Neschopenka, těhotenství, konec zaměstnání. Poradíte, prosím?

pommpomm1
13. lis 2020

Ahoj holky, marně pátrám po odpovědi. Na úřady se nedá dovolat. Jak je to s placením zdravotního pojištění a dokládání dokumentů na pojišťovnu když : v půlce září jsem nastoupila na neschopenku, 30. září mi nebyla prodloužena pracovní smlouva, termín mám v únoru a spadám do ochranné lhůty 180 dní. V lednu tedy nastoupím normálně na mateřskou. Absolutně nechápu co kdo platí a co kam vše nahlásit. Někde jsem našla, že bych si měla asi 1200 pojištění platit, ale přijde mi to jako blbost. Díky za rady zoufalé skoromatce :D :D

martt
13. lis 2020

@pommpomm1 A ty jsi stále na neschopence? Pokud ano a nezměnilo se to, tak myslím, že se hlásit nikde nemusíš. Akorat bych si ověřila, že to zaměstnavatel na hlasil zdravotní pojišťovně. Každopádně já jsem to takhle měla u druhého těhotenství, byla jsem na rizikovém a skončila mi smlouva, a na neschopence jsem byla až do nástupu na mateřskou a zdravotní jsem si neplatila platil ho za mne myslím platil stát.

pommpomm1
autor
13. lis 2020

@martt Dneska mi z pojišťovny přišlo, že chtějí ještě nějaké potvrzení od sociálky, vůbec jsem nepochopila proč, když před měsícem a půl mi někdo jiný od nich tvrdil, že stačí když to nahlásí zaměstnavatel. Každý říká něco jiného, na úřady ani do pojišťovny není možné se dovolat 🤦🏻‍♀️ Tak to zkusím ještě v pondělí

pommpomm1
autor
13. lis 2020

@martt Ano pořád marodím, měla jsem to spočítané tak, že jsem nastoupila na neschopnost 17 dní před koncem smlouvy takže mi platil zaměstnavatel a ještě ten měsíc mi začala dávky posílat sociálka. Řeším právě abych třeba pak nemusela platit kdyby jim chyběl nějaký papír.

amazonkajanik
13. lis 2020

@pommpomm1 na neschopence tě propustit nemohou,pokud jsi nebyla ve zkusebce,ale neprodlouzit smlouvu,to si teď nejsem jistá. Každopádně se spoj s ossz. Od nich bys měla dostat potvrzení pro pojišťovnu. Mě skončila smlouva 31.10. a 1.11. jsem šla na rizikové. Měla jsem to mít už od 25.10. ale doktorka mě preobjednala. Prvních 15dní mi tudíž nikdo neplatil a pak ossz. Lístek na peníze jsem si musela odevzdávat sama,jako osvc a vše okolo řídit sama s pomocí výborných úřednic na ossz.

j.a.n.i
13. lis 2020

@amazonkajanik Neprodlouzit smlouvu samozřejmě mohou.

j.a.n.i
13. lis 2020

@pommpomm1 No, chteji potvrzení o tom, ze neschopenka trva.

amazonkajanik
13. lis 2020

@j.a.n.i dyť jsem psala,že si nejsem jistá. Já měla poslední zaměstnání sezónní,takže jsem se fakt neměla kam vrátit,podnik prostě na 2měsíce zavírá. Ale čekala jsem,že se ozves,tohle je tvá parketa 😉

andelka
13. lis 2020

@pommpomm1 Ono pojišťovně se dá všechno doložit i zpětně. Mně ztratili dokument o tom, že jsem nastoupila na MD a pak mi psali, že neví kdo za mě platí zdravotní, to už jsem byla dávno na RD. Tak jsem to tam byla osobně řešit a dohledali to.
Že jsi na nemocenské by měl dát vědět zaměstnavatel, ale pokud smlouva skončila, tak nejspíš potřebují další potvrzení, současné. To ti dají na ČSSZ a doložíš to na pojišťovnu. A každou další změnu. Taky mi skončila v těhotenství smlouva, a stihla jsem ochrannou lhůtu.

martt
13. lis 2020

@pommpomm1 Tady jde jen o to, aby si ověřili, že jsi na neschopence. Protoze zaměstnavatel nahlásil, že ti skončila smlouva a jsi nezaměstnaná. Tím pádem potřebuji doložit, že pokračujes v neschopence, aby jsi nemusela platit zdravotní.

pommpomm1
autor
14. lis 2020

@martt Aha, teď už jsem trochu v obraze. Zavolám v pondělí na sociálku a kdyžtak dojedu pro papír. Je to na mě nějak moc složité a moc informací se zrovna o téhle situaci dohledat nemá. Děkuji moc ☺️