icon

Rodičovská dovolená: Jaká je podpora po výpovědi?

7. led 2023

Dobrý den, je tu někdo, kdo musel po rodičáku dát výpověď ve stávající práci (odstehovani, nevhodné podmínky při malych malých dětech...) a šel na UP žádat o podporu? Ale zároveň nemohl ihned nastoupit do nové práce z důvodu právě těch malých dětí, z nichž jedno nechodí do školky? Jde o max 3 měsíce. Prosím ozvěte se mi, děkuji.

PS: Prosím bez urážek

jjasmina
7. led 2023

Ano já dala jsem výpověď, ale na up se hlásit nebzdu z důvodu, že nemohu jít do práce, když nemám malou ve školce. S tím jsem ale počítala a natahla si příspěvek do září. Na up pokud se nahlasite, tak budete uchazec o zaměstnání viz pohovory a práce

klokanka31
7. led 2023

Nebo se můžeš nahlásit na zdravotní pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let

autor
7. led 2023

@klokanka31 Nemůžu být bez příjmu a nemůžu si prodlužovat rodičák, když už teď jako samoživitelka horkotěžko vycházím. Je to těžké. Nikdy jsem na UP nebyla, nejsem žádný ztracený případ, ale tohle je náročná situace.

jjasmina
7. led 2023

No to je na vás, na druhou stranu je to risk. V případě, že vám něco nabidnou, budete to muset vzit. A pak zase budete řešit co s dítětem

j.a.n.i
7. led 2023

No, pokud nemuzes do prace nastoupit, tak se nemas co hlasit na UP, to je proste fakt. No a když uz se tam prihlasis, tak proste musis plnit povinnosti uchazeče a pokud te nekam poslou na pohovor tak si sehnat hlidani a doufat, ze te zamestnavatel nebude chtit. Protože pokud bude, tak mas smulu a musis bud nastoupit nebo te z UP vyradi. Nebo je samozřejmě sance se s nim zkusit domluvit, aby na tebe ty 3 mesice pockal.

autor
7. led 2023

@jjasmina A kdybysis během toho prodlouženého rodičáku našla práci, tak můžeš normálně nastoupit na HPP? Když neberu v potaz děti? Nikdo rodičák nevezme, nepokrátí?

jjasmina
7. led 2023

Pracovat můžeš i při rodicaku a je fajn, když si něco najdeš sama, co ti bude vyhovovat 😉

j.a.n.i
7. led 2023

Pri pobirani rodicaku jde pracovat bez omezení.

autor
7. led 2023

@j.a.n.i A když by se šlo domluvit na počkání, tak to by pracák řešil jak, stále platit podporu? Tohle je prostě tak hloupá situace..

j.a.n.i
7. led 2023

Jo, pak by dal platil podporu, ale ten zamestnavatel by se musel tvarit, ze te chce pozdeji z duvodu na sve strane, nikoliv protože ty drive nemůžeš. A mit od nej ideálně rovnou smlouvu, s tim pozdejsim datem nastupu.

autor
7. led 2023

@jjasmina A máš to do září včetně nebo do konce srpna? Budu to muset dát nějak dohromady

bara88
7. led 2023

Když dá zaměstnavatel nabídku na úřad práce,tak na tebe fakt čekat nebudou. Nahlas se na pojištovnu a zažádej o nějaké dávky

sarkasv80
7. led 2023

Nahlásila bych se na pojišťovnu jako pečující o dítě do 7 let a žádala o příspěvek na bydlení a přídavky na dítě,k tomu být registrovaná na ÚP nemusíš.

j.a.n.i
8. led 2023

@bara88 To je otazka, záleží koho hleda a co muze zakladatelka nabidnout.