ÚP, těhotenství. Poradíte, prosím?

tynka2904
25. dub 2020

Ahoj! Chtela bych se vas zeptat..
Od ledna jsem na uradu prace a momentalne jsem zjistila ze jsem tehotna.
Budu muset jit na rizikove protoze jsem uz drive jednou potratila.
Jalo tehotna nedostanu nic, kdyz jsem n úp.
Proto se chci zeptat..
Muj tatinek je zivnostnik. Mohl by me k sobe vzit na smlouvu, ze bych pod nim delala, on mi vyplacel vyplatu, odesilal zdravku a socku atd. "Delala" bych u nej treba tri mesice a pak sla na rizikove..?? Je to realne nebo uplna blbost?
Je to jedina moznost, jak byt doma, odpocivat a pritom byt oficialne zamestnana. Teda jiny zpusob me nenapadl.
Protoze pak bych mela narok na materskou ne?
Pred tim jsem byla 7 mesicu zamestnana normalne a jeste pred tim jsem byla zivnostnik.
Nechci vypadat jako nemakacenko, mam vytvarnou skolu a bohuzel v tomhle oboru se spatne shani prace a zpet do kancelare se mi nechtelo. Proto jsem sla na úp, s tim ze si dam cas na to abych nasla neco co me naplnuje.
Diky moc za odpovedi! Krasny vikend preji❤️

drahotka
25. dub 2020

Odpověď na tvou otázku neznám, ale vím, že po předchozím potratu není další těhotenství bráno za rizikové a není důvod posílat na PN. Tak jen aby si s tím nepočítala... Samozřejmě záleží na důvodu potratu, ale pokud byl "přirozený", rizikové těhotenství nemáš...

journals
25. dub 2020

@tynka2904 I kdyby tě zaměstnal, tak není jisté, že by ti to na mateřskou v ochranné lhůtě vyšlo. To, že jsi potratila není důvod mít hned rizikové těhotenství a být na neschopnosti.
A teda myslím si, že tatínek by za tebe zaplatil asi víc, než by jsi ty na celé té situace "vydělala". To ti už rovnou může peníze dávat a vyjde to nastejno, ne-li líp.
Omlouvám se za názor, ale na UP jsi šla sama, dobrovolně, pracovala jsi málo. Nevím, co teď čekáš. Do kanclu jsi nechtěla... :-/

tynka2904
autor
25. dub 2020

Holky! Nebudte na me neprijemne 😀 Proc si to vzdycky vsichni preberou spatne?
Proste se mi sesly dve veci jako prace a tehotenstvi. A ano rozhodla jsem se sama jit na urad prace, abych si polepsila a mela konecne praci co me bavi a je trochu na urovni. Ale stalo se tohle, tak se to snazim nejak resit. Mam z toho na jednu stranu radost, ale samozrejme je to trosku komplikace. Chtela jsem jen radu :*
Od doktora mam narizeny klid a nejlepe abych sla na rizikove, potrat spontalni nebyl, tak se tomu chceme vyvarovat znovu.
A prijde mi lito prijit o penizky od statu, ale samozrejme radsi prijdu o prachy nez o dite. Nedeje se nic strasnyho, mame se dobre.
Ale chtela jsem to zkusit nejak vyresit/ obejit..
Omlouvam se vsem ktere jsem pohorsila.

journals
25. dub 2020

@tynka2904 Však tu nikdo nepříjemný není. Ale nemůžeš se divit, že ti tu nenapíšeme návod jak podvádět.
Když jsi už jednou potratila, tak jste asi miminko chtěli. Takže to byla jen otázka času, že? V tom případě to prostě nechápu.
Rada? Jsi na UP, buď si najdeš nějakou brigádu, nebo tam zůstaneš ještě pár měsíců a pak rovnou přejdeš na rodičák.
Jak ti je "líto přijít o penízky od státu"? Této větě nerozumím. Na mateřskou nárok aktuálně nemáš, takže nemůžeš přijít o něco co stát dává za určitých podmínek.

tynka2904
autor
25. dub 2020

@journals Dobre, vzdavam se🙌😀

hezz17
25. dub 2020

@tynka2904 já jsem neřešila stejnou situaci, spíš vzdáleně podobnou. Po škole jsem byla pryč jako aupair a když jsem se vrátila, přemýšlela jsem co a jak, než si najdu práci V oboru. Od pracalu bych nedostala nic-nem3la jsem dopracování v čr a na takové ty přídavky zas nebyl nárok, protože jsme měla trvaly pobyt u rodičů a neměla jsem nárok prostě. Tak ze by mě tata-osvc zaměstnal, abych měla pak nárok na nějakou podporu. Ale jak psal někdo vys- víc by za mě zaplatil, než bych pak dostala. Takže jsem byla asi 3mesicie doma úplně bez příjmu, než jsem si sbalila kufry a šla do prahy.....
Pokud ti dr doporučí klid, asi už práci nesezenes a holt půjdeš po porodu na rodicak.... píšeš že se máte dobře, tak se na to vyprdni a odpočívej, uzivej

tynka2904
autor
25. dub 2020

@hezz17 Dekuji ti za vlidne slovo!
Ano zaplatil, ale ja jsem myslela, ze bych mu samozrejme tu vyplatu vratila. Ale proste abych mela oficialne prijem, byla zamestnana a pak mohla pobirat materskou. Tak jsem to nejak mela vymyslene. Ale nevim zda je to realne..

journals
25. dub 2020

@tynka2904 jenže ono nejde jen o tu výplatu. Hodně by za tebe jako za zaměstnance zaplatil i na zdravotním a sociálním. A to bys mu asi těžko vrátila. Reálné to opravdu není - právě proto, aby se to takto nezneužívalo. Jde o to, že někdo to zaplatit musí. Buď daňový poplatníci, nebo zaměstnavatel - zde tatínek.

tynka2904
autor
25. dub 2020

@journals Aha, no to me prave zajimalo. Tak dekuji za rady!

hezz17
25. dub 2020

@tynka2904 ano přesně, tak jsem to myslela, že na odvodech by za mě zaplatil mnohem víc, než kolik bych já dostala.

meronym
25. dub 2020

@tynka2904 Jenom vas chci upozornit, ze nejste prvni s napadem, ze vas rodic naoko zamestna, abyste pak mela narok na materskou/davky. Proto na to pamatuje trestni zakon a je to trestny cin. https://zlin.rozhlas.cz/otec-zamestnal-dceru-ab...

meronym
25. dub 2020

Nebo tady: https://archiv.ihned.cz/c1-64001460-materska-ja... Ja bych si to dobre rozmyslela. Je to proste podvod.

lenkapolomska
28. dub 2020

Mám takovou prozbičku. Momentálně pobírání od ÚP mateřskou dovolenou tu bych měla pobírat až 8 týdnu,ale co se děje s touto dávkou když porodím dříve? Třeba po 4 týdnech?

hezz17
29. dub 2020

@lenkapolomska jak 8 týdnů? Moc tvému dotazu nerozumím.

nat
29. dub 2020

@tynka2904 nárok na mateřskou bohužel mít stejné nebudeš ,takže bych asi takové řešení nevolila.Hold budeš muset být doma zadarmo a čekat do porodu na žádost o RP.

meronym
29. dub 2020

@lenkapolomska Pokud tím myslíte, že mateřskou nastoupíte 8 týdnů před porodem, tak datem porodu se nic nemění. V případě, že porodíte již za 4 týdny, budete peněžitou pomoc v mateřství pobírat o něco déle po porodu, tj. o něco později budete přecházet na rodičovskou.

lenkapolomska
29. dub 2020

@meronym Supr už jemi to jasné 🙂 a omlouvám se za složitější napsání otázky. Děkuju

burnette
29. dub 2020

@drahotka já jsem taky po potratu a můj gynekolog na mě nalehal ať jdu na rizikové, je větší riziko potratit znovu.

journals
29. dub 2020

@burnette Tak záleží i na příčině