icon

Příspěvky po návratu do České republiky se čtyřměsíční dcerou

anetaneta
5. čer 2022

Ahoj, nevite nekdo jak to probiha kdybych se chtela vratit do CZ? Momentalne jsem v Nizozemsku a porodila jsem holcicku, bude mit skoro 4 mesice. Momentalne do startu penize mam. Ma otazka zni, jak by to probihalo v Cechach? Dostala bych nejake prispevky do doby nez malou vezmou do skolky a ja mohla do prace? Dekuju moc za odpovedi

tasimia
•
5. čer 2022

@anetaneta myslim, že máš nárok na rodičovský příspěvek, ale nejsem si jistá ;). Každopádně kamarádce se narodilo dítě v Německu a bere. Takže..

rebe
•
5. čer 2022

@anetaneta Pokud se vrátíš do ČR a budeš tu bydlet, budeš mít nárok pobírat rodičovský příspěvek.

zelenaesmolda
•
5. čer 2022

@anetaneta
musis dolozit ukonceni prac.pomeru v NL,ockovaci prukaz ditete a to,ze ma tady pediatra.Pak taky po tobe budou chtit,ze mas zaplacene odpady protoze chteji vedet,ze tady opravdu bydlis.

rebe
•
5. čer 2022

@zelenaesmolda To není tak docela pravda, zrovna pro placení odpadů zpravidla stačí mít v místě trvalý pobyt, pro nárok na rodičovský příspěvek je potřeba doložit skutečné bydliště. Což jde třeba zrovna tím potvrzením o registraci u pediatra, nájemní smlouvou, ale i čestným prohlášením. Očkovací průkaz kvůli tomu rozhodně předkládat potřeba není, to je součást zdravotní dokumentace, do které žádnému úředníkovi nic není. Ukončení pracovního poměru je samozřejmostí, musí mít zdravotní pojištění v ČR, tudíž to holandské musí zrušit.

anetaneta
autor
•
5. čer 2022

Zdravim holky. Ukonceni pracovniho pomeru? Ja nepracuji uz pres rok. Ztratila jsem zamestatni hned co jsem otehotnela. Takze od te doby jsem bez prace, skoncila mi zkusebni doba a uz mi ji kvuli tomu neprodlouzili.

zelenaesmolda
•
5. čer 2022

@rebe
no,musis dolozit to skutecne bydliste coz se mimo jine da dolozit tim zaplacenym odpadem.Po me to chteli.

rebe
•
6. čer 2022

@zelenaesmolda Jak kde, já platil odpad celých pět let, co jsem žila v zahraničí, protože jsem vy bytě měl trvalý pobyt. Ale chci říct hlavně to, že to, že po tobě něco chtějí, neznamená, že jim to musíš předložit. Po mně chtěli výpis z účtu, aby bylo vidět, že tady nakupuju, výpis ze zdravotní dokumentace dětí, aby bylo vidět, že tady chodí k doktorovi. Naprostá šílenost. Odmítla jsem, dala nájemní smlouvu a čestné prohlášení - a stačilo to.

rebe
•
6. čer 2022

@anetaneta Tak doložíš to. Musíš prostě nějak doložit přerušení vazeb v zahraničí a to, že bydlíš tady. Což je v principu zdravotní pojistka, potvrzení o registrace u lékaře, nájemní smlouva, ...