icon

Výše neschopenky po rodičáku. Z čeho se vypočítává?

ataner88
2. črc 2020

V pulce kvetna jsem prechazela z rodicovske dovolene na neschopenku z duvodu druheho tehotenstvi a tak nejak jsem si myslela,ze jak neschopenka,tak i materska bude ve stejne vysi jako u prvni dcery. Tak by me zajimalo,z ceho se vypocitava neschopenka po rodicaku,jestli se treba bere jen zaklad (hodinovka) anebo se to snizuje kvuli tomu,ze jsem jakoby 3 roky doma (3 a pul roku), protoze mi rozdil mezi tehdejsi neschopenkou a nynejsi dela temer 7000,-. A mam tak nejak obavy,ze i materska bude v jine vysi.

zuzita15
2. črc 2020

@ataner88 neschopenku nevim, ale materska by pri otehotneni do 4 let veku prvniho ditete mela byt ve stejne vysi jako ta prvni, i kdyby z poslednich prijmu vychazela nizsi

petunia
2. črc 2020

@ataner88 není to teď kvůli tomu, že máš teď neschopenku "jen" za polovinu měsíce? Záleží jaký máš denní vyměřovací základ (já ho měla uvedeny v poznámce u položky na výpisu z účtu)

ataner88
autor
2. črc 2020

@petunia nejde mi v bankovnictvi najet na rok 2016,abych to mohla porovnat. Prave mi z cssz prisla castka na zacatku cervna za 2-3.6.a ted za zbytek mesice. Moc se v tom neorientuju,na neschopence jsem ted podruhe v zivote,ale mela jsem za to,ze dvz se nemeni,ze to je proste vypocet castky za odpracovany rok, ale co jsem nasla vypisy z 2017,tak tam se dvz menilo snad kazdy mesic.

petunia
2. črc 2020

@ataner88 protože je to za rok zpět, takže pokud se ti ve 2017 měnily částky na výplatě, pak je jasné, že se to hýbalo ...

ataner88
autor
2. črc 2020

@petunia ja jsem byla na materske a pak si vybrala dovolenou, pote rodicak a ted zas neschopenka. Do prace jsem nechodila. Leda,ze by se do toho pocitala i ta dovolena,kterou mi proplatili na 2x. Takze bych mela brat tyhle 2 mesice plus 10 mesicu pred neschopenkou?

petunia
2. črc 2020

@ataner88 řekla bych, že ta dovolená se do toho počítá taky, ale teda které ty měsíce započítat k tomu už ti neporadím.... nejlíp na OSSZ, tam ti to vysvětlí určitě přesně 🙂

amazonkajanik
2. črc 2020

@ataner88 mě napadá,když je tam tak výrazný rozdíl ,jestli se ti teď dvz nepočítá z rodičovské,než z platu. Jelikož 7tis je docela dost. Ale jen spekuluji,nejsem od fochu ...