Proč nelze pronajmout polovinu domu pro příspěvek na bydlení?
Ahojky všem, holky moc vás prosím a jakoukoliv radu pokud je tu někdo z vás kdo tomu aspoň trošku rozumí. Jde o státní sociální podporu přímo o příspěvek na bydlení.. Byla jsem na socialce žádat o příspěvek na bydlení s tím že žiju s přítelem (nejsme svoji) 1 vlastní dítě druhé v péči. Žijeme v rodinném domě. 1/2 přítele druhá 1/2 jeho bratra. Řekli jsme si že si od bratra pronajmeme i jeho polovinu a budeme využívat celý dům tak jsme udělali smlouvu a od bratra si zbytek domu pronajali za 10tis od 1.1.23. Na socialce mi v den žádosti řekli že je vše v pořádku at přijdu zažádat v Dubnu abych mohla doložit za 3 měsíce zpětne platby za nájem. Ok vše bylo v pohodě. A během týdne mi najednou volali at přijdu podepsat žádost o zpět vzetí že to nejde. Takže nechápu kde se stala chyba. Jeli jsme tam a řekli nám že přítel nemůže být vlastníkem a zároveň nájemcem že to prostě nejde že je to zákon 117/95 tak jsme to studovali a nikde tam nic takového psané není. Otázka zní proč bych já nemohla mít pronajatou druhou polovinu domů, přítel vlastníkem své poloviny a já nájemcem druhé poloviny. Přece musím mít nárok na nějakou pomoc od státu nebo ne? Prosím poraďte. Ať vím zda mám nějaké možnosti. Předem děkuji.
@pupinda No to je otazka. Matku mas v base? Protoze pokud ne, tak je tech stanovenych 500 fakt divnych. Melas pravnika? Nebo to je jeste z doby, kdy to resil otec a prakticky mu to bylo jedno, kolik dostane?
@melek5 myslim, ze by ses mela uklidnit a zacit se chovat slusne.
@somalicats už jsem psala že bratra jsem si do péče vzala po smrti otce.
@pupinda to jsem cetla. Ale z toho neplyne, zda jsi o to vyzivne zadala Ty, nebo zda to je jeste vyse z doby, kdy mel bratra v peci otec.
@somalicats nic špatného jsem nenapsala jen to že máš paní poradit a že sem ti napsala úřednice? vždyť si úřednice nebo už ne? 🤦🤦 Bože běz se se najíst asi pises z hladu
@melek5 hele, to asi patrilo nekomu jinemu. Ale to je fuk, slusne diskutovat neumis. Ja nejsem urednice ani jsem to nikde netvrdila.
@somalicats to nebylo na tebe sorry
@melek5 Ja taky nemyslim urednici. I kdyz urednice nejsem,jsem socialni pracovnice,ale rozdil ti vysvetlovat nebudu. Vyhrozujes mi,ze si me najdes. To mi vadi! Vyhrozovani! Proto jsem psala,ze jsi asi dobry Colombo. A jeste ani nevim,co bys na me udavala,udavacko. Ja tu nepisi nic protizakonneho.
@melek5 Diky,omluvu beru. V pohode. Mozna jsem byla na zacatku prilis ostra,ano,nemusela jsem byt. Jen mi to proste prislo od pani nespravne jednani. Vzit si kus domu a hned bezet pro penize. Protoze kdyby slo o me,dohodla bych se se svagramem na takove castce,kterou zvladnu zaplatit. Kor,kdyz jemu ta polovina tam doted lezela ladem a chatrala. Jestli me chapes? Jinak jsem psani prave psala,co by mohla udelat a i jsem psala,at si tu zadost poda a v pripade,ze narok nebude,tak ji to zamitnou. Nic horsiho se stat nemuze.
@somalicats ale otec bratra v péči neměl žil normálně s matkou, pak umřel a matka to nezvládla tak jsem si ho od matky vzala do péče já. A soud nám stanovil výživné 500 Kč to je celá věc. Matka na víc prostě nemá proto platí aspoň toto
@kristyn86 já ale stále 6 tisíc budu platit ze svého i kdyby mi tu žádost schválili to už neberete v potaz? Jasně mi řekli že by mi přidali max 4 tisíce. Takže to není snad ždímání státu ne? Jinak děkuji za radu a žádost si podám znova. Ano i kdyby nevyšla tak si poradím jinak a koupím třeba palandu ať se vejdem do jedné místnosti jen mi nepřijde spravedlivé že se ty úřednice ani nesnaží a hned to hodí za hlavu. To se mi fakt nelíbí.
@pupinda Ja to chapu. Ale tak jste se se svagrem mohli dohodnout na 6 tisic a usetrili byste si nervy. Tak jsem to myslela. Stejne ten zbytek odvede na danich. A kdyz predtim to nechal ladem,tak mohl byt i rad za takovou nabidku,ne?
Jinak,na davky pestounske pece narok nemate?
https://www.uradprace.cz/davky-pestounske-pece-...
@kristyn86 nemám ho v pěstounské péči, jen svěřeného do péče 3 osoby takže nemám nárok na nic. To je jedno, já už teď nakonec ani ty peníze neřeším, jde mi už jen o to vědět zda to prostě ty úředníci zametli pod koberec a nechali mě dobrovolně podepsat žádost od zpětvzetí aby stím neměli praci a nebo je prostě pravda na me straně že na to nárok mám a jim se to nechtělo vyřizovat. Nejdřív mi řekli že je vše v pořádku dokonce vypočítali i kolik by mi měli přispívat a najednou za týden že to nejde že to mám vzít zpět že se radili i u právnikem (ne kvůli me situaci) ale kvůli podobné žádosti a že to nejde. Jen nechápu proč mi to tedy neřekli hned? A proč mi neposlali vyrozumění že to nejde proč jsem to měla vzít zpět já sama. Jde mi prostě jen o to vědět pravdu nic víc. Zvládli jsme to do teď zvládnem to dál i bez státu ale nelíbí se mi nespravedlnost a nesnáším když proto nemám logické vysvětlení nesnáším když někdo někoho odpalkuje a odsoudí když vůbec nic neví..
@kristyn86 ještě malá poznámka, jsem ve spojení s OSPOD kvůli bráchovi a tohle všechno mi poradily oni. Už nemůžeme za to že nájem je 10tis. Přece kdyby jsme šli někam do pronájmu tak si taky nemůžeme určovat kolik budeme platit nájem ne? Buď ber nebo nech bejt. A když budu někde v paneláku a platit nájem tak stejně na ten příspěvek nárok mít budu..je to jedno jestli jsem v paneláku nebo si pronajímaném zbytek domu platíme nájem stejně jako každý jiný člověk.
@pupinda Ohledne toho prispevku na bydleni. Kdyz koukam na ten zakon o statni socialni podpore,tak ja si myslim,ze nejde,aby vlastnik nemovitosti pobiral prispevek na podnajem v nemovitosti,co je spoluvlastnikem. Ale primo tyto davky neznam do podrobna a toto neni standardni situace,takzebsi nezroufam rici,jestli by vam to priznali nebo ne. Pokud se v prubehu rizeni zjisti,ze narok neni (po porade s metodikem),tak praxe je takova,ze je jednodussi,aby vzal klient zadost zpet. Protoze to urednici nemusi slozite oduvodnovat a nelze se na to odvolat. Vase povinnost na to kyvnout neni. Vzpetvzeti zadosti je dobrovolne a uplne spravne by melo byt v situaci,kdy si tu zadost rozmyslite vy. Takze jestli chcete mit jistotu,ze se rozhodlo spravne,podejte zadost znovu.
Chapu,ze vam toto poradili na OSPOD. Oni to mysli dobre. Ovsem ani oni neznaji ty podminky naroku podrobne. Kor se to spatne da ze zakona vycist,kdyz to neni standardni situace.
Me prislo neomalene,domluvit si smlouvu o pronajmu na castku,na kterou nemam penize. Je to svagr,je to rodina. On zna vasi financni a socialni situaci. I presto si rekne 10000 Kc,ktere jsou ted pro vas moc. Doted za to bral 0 korun a nechal to chatrat. A ted si rekne 10000? Kdyby se slo domluvit na mensi castce,tak by to mohlo byt pro obe strany prece win x win. Touhle cestou bych to zkusila ja. A bylo by po nervech.

@kristyn86 fajn, tohle nemá cenu... Takže se člověk musí ocitnout pod mostem aby měl vůbec na něco nárok? 😁 Super. Hlavně že jiný lidí si žijou na vysoké noze z příspěvků státu jen prostě nejsou tak hloupý a neradi se na modrým konikovy jako já..😁😁 těm hanba. Ne mě.