icon

Superdávka 2025. Poradíte?

2. kvě 2025

Máme odsouhlasené změny dávek od 10/2025.
Více na
https://www.novinky.cz/diskuze/ekonomika-senat-...

Vše bude jednodušší a snažší, ale velmi mě zaráží majetkový test. Od zhruba 18 let si odkládám peníze "stranou" na spořící účet, měsíčně třeba 1-2 tis. Dávám si zde všechny peníze, které se mi podaří uspořit, nebo které dostanu darem od rodiny, např. Vánoce atp. Již mám naspořeno zhruba 450 tis. Kč, přemýšlím do 3-5 let o vlastním rodinném domě.
Od státu aktuálně pobírám příspěvek na bydlení a na dítě.
Aktuálně platím nájem 15 tis. a moje příjmy jsou cca 25 tis, takže vyjdu s dítětem jen tak tak, ale snažím se uspořit alespoň ty 2 tis. abychom mohly mít vlastní bydlení a dosáhla jsem na hypotéku. Do budoucna chci a mám v plánu navýšit příjmy, ale až bude dítě větší, aby to bylo reálné jak časově, tak logisticky.
Od října ale podle změn nebudu splňovat podmínky pro superdávku, protože nesplním majetkový test.
Jak to jinak řešit? Stát nepodporuje vlastní bydlení, pokud přijdu o dávky, těžko vše zvládnu poplatit (nájem, poplatky...) Kam uložit peníze? Je nějaké jiné řešení? Nebo mám začít vybírat celoživotní úspory a s vlastním bydlením se navždy rozloučit? 😔 Prosím o Vaše názory, diskuze...děkuji. Hanka
Jak

Strana
z3
marketa11112
3. kvě 2025
@hanka_12345

@marketa11112 ja to pochopila tak, ze ma maly prijem, protoze ma maly dite, ktery musi vodit-asi sama- do skolky takze si nemuze zrovna piskat v praci ...ne jako ze to schvalne finguje

@hanka_12345 toť otázka do pranice..pravdu s těžko dozvíš...

kosi_cek
3. kvě 2025

Co stavební spoření? A v půlce založit stavebko pro dítko, kam pak vložit případně aktuálně nepotřebné peníze od Vás, ale s tím, že pak už na peníze člověk dosahne o polovinu dříve? Ze stavebka se dá financovat i to bydlení..To jediné mě napadlo, ale třeba vymyslí někdo něco lepšího, co budu psát třeba pro 8 mičlennou rodinu (máme 6dětí a pobíráme jen přídavky) moci mít jen 400 000,-na účtě ? To je masakr nebo ne? My zas třeba nemáme auto, těžko říci, zda by v tom případě k tomu bylo přihlédnuto a mohli jsme na účtě mít alespoň 400 001 kč.

Strana
z3