icon

Podpora v nezaměstnanosti po rodičovské. Mám nárok?

adrianka1412
16. led 2025

Dobrý den,nevite jak je to s podporou v nezaměstnanosti? Před rodicakem jsem nepracovala. Rodicak mi končí teď v říjnu,potom se nahlásim jako osoba pečující o dítě nebo jak to tam je😀 ale můžu si zažádat o podporu,i když jsem předtím nepracovala?

klokanka31
16. led 2025

@adrianka1412 Tak buď se nahlásíš jako osoba pečující na zdravotní pojišťovně, nebo půjdeš na ÚP. Oboje nejde.

evcus
16. led 2025

Na podporu nárok nemáš.

klokanka31
16. led 2025

@evcus Má nárok, ale jen v minimální výši.

rnika
16. led 2025

@evcus Má - v minimální výši. Po rodičáku se bere, že más poslední dva roky odpracováno - dostane něco kolem cca 6000 první měsíc - pak se to postupně snižuje.

rnika
16. led 2025

@adrianka1412 A pokud budeš osoba pečující - tam nárok napeníze nemáš ( budeš mít hrazené zdravotko)... ale poté, když půjdešna pracák,tak opět máš nárok na tu minimální.... /jak jsempsala výš).

cherie24
16. led 2025

@adrianka1412 jak je psáno, na Úřadu práce vypočítají podporu na 5 měsíců z úplného minima. První měsíc to dělá cca 6 tisíc, pak 5 tisíc, pak 4 a pak 2x něco kolem 3. Ale podmínka je, že chodíš na pohovory a jevíš zájem o práci. Nemůžeš tam jen tak 5 měsíců být a nikam nechodit. Nebo se můžeš nahlásit na pojišťovně jako osoba pečující o dítě, tím odpadne povinnost platit zdravotní (je povinné) a (sociální není povinné). Ale nárok na podporu není žádný. Jsi jen bezplatně doma. To lze myslím do 6 let dítěte.

adrianka1412
autor
18. led 2025

@cherie24 děkuju! A když bych byla na ÚP tak jak píšete tak musím hradit zdravotní nebo to za mě platí oni?🙂 díky!

cherie24
18. led 2025

@adrianka1412 na pojišťovně se hlásí, že je člověk na pracáku. Zdravotní pak platí oni.