Superdávka 2025. Poradíte?
Máme odsouhlasené změny dávek od 10/2025.
Více na
https://www.novinky.cz/diskuze/ekonomika-senat-...
Vše bude jednodušší a snažší, ale velmi mě zaráží majetkový test. Od zhruba 18 let si odkládám peníze "stranou" na spořící účet, měsíčně třeba 1-2 tis. Dávám si zde všechny peníze, které se mi podaří uspořit, nebo které dostanu darem od rodiny, např. Vánoce atp. Již mám naspořeno zhruba 450 tis. Kč, přemýšlím do 3-5 let o vlastním rodinném domě.
Od státu aktuálně pobírám příspěvek na bydlení a na dítě.
Aktuálně platím nájem 15 tis. a moje příjmy jsou cca 25 tis, takže vyjdu s dítětem jen tak tak, ale snažím se uspořit alespoň ty 2 tis. abychom mohly mít vlastní bydlení a dosáhla jsem na hypotéku. Do budoucna chci a mám v plánu navýšit příjmy, ale až bude dítě větší, aby to bylo reálné jak časově, tak logisticky.
Od října ale podle změn nebudu splňovat podmínky pro superdávku, protože nesplním majetkový test.
Jak to jinak řešit? Stát nepodporuje vlastní bydlení, pokud přijdu o dávky, těžko vše zvládnu poplatit (nájem, poplatky...) Kam uložit peníze? Je nějaké jiné řešení? Nebo mám začít vybírat celoživotní úspory a s vlastním bydlením se navždy rozloučit? 😔 Prosím o Vaše názory, diskuze...děkuji. Hanka
Jak
Od kdy se začne vyplácet nová superdávka?
Superdávku schválil na konci dubna Senát. hlasy 49 ze 71 přítomných členů. Předloha míří k prezidentovi. Předpokládaná účinnost nového zákona je 1. října 2025. Ovšem aktuální příjemci dávek obdrží novou kombinovanou dávku teprve od 1. dubna příštího roku. K 1. říjnu 2025 se tyto úpravy budou vztahovat jen na ty, kteří o dávku požádají nově
@lencaa11
Prosím Vás odpovězte buď na moji otázku a nebo nekopírujte neadekvátní odpovědi z internetu, děkuji.
Takovou radu ti nikdo nedá. Víš kolik je takových lidí, kterým stát nepodporuje vlastní bydlení a na dávkách nedostanou za celý život ani korunu? Tuto dávku ještě nikdo nemá, tak ti těžko někdo poradí, ale věřím, že se v budoucnu někdo najde, kdo přijde na to, kam ulít našetřené peníze, aby nepřišel o dávky. V dotazu píšeš: prosím o vaše názory, diskuze a pak se ti odpověď nelíbí. No já nevím, na svém účtu peníze mít nemůžeš, převeď si je třeba na maminku, nám je to tu jedno, co s nimi uděláš. Hlavně pozor, ať se nedopustíš podvodu a nemusíš dávky vracet. Zlatého bludišťáka dnes vyhrává...........autorka dotazu na superdávku.
Odpověděla jsem vám na to že pokud dávku teď berete tak pro vás je to 1.4.2026 a přesně jak je zde psano nikdo vám nic extra neřekne pokud to není stání spoření tak peníze vybrat a nechat třeba doma v obalce bohužel...
Rozumím ti, je to šílené, tenhle stát jenom hází klacky pod nohy, hlavně že tady tři roky živíme Ukrajince.
Klidně bych je z účtu vybrala a měla je doma, někde v trezoru, nějaká falešná skrýše.
Rozumím ti, je to šílené, tenhle stát jenom hází klacky pod nohy, hlavně že tady tři roky živíme Ukrajince.
Klidně bych je z účtu vybrala a měla je doma, někde v trezoru, nějaká falešná skrýše.
@lallaa jak ti prosím tě stát hází klacky pod nohy? Můžeš být konkrétní? Co ty jsi tak skvělého pro stát udělala, aby se o tebe staral? Ad Ukrajinci - jsou na to prokazatelná data, že Ukrajinci do státní kasy na odvodech už přinesou víc než je jejich podpora.
Stát tady neni od toho, aby ti pořizoval bydlení. Je od toho, aby nastavil podmínky a dohlížel na jejich aplikaci, aby ses o sebe byla schopná postarat sama. Vystudovala jsi zadarmo, zdravotní péče je taky skoro zadarmo (odvody na zdravotnim ti rozhodně nepokryjí víc nez čtvrtinu toho, co vyčerpáš i když jsi více méně zdravá), co bys ještě chtěla? Nic nedělat, stěžovat si na internetu a dostat pečené holuby do pusy? Doporučuji vystrčit hlavu z prdele a z ČR a zkusit si život v nějakém jiném státě, jak se ti tam bude žít blaze. Pak napiš 😉
Pro autorku - je naprosto spravedlivé, že na dávky nedosáhneš. Fakt nevim proč by ti ostatní měli přispívat na příspěvky na bydleni, aby sis ty mohla šetřit. A taky je hodně naivní tvoje predstava, že z 25k platu utáhneš nejakou hypotéku. I kdybys sis brala jen třeba 2mio (což je tak 2kk někde na Bruntalsku), tak to budeš mít tak za 11k jen hypotéku + poplatky a jsi na tom stejném co nyní.
Než hledat rady jak ojebat stát by bylo lepší hledat rady jak zvýšit svoji cenu na trhu práce, aby ses byla schopná o sebe a své dítě postarat sama bez toho aniž by ses musela dopouštět podvodu.
@lallaa taky si myslím, že je šílený, jaký platím odvody, aby nějaká si nějaká nádhera s půl mega na spořáku hrála na sociální případ. Fňuk.
Pracuji na UP a na tohle ti nikdo moc neodpovi,protoze ani my jako zamestnanci toho vime velmi malo,spise nic. Ja delam davky,kde se majetek zkouma uz ted. Na prispevku na bydleni a pridavku na dite se majetek nezkoumal. A treba me osobne to vadi,promin. Vyuzivas stat a syslis si. Nejhorsi je,ze lidi muzou mit nasporeno,zdedeno treba miliony...z tech ziji a na davkach uvadeji prijem 0 Kc. A maji narok na davku.
Bla bla bla 🤣😆 Potrefene husy se ozvaly 😅
Další vycucávačka peněz z našich daní. Nezlob se na mě, ale zas tak špatně se nemáš, když dokážeš na dávkách odložit až 2000 Kč měsíčně. O tom si většina samoživitelek, co dávky opravdu potřebují, můžou nechat zdát.
@lallaa taky si myslím, že je šílený, jaký platím odvody, aby nějaká si nějaká nádhera s půl mega na spořáku hrála na sociální případ. Fňuk.
@drep Ale ta nádhera chce mít vlastní bydlení a na to potřebuje mít naspořeno. Snaží se a za snahu bude potrestána. Ale takový co všechno prochlastá a nic nemá, tak takový dostane.
Čistě protože se to tu strhne v lynč, tak mám potřebu poznamenat, že je pro mě naprosto ok, když lidé v zakladatelčině situaci berou dávky a jsem ochotná to ze svých odvodů platit. Podle chatuGPT jsem talhle schopná uhradit dávky za velmi slušné množství lidí, takže vy všechny, co to nechcete platit, buďte v zenu, tohle jde na mě 😁
Další vycucávačka peněz z našich daní. Nezlob se na mě, ale zas tak špatně se nemáš, když dokážeš na dávkách odložit až 2000 Kč měsíčně. O tom si většina samoživitelek, co dávky opravdu potřebují, můžou nechat zdát.
@mishka87 taky autorka píše nájem 15 tisíc, příjem 25, takže vyjde jen tak tak, ale na těch 15 má přece ten příspěvek na bydlení, ne (jasně že ne na celou částku)? Příjem má 25, nájem platí 15 a na ten jí přispíváme my všichni, aby si ona mohla naspořit 🤷🏻♀️ Jako super, že spoří, je to zodpovědné atd. ale nemělo by to být za cenu zneužívání dávek (což není současná situace, ale po té změně by zřejmě byla) 😉
lallaa Nově založený profil, hned začne nadávat na Ukrajince pod příspěvkem u anonymního příspěvku uživatelky s tématem financí - dávky a vlastní bydlení, což je vždy téma, které vyvolá diskuzi, protože finance jsou citlivé téma.
Za rok 2024 už Ukrajinci přinesli do rozpočtu více peněz než kolik nás stáli. Ukrajinci dělají často práci, kterou tu nikdo za ty peníze dělat nechce.
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/ukr...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot...
Český státní rozpočet Ukrajinci fakt neruinují.
A mít peníze doma pod polštářem je faaaaaakt moc geniální nápad. (Sarkasmus.)
lallaa Nově založený profil, hned začne nadávat na Ukrajince pod příspěvkem u anonymního příspěvku uživatelky s tématem financí - dávky a vlastní bydlení, což je vždy téma, které vyvolá diskuzi, protože finance jsou citlivé téma.
Za rok 2024 už Ukrajinci přinesli do rozpočtu více peněz než kolik nás stáli. Ukrajinci dělají často práci, kterou tu nikdo za ty peníze dělat nechce.
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/ukr...
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot...
Český státní rozpočet Ukrajinci fakt neruinují.
A mít peníze doma pod polštářem je faaaaaakt moc geniální nápad. (Sarkasmus.)
@levandule_k Jo jasně 👍🤣 Ty nově založený profile 😜
@levandule_k Jo jasně 👍🤣 Ty nově založený profile 😜
@lallaa Omlouvám se, tak jsi tady rok, ale trollíš pěkně.
A já přidám jiný pohled. Zakladatelka si poctivě od 18 let šetří. Finanční gramotnost tam bezpochyby je. Dostala se do situace, že z výplaty nevyužije - požádala o dávky. A i přesto je stále něco málo schopná ušetřit. Nechce na dávkách být celý život. Má jasný plán, jak nebýt na dávkách závislá. V případě schválení novely o dávky přijde. Bude žít z úspor. Až dojdou úspory, tak bude brát dávky bez možnosti šetřit (proč by to dělala, že?!) Vlastní bydlení nikdy mít nebude a na dávkách bude třeba doživotně, vč. dítěte 🤔
Já chápu, že lidi jsou různí a je to zaměřené na lidi, jako se píše výš, kteří např. něco zdědili a nechtějí řešit vlastní bydlení. Ale paní bych tady nelynčovala...
S odpovědí nepomůžu.
Me se libi jak kazdy nadava na ukrajince. Ale uvedomujete si vubec, vy odpurci, ze migrace je jedina nadeje abychom meli my duchod? Decek se rodi cim dal min a na nase duchody uz nebude mit kdo vydelavat. Takze imigranti s malymi detmi,kteri tu hodlaji zustat, proste do systemu v dospelosti budou prispivat (samozrejme ze.se najde i xy tech neprizpusobivych co makat proste nebudou. Ale.takovi jsou i mezi nami čechy a porad jich je min nez tech co makat budou)
A já přidám jiný pohled. Zakladatelka si poctivě od 18 let šetří. Finanční gramotnost tam bezpochyby je. Dostala se do situace, že z výplaty nevyužije - požádala o dávky. A i přesto je stále něco málo schopná ušetřit. Nechce na dávkách být celý život. Má jasný plán, jak nebýt na dávkách závislá. V případě schválení novely o dávky přijde. Bude žít z úspor. Až dojdou úspory, tak bude brát dávky bez možnosti šetřit (proč by to dělala, že?!) Vlastní bydlení nikdy mít nebude a na dávkách bude třeba doživotně, vč. dítěte 🤔
Já chápu, že lidi jsou různí a je to zaměřené na lidi, jako se píše výš, kteří např. něco zdědili a nechtějí řešit vlastní bydlení. Ale paní bych tady nelynčovala...
S odpovědí nepomůžu.
@drep Tohle je ukázka toho, že je někdo má nižší příjmy a snaží se z toho dostat. Ono se spoří s 25 000 Kč a nájmem 15000 Kč na vlastní bydlení o dost hůř. A z dlouhodobého hlediska je pro všechny daňové poplatníky výhodnější, aby Hanka měla vlastní bydlení, protože to jednou bude její. Ceny nájmů porostou pořád a pořád bude žádat o příspěvek na bydlení, pokud teda nebude mít o dost lepší práci, nebo partnera.
Podle té sumy, výše úložek a příležitostných darů od rodiny si spoří tak 12-18 let.
@areh Jestli je můj odhad ohledně jejího spoření správný, tak paní měla mít s první výplatou zaležené stavební spoření, kde by si spořila, aby získala úvěr ze stavebního spoření, jehož splatnost se dá natáhnout až na 20 let. Jakmile by měla požadovaných 10-20% vlastních zdrojů - respektive úvěr ze stavebka, tak se mohla začít dívat po nemovitosti. (Ano i peníze ze úvěru ze stavebka se dají použít jako vlastní zdroj.) Klidně do začátku něco malého 1kk, 1+1. Jen by to muselo projít bonitně a musela by mít na splátku. Což v minulosti, byly úrokové sazby okolo 2% a ceny nemovitostí nebyly urvané z řetězu o dost reálnější. Jenže po bitvě je každý generál. Nicméně takhle to řešilo dost lidí, nebo dávali do zástavy nemovitost od rodičů, když ji měli a zá pár let jí vyvazovali. Při dnešních cenách nemovitostí s jejím příjmem to není moce reálné.
Me se libi jak kazdy nadava na ukrajince. Ale uvedomujete si vubec, vy odpurci, ze migrace je jedina nadeje abychom meli my duchod? Decek se rodi cim dal min a na nase duchody uz nebude mit kdo vydelavat. Takze imigranti s malymi detmi,kteri tu hodlaji zustat, proste do systemu v dospelosti budou prispivat (samozrejme ze.se najde i xy tech neprizpusobivych co makat proste nebudou. Ale.takovi jsou i mezi nami čechy a porad jich je min nez tech co makat budou)
@hanka_12345 A kvůli čemu se rodí málo dětí? No protože nejsou podmínky na to mít dítě. Stačí vytvořit podmínky, není třeba migraci.
@hanka_12345 A kvůli čemu se rodí málo dětí? No protože nejsou podmínky na to mít dítě. Stačí vytvořit podmínky, není třeba migraci.
@lallaa a že se nejvíce dětí na ženu rodí v zemích, kde jsou ty podmínky úplně nejhorší do té tvé logiky zapadá jak přesně?
@hanka_12345 přesně tak. Nehledě na zaměstnání, která nejsou pro Čechy dost dobrá. Ukrajinci jsou vpro ČR výhra.
@lallaa Rakousko - přídavky na děti, školky zajištěné, zkrácené úvazky standard, navíc daňově zvýhodněné a v porodnosti jsou na tom líp než ČR leda proto, že se jim sem stěhuje půlka bývalé Jugoslávie a okolí. To, že je nízká porodnost není o malé podpoře, ale o tom, že jsou lidi pohodlní.
@lallaa nemyslím si. Ja momentalne nevydelavam (materska) , manzel ma pekny plat ale nizsi nez je prumerna mzda. Mame hypoteku na dum a i tak mame 2 deti. Zadne davky nepobirame a zijeme si relativne pekne, co se financi tyce. O tomhle to neni.... lidi jsou jak uz bylo receno lenosni. Kazdy by strasne chtel podporu pd statu. Ok za me podpora statu znamena ze budu mit 100% zajistene misto pro sve dite ve skolce,abych mohla opet.do prace a vydelavat si na zivot. Vic pd statu nechci.
Jenze Cesi porad chteji neco. Prispevky,slevy na deti,slevy na to a slevy na tamto, skolkovny,slevy na manzelku,prispevek na skolni pomucky protoze 1.trida je drahá zejo, prispevek na jizdu autobusem protoze jako matka mimina mam mensi prijem. Bla bla bla
Chcete abych rodila? Ok ale vysplte pridavky a dalsich xxxx benefitu,co mi z toho kapne jinak nerodim-protoze stat nepodporuje,ze?
Takhle si to preje spousta Cechu. Jenomze deti si delam pro sebe,ne kvuli republice aby se ji to libilo.
@lallaa nemyslím si. Ja momentalne nevydelavam (materska) , manzel ma pekny plat ale nizsi nez je prumerna mzda. Mame hypoteku na dum a i tak mame 2 deti. Zadne davky nepobirame a zijeme si relativne pekne, co se financi tyce. O tomhle to neni.... lidi jsou jak uz bylo receno lenosni. Kazdy by strasne chtel podporu pd statu. Ok za me podpora statu znamena ze budu mit 100% zajistene misto pro sve dite ve skolce,abych mohla opet.do prace a vydelavat si na zivot. Vic pd statu nechci.
Jenze Cesi porad chteji neco. Prispevky,slevy na deti,slevy na to a slevy na tamto, skolkovny,slevy na manzelku,prispevek na skolni pomucky protoze 1.trida je drahá zejo, prispevek na jizdu autobusem protoze jako matka mimina mam mensi prijem. Bla bla bla
Chcete abych rodila? Ok ale vysplte pridavky a dalsich xxxx benefitu,co mi z toho kapne jinak nerodim-protoze stat nepodporuje,ze?
Takhle si to preje spousta Cechu. Jenomze deti si delam pro sebe,ne kvuli republice aby se ji to libilo.
@hanka_12345 To jsem vůbec nemyslela, nechápu, žes to takhle pochopila. Lidé nemají vlastní bydlení, to je největší kámen úrazu. Bydlet v nájmu s dítětem.. jo, to chceš. Být odkázána na milost a nemilost mocipána a přenášet dítě z nájmu do nájmu.
@hanka_12345 To jsem vůbec nemyslela, nechápu, žes to takhle pochopila. Lidé nemají vlastní bydlení, to je největší kámen úrazu. Bydlet v nájmu s dítětem.. jo, to chceš. Být odkázána na milost a nemilost mocipána a přenášet dítě z nájmu do nájmu.
@lallaa to je odpoved na to, ze lidi porad nadavaji jak se nepodporuji mladi.Ze nejsou podminky... Holt jen mas moc, kdyby meli kazdymu pomalu platit najem nebo hledat byt.... je nas proste moc.... Za komanče se "rozdavali" startovaci byty. Ale taky se podivej kolik bylo tehdy lidi a kolik ted.
Ono je strasne jednoduchy rict-ted nechci deti, protoze nejsou podminky (jinymi slovy malo benefitu od statu) . Ale je to jen vymluva linych lidi. Kdo dite chce,ten ho ma proste a nekouka kde co dostane
@lallaa ano nemaji, holt musi pro to neco udelat.
@lallaa mimochodem co by se libilo tobe? Me napada reseni, pro nas dosti zadluzeny stat. Vsem mladym rodinam dame sardinkovy byt 1kk , kde budou platit pouze energie. Podminka je splodit 3 deti protoze potrebujeme do budoucna pracujici. Ty bys to brala? Je to prece vstricny krok
Nechces doufam 3+1 za energie do konce zivota
@lallaa to je odpoved na to, ze lidi porad nadavaji jak se nepodporuji mladi.Ze nejsou podminky... Holt jen mas moc, kdyby meli kazdymu pomalu platit najem nebo hledat byt.... je nas proste moc.... Za komanče se "rozdavali" startovaci byty. Ale taky se podivej kolik bylo tehdy lidi a kolik ted.
Ono je strasne jednoduchy rict-ted nechci deti, protoze nejsou podminky (jinymi slovy malo benefitu od statu) . Ale je to jen vymluva linych lidi. Kdo dite chce,ten ho ma proste a nekouka kde co dostane
@hanka_12345 Jo, v zemi, kde nikdo nechce lidem s detmi byt pronajat :D Kam maji jit? Pod most? Proste neni to zakladni, to je bydleni. Proto ani nejsou a nebudou deti.
@lallaa mimochodem co by se libilo tobe? Me napada reseni, pro nas dosti zadluzeny stat. Vsem mladym rodinam dame sardinkovy byt 1kk , kde budou platit pouze energie. Podminka je splodit 3 deti protoze potrebujeme do budoucna pracujici. Ty bys to brala? Je to prece vstricny krok
Nechces doufam 3+1 za energie do konce zivota
@hanka_12345 Jaky zadarmo? Nikdo zadarmo nic nechce, jen ferovejsi podminky.

Od kdy se začne vyplácet nová superdávka?
Superdávku schválil na konci dubna Senát. hlasy 49 ze 71 přítomných členů. Předloha míří k prezidentovi. Předpokládaná účinnost nového zákona je 1. října 2025. Ovšem aktuální příjemci dávek obdrží novou kombinovanou dávku teprve od 1. dubna příštího roku. K 1. říjnu 2025 se tyto úpravy budou vztahovat jen na ty, kteří o dávku požádají nově