Mateřská, rodičák, návrat do práce. Jak to je?

andriys
10. únor 2020

Dobrý den, budu ráda, když mi zde někdo poradí. Jsem 2 roky na mateřské. Do práce bych se měla vrátit v prosinci tohoto roku. V práci jsem krátce pred těhotenstvím podepsala smlouvu na dobu určitou na 1rok. Za pár dní jsem se dozvěděla že jsem těhotná a musela jsem ihned na rizikové. Vybrala jsem si dovolenou a poté jsem měla neschopenku. Takže jsem z nové smlouvy odpravovala cca týden a poté byla už doma. Můj dotaz zní, jestli mi smlouva vypršela nebo si stále co mi zbývá musím odpracovat? Myslela jsem, že v době mateřské je jakoby smlouva pozastavena a po skončení rodičáku se mohu vrátit zpět, ale nyní mě vedoucí vyvedla z omylu. Jak je to tedy s návratem do prace?
Pokud bych byla nezaměstnaná, nebylo by lepší prodloužit si rodičák na 4roky a snažit se navázat na druhý mimčo? Mám pak při druhém těhotenství nárok na vyplacení mateřské?

rosetatto
10. únor 2020

Pokud je smlouva na dobu určitou, tak skončila. Na mateřskou druhou nárok nebude, musí být odpracovano 270 dni během posledních dvou let a musí trvat pracovní pomer (nebo ochranná lhůta 180 dni) - to opravdu nestihate 🙂

slayc
10. únor 2020

smlouva na dobu urcitou uz skoncila, nijak se nepozastavuje behem rodicovske dovolene... Pokud by si znovu otehotnela, tak narok na materskou ti zaniknul, protoze zamestnana jiz nejsi a nesplnujes podminku o pojisteni 270 dnu za posledni dva roky

lachipie
10. únor 2020

@andriys platnost smlouvy je skutečně daná datumem na smlouvě, pozastavená ta smlouva není. Při druhem těhotenství budeš mít nárok na MD pokud "navážeš". i později, nevím přesně, je tam nějaká lhůta, koukni na stránky sociálky.

lachipie
10. únor 2020

Jo pravda, 270 dní jsi přešvihla. Ale mělo by jít požádat o mateřskou přes manžela jestli se nepletu.

jajulin
10. únor 2020

@lachipie mateřská přes manžela neexistuje! Ano, manžel může nastoupit na PPM sám za sebe, ale je s tím spojeno několik důležitých podmínek.

jajulin
10. únor 2020

@lachipie jejda, i tvá první rada je dost mimo. Pokud jí pracovní smlouva skončila, tak prostě navázat nemůže.

andriys
autor
11. únor 2020

Děkuji za odpovědi. Ještě mě prosím zajimá, když si teď prodloužím rodičák na 4 roky a během té doby otěhotním, tak normálně vyčerpám celý rodičivský příspěvek za první dítě? Jak to pak funguje s druhým a kam se to chodí nahlašivat ?

andriys
autor
11. únor 2020

@andriys jde mi o to, jestli bych byla během druhého těhu uplně bez financí než naběhne druhý rodičák. Doufám, že jsem to napsala srozumitelně 😁

j.a.n.i
11. únor 2020

@andriys Tak buď si roztáhni rodičák nebo nastup do nové práce, ne?

verdos
11. únor 2020

@andriys V druhém těhotenství si požádáš o RP hned po porodu. Já to tak měla u třetího potomka. Je to nespravedlivé, ale je to tak. Úplně bez prostředků nebudeš, prostě začneš RP čerpat dříve, jen budeš mít méně peněz, protože nebudeš mít PPM. Ale není to tak, že bys 6 měsíců byla bez peněz, protože PPM nemáš...

llluckaaa
11. únor 2020

@andriys Mně přijde jako nejlepší varianta hledat od září novou práci 😉 Jak jsi na tom se školkou nebo s hlídáním? Navazováním s dalším těhotenstvím mi teda výhodné nepřijde ☹

j.a.n.i
11. únor 2020

@verdos Co je na tom nespravedlivého? Podmínky jsou pro všechny stejné a všeobecně známé, resp. dostupné, to jestli si je někdo přečte nebo ne, už je jeho věc.

verdos
11. únor 2020

@j.a.n.i No, když je matka na rodičáku a pořídí si další dítě a jiná matka je na rodičáku a pořídí si další dítě a jedna PPM dostane a druhá ne a rozdíl je jen v tom, jestli jí někde papírově trvá smlouva, tak to jako nespravedlivé vnímám. Ano, je to známé, ví se o tom - ani o jednom z tohoto nediskutuju (a už vůbec se nebavím o čtení nebo nečtení nebo nevím, co tím chceš říct) - je to podle zákona, to vůbec neřeším, souhlasím. Samozřejmě nemluvím o případech, kdy se matka vracela alespoň částečně do práce nebo tak, ale čistě ten rozdíl "jsem jen doma s děckem a mám smlouvu, která je ještě platná" versus "jsem doma s děckem a nemám takovou smlouvu, i když jsem ji měla" a ten finanční rozdíl je naprosto markantní. Tím chci říct, že ta co na rozdíl od té druhé dostane tu PPM, se o ni nijak víc nezasloužila, v tom vidím tu nespravedlivost. Ale chápu, že to můžeš mít jinak (a evidentně i jiné maminky tady).

j.a.n.i
11. únor 2020

@verdos zaslouzila, pockala si na smlouvu na neurcito, takze je pravdepodobne, ze byla u zamestnavatele dele...

verdos
12. únor 2020

@j.a.n.i Je to pravděpodobné, ale... Jsou zaměstnání, kde smlouvu na neurčito dávají hned po zkušebce zatímco jinde ti dají opakovaně smlouvu na dobu určitou (např. na rok, dva) a až po čase ti dají neurčito. Ano, můžeš oponovat, že se zasloužila tím, že si našla lepšího zaměstnavatele... Jak říkám, máme to vnímání (ne)spravedlnosti nastavené jinak.