Cytologie - buněčné změny. Co to znamená?

marketa1218
31. říj 2022

Ahoj, včera večer jsem se dozvěděla, že mi vyšly v cytologii lehké buněčné změny. Celou noc jsem nespala, máte prosím zkušenosti? Co to znamená? Já už se děsím rakovinou děložního čípku. Za 4 měsíce mám jít na kontrolu, víc zatím nevím. K lékaři jsem na cestě. A jak se to slučuje se snahou otěhotnět? Už delší dobu se snažíme o druhé dítě a představa, že budu čekat 4 měsíce na výsledky, to si neumím dost dobře představit. Lékaře se samozřejmě na vše zeptám, ach jo. Díky

bbub
31. říj 2022

@marketa1218 Ahoj, já byla v květnu na preventivní prohlídce a za měsíc mi volali z gyndy ať přijdu druhý den, že tam výsledky úplně nedopadly. Zjistili mi HSIL, takže těžký přednádorový stav. Taky jsem se z toho hroutila, je mi 25 let, a mám jedno dítě, teď už druhé na cestě. Šla jsem na biopsii, tam se jen potvrdilo co vyšlo z cytologie. Byla jsem nedávno na onkologii, kde mi řekli, že se to bude sledovat. Jdu za 3 měsíce na další kontrolu, to budu cca 32tt. Na těhotenství mi neřekl žádný doktor nic negativního. Jen to, že se porodem stav na čípku může zlepšit ale taky zhoršit, ale spíš se naklání k pozitivním změnám.

Myslím si, že pokud máš změny opravdu jen lehké, tak tě budou jen častěji sledovat 🙂. Těhotenství určitě nebude problém, ale bude lepší když se na to zeptáš svého lékaře.

sudylichozrout
31. říj 2022

@marketa1218 Ahoj, pokud máš lehké změny, tak buď v klidu, někdy se může situace sama spravit, imunitní systém zapracuje a příští kontrola už bude ok. Pokud by tam byl nějaký větší problém, nikdo nebude čekat 4 měsíce na kontrolní stěr. Já jsem byla na prevenci, vyšlo mi AGC-NEO, tj. těžká neoplazie, za 14 dnů mě už hnali na kontrolní stěr (šla jsem až po měsíci, protože jsem byla pracovně mimo ČR) a jak byly výsledky, už mě zase hnali na konizaci. Výsledek biopsie z konizátu byl HSIL CIN III, tedy fakt nejtěžší stupeň předrakovinných změn. Teď jdu ve čtvrtek ještě na rekonizaci, je potřeba v jednom místě to ještě dočistit. Pokud chodíš pravidelně na kontroly a naposledy bylo vše ok, budeš mít maximálně to samé co já. Z časového hlediska je vyloženě nepravděpodobné, abys měla přímo nádor. Z nuly na sto je potřeba nějakého času ignorace prevencí. Navíc těch nálezů je celá řada a některé ty změny jsou LSIL, tedy low risk. Netrap se, hlavně nic negoogluj a vydrž do toho cca února. Bude to ok.

lencaa11
31. říj 2022

@marketa1218 vás nález je jen mírně změny proto jdete na kontrolu za 4 měsíce nechala bych si udělat ještě lepší cytologii ta klasická je neduverihodna stojí za prd ...a nechat si udělat HPV test podle toho uvidite jak to je jinak klidně těhotenství bych neodkládala těhotenství pomáhá na tyto stavy bude to určitě ok a rakovina nebo tak tam není já mela celý život cytologii v pořádku a až náhodou po testu HPV zjištěno 45 HPV po vyšetření čípek HGL po konizaci CIN 2 vše vzato ...