Nárok na dávky. Poradíte, prosím?

6. lis 2020

Holky, potřebuji poradit s jednou věcí, máme doma takový spor ohledně nároku na sociální dávky...

Takže mám nárok po skončení rodičovské dovolené na sociální dávky, pokud žijí i s dítětem u rodičů a oni jsou důchodci? Je pravda, že se nepočítají jako společně posuzované osoby, tudíž ani jejich důchody? Oddělené domácnosti nemáme.

Přičemž platí:
Dítě je osoba, jejíž zdravotní stav mi neumožňuje si najít klasickou práci. Vlastně budu ráda, pokud seženu vůbec něco. Páč nemám zajištěné hlídání v době nemoci dítěte. Beru momentálně příspěvek na péči.

Ex se o dítě nezajímá.

j.a.n.i
6. lis 2020

No, pro nárok na přídavky na dítě se nepočítají. Pro nárok na ostatní sociální dávky se počítají všichni ve společné domácnosti a tedy i oni.

tasimia
6. lis 2020

Ve společné domácnosti se počítá příjem všech. Takže i rodičů. Takže nárok zřejmě nemáš.

autor
7. lis 2020

Rodiče mi právě říkají, že oni se přeci nemůžou počítat, že je to jako blbost. A že na netu a úřednici na úřadě říkají nesmysly. Přeci nikdo nemůže chtít po důchodcích, aby mě živili...

j.a.n.i
7. lis 2020

No, předně by ses měla živit sama a v druhé řadě by tě měl živit otec dítěte. A ano, ve třetí řadě by tě měla živit tvá rodina, se kterou žiješ, teprve pak, pokud to ani tak nezvládáte by měl nastoupit stát a je to tak správně. V některých případech závažného onemocnění dítěte mohou pomoci ještě různé nadace.

autor
7. lis 2020

Ano, vezmeme tedy, že prý dva body nefungují. První, že třeba mít dostatečně postaráno o dítě, což prostě nemám. Zvláště ne na práci na tři směny, hlídání a celkově k jeho zdravotnímu stavu, kdy potřebuje mít zajištěnou speciální péči. I kvůli koróně a různým opatřením. Druhý bod je kapitola sama pro sebe. Třetí je taky něco. Stačilo by, kdyby chtěli hlídat a nemuseli by mě dle nich živit. Samozřejmě, nikdo je nutit nemůže. Ovšem, pokud se jim teda řekne, že by se měli o mně dle dostupných informací postarat začnou kolem sebe kopat. Já jsem důchodce, kdo je víc. A ať teda stát solí penízky. A že jsem hloupá, stejně tak jako ti úředníci na úřadě, co jim to říkali do očí. To je podpora rodiny jako blázen.

hanka_12345
7. lis 2020

Znama ma stejnou situaci, rodice v duchodiae bydli s nimi,otec ditete se netajima. Sla si na ura dkde ji pani pry pomale vynadala a skkro az vyhodila se slovy...mate rodice?tak co resite,at vas zivi..nashledanou

autor
7. lis 2020

@hanka_12345 Jo, jdeš na úřad tam na tebe koukají jako na naprostého idiota, co to po nich jako chceš. A na druhou stranu tě tvoje rodina obviňuje z toho, že si vymyslíš a už v duchu nahlas počítají kolik ti dá stát 😔