Vyplácení nemocenské. Poradíte?

linda_22
9. dub 2020

Ahoj, prosím o radu 🙂 , jsem poprvé na neschopence, a vůbec se v tom nevyznám, jak se to vyplácí. Prvních čtrnáct dní by měl platit zaměstnavatel, takže mi to asi přijde s výplatou, že? A pak mi přišla složenka ze sociálky, kde mi zaplatili pouze za jeden den, za ten hned následující po těch čtrnácti dnech, je to normální? Peníze za zbytek měsíce přijdou později? Nebo tam mám zavolat? A ještě jsem se chtěla zeptat, jestli jde nějak zařídit aby to posílali na účet.. Moc děkuju za rady 🙂

lenoulinkaa
9. dub 2020

@linda_22 nemocenské se vyplácí od sociálky po 14 dnech do data, kdy tam mají stanoveno že nemoc trvá.. S každým dalším by měli posílat dávku. Pokud zaměstnavatel posílá přílohu k nemocenskému, tak se mu tam má natahovat účet, kam se zaměstnanci běžně posílá výplata. Měli by vyplácet tam. O změnu posílání si budete muset požádat.

e7
9. dub 2020

Marodím už po několikáté. Tentokrát mi taky přišlo za jeden den, možná to bylo hned ten 15 den. Koukala jsem na to jako blázen 😁 a teď mi přišel zbytek peněz. Vůbec bych to neřešila. Vždy v poznámce píšou za jaké dny to je. A peníze mi posílají na účet. Ale to si myslím vyplňoval zaměstnavatel. Tak jak posílá výplatu tak vyplnil číslo účtu. Ale s tím asi neporadím.

cikitkapb
9. dub 2020

Předpokládám, že máš už e-neshopenku... pokud ti přišla výplata jen za 1 den, je to dáno tím, že tvůj doktor neumí počítat do 14, a poslal lístek na peníze k 15. dni. Jinak se peníze za neschopnost vyplácí zpravidla jednou do měsíce. Máme v metoďáku, že se nemoc nemá vyplácet víckrát jak jednou do měsíce, takže i když tvůj doktor pošle za měsíc 20 lístků na peníze, tak se ti to vyplatí jen na jeden. Zpravidla na ten poslední. Má-li pacient pohledávky, musí mít lístek na peníze vystaven k poslednímu dni v měsíci, na dřívejší lístky ani nic vyplatit nelze.

mmichaella
9. dub 2020

@linda_22
@e7 za unor mi prisel taky jen jeden den a zatim cekam na zbytek, tak snad dorazi 🙂

linda_22
autor
9. dub 2020

@lenoulinkaa
@cikitkapb
@e7
Děkuju holky za odpovědi, tak já jěště taky počkám a nebudu nic řešit, jen mě to překvapilo, ale jak jsem psala jsem na neshopence prvně..

@mmichaella za únor? to už snad mělo přijít minulý měsíc, ne? Já už tomu vážně nerozumím 😅

e7
9. dub 2020

Za únor snad peníze už dávno měli být 😊me přišli peníze za jeden den už někdy v březnu a včera zbytek
@mmichaella

mmichaella
9. dub 2020

@e7 a to ti ten jeden den prisel za unor a zbytek z unora vcera? Treba to dojde? Me za 24.2. Prislo 5.3. A jestli je teorie vyse spravna, ze dle metodiky posiaji jen 1x za mesic, tak by to znamenalo, ze mi v dubnu poslou zbytek + brezen... ale kdo vi.. mam PN prvne

e7
9. dub 2020

@mmichaella za únor mám už dávno ale to mi platil ještě zaměstnavatel. Za březen mi přišel jeden den hned myslím ten 15.den neschopenky, kdy začíná platit ČSSZ a včera mi přišli normálně peníze za březen. Jestli nemáš peníze za únor tak je někde problém a po tom bych se pídila.

nykynka13
28. čer 2022

@cikitkapb Tak dnes se mi stalo to samé poslali peníze hned za ten jeden den po 14.dnech. Taky jsem nato koukala jak blázen. Člověka to v celku vyděsí. Jsem si říkala to mi pan Doktor ukončil neschopenku a ani mi to neřekl. (Co teď budu jako dělat když už jsem zase týden doma).... :D