Příspěvek na bydlení. Má na to samoživitelka s RP nárok?

kalysto
23. říj 2020

Prosím, potřebuji poradit.... Holka samoživitelka chce jít do pronájmu... Nemá žádný příjem, jen rodičak. Ten ji vystačí s bídou na nájem... Má nárok na příspěvek na bydlení a doplatek do životního minima? Díky.

honeya
23. říj 2020

Tak záleží zda budete mít nájemní smlouvu či podnájemní. Příspěvek na bydlení lze jen pokud máte smlouvu nájemní. A hlavně se dokládají příjmy 3 měsíce zpět, takže pokud teď bydlíte např. s rodiči, musela byste doložit příjmy všech členů rodiny.

kalysto
autor
23. říj 2020

Díky. Ještě mě zajímá, jestli se s tím příspěvkem dá vyžít, když dá celý rodičak za nájem a služby? A ještě mě napadlo... Rozlišují při přidělení příspěvku jestli je samoživitelka v nájmu třeba 1+1 nebo 2+1?

luci_ela
23. říj 2020

Bohužel se mi stalo že jsem zůstala s dcerou sama v bytě 4+1 a také jen s rodičákem. Byl mi přiznán příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení. Nikdo neřešil, že v tak velkém bytě jsem sama s dcerkou. Poté jsem zařídila ještě výživné, k tomu jsem měla povinnost. Pokrylo mi to výdaje na bydlení, ale je pravda, že na měsíc nám zůstávalo kolem 3400,- z čeho musíte nakupovat plenky, jídlo atd. Bylo to náročné období, musela jsem každou korunu počítat, ale zvládla jsem to. Takže musím říct, ač spousta lidí má pomoc státu nadává, že dostávají pouze nepřizpůsobivý občané, tak já problém neměla a pomohli mi

honeya
23. říj 2020

@kalysto velikost bytu si myslím vůbec nerozhoduje, spíš jde o hodnotu měsíčního nájmu. Ale ono pokud by vám příspěvek na bydlení nestačil, tak je ještě doplatek na bydlení, jak je již uvedeno či hmotná nouze a nevím co ještě. Můžete vyřídit i přídavek na dítě.

keplici
20. led 2023

@luci_ela zdravím, mohu napsat ohledně čerpání příspěvků na bydlení? 🫣😊

luci_ela
20. led 2023

@keplici Ano jistě

krisstina93
21. led 2023

@kalysto a otec dítěte? Musí mít i stanovené alimenty, ty se berou taky jako příjem. Leda by otec nebyl zapsány v RL.