Úřad práce po zkušební době. Budu mít na něco nárok?

19. lis 2023

Ahoj, po dlouhém uvažování, jsem se rozhodla, že ukončím práci ve zkušební době. Teď koncem listopadu.
Nikdy jsem nebyla na Úřadu práce, ale chtěla bych se tam teď přihlásit.

Potřebuju vědět vaše názory a zkušenosti.

Jsem Slovenka, ale mám přechodný pobyt v ČR. Budu mít nárok na nějaký peníze od úřadu? Z čeho se to vypočítává?

Odpracovano mám 5 let ( v poslední práci jsem byla na ZŠ 3 roky.)
Teď jsem v MŠ 3 měsíce..)

Pokud dám výpověď ještě teď ve zkušební době stačí jen napsat výpověď a odejít?
Když budu na Úřadu, musím chodit na nějaké schůzky kvůli práci? Nějaký razítka? Nevím..
Děkuji.

blueapple03
23. lis 2023

Ahoj, na podporu určitě nárok mít budeš, vypočítává se z platu za posledních 12 měsíců, akorát když je daná výpověď z tvé strany (ne zaměstnavatelem), tak je výše podpory menší (tuším asi 45 % z čisté průměrné mzdy za těch 12 měsíců). Když jsi v evidenci úřadu, chvíli tě většinou nechají na pokoji (3-6 měsíců), ale dlouhodobě nezaměstnaným už se věnují více. Na schůzky se chodit musí, jinak by tě vyřadili z evidence.

Ohledně výpovědi bych se odkázala na zákoník práce a daný paragraf např. dle zákoníku práce, uvést paragraf (který řeší výpověď ve zkušební době) dávám výpověď ve zkušební době a to ke dni např. 30.11.2023. A tento den je tvým posledním pracovním dnem.

ireniq
23. lis 2023

Ohledně schůzek, mě nikam pro razítka neposilali, vlastně mi ani žádnou práci nenabizeli, ale byla jsem nezamestnana krátce a bylo jasné, že si novou praci najdu sama. Schůzky na ÚP byly jen jednou za měsíc, tam se samozřejmě musí.

leymea
23. lis 2023

Ano, narok mit budes. Tam je podminka mit za posledni 2 roky odpracovano 12 mesicu. Bude se to vypocitavat z posledniho zamestnani (takze z MS) a pokud das vypoved ty tak jen 45% po celou podpurci dobu.
Vypoved muzes dat ze dne na den. S tou vypovedi pak prijdes na UP. Na UP se na schuzky chodit musi, jinak Te vyradi, ale ze zacatku je to spis jen informativni, pripadne Ti nabidnou volne pozice.
Na UP se bez hlasit do 3 pracovnich dni, aby se Ti podpora pocitala od prvniho dne. Pokud to nestihnes tak se nic nedeje, ale podpora se Ti bude pocitat az od evidence (pujdes az po 15 dnech od ukonceni pracovniho pomeru tak prvnich 15 dni nebudes mit podporu).
Pri evidenci muzes mit brigadu pouze na DPČ a maximalne vydelat pulku minimalni mzdy (a samozrejme se Ti pozastavi podpora), na to pozor.