icon

Gynekolog Benešovsko akceptující alternativní přístup k těhotenství

jenny91
30. říj 2018

Ahoj,
plánujeme druhé miminko a ráda bych změnila gynekologa. Bydlíme kousek od Vlašimi, kam na gynekologii chodím, ale ráda bych našla ordinaci, kde akceptují alternativnější přístup. (Nechci se v těhotenství zbytečně stresovat častými vyšetřeními, chci si to spíš užít a být v klidu se starším miminkem. V prvním těhu jsem třeba odmítla screening v prvním trimestru a OGTT test, taky bych ideálně chtěla při dobrém průběhu v těhotenství kojit, ale moje doktorka je veeeelmi výrazně proti.) Nevíte o někom, kdo by něco takového toleroval? (Nepotřebuju, aby se mnou vysloveně souhlasil, spíš aby každá návštěva potom nekončila hádkou nebo výhrůžkami, že ohrožuju svoje miminko.) Ideálně samozřejmě co nejblíž, ale budu klidně jezdit třeba do Benešova.

Strana
z2
sudylichozrout
31. říj 2018

@jenny91 Chodit se nesmí proto, abys s sebou nešvihla, kdybys měla nízkej tlak. Jako třeba já. Ale chůze výsledky nezkreslí. Helejť, já chápu, že si to chceš dělat po svém, rozumím tomu, že prostě nechceš řešit "zbytečnosti", ale jsi těhotná, tvoje tělo může reagovat úplně jinak, než jsi zvyklá. Proto se ti klidně může rozjet cukrovka, proto ti můžou začít padat vlasy... mně se třeba vlasy narovnaly, jsem od přírody kudrnatá a v těhotenství najednou hřebíky. Prostě vše je jinak,proto též "jiný stav". Pokud chceš být alternativní, buď. Taky svým způsobem jsem. V něčem. Ale pokud jsi těhotná, máš zodpovědnost už nejen za sebe, ale i za to pídě, co nosíš. A proto ti doporučuju vybodnout se na alternativu a řídit se radami lékařů. Tady neplatí game over - reload.

sudylichozrout
31. říj 2018

@jenny91 a to platí i o těch UTZ. Můžeš si ušetřit velkej emocionální otřes, ze kterýho se taky už nikdy nemusíš vyhrabat. Jak jsem psala výše. Když se na to vykašleš, budeš si do konce života nadávat, pokud bude něco blbě. A pokud bude, tak se budeš zlobit na všechny okolo a odnesou to ti, co za to lautr nebudou moci.

zelenaesmolda
31. říj 2018

@jenny91 jo takhle,tak ted uz to chapu.omlouvam se,spatne jsme si rozumely.on te poslal protoze proste posila vsechny i bez nejake indikace.tak to bych se na to asi vyprdla mozna taky kdyby mi vyslovne rekl,ze testy jsou v poradku

jenny91
autor
Autor odpověď smazal
sudylichozrout
31. říj 2018

@jenny91 jenže já mám pocit, že moc čteš blbiny, obskurních webů a ezo diskuzních fór je bohužel plný internet. Po prvním UTZ/krvi se rozhodně neposílá na potraty jak na běžícím pásu. Pokud je podezření na vývojové vady, dělá se odběr plodovky. u toho dochází k 1% potratů, ale v drtivé většině jde o potraty postižených plodů. Málokdy po odběru dojde k potratu zdravého miminka. A pak máš možnost volby. Čeká se na druhý UTZ, který už dá jasnější odpovědi. A když se postižení potvrdí (a teď vem čert "banalitu" typu Down), máš opět možnost volby. Takže ne, pokud bys šla na screening a bylo li by podezření, NEZABILA bys svoje zdravé miminko.
Já u tebe vůbec nechápu ten úhel pohledu, jak jsi na tuhle blbost přišla?

jenny91
autor
31. říj 2018

@jenny91 "Po celou dobu testu je nezbytně nutné zůstat v klidu sedět. Fyzická aktivita by zkreslila výsledky testu, které by pak mohly být "falešně v normě"." (citace z webu: https://www.tehotenskacukrovka.cz/jak-byl-mel-t...) Já nejsem taková, že bych se na to vykašlala a řekla bych si "budu alternativní", o tom testu znám všechno skoro nazpaměť a rozhodla jsem se na základě varování od doktorky, že na něj nepůjdu.

werumka
31. říj 2018

@jenny91 Můžu se zeptat, před čím Tě doktorka varovala?

jenny91
autor
Autor odpověď smazal
jenny91
autor
31. říj 2018

@werumka Před takovou enormní dávkou cukru, kterému by byla vystavena ještě nevyvinutá slinivka miminka. V těhotenství se hlídá, aby hladina glukózy nikdy nepřekročila hodnut 7,8, protože vyšší hodnoty neblaze působí na to dítě v děloze. Při testu se dosáhne i cca 10.

sudylichozrout
31. říj 2018

@jenny91 Já tomnu pořád nerozumím. BudEš mít po screeningu a bude jasné, že čekáš dítě s DS. Na přerušení nepůjdeš. Tak kde je problém? Těhotenství bude více hlídané, nic jiného se nestane... nemusíš jít po špatných číslech hned na potrat. Ale řekni mi, když se zjistí, že dítěti chybí ledviny a má závažně poškozené srdce, prognóza života po porodu nula. Porodíš a budeš koukat, jak umírá? Některé věci nejsou jen odhadem, některé věci screening zjistí 100%.

werumka
31. říj 2018

@jenny91 Jednorazove zvysena glykemie nic neudělá. Při tehotenske cukrovce ale může být opakovaně i vyšší a to už vadí. Bez měření na glukometru pak ale člověk nemá šanci to zachytit (už proto, že neví, jestli je ten typ, kterému leze glykemie po hodině nebo po dvou). Jednorazove měření, které jsi podstoupila bohužel není příliš vypovídající. Zvlášť, pokud jsi ho podstoupila před 30. týdnem..

sudylichozrout
31. říj 2018

@werumka stokrát jí to můžeme všichni vysvětlovat. A nic. Vsadím boty, že kdyby se nedejbože stal nějakej průšvih, bude ječet na doktory první ligu.

jenny91
autor
31. říj 2018

@werumka Podstoupila jsem ho v době, kdy se klasicky dělá OGTT test. Proč by měl ten test být méně vypovídající?

jenny91
autor
31. říj 2018

@sudylichozrout Nebudu, jsem si plně vědoma, že to dělám na vlastní zodpovědnost - věř, nebo ne. Navíc tragédie se dějí všem lidem, ne jen těm, kdo nepodstupují vyšetření. Ale kdyby se mi nějaká v souvislosti s tímhle stala, ozvu se ti, vsadím se, že uslyším pořádně hlasité "Já ti to říkala."

werumka
31. říj 2018

@jenny91 Protože v době, kdy se dela ogtt, není cukrovka po běžném jídle zachytitelna. Proto se dela test s glukozou, aby se odhalila v dobe, než zacne skokově stoupat i po běžné jídelní zátěži. Stejne tak bys mela v případě snidanoveho testu podstoupit měření po hodině i po dvou (od začátku jídla). Lepší alternativou je domaci měření na glukometru, ale víc to leze do casu i do peněz.

sudylichozrout
31. říj 2018

@jenny91 Neuslyšíš, nejsem prase. V takových chvílích držím ústa.
Nicméně čím déle nad tebou přemýšlím, tím jistěji docházím k názoru, že si lžeš do kapsy. Že tvé odmítání screeningů má jen a pouze ten důvod, že kdybys věděla o postižení miminka, neobstála bys před sebou. Proč si to myslím? Jednoduché. Naprosto tvrdošíjně opakuješ úplnou blbost - a to, že bys MUSELA na přerušení. Nemusela, byla by to jen tvoje volba. Pouze bys věděla, že nebudeš mít zdravé dítě. Lékaři by tě nenutili. Stejně jako nešla ta maminka, o které jsi psala a má zdravou holčičku.
Jsem přesvědčená o tom, že jsi hluboce věřící křesťanka, a proto se bojíš, že bys musela rozhodovat a rozhodla se proti božím zákonům. Tak to necháváš na tom Bohovi celé... Nicméně nezapomeň na to, že UTZ neřeší jen postižení, ale třeba také kvalitu placenty, průtoky pupečníkem. To vše, když by bylo nakopnuté, může ze zdravého miminka udělat miminko těžce postižené. Přitom by se tomi dalo zabránit vyvoláním porodu třeba v 36. týdnu.

jenny91
autor
31. říj 2018

@werumka O glukometru jsem uvažovala, ale nakonec jsem si říkala, že podle toho upraveného testu bych poznala alespoň, kdybych měla vážný případ cukrovky, a jinak by mělo stačit dodržovat dietní opatření. (Právě podle odkazu, který jsi prve posílala.) A to jsem víceméně dodržovala.

sudylichozrout
31. říj 2018

@jenny91 Můj odhad ohledně víry neber útočně. Soudím jen podle toho, že neznám nikoho jiného, kdo by si tak tvrdě stál za "přirozeností" a "nechání to na vyšší moci" jako silně věřící lidé. Tenhle můj odhad nemá žádnou emoci, rozhodně tě nechci urazit. Jen si to prostě myslím.

werumka
31. říj 2018

@jenny91 Já jsem si to taky dřív říkala, ale co jsem prošla svym těhotenstvím, tak me to některé věci donutilo přehodnotit. Mám cukrovku 1. typu a jsem plne závislá na inzulinu z venku. A těhotenství pro me i po dvaceti letech s cukrovkou byla jedna novinka za druhou. Ty glykémie se po 30. tydnu začnou chovat jinak, než do te doby. Skoro ze dne na den (a to bych řekla, že v poměru k celkovými dávkami inzulinu jsem neměla potíž s inzulinovou rezistenci v takovém rozsahu, jako maji holky s GDM a tehotenskou cukrovku bych zrejme taky neměla). Člověk samozřejmě taky musi uvážit rizikové faktory (počet těhotenství, nutnost hormonální léčby před těhotenstvím, nebo užívání hormonu v průběhu těhotenství). Stejne tak třeba léčba astmatu je důvodem k obezretnosti.

jenny91
autor
31. říj 2018

@sudylichozrout Je to přibližně, jak píšeš - nemyslím si, že můžu rozhodovat o tom, kdo se smí narodit, a kdo ne. Ano, nechávám to na vyšší moci, vlastně stejně jako to, kdyby všechno nebylo v pořádku. (Rozhodně bych nevinila doktory a lidi kolem.) Ale že UTZ řeší další věci, o tom vím. Proto jsem ve 2. trimestru na screeningu již byla. (Právě když mi doktorka vysvětlila, že se může zjistit třeba konkrétní vada, podle které bych si musela vybrat příslušnou porodnici, která se na to specializuje.)

sudylichozrout
31. říj 2018

@jenny91 Tak alespoň, že v něčem mám trochu recht 🙂 No nic, já ti to už vyvracet nebudu, tvoje víra, tvoje těhotenství, tvoje miminko, tvoje věc. Vše důležité jsem ti už za sebe řekla. Držím palce.

khapi
1. lis 2018

Ráda bych odpovedela autorce na dotaz. Chodim (kratce) k mudr. Matouskovi. Nejsem schopna rict, zda je "alternativni" ale nic nenuti a nevyhrozuje (zatim). Jsem u nej od zacatku tehotenstvi. Ted jsem 36tt. Na vsech vysetrenich jsem byla, naopak mi prijde, ze nic moc nehroti vcetne poctu utz. Posila hlavne na ty velke. Pri odmitnuti testu na cukrovku mi rekl jen: dobre, sestro zapiste to do karty. Zadne premlouvani a zastrasovani. Tot moje zkusenost.

jenny91
autor
1. lis 2018

@khapi Díky moc za příspěvek, zkusím se zeptat, jestli ještě nabírá.

marcelka287
1. lis 2018

Ahoj holky jen mě napadlo, že Vám napíšu, jak to v praxi vypadalo u mé kamarádky vegetarianky, která jí velmi zdravě. Tehotenskou cukrovku měla, dostala takové to pero, aby si sama mohla měřit. A přišla na to, že ač dodržuje naprosto přesně to, co jí bylo doporučeno, tak se stejně stane, že po stejném jídle má jednou glykemii, nebo jak ye tomu říká, takovou a podruhé úplně jinou. Mluvila o tom se svou dr a ta jí řekla, že to je normální. Záleží prý nejen na tom, co jíte, ale i jak jste unavené, jak jste ve stresu atd.

jenny91
autor
1. lis 2018

@marcelka287 Ahoj, díky za příspěvek. A nevíš prosím, jestli má vyřešené nahrazování bílkovin, když je vegetariánka? Vím, že někteří vegetariáni to třeba neřeší a jedí potom právě příliš sacharidů, což samozřejmě nemusí být její případ. Jinak to pero je určitě dobrá věc, s tím souhlasím.

marcelka287
1. lis 2018

Určitě má, ale neřeknu Ti čím. Vzhledem k tomu ze je vegetarianka uz asi 15let tak si myslim že to má opravdu promyšlené a vyzkoušené 😊

Strana
z2