v ní uspět. Asi by bylo fajn v 21 letech přestat fňukat nad rodiči a sourozenci, postavit se na vlastní nohy, školu si udělat dálkově. Sdílet byt s někým nevyjde nijak hrozně draho, chce to hledat, být aktivní, umět se trošku přizpůsobit a jít za svým. Pokud po rodičích výživné nechce, tak má smůlu. Do doby osamostatnění se mají povinnost starat se rodiče, ne stát. Přídavky na dítě tu už někdo zmiňoval, ale to na tom musí být rodina opravdu hodně špatně, osobně neznám nikoho, kdo na ně v současné době dosáhne.

katkagabinka
5. únor 2020

Tak na přídavky by nárok měla mít, musí si o ně zažádat . Starší dceři chodí složenkou a syn si je nechává poslat ke mně na účet a já mu z toho platím obědy ve škole . Ještě studují. Určitě at se jde poptat na nejbližší úřad, určitě jí někdo poradí co a jak. Pokud se osamostatní, prokáže bydlení i brigádu, mohla by dosáhnout i na hmotnou nouzi. Ale musí se dojít poptat.