icon

Rekvalifikační kurz a profesní průkaz přes ÚP. Je možné si jej udělat, když je člověk ještě zaměstnaný?

10. dub 2025

Ahoj,
manžel dal výpověď z práce. Je nyní ve výpovědní lhůtě. Bohužel s firmou to nevypadá dobře, sebrali lidem odměny a i přes sliby, že od nějakého měsíce mají domluvené zakázky a zase se zaměstnancům peníze vrátí se pořád nic neděje. Bohužel nemůžeme žít v podstatě z minimální mzdy. Jsme na vesnici, kde problém najít dobře placenou práci, na druhou stranu tady máme dům nezatížený hypotékou a tři děti. Já jsem na rodičovské.

Manžel má možnost dobře placené práce, která by ho bavila. Jen je požadavek profesní průkaz a řidičák C. V momentální situaci si bohužel nemůžeme dovolit zaplatit kolem 100 000kc za tyhle věci. Někde jsem četla, že může člověk zažádat o rekvalifikační kurz, i když není na úřadu práce. Nevíte prosím jak to je? Vím, že maximální částka od ÚP je 50 000kc, ale opravdu hodně by nám to pomohlo. Máte s tím někdo zkušenosti?
Děkuji

felis
10. dub 2025

Ahoj, jsem kariérový poradce a problematiku znam... tech 50.000 se týká programu "Jsem v kurzu" https://www.mpsv.cz/jsem-v-kurzu . Jsou tam kurzy napříč lidským vedenim. To, ze se člověk přihlásí do kurzu přes tento program, tak neznamena, ze mu to proplati celé. Záleží jaká paní sedí za stolem na ÚP, co to ma na starosti... treba UP Melnik je skvely, ale UP v HK je hrozný.. Clovek si tam kontaktní ÚP muze dat jaky chce v ramci ČR a nemusi to byt podle bydliste - tak to jen takova prvni rada. Dale... do programu se muze přihlásit kdokoliv starší 18ti let a je jedno, jestli je zaměstnaný, nezaměstnaný, OSVČ, těch 50.000,- je na 3 roky. Hodne taky záleží, jak tam tu potrebu kurzu člověk napise a prostě okecá, jak moc to potřebuje... nejsem si jistá, jestli tam jsou kurzy ŘP sk.C a profesák. To teda fakt netuším, musíte se podívat. Pokud tam nejsou, tak bohužel a tech 50.000,- se na nejaky random kurz, autoškolu vztahovat nebudou. Vždy se to totiž vaze na konkretni instituci, která má papír na to, ze to muze nabizet a kurzovne se z programu proplatí.
Nejjednodušší prihlášení do kurzu je přes datovku...
No a poslední věc... pokud muž ví, že je to fakt na prd, je ve výpovědi, tak at na ten pracák jde už teď. Jsou totiž i jiné fondy a programy, ze kterých může čerpat. Jen ať se nenechá odbýt... ale je to za cenu toho, ze by sel třeba pracovat jinam, kde pracovníky aktualne taky shánějí.

autor
10. dub 2025

@felis moc děkuji, řidičák C a profesak udělat na ÚP jde. Jen nevím jestli se liší programy. Znám lidi co si to přes ÚP dělali, ale neměli práci. Řeknu mu ať si tam zajde. Já když tam byla před porodem, tak tam byla moc milá paní. V létě mají odcházet právě lidi do důchodu a chtěl by do té práce. Má i doporučení. Jen to vázne na tom řidičáku a profesaku. Část bychom zaplatit mohli, snažím se o nějakou rezervu, ale teď je to špatné. Tak hledáme možnosti. Určitě mu řeknu ať si zajde na ÚP a snad mu poradí. Ještě jednou děkuji

moudivlacek
10. dub 2025

@felis pokud se nezměnilo, tak v tom budgetu 50000, který je na podporu digi gramotnosti všech (tudíž žádat může i zaměstnaný, RD, důchodce atd.) jsou vesměs kurzy na pc programy, programování, webaření, účetnictví, fofo video atd. řidičáky ne, nicméně bych autorce radila, spíše se zeptat na místním ÚP, řidičák bude rekvalifikace a to nespadá do toho programu, nicméně může se poptat na podmínky rekvalifiace, hodně info je i na webu ÚP

moudivlacek
10. dub 2025

KOMU A KDY MŮŽE ÚP ČR POSKYTNOUT REKVALIFIKACI
uchazečům, zájemcům evidovaným na Úřadu práce ČR (dále jen „ÚP ČR“), kteří splňují vstupní předpoklady pro daný rekvalifikační kurz,

uchazečům, zájemcům, kteří se aktivně snaží změnit svoji situaci na trhu práce, mají problém se se svou kvalifikací uplatnit, a dosavadní zprostředkování zaměstnání nebylo úspěšné,

v případě, že bude rekvalifikace účelná:

uchazeč, zájemce se rozhodne pro novou kvalifikaci, která je aktuálně žádaná na trhu práce

získá nabídku zaměstnavatele na určitou pracovní pozici s podmínkou absolvování rekvalifikace

bude chtít zahájit podnikání a rekvalifikace bude pro něho potřebná

Evidencí na ÚP ČR NEVZNIKÁ NA REKVALIFIKACI AUTOMATICKY NÁROK.

moudivlacek
10. dub 2025

Nicméně pokud to stojí 100tis, určitě to nezaplatí celé ÚP, v rodině takto (ne tedy řidičák) dotyčný žádal a je tam též nějaké maximum.

moudivlacek
10. dub 2025

Podrobnější informace k dané problematice lze získat:
Call Centrum ÚP ČR: 950 180 000
E-mail: callcentrum@uradprace.cz.
Webové stránky ÚP ČR: www.uradprace.cz

glimmer
10. dub 2025

nevím jak to je teď, ale manžel dělat ŘP na autobus + profesák přes ÚP. Je to 5 let zpátky.
Manžel šel na ÚP, protože z původní práce ho po dlouhodobé nemoci propustili ze zdravotních důvodů, o rekvalifikaci žádal po měsíci co byl na ÚP. Kupodivu ani nepotřeboval příslib, že ho někde zaměstnají až bude mít "déčko". Ze svého si platil "pouze" psychotesty a vydání ŘP a profesáku.

moudivlacek
10. dub 2025

@glimmer ÚP ČR může hradit cenu rekvalifikace pouze za dobu, po kterou je zájemce nebo uchazeč veden v evidenci uchazečů o zaměstnání nebo zájemců o zaměstnání. Pokud zájemce nebo uchazeč po úspěšné rekvalifikaci odmítne bez vážných důvodů nastoupit do zaměstnání odpovídajícího nově získané kvalifikaci, bude povinen cenu rekvalifikace ÚP ČR uhradit.

dopředu to nepotřebují, ale nejde podstoupit rekva a pak říct, na to kašlu, to dělat nebudu, dotyčný v oboru pak pracoval, tak netuším, zda by opravdu ÚP ty finance vyžadoval, ale předpokládám, že ano
ÚP uvádí, že max. limit je též 50 tisíc, tvůj muž to měl 100% hrazené?

autor
10. dub 2025

@moudivlacek ano s tím počítáme, že celé mu to nezaplatí, ale dost by pomohla i část. Možná to nebude 100, ono se to hodně mění. Ale plus mínus řidičák C je kolem 40 a profesak může být i 60.

autor
10. dub 2025

@glimmer to je super. Když bude mít C a profesak tak ho vezmou.

glimmer
11. dub 2025

@moudivlacek manžel kromě psychotestů, nehradil nic. Bylo tam s ním z ÚP asi dalších 5 lidí. Jeden to vzdal a musel to pak platit, prý něco kolem 75.000, co říkal manžel.

blondynka400
11. dub 2025

A co chce jezdit? MKD nebo VKD? Jsou i firmy, které když se smluvně uváže na danou dobu, profesak zaplatí. Je to alternativa k UP 🙂

autor
11. dub 2025

@blondynka400 chtěl by k silnicarum, je to blízko, dobrá pracovní doba, má to pro nás docela dost výhod. Soused si to chválí, je tam i dobrý kolektiv. Ale podmínka je prostě C a profesak. A vezmou ho.

autor
11. dub 2025

@glimmer tak to je hezké, myslela jsem, že je tam nějaký finanční limit. Manžel si chce C udělat i kdyby to měl platit, ale je to pro nás hodně finančně náročné. Dívá se i jinde a C je prostě velká výhoda.

blondynka400
11. dub 2025

V tom případě ho mít musí. A nechce zvážit jít přeci jenom i jinam? Tady si až tak nevydela.... Zde jediné jako výhodu vidím pracovní dobu.

autor
11. dub 2025

@blondynka400 nechce, víme, že si tolik nevydělá, ale zase to není úplně špatné. Jak jsem psala, máme 3 děti a chce si je taky užít a ne být jen v práci. On podnikal jako živnostník, ale už nechce dojíždět dálky a jezdit domů, když děti pomalu spí. Má ještě občas nějaký kšeft na vedlejšák, ale spíš přes známé. A já taky chci aby se ohledně dětí zapojoval. Děti jsme chtěli a chceme si je užívat, malé jsou jen chvíli. Teď je pro nás důležitější ta pracovní doba než plat. Prostě rozumný plat, aby byl čas na děti, na výlety, ne spousta peněz bez táty.

moudivlacek
11. dub 2025

ať se optá na ÚP, na jejich webu je info o limitu na rekvalifikaci max. do výše 50 000Kč, ale třeba je to u řidičáků jinak, s těma zkušenost nemám, tak ať mu práce vyjde ;)

anetka1701
11. dub 2025

Normálně ať si nakliká žádost na "jsem v kurzu", do pár dní má schváleno 🙂 já si před UP dělala taky Cčko a normálně u toho pracuju 🙂

autor
11. dub 2025

@moudivlacek děkuji 🙂

autor
11. dub 2025

@anetka1701 super děkuji 🙂