Adenokarcinum in situ děložního hrdla
Zrovna s tímto typem karcinomu zkušenost nemám, ale vím, že rakovina se může rozvíjet šíleně rychle - dívala bych se a zjišťovala, jak rychle se to případně může rozvíjet a jak rychle by se to zjistilo při sledování a zda tedy ještě s tou hysterektomií počkat či nikoli. Jestli si dobře pamatuji, tak to zase může způsobit jiné problémy stran hormonů, takže možná proto chce doktor čekat a sledovat. Držím pěsti.
Ahoj, ráda bych přidala svoji zkušenost na toto téma, protože sama vím, že když to u mě bylo aktuální, skoro nic jsem nikde nenašla.
Je mi teď 34, už ani nevím, kdy to začalo, ale je to už hodně dávno, gynekoložka mě poslala právě pro špatnou cytologii k Apolináři, tam mi vyšly špatné výsledky, už nevím, jaký CIN to byl, asi CIN1. Každopádně mě tam jen sledovali, nebyla nutná konizace. Pak doktorka z nějakého důvodu usoudila, že je to pořád stejný a neměnný a můžu se vrátit zase k obvodní gynekoložce. Ta mi udělala hned při první příležitosti stěry a zase to vyšlo špatně, opět mě poslala k Apolináři, ale tentokrát jsem si u sester zařídila, že k té paní doktorce už se nevrátím a chci za každou cenu k profesoru Slámovi, který je špička. Vyšetřil mě a okamžitě konizace. Po konizaci mi bylo řečeno, že si mám později přijít pro výsledky, pokud bude vše ok, už nebude nic třeba, pokud nebude, ještě mě bude čekat konzultace. Přišla jsem si asi za týden pro výsledky a sestřička mi řekla, že je to ještě na konzultaci, dala mi papír s výsledky, nic mi k tomu neřekla, nevysvětlila, jen mi dala termín k profesoru Slámovi za týden, že mi to vysvětlí. Co se asi stalo? Přečetla jsem si zprávu a tam jsem uviděla adenocarcinom in situ a začala googlit. Tohle mají opravdu nedomyšlený a pokud má člověk nějaký nález, měli by mu to okamžitě vysvětlit. Na konzultaci jsem šla mimo ordinační hodiny, což taky působilo na psychiku dost špatně. Úplně přesně si to nepamatuji, asi jsem to vytěsnila za ty léta, ale doktor mi řekl, že mě čeká další konizace a pak se uvidí, že zatím nebudeme dělat závěry. Díky bohu vyšla dobře, následovaly pravidelné kontroly, stěry a DNA testy na HPV viry. Co jsem tak pochopila, pokud má člověk tuto diagnozu, stává se v drtivé většině, že ty HPV testy budou vycházet vždycky pozitivní. Mě vycházeli negativní, opakovaně. Po nějaké době mi lékař řekl, že už je čas chodit k praktické lékařce, že je to opravdu zázrak, jak skvěle to vychází. Ale samozřejmě, po reprodukčních plánech je potřeba kompletní odstranění dělohy, protože tento druh rakoviny se nedá sledovat, protože je hluboko v kanálku, kam nedosahují stěry. Moje gynekoložka mi samozřejmě tady pořád dělá HPV testy, sama si myslela, jak budou pozitivní a stále a stále jsou negativní 🙂. Pořád nejsem rozhodlá, jestli chci mít děti, hodně mě tohle poznamenalo, ale nechávám si čas, protože v mém případě ten čas mám a výsledky mám skvělé, ale každý rok trnu, kdy se to rozjede znovu. Pokud děti máte a chcete čekat, nechcete přijít o dělohu, tak z vlastní zkušenosti říkám, že není na co čekat, tato forma je opravdu velmi agresivní a někde jsem četla, že do roka může být konec. Hlavně se to nedá úplně kontrolovat, jako klasický CIN, nejlepší forma jsou ty HPV DNA testy, které jsou nejpřesnější a hodně napoví. Navíc mi přijde opravdu velmi nebezpečné chodit na klasickou cytologii, stěr na sklíčko, kde hodně buněk umře a přesnost je 60%, sama gynekoložka mi řekla, že je to nebezpečný se na tohle spoléhat, platím si cytologii LBC. Když nad tím takhle přemýšlím, o této cytologii jsem vůbec nevěděla, ale měla jsem kdysi nějaké problémy a doktorka mi navrhla udělat tuhle přesnější a zároveň i klasickou, klasická dopadla skvěle a LBC špatně a tím se rozjel kolotoč událostí...Takže to byla vlastně náhoda, která mě možná zachránila. Snad to někomu pomohlo.
@jackie16 to je zajímavý s tou LBC cytologií. Debatovala jsem o tom s doktorkou a říkala, že protože mám cytologii z hlediska přednádorových změn vždy v pořádku, tak jí přijde LBC zbytečná. Že jí doporučuje tehdy, pokud klasická cytologie nevyjde ok a musí se na kontrolu třeba za 3-6 měsíců. Asi jí příště budu chtít. Říkala, že stojí tuším 900 Kč, myslim, že za ten klid to stojí.
A o HPV testu mi řekla, že pokud vyjde pozitivní, tak se s tím stejně nic nedělá a byla bych akorát nervózní, tak mi to nedoporučuje. Vždycky jsem si myslela, že je moje doktorka ok, ale nějak začínám mít pochybnosti.
@jackie16 to je zajímavý s tou LBC cytologií. Debatovala jsem o tom s doktorkou a říkala, že protože mám cytologii z hlediska přednádorových změn vždy v pořádku, tak jí přijde LBC zbytečná. Že jí doporučuje tehdy, pokud klasická cytologie nevyjde ok a musí se na kontrolu třeba za 3-6 měsíců. Asi jí příště budu chtít. Říkala, že stojí tuším 900 Kč, myslim, že za ten klid to stojí.
@morgan To je holý nesmysl. Jak jsem psala, mě klasik cytologie vyšla dobře a LBC špatně, kdybych si nenechala tu LBC udělat, tak se na to nepřijde nebo možná až by bylo pozdě. Rozhodně bych na ní trvala nebo ještě lépe změnila lékaře. Tohle co řekla mi přijde hodně mimo z vlastní zkušenosti. Přikládám odkaz na super článek, kde se to pěkně vysvětluje, možná by si ho ta lékařka měla přečíst taky🤦♀️https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/cytologie-a...
@morgan To je holý nesmysl. Jak jsem psala, mě klasik cytologie vyšla dobře a LBC špatně, kdybych si nenechala tu LBC udělat, tak se na to nepřijde nebo možná až by bylo pozdě. Rozhodně bych na ní trvala nebo ještě lépe změnila lékaře. Tohle co řekla mi přijde hodně mimo z vlastní zkušenosti. Přikládám odkaz na super článek, kde se to pěkně vysvětluje, možná by si ho ta lékařka měla přečíst taky🤦♀️https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/cytologie-a...
@jackie16 díky za info, dneska jdu na cytologii a budu chtít tu tekutou, tak jsem zvědavá 🙂

Ahoj, není tu někdo, kdo má zkušenost s Adenokarcinomem in situ děložního hrdla, tzv. AIS? Vždy jsem měla dobrou cytologii, bez nálezu, ale na poslední kontrole se doktorovi nezdála, vzal cytologii a vyšla střední až těžká displazie. CIN II, CIN III, resp. při cytologii jde vždy o podezření. Proto jsem šla na konizaci hned za 3 týdny. Včera byly výsledky. Ač jsou doufala a věřila, že to budou jen ty prekancerózy (vždyt chodím co půl roku na kontroly a bere se cytologie), tak to bylo horší než jsem si dokázala představit. Mám nejenom karcinom in situ (CIN3) dlaždicového epitelu, ale dokonce i adenokarcinom in situ - což je karcinom žláznatých buněk (v takových kanálcích, které jsou v děložním hrdle). Je to velmi neobvyklé, vzácné mít oba typy rakoviny. Naštěstí pro mě to nedosahovalo okrajů řezu, tam to bylo "čisté", ale adenokarcinom je zrádný v tom, že bývá na více místech a já tedy nemám jistotu, že vzaly vše. Je agresivní, nepředvídatelný, rád se vrací. JSem HPV high risk pozitivní. Způsobily to právě HPV viry a má asi nedostatečná imunita.
JSem z toho hrozně špatná. NAštěstí to ještě neproniklo membránou do další tkáně, zatím tedy není invazivní. NEmusím tedy na chemoterapie, v podstatě by to mělo být venku, ale také to může být ještě hlouběji....nikdo mi to nezaručí.
Jak se postupovalo u vás? Mě ted chtějí sledovat co 3 měsíce, brát i cytologii. Jene mám strach, že to poroste v těch kanálcích, kam prostě štěteček nezajede. Hysterektomii zatím doktor neuvažuje, ale všude na netu se píše, že to je u žen, co už nechtějí mít děti standardní doporučený postup.
Mám již děti dvě, ale prostě v 35letech jsem si nepředstavovala přijít o dělohu, takže nevím, jestli do toho "pro jistotu" doktora nutit nebo ne. Hlavou se mi honí hrozné myšlenky. Bojím se, že se to objeví, bylo to hrozně rychle rozvinuté. Přijít prý o 2 měsíce později, tak už by bylo pozdě....