Můžeme mít my i podnájemník trvalý pobyt ve stejném bytě?

console
15. zář 2014

Ahoj, prosím o radu. Mí rodiče mají byt. Já a dcera tam máme trvalé bydliště. To si nechceme měnit, ani nemáme kam. V bytě ale nebydlíme a chceme ho pronajmout. Paní, co tam chce jít, si tam chce také udělat trv.pobyt, právě kvůli příspěvku...Lze to? Stačí potvrdit formulář, že byt neužívám nebo jak? Děkuju za odpovědi a zkušenosti.

j.a.n.i
15. zář 2014

@console No, to je potřeba zjistit na příslušném UP, kde bude žádat, zda jim to bude stačit, ale určitě bude potřeba nějak doložit, kde vy bydlíte, resp. že opravdu bydlíte jinde.

blahova_andrea
15. zář 2014

@console normálně se posuzují všichni, kteří tam trvalý pobyt mají. tzn. že by posuzovali i vás s dcerou. pokud budou ochotní vás vyjmout, tak se to fakt dozvíte na příslušném úp. jestli bude stačit čestné prohlášení nebo vaše nájemní smlouva, že bydlíte jinde...poptejte se tam 😉

suzief
16. zář 2014

budou zkoumat, zda opravdu tam bydlí jen ta nájemkyně a má tam trvalou adresu. Více sdělí na ÚP, každopádně je dobré počítat i s tím, že jakmile budete pronajímat a je nutné i danit tento příjem, tuším, že je to 40% z nájmu a pak z těch 40% vypočítat ještě 15 % a výjde měsíční daň, myslete na to i při stanovení výše nájmu.

console
autor
16. zář 2014

@suzief Díky, daníme samozřejmě všechny příjmy z nájmů...Už jsem se poptala na sociálce, musíme mít potvrzení, že bydlíme jinde-potvrzení z úřadu 😀 😀 😀 (anebo nájemní smlouvu odjinud, což nemáme)

j.a.n.i
16. zář 2014

@console Tak já takhle měla potvrzení od starosty - na finančák kvůli odečtu z hypo, neb nemám změněné trvalko, ale reálně tam bydlím.

j.a.n.i
16. zář 2014

@suzief Jen opravím, u nájmu se jako náklady (pokud jsou uplatňovány paušálem) beze pouze 30% a nikoliv 60%, těch 60% je u neřemeslných živností.

suzief
17. zář 2014

@j.a.n.i je to tak, jak píšeš, ty procenta jsem popletla🙂